Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2023. február 27. 23:27

A nindzsa színrelép 2023-ban

Ha lerúgja a láb az arcát egy testőrnek, a ninja átvedlik? Három ing s egy se fekete, melyik legyen? Testméretű tükör, lehet nézelődni. Nyakkendő nincs, Japánban olyat nem hordanak? Nem is áll jól a bajusz, mégis nőtt arcra; zakó esetleg? Vagy olyant szamuráj nem hord e huszonegyedik században? Meg kell kérdezni a tükröt.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2023. február 25. 00:32

Kalapács munkálja a sarlót és hideg van

Ottília átruccan a Szovjetunióba a kicsi patkányával (ami javarészt a dekoltázsában melegszik) s mielőbb várják vissza a rokonai, ugyanis a kövek meg csontok útján tanul vezetni. Az ölelkező pelyhek gyűlnek a szélvédőn, a beőszült hóvirágok szurkolnak Ottíliának. Távolsági gyakorlatként e vizsgán Ottília vezessen el Szentpétervárra. A patkány kicsit mocorog, fordul a dekoltázsban. Ottília ad neki levegőt e hosszú útra s tárja a dzsekijét, ami alatt csak a melltartó van.

A délután közepe van s megérkezve az oktató egy vasútállomáson megdugja, mert nincs Ottíliának készpénze a vizsgadíj első feléért. Még egy próba, van kedve Ottíliának vezetni Novaja Zemlján? Csak a jelesért, ha van kedve. Megállítja őket egy strázsahelyen az őrség. Telefonálnak egyet az igazolványok elkérése után, mert látja a katona a magyar okmányt. Forog és forog a tárcsa, Európában már az első rádiótelefonok terjednek, de ez itt a Szovjetunió vagy száz éves elmaradással. Kijön a tiszt s mondja, a bejárás engedélyezve; a tábor körül. Ha fel szeretnének menni a legnagyobb dombra (ahonnan kilátás nyílik a katonai tulajdonban lévő szigetre), azért itt helyben és rubelben kell fizetni. Zárójel; ha Ottília megenged egy fényképet, a dombdíj felét elengedik. Jegyet vesznek át (ezt ott a dombnál lévő őrhelynél kell felmutatni a bebocsájtásért), mert a vizsgalnök ezt az összeget megfizeti. A dombra megérkezve Ottília átmegy a vizsgán s ezúttal a szép szabad ég alatt az elnök húzza meg (előtte kitölti a szükséges mezőket a vizsgalapon), a patkány ásítva magához tér.
MotoszkaDaniel•  2023. február 25. 00:30

A dorombolóval

Azt hiszem, ideje hazamenni. Tartok, hazafelé? A világ végén vagyok s még nincs délután. Ki dönget a volánnál a haladásért? Idenyávognak nekem valamit, dehát ez egy macicsek (fehér és fekete színekben). És egy macska szegődik mellém az anyósülésre, simogatom. De ki vezeti az autót? Úgy tűri, ahogy cirógatom. Nincs gazdája, vagy elkóborolt? Jó itt az ölemben, mi? Nekem is kell ilyen hosszú bajusz.


álom

MotoszkaDaniel•  2023. február 17. 12:15

Novaja Zemlja este

Holt parton is van élet? Azt mondják a nyelvek, ez Moszkva közele. Víz a csónakban és a férfiak mondják, nincsen messze a part. El kell érni. Nézek körbe, hölgy is van itt és talán szőke? Az éj leszállt s sikerül is partot érni. A fiatal nő szálljon ki. Mi férfiak, kilapátoljuk hamarosan e csónakból a belé került vizet. Azt még nem tudni, miképpen jutunk haza. Evezőlapátokkal biztosan. Négyen vagyunk urak meg e lány.

(álom)

MotoszkaDaniel•  2023. február 14. 19:50

Vérző ordas

Hadrendbe állt farkas oszlop. A szem álmodik és maga előtt zárt tető koporsóján kopog. Se vonyítás, se bőrzubbonyos csajok nincsenek, a pupilla vonyít a látványtól. Az oromzat megnyílik s a fulladozás zokog. Szabadság nincsen, csak mindent felemésztő korom. Férfiak gyakorolják a villámbotot, a nőktől sem várható semmi jó és ezért az elme előtt a vérbe burkolózó égbolt. Fel lehet ébredni e borzalomból? Nem úgy néz ki az anyafarkas fekvése, a hold bordóra alvadt udvarán guggol.


A hasbajnok nem szól, csak lök. Beszállni ide és Ők is legyenek szívesek bemászni oda, hova a vámpír is vérben jár. Valaha holtan, most mártírként se egy fadobozban. Az értelem csillaga sugárzódik a holdra, a dicsőségé bíborban és bíborba öltözik. Az élet szikrája nyugdíjba se megy, bekászálódás e koporsókba, de csak ez itt úszik saját bordóban. Alig egy eltévedt vaklövésnyi levegő fele talán, amihez jut a tüdő? E tudatra nincsen szükség ma se élve se holtan, a kettő közti állapotban az értéke mérhető aranyban. 


Semmi se fáj, mégis valami terjed a vörös kereszt botjáról s talán kellene behunyi valamit, amit szemnek hívnak. E papok itt a lábujj meg lábfej mellett csuhásokat látnak csuhában, szótlanul szólnak semmit a papemberek. Csak csúsznak a verembe, az elme itt bent halálra görcsölve a beletörődő rémületben kúszik. A terveik nyakon öntve egy leves ragadozó lábszárával, de eme egykori írnokoknak ez nem probléma? Mágus László a kopasz s belehugyozik a bot nélküli arcba, jó lenne belevágni egy ellenharcba. A vér a testből lecsapolva és az elméből támolyognak el a szavak, a végső percek kékből sötétbe gyalogolnak. Van megváltás, de az itt e mélyben tompán fájdalmas. 


Nem érezni az erekben a harc lábának emelését. Utolsó lélegzet és a feketénél is sötétebb minden. Nem látni semmit, a köldök se néz sehova. A holdtól leoltják a villanyt s vér törli meg a testet a száradásában más létezésre.


ÁLOM