Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2023. február 6. 22:44

Templar fiam

A forradalmi front törekvésének tüzét nem lehet csak úgy elnyomni a történelemben. Mi is talpon maradtunk és vagyunk. Apám több, mint az életét adta a hazáért. Az öcsém vala a balfék, de küzd végig az életében. Én most a fiamhoz tartok Európa börtönébe, az anyjáról kérdez.

Az édesanyja szovjet csempész volt és az USA - ba vándorolt ki családostul. Én Simon vagyok s a Jack nevet adom a gyerekemnek. Most elmegyek mindjárt rabolni, ki szeretném váltani a család utódját. Apám meg anyám is megjárta a börtönt, Én még szintén bekerülhetek ide. Illetve vagyok, mert ez az elme börtöne.

Anyáról kell neki, meséljek. A gyermek még előbb bekasztliztatik, mint Én. Az édesanyja nem lett feleségül véve és zsákmány ünneplése után történt a megismerkedés. Nem sokkal az Ő megszületésével anyát bezárták a rácsok mögé.

 

Az öcsémnek lehet, hogy van gyereke. Én nem tudok róla. Annyira különbözünk, Hans már fiatalon beérte kisebb részvények tolvajlásával. Igen, szóval anya három alkalommal járta meg a börtönt és jelenleg állandóan vándorol. Több lakás van a nevén, mint ahány ujj a kezén. Megbeszéltem vele, mostanában nem térünk vissza a Szovjetunióba. Az Egyesült Államokban, Amerikában maradunk. Egyébként, fiam: egyszer jártam nála, hogy milyen a keleti világ. Másodjára rövidebb látogatás volt, mert akkor segítettem költözni.

MotoszkaDaniel•  2023. február 6. 13:32

A HÉJA HÉJAZZA A CSIZMA SZÁRÁT.

A TOLLAK TÜZESEDNEK A FELTÁMADÁS KÜRTŐJÉBEN. DÉL ITÁLIAI DOMBOK


Mivel Claudia-ról nincsen hír, Rorro a lányokhoz fordul. Kutassák fel Sára Dillettit (vonják ki a forgalomból). Az előleget most megkapják. Az összeg második felét a munka elvégezte után. Sinore Rorturro aggódik is, hogy: Elkapták Őt vagy pedig átállt (?). Telefonál egyet és azon meglepődik, hogy egyáltalán valaki felveszi a telefont. Azt kérdezi, kivel beszél? Az inas, hangzik a válasz (Roberto Melania, Rómából érkezett ide Szicíliára). Inas vizsgálódik Claudio úr egyik birtokán (valójában Sára egyik öccse, aki kutat a nővére után. Annyit hallott, hogy merénylet áldozata lett. Azonban nincs meg a holtteste). És a vonal végén Ő kit hall? Vállalja nevét, Roberto még nem hallott a Rorturro családról. Kié most a tulajdonjogolás a birtokon? - érdeklődik Rorro úr. Claudio Rorturro úré, uram (Rorturro úr). Akkor az öcsémnél maradt, értem (nyugtázza a választ az idősebb Rorturro testvér). A későbbiekben esetleg tájékoztassam valamiről (megpróbált cselt bevetni Roberto, mivel pontosan az a cél: hogy Claudio-nak szimatoljon; Van - e még valaki, aki Sára életére kíván törni? illetve a gyanakvásnak van - e foganatja?) ?

- Megadom az okosom számát is. Ezt a számomat kiírja a készülék, Sinore Melania?

- Hogyne, uram. Igen.

- Na, akkor csak ezt írja. Amit most mondok.

 

Rendőrség, Polizia érkezik néhány nappal (vagy talán héttel? egy hónappal később? de addigra a lányok már útnak vannak indítva levadászni Sárát. Azért a szerződésben Rorro megtartja. Elfogni is lehet, csak végszükség esetén fizettessenek vele vérrel). Van kicsi tűzpárbaj, de a keménymagosok után a többi feladja és megadja magát. Rorturro úr kérdezi, mi a vád? Gyilkosságok elkövetése s emberölési kísérlet. A fia (Bertillio) kiszabadíthatná az apját, akkor azonban magára hívja a rendőrök figyelmét. Visszatolja a kakast (Legfeljebb öt embert lelő az előny végett, a többi rálő) és elhajtva nem tudja, merre megy. Azt se, hogy mit akar csinálni. Valamit ki kell találnia, ezt az egyet tudja. 

 

Sára lábadozik az infúzión, először nyitja ki a szemét napok után. Pislogásféle s kezd lélegezni. Meglepődik, hogy van rajta melltartó (azt le is cseréli egy másikra, mert ebben aludt. Ki tudja, mennyi időt). A gondolatai zajokban dübörögnek. A lövéseket hallja s az összeesése elevenedik meg előtte. A sebét nézi, a sebeit. Gyógyulnak. Csak azt tudná, hogy hol van? Úgy volt, hogy az a VÉG. Már érezte a halál köszönését a fülébe meg az elméjébe. Néhány göncöt lát maga mellett meg némi élelmet. Mozogni kísérel meg. Megy és nem vészes, de még fáj. Nem lehet még sokat saját lábon téblábolni. Azért még nem lehet zihálni meg indulatot kiváltva szapora légzésbe meg hasonlóba kezdeni. Hol lehet a fegyvere? Nem kezdi el kutatni, csak gondolati szinten foglalkozik vele.

Most kezd körbe nézni, aztán hívja (akarom mondani nyomja) a nővérhívó gombot. Szellőztetés és a nővér telefonál Claudio Rorturroért, hogy a szexi bűnöző (akarom mondani Sára Dilletti bérgyilkos asszony) magához tért s falatozgat az ágyon. Mennyi idő, míg rendbe jön? - érdeklődik Sára. Egy hónap múlva biztos, de legfeljebb egy hét s az ágy elhagyható. Azért járkáljon, ha ahhoz már van ereje. Az csak jó jel, gyorsan gyógyul a test. Az öltözést még ne erőltesse, csak ha úgy érzi.

 

Roberto Melania tárcsáz a tárcsáson a fiúknak, hogy menjenek erősítésnek. Sára még veszélyben lehet. Célszerű megerősíteni az őrséget. Most Ő kapja fel a telefont, mert a vonal másik végén Claudio Rorturro s érdeklődik a helyzet felől. Pár szót Sárával is vált. Roberto kérdezi, onnan elvinnék - e (mert Őt is odafelé valami zöldön Claudio szállította). Claudio Sárától elkéri az autótelefon számát. Ebben a roncsban ez a vacak jó, ha van. Ezek az okosvacakok vagy Iphone-ok könnyen lehallgathatók. Claudio indul és Sára félti. Claudio úr azonban nyugtatja, hogy páncélozott. Végrehajtott rajta egy kis módosítást. Ne aggódjon, alig egy óra vagy kettő és itt vannak.

 

Bertillio felkutatja a Claudio Rorturro birtokot. Hol keresse? Lányokba botlik, akik mesélnek Claudio Rorturro-val való találkozásukról (és nem tudják, merre van az ingatlan).

 

Claudia Rorturro a saját Trancesca cégénél végez és indul meg. Claudio bátyjához nem mehet vissza, mert a terv nem sikerült. Nem cikkeznek az újságok Miss Dilletti haláláról s a tévé se mond be semmi ilyet. A fülbevalós nő keresi fel, hogy neki egy tippje van és szedje Őt fel valahol. Rorturro úrnak van egy vegyi vagy kénvállalata, azt a címet meg lehetne próbálni. Napnyugta előtt pár órával rá is találnak (ekkorra az erősítés megérkezik Roberto igénylésére és Claudio is megérkezik Roberto-val). Az őrség megmotozza a lányokat (a fülbevalós nőnek a kigombolt inge alatt melltartója van), utána mehetnek kísérettel fel. Sára kétkedik, amikor a portáról felszólnak az irodába Claudio-nak, hogy ki érkezett. Sára napszemüvegéért nyúl és biztonságképpen a parókát is felveszi. Claudio-nak sem tetszik ez. Claudio úr a melltartóba rejtett kispisztolyt kiveszi Claudia-tól. Semmivel nem tudja Claudio-t meggyőzni Claudia. Ajánlatot kap, ha a hűségét kívánja bebizonyítani (és ezt elmondta neki Sára, hogy ők régebben partnerek vannak. A története e részét igazolja számára Claudio). A kénvállalatnak ellenségei vannak ezen meg eme országokban. Kutassa fel ezeket az elemeket, férkőzzön a bizalmukba. Semlegesítse őket s ha kell, akkor használja a fegyvert. Az elemek ölik meg vesztegetik a vegyipari vállalat ügynökeit. Van, akit már el se lehet érni. Ha elvégezte a munkáját, kapja az összeget. Addigis előlegként az érték ötödét kapja. Sára nem cselekvőképes és nem tartózkodik itt. Lehet, hogy már halott. Annyit tud róla, hogy gyenge. Nem is láthatja Claudia a holttestet? Vagy a gyenge állapotú Miss Dillettit? Ezek így elég homályos utalások.

Három lány érkezik a portához, néhány őrt megsebesítenek. A zajra lesiet Claudia a testőrével s megkísérlik követni, üldözni őket. A csajok fel akartak jutni az emeletre, addig azonban nem jutottak. Sárára küldhettek rá néhány bérgyilkost, de ezek csak találgatások. Van ebben a vacakban elég üzemanyag? Talán hátul igen és amit csak lehet a másodpercek alatt összekapva, három férfi ugrik be a lányokhoz. Indítson! Menjen a merénylőket szállító autó után! Néhány tár van meg talán kettő kannányi üzemanyag a csomagtartóban. Még egy autó csatlakozik hozzájuk, Claudio utánuk dobja a golyóálló zöld kocsi kulcsát az erkélyről. Három ember így is marad lent, hogy a porta ne legyen védtelen.

 

Trello testőr lép be Sárához reggel nyolc - tíz körül, hogy meleg ételt hozott itallal. Sára el szeretné csábítani. Nem tetszik neki a férfi, a stílusa mindössze. Trello - nak nem ez a dolga, Ő a jelentősen meglőtt (mondhatjuk így?) bérgyilkos 'szájról szájra hírek útján terjedő' héjára kell vigyázzon. Sára kérdezi, hogy nagyon siet - e? Na, leülni az ágyra vagy odaheveredni a közébe, közelébe. Talán nem tetszik neki? Gondolkozik Sára, hogy mi lenne a bölcs ilyen helyzetben. Lopja el, ami kell neki s akkor nem tartja fel sokáig. Mi van, ha megint 'vendégeik' érkeznek? Trello le - odaheveredik mellé, mert Sára az ágyában az infúzióval (mire a fegyver kibiztosításával végzett), széttárja a köntösét. Egészen tulajdonképpen köldökig. Trello melléheveredve a hozzá hajoló Sára ajkánál 'nyitja az ajtót' és mennyi idejük lehet a csókra? Eddig mehet a buli, Sára már a melleit simítja Trello hasához. Most kicsit vissza a tempóval, mégiscsak korlátozott javallatú a mozgás nála.

 

Az autók átmennek pár határon. Kérdés, hogy meddig kell a nyomukban maradniuk. Igyekeznek úgy rallyzni, hogy ne legyen feltűnő a követés. Autót vesznek észre maguk mögött. Csörög is a (z autó) telefon, hogy nyugi. Sára autójával Ők azok. Az éjjelnek mindjárt vége. Váltják egymást alvással az autóban, ez egy kikötő. De innen tovább vagy fordul vissza a merénylők autója?

 

(Pár órával korábban illetve egy napszakkal előbb) Trello - t elereszti Sára a csókból mosollyal, mehetnek vissza azok a pántok, ha lecsúsztak e 'matiné' alatt. Lassanként Trello 'hajója' is leszáll e járatról. Finom, nedűs, érzéki hullámok voltak. Miss Dilletti hadd pihenjen. Még párszor megsimogatja a mellét, az arcát és kioszt néhány mély szájpuszit. Betakarja és irány lefelé a többiekhez. Nemcsak azért, mert Dilletti kisasszonynak pihennie kell. Trello lépéseket hallott s bizony az az ápoló meg a szobalány volt. Ellenőrizni kell a beteget, hogy az infúzió jól áll - e? A sebeknél a gyógyulást megnézni, meg aztán: időnként szellőztetni. Trello odadja még neki a tv - szabályzót távozás előtt meg könyveket hozott (emlékezik vissza Sára). A kéjnek van szava a vágyban e szikes szirten, a szerelem vérben bugyborékolva fürdik.

 

Bertillio a lánytrióval az apja házát választja. Dönt így azért, mert vannak e tudatban: A díszkíséretüket lerázták. Még abban se biztosak, hogy követnék őket. Ez a homályos megegyezések csarnoka, mert végülis a két autó utasai belépnek. Egyikük se rendőr. Valahogyan sikerül kiszedni még ha csak utalásokra is a vallomás hírét, Rorro Rortrurro a merénylet megrendelője s Sára Dilletti vala a célpont. Ide kegyes hazugság jön Sára Dilletti halott s ha él is még, új személyazonossággal. Claudia Rorturro (Rorro nővére) rizsázik egyet s a találkozó utáni harminchat órás út keretében Nagy Britanniába utazik felgöngyölíteni a szövevényes hálót. Egy illegális szállítmány leleplezése során ritkítja a Kénvállalat szabotőreit, a neve immáron Barbara Rivoero.

 

(Mivel egy egyedülálló nőt keresnek) A felépült Sára Dilletti Claudio Rorturro kezei alá kerül és házasságra lép Trello-val (mire visszatér a balhé elcsendesedése után, Claudio mellett maffiafőnöknek számít). A nő mától Saveria Rometo néven fut, kiutazva Vele Amerikába ott meghúzza magát. Bertillio Rorturro a lányokat felkeresve azon kapják magukat, hogy megvezették őket. Az a terv, hogy Claudio-val és közegével leszámolnak. A fülbevalós nő a Trancesca céghez beépülve a férfiak fejét csavarja el információért és megkísérli a tervben Bertillio-t megelőzni. Ennek keretében a három lányon rajtaütnek az autóút elhagyatott vidékén az iparterületen, pár óra múlva Bertillio is horgon. A csajokat arra kényszerítik, hagyják el Itáliát vagy menjenek északabbra a csizmán. A megbízójuk börtönben van. Bertillio megígéri, hogy felhagy a berendelt bérgyilkosság. Az ígéretét azonban nem tartja be s a lányokat is a színlelésre buzdítja. Bertillio-t a testőrségével együtt Claudio levadásztatja. A csajok következnének, őket Claudio elfogatja a saját embereivel és alkut kapnak. Elfeledik ezt. A szemet hunyás azonban addig tart, amíg értenek a szép szóból. A nők látják illetve érzik, hogy meg is halhattak volna. Nem ölték azonban meg őket (mindegyikük felmenői maffiacsaládok a bankár és bankkörökben). Claudio közli, hogy kettő választás van: A pöcegödörben végzik holtan vagy e nőnek fognak dolgozni a tengerentúlon, de ahhoz még e hónapban utazni kell. Tehetik ezt meg akár repülővel, repülőgépen. Névjegyet kapnak, amin ez áll egy napszemüveges s parókás nő fényképével: Saveria Rometo.


A ZÖLD TORPEDÓ, A BÉRGYILKOS HÉT CV. 105.

MotoszkaDaniel•  2023. február 6. 13:23

Véres függöny.

(Akin nem fog a golyó. Vagy akit korán akartak temetni?)


(A Polip zenéje szólal meg) Ezek az éjszaka fényei, Sára Dilletti vérzik és esik össze a golyó ütötte fájdalomban. Vérzik, de vért nem köp. Tárat cserél, aztán húzza magát a földön az autója felé. Azt tudja, hogy baj van. A halál közeledtével barátkozik. Nem erre gondolt, amikor menekülőben volt. Most éppen szünetet tart a vonszolással és mivel autók érkeznek, halottnak tetteti magát. Tűzpárbajt hall, aztán lépéseket. Nem tudni, hány emberét. Talán úgy, hatan lehetnek?

Claudio Rorturro érkezik Claudia Rorturro kérésére, hogy a hullákat vessék a sziget sziklái közé s földeljék el. Rorro Rorturro telefonokat intéz, hogy Claudia elintézte Sárát és nincsen több gond. Rosszalló választ kap, hogy azt a nőt nem kellett volna megölni. Bizonyosodjon meg róla és ha tényleg halott, az nem jó hír a Rorturro családra nézve.

Sárához érve Gino mondja Claudio-nak, hogy ez még él.

-Hát akkor, mire vár? Intézze el. Lövés dördül s Claudio megy közelebb. Mert látja, hogy ez egy nő.

Várjon még! Most meghalt? Megölte?

Nem, Claudio úr. Az utolsó fél másodpercben mellélőttem. A haja lehet poros legfeljebb.

Mutassa. Fordítsa meg a testet. Hadd lássam az arcát. Tudja, ki ez? Sára Dilletti. Tőle volt hangos az alvilág sajtója, olyan gyilkosságokat követett el illetve rendelt meg. Milyen a pulzusa? Jó. Gyenge. Él még, de gyenge.

És lélegzik uram, csak vérvesztesége van.

Kössék el, lássák el a sebeit. Aztán vigyék a kórházamba.

Parancsol, Claudio Úr?

Jól hallotta, Gino. Helyezzék autóba és nem a kórházba. A kórházamba szállítsák. De igyekezzenek, mert pár óra és elvérzik. Az én érdekem meg nem az, hogy Ő meghaljon. Nekik holtan kellett, nekem viszont élve kell. A többiekkel a szikla aljára.

Igen, uram! (Emberek, sebtapaszt és kötszert! Ez a sérült velünk jön. Claudio Rorturro úr kórházába megy, de gyorsan.)

Gino!

Igen, uram!?

Vegyék el tőle a fegyvert. Később visszakapja, talán néhány szép gönccel megspékelve (Megmondtam a húgomnak, hogy a parancs ellenére ne vadásszák le)

Rendben, uram.

És álljon állandó őrség a kórházam mellett, amíg a hölgy: Sára Dilletti lábadozik.

Igen, Claudio úr!

Gino a női testet megemeli. Folyamatosan lélegzik, csak gyengén. Segítséget kér, hogy a többiekkel helyezzék be Claudio úr egyik autójába. Óvatosan, biztosan fájnak Dilletti asszony sebei. Most..., a jármű nagy sebességgel és nem kaparva, de elhajt. Éjjel három előtt Claudio úr kórházához kell érni, mert még több vért veszíthet. Két ember elvezeti mellettük a Claudio házhoz Sára autóját, minden személyes dolgát az okmányaival mellétesznek. Sáros orvosok a helyszínen és veszik át a sérültet. Van aki ledöbben, hogy kit lőttek szitává és túlélte. Ki tehette? Csak találgatások vannak, hogy Claudia Rorturro lehetett.

A korrupt orvosok helyszíni szemléje: Vigyék fel Sárát az emeletre és műtét jön. Meg kell operálni tüstént, különben lebénul s képtelen lesz járni vagy meghal. A test felvitele az emeletre jön. Hogy miért oda? Azért, mert egyrészt ott van minden orvosi eszköz. Másrészt ha valaki rajtaütni óhajt, innen tudja azt a legnehezebben megtenni.

Miss Dilletti alig néha felnyitja a szemét s a történtek ellenére jó jel. Hiszen életben van s nem ájul el. Altatás s munkára. Első hat töltény kint van, ezek Submachine Gunból lőttek rá? Még úgy, harminchatot kell kiszedni belőle. És ezt nő teste elbírta? Igaz, maffiaharcokban különb esetekkel is találkoztak (beszélgetnek műtét alatt az orvosok). Él még? nincs több.

- Igen, doktor úr. Van pulzusa, közepes szívverés.

- Jól van. Akkor küldjük pihenni, tegyék infúzióra. Kapjon levegőt azért. Látom, hogy nehezen lélegzik. Ja, és húzza be a függönyt. Nem kell, hogy a kisasszony szem előtt legyen.

- Hölgyeim, hallották. Mit mondott a doktor úr. Toljuk át Dilletti asszonyt a gyengélkedőre. Ápolók mellém! Jöjjenek, kérem nővérek. Segítünk a hölgynek felöltözni.

/- Ezt is, főnővér?

- Azt is, nővér. Kedvesem. Ha annyira magánál van, a fehérnemű is rákerül./

Claudio Rorturro ezen reggelen bebocsájtást kér Rorro úrhoz, hogy tisztánlátást nyerjen.

-Mit óhajt, Claudio Rorturro úr?

-Megkérdezhetem, Rorro Rorturro úr: hogy miért kellett golyót röpíteni Sára Dilletti fejvadász fejébe?

-Meghalt? Nekem nem is mondták, hogy ilyen történt volna. Sortüzet kapott, nem egy lövést.

-Meghal, ha most rögtön nekem nem felel.

-Miss Dilletti asszony vágtába kezdett és Én nem szeretem az ilyen heves akciókat. Valamint a kedvenc autómat ellopta, amivel más terveim voltak.

-Azért kellett eltennie láb alól a szenátor asszonyt? Nem gond, ha nem kíván válaszolni. Csak kérdeztem.

-El tud sülni, szóval feleljen.

-Ne lőjön! Ez itt az irodám. Menjünk át a tárgyalóba, hogy átbeszéljük a dolgokat. (Pillanat.

-Igen, tessék. Mindegyik meghalt. Értemmmm.. Jöjjön vissza.)

-Mire véljem ezt Sinore Claudio? Azt állítják most nekem, hogy az embereimet nem találják a Dilletti birtoknál.

-Nem én voltam, én csak önvédelmet követtem el az embereimmel. Magára vessen. Különben is: azt se tudom, miért nyitottak ránk tüzet.

-Ők voltak a biztosítás, ha a húgom. Claudia Rorturro nem intézné el Dilletti kisasszonyt.

Claudio meg de nem lelövi Rorro urat és kemény tréfa keretében a telefont melléteszi, hogy hívjon magához orvost.

-Ha esetleg meggondolná magát az együttműködésünket illetően, a válasz: Sára Dilletti kisasszony él.

Örültem, uram! A számomat tudja, Rorturro úr. Egyenlőre Isten áldja, Rorro.

Rorro telefonál a földről a szőnyegen sebesülten: -Én vagyok, uram. Jó hírem van. Nem, nem. Minden rendben, csak meglőttek. Tárgyalásom volt Claudio Rorturro úrral. Sára Dilletti él, életben van. Hát Ő azt állítja. Igen, uram. Ezt akarta hallani, hogy: az Önnek nem jó, ha Miss Dilletti halott. Miért nem mindegy, hogy az a nő él vagy halott? Jó, rendben. Bocsásson meg. Csak kérdeztem. Tehát Sára asszony életben van, még ha gyenge is.

/Claudio autózik egyet a sziklák között, hogy a merénylet hátterét felderítse. Nők le akarják szorítani az útról, a parton tudja őket kiiktatni. Felhúzza a lányokat széktámasszal a talpuk alatt egy kötélre, valljanak. Nem nagyon, nem igazán vallanak sokat. Egyszerű merényletről tudnak, hogy bérgyilkosságot rendelt meg valaki. Amennyiben Sárát elteszi valaki láb alól, jutalmat kap./


A ZÖLD TORPEDÓ, A BÉRGYILKOS, HAT CIV. 104.

MotoszkaDaniel•  2023. február 4. 18:32

A nő, mint olyan.

A tudatalatti földjén járva ezek dombok meg szintek az országúton és kukákkal randevúzás van. Keresés folyik az elveszett értelem után vagy ez a szexuális rétegmélység soha nem létezett? Aki a társadalmi értelem mélyebb mélységeire kíváncsi vagy azt kutatja, az ilyen konténerekkel fog találkozni és társak is jönnek? Csajok, asszonyok, nők ezek melltartópántokban a dekoltázsok társaságában és igyekeznek válaszokkal szolgálni. Habár e mélységek nem az ördögtől valók lehetnek, mert szikrázásmentes nappal van a sütésben és jönnek e szellemnők. Az előbb még nem voltak itt. Na, mit mondanak? A kérdés az, miért nem poén a világnak, ha nőnemű keresztbe fonja a karját? Milyen mélyre kell leásni az elmében, hogy erre megérkezzen a válasz? Láb busz van, gyalog galopp a juttatás kizárólag. Aki e mélységekbe leás, még kerékpár sem jár neki? A nők velem tartanak és nem fordulva vissza követnek, pedig ez már a sokadik tető. A férfiakat; a hímneműeket tuti nem foglalkoztatja e kérdés, mert a hölgyekkel egymagam rovom az utat. Annyira mégse lehet kihalt e téma, mert a tárgykört kutatva az elmém nem sivatagban jár. Mindössze újabb meg újabb dombok s szintek különbségeinek csarnoka a gyér növényzettel a társunk. Az se baj, ha sohasem nő meg a fű. Csak hátha érkezik a fül meg az elme számára válasz. Még akkor se fog kétségbe esés jönni, ha még jó ideig eltart ez az út. Nem úgy néz ki a láb itt az elme alatt, mintha meg akarna állni a zarándokolásban.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2023. február 1. 01:24

Vissza a pokolba, a kerülő hét kilométer

Ha az éj felüvölt, az a holtak kopogtatása? Attól függ, honnan nézem a dolgokat. Apám épphogy serdülőként már lőni tanított. Anya arra, hogy mindig a pontosság kísérjen utamon.

 

Még mind a ketten velem vannak és apa a világot vezeti, anyám a sziklák között a népeket fogja össze. Emlékszem, huszonéves koromban minden hétvégén ki lettem kérdezve s minden jó válaszért egy oda tartó helikopterezés volt a jutalom apámtól illetve nézhettem le a magasból meg találkoztunk politikusokkal. Megyek a sziklától a második feleségemhez a közepes tisztaságú folyón át, de olyan szép zsenge a habja innen fentről. Ez itt most pedig a végtelen országút poros arca, az átszállás megtörténik négykerékre a vonatot követően.

 

Autótelefont fel kell venni, a nejem az. Azt mondja, hogy ott járt az apám és valamit mókerolt a reaktornál s hogy mikor érek oda? A válaszom azonnal, olyan félóra vagy húsz perc. Felidézem magamban gyerekkoromból a folyóvíz hűs csobogását, azt kívánom megtisztíttatni az általam oda építtetett erőművel.

 

Szeretnék újra megcsobbanni és vízilabdázni benne a gyerekkori barátaimmal. Én nem egészen azt az életutat szeretném bejárni, amit láttam apámtól. Tisztelem pedig azokat az áldozatokat, amit Ő ezért meghozott s már egészen fiatalon. Én is katona lettem, ahogyan apa.

 

Nem a legfelsőbb körökig, habár Ő azt szeretné. Emlékszem, mindig azt mondta. A világbéke nem létezik, csak tenni lehet érte. Meg azt, hogy egy társ legyen mindig mellettem és az kell! Ő anyát a hadseregben ismerte meg.

 

Azt mondta, megakadt rajta a szeme fiatal lányként s még csak nem is a testére kapta fel sorozásnál a szemét. A szeme volt az, amiért anyát már az elején a könnyebb kaszárnyába osztotta be sorozótisztként. A nagyapám a légierőnél szolgált, a nagyanyám f-16osok pilótájaként. De most vissza az útra, mert nézelődöm még.

 

Mindig jó erről a szikláról lenézni. Emlékszem még legénykoromból, hogy milyen veszélyes toronyugrásokat hajtottam itt végre, csak villongásért a haveroknak s persze aztán apám azokat távcsővel ki tudta lesni. És később bevallotta, hogy a bő mély meder miatt veszélytelen volt a toronyból.

 

Sok lányt elvittem a világítótoronyba a semmit nézni a nap felkeltekor, persze miután táncra kértem fel őket a diszkóban. De elkalandoztam, vissza az útra. Hol is vagyok éppen? Porzik az út s morajlás meg csapdák a homokban, akkor ez a tizenhetes főút vége.

 

A torkolatot kell figyelni, mert onnantól fordulok rá ott a barlangban illetve alagútban a második asszonyom vidékére. Judit nekem már fiatalon is tüzes volt, most mintha bűnbocsánatért a lelke esedezne a múltkoriak láttán. Sötétebben jár a nap s ez a mesterséges hold így távolról a tájban. Hívom is innen telefonról, hogy mindössze pár perc.

 

Ki mocorog hátul? Meg se kell állnom és ide az anyósülésre akrobatázik. De miért nem szólt már a vonatnál, az átszállás után? Sehol máshol nem kell átszállni semmilyen járműbe, jöjjön csak ide keblemre a nagyobbik lányom!

 

Majd bemutatom az új nejemnek. A nagyobbik gyermekem meséli, mi a helyzet a külügyminisztériumban. Én közben már kanyarodok be a varjak falvára. Innen csak pár utca és tudom, itt szinte mindig éjjel van a szemeknek.

 

Azt mondja az utódom, hogy még idő kell. Idő szükségeltetik arra, hogy tisztább legyen a falu levegője. Én nem itt nőttem fel, de a dédnagyapám igen. Mutat a kislányom nekem jobbra egy tesztelés alatt álló féregjáratot, ott örvénylik valóban az egyik egykori üzem mellett.


(Half Life 2. Nem megyünk Ravenholmba és Tizenhetes főút)