ROMOK KÖZÖTT

MotoszkaDaniel•  2020. augusztus 25. 14:41  •  olvasva: 210

Az ígéret földjén járok. Valamikor biztosan az is volt. Sütött a nap és énekeltek a rigók. Trilláztak a hollók!

Most a holdat sem tűri meg maga mellett a csillagok serege, akik sírnak a pendelyükben s inkább párnájuk mögé rejtik szemüket.

A tűz nem ropog, hanem dühöng. A férfiak félnek, az asszonyok nyüszítenek. Gyermekeiket mentik a népek s katakombákba menekülnek.

 

A felnőttek keresik s védik a szegényeket, elesetteket.

 

A lányok és fiúk gyűjtik be a kenyeret, élelmiszert. Éjjel – nappal szüleiknek, ismerőseiknek otthon és menedék után néznek.

 

A feleségek a férjekkel kóbor odvak után lesnek, időnként igény szerint, ha egy egy ártatlan szekér robban.

 

Az egykori mesésen fekvő út simulásában kidőlt neon pózna. Fényével ma legfeljebb patkányok, egerek, cickányok otthona.

 

Végignézek, ez valaha nagy testvér nemzetén. Mosoly még feketében sincs. Ha találok is, az mozdulatlan s üveg szemével vagy sötéten, a semmit kopogtatja.

 

Gyilkos keserűséggel dördülő lövések terítenek le arctalan fegyverből egy párt, kik 19 évesek talán. Lélegzés elhagyja tüdejüket, de orvost ilyen időtájt jó, ha egyáltalán élve látsz. Én futnék oda, hogy legalább vérzésüket szorítsam. Tudatom se tudja ilyen gyorsan hány, nők pattannak a semmiből. Gödörből? Ha ilyen gyorsan cselekvőek, a pár megmenekülhet! Az asszony hasa kerekedik, ez babát hord szíve alatt! Mire újra felnézek az abszolút sötétben, férj s feleség is lélegzik. A feltűnően fiatal nő beszél, hamarosan gyermekének adhatja meg az életét.

 

Velem mindössze kettő töltényem van egy koltban s éppen nagyon nem ma céloztam. A megmentőket viszont célba vette egy kapucnis marcona. Semmilyen közegre ne várj itt, mert a rendőr, katona, mentő s tűzoltó is az életét menti.

Zsebem mélyén a csúzlim és mellélövök. A második talál, de csak lelassítja a merénylőt. A harmadik kör a megmenekült lányoké s közülük ketten is tüzelnek az alakra. Egyikük csuklóját az az egy lövés csak súrolta. Odafutok hozzájuk. Mutatom, mikori a fegyverem. Hálából lőszert adnak.

 

A lángok fenyegető nyelve a tüzes szekereken a magasba csap s néhányan ennek a fényében a vacsorakészítéshez nekilátnak.


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!