Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2024. április 19. 14:21

A vak szarvasagancs irodájában (álom)

Rámosolyog Zoltánra a szerencse? A játékgép dínomdánomban harsogva tör ki, a kijelzője alapján pedig a nyeremény egymilliárd húszmillió forint. Hölgy lép oda a dolgozók közül és érdeklődik, kívánom - e a nyereményt az összeg nagysága végett külön irodában átvenni? Munkások megkezdik a pénz átpakolását (ami még mindig zuhog a 'küszöb're), már majdnem egy perce adja az érméket a gép. Jelentősen látássérült férfihez kell még bemenni, aki gratulál a ritka nagyságú pénzösszeg tulajdonolásáért s most már hagyhatom el a pénzbarlang kaszinóját. Jók itt a nők; több, mint nagyon is. Ám itt még a közeg végett szerintem a flörtnek sincs értelme. Egy bárral vagy disco - val itt a főváros pesti forgatagában jobban jár a férfiember.


(Budapesti utcák 3.)

MotoszkaDaniel•  2024. április 18. 15:48

A környezet védése

Téve egy sétát a park erdőjében, alakul ki egy csevely a műsor megtekintése után e varázslatba merült délután késő alkonyán. Lányok és fiúk majszolják a hamburgert, leöntve azt kólával illetve narancslével. A kajás dolgokat a kihelyezett tárolóba, a többi feküdjön a táskák alján. Nem pattannak még a kerékpárokra, amott a sasszem felfigyel egy fém s műanyag gyűjtő konténerre.


Márpedig az energiaital műanyag dobozban kerül forgalmazásra, az üdítők egy része az apróknál meg fémbe van csomagolva. A néhol eltulajdonított csókok alatt beszél a találékony szem, külön gyűjtője van a közelben a használt elemeknek. Az okostelefon nem azzal megy, ám a sétamagnó és a Discman igen. Bornak is híján vannak ez üres üveg után s van még, a kiürültek átmosva kerüljenek ott abba a zöld ládába.
MotoszkaDaniel•  2024. április 18. 15:47

A környezet védelme

Város és szabad ég, külterület vagy a senki földje. Hulladék mindig keletkezik, mert fogyasztás nélkül megáll az Élet. E tárgyakat azonban nem hagyhatjuk a sorsukra felelőtlenül, mert a hátra hagyásuk például a talajra károsító lehet és némely akár a levegőre is. Teljesen nem tudjuk védeni a környezetünket, de a károsítást enyhíteni lehet.


Az előbbinél könnyebb helyzetben van az ember, mert helyenként tárolókba botlik. Az utóbbinál akad gond és e tekintetben viseltetünk felelősséggel a közegünk iránt. Mindenre nincsen gyógyír s nem is emészti fel őket a tűz, e tárgyakat akkor is kötelesek vagyunk a hulladék tároló edényekbe elhelyezni. Az utolsó kettő esetében tanácsos, ha magunknál hordunk a szemét tárolására valami batyut.
MotoszkaDaniel•  2024. április 16. 23:49

A Lohánszky összejövetel - beszélő arcok

'FÜSTÖLDE'


BEVEZETÉS: A végső gombolás s megvan a lényeget mutató dekoltázs beszéde e zakó alatt. Enikő hívásban és most ér a lencse kicsinyítésben a nyaknál az archoz csakhamar. Jöjjenek a lányok e hét végére mulatni a házába az esős s hűvös idő tudatában. Elek kinyomja a hívást, mivel a cégvezető asszony kényelembe helyezte magát: lefoglalja a karjait (e pillanatokban a tekintetével jelezve már az ajkait úgyszintén). A ficsúr e flörtből felnézve oszlopban látja az öltözéknél alább fekvőket ponyvában nézelődve e főnöki székben ülvén.


Gyöngyi és Györgyi érkeznek némi fogyasztandóval e sziget beljebbi pontjára s éppenhogy nem kell fűteni. Gabi és Én később vagyunk ott az esőben, de mi is viszünk valamit. Hangulatos környékre szól az érkezés a délután közepébe haladva, Elek szállítja oda párosunkat. Szellőztethető fülkében van a dohányzó, ahová már a lányok is szabadabban öltözve gyalogolnak.


TÁRGYALÁS: Ferenc a londíner és edényeket hoz a dohányzóba illetve bontja az italokat meg a rágcsákat e másféle idill s ugyanakkor pislákoló hangulatban, az összegyűlt társaság kovácsolódása zavartalan. Ha mindenki sokáig vagy jó időre ráér (valamint gondolja), vacsora is van. Ideje bontani a szesztartalmúakat a ruházat után? A szél is ráhajt hangulatra, sötétedésnek még nincs alkonya. Az ajkak találkozásának is még van mondanivalója. Zene nincs a füstöldében, arra ott a mód (a földszinten) a nappaliban.


Nincsen már gombolkozás a délutánban. Ki ahogy (jól) érzi magát, azt addigra kialakította. Ha valami változik, az a flörtök mértékének alakulása. Legfeljebb az éternek van villámlása. Györgyi gondolja, hogy lendül rám simogató támogatásba és történik ez kettő szál között nem különösebben sietve az ajkak nem kifejezetten száraz sivatagában. Gyöngyi szól susmogva a tálalt meleg ételről, ereszkedjen ide mellém méretes elosztású s flörtös puszikra a behunyt szemek társaságában.


BEFEJEZÉS: A besötétedéshez közel; ideje foglalkozni Gabival, ha már neki mondtam akkor érintéses bizalmat ajkára ottan még az alkonyban a parton. Ízlésességben nőies pulóver árnyékozik a szél fuvolás ringásában s szólamváltásra lesz figyelmes a szem a kinti levelek mozgása folytonosságában, az üdvözlés cuppanása sem csap villámot (ölelést azonban e pillanatok alatt hoz). Mehetnek indulásban módosan a léptek, helyfoglalás vacsorához és kifelé tekintve az ablakra a fény alakot öltöztet a fatörzsekre e gallyakon. Pontyból, mesélés közben zajlódik a szálka maraton.


Az érzékek élvezete után ad a cselekedet az ízeknek meg az alkoholnak is ebben a szelet felváltó csapadékban, a szürkület beszél még az arcokra. A kortyok szaporodása újabb töltött poharakban bódítja a laza romantikát, pedig itt e padokban férfihiány van. Ferenc foglal helyet, hogy lepihenve vígadjon és néhol az ajkak finoman apró érintkezésben lévő találkozásához szolgálja fel a szomszéd asztalról a süteményt túróban. A hangulat adja magát s jó idő van, kaján a mosolyok öröme és a csapadék okozta potyogás megáll a tócsában.
MotoszkaDaniel•  2024. április 11. 23:37

Másik szigeten

BEVEZETÉS: Ez az isteni szél hívó hívó szele és venni fel a kagylót. Gabi a vonal végén, hogy a fújó idő ellenére kinti elfoglaltság a terv és nem megyünk messzire. Ezúttal a másik partra s a hely szélvédett (nyílik az áprilisi ajtó). E lépcsők fokán még nem is járt a részünkről emberi léptek.


Elek szállíttat ki három lányt e kies és magasabb partra s lehet nekilátni szelni a léptekkel a szélben a tető gondolatát. Felérnek a sóhajok a hat fordulóra oda ahonnan látni a torkolatot. Elek szállítja az arcpuszikat, Enikőhöz érve Enikő vevő a szájpuszi illatára. A hely foglalása, mert ez itt immáron a fedett kilátó felső terme minden fuvallatos öleléstől óvva (a szemnek adva tág meg sok pillanatot).


TÁRGYALÁS: Ez már Gabi bátorsága, amiképpen könyökölés van a csókok parkolásában és a szél adja hozzá a lökéseket helyenként. Nem sokat takar a ruhája, még csak most látja a szem s bizony a melltartó pántja is köszön a kilátás üdvözletének ölelése mellett. Enikőn még ennyi ruha sem integet a szemnek, mivel nincs bezárva az a dzseki farmerben semmilyen gomb méterenként. Elekkel ritkábbat enyeleg a gyakori karba tett kezében, ám olyankor nagymértékben.


Amíg megy a kényelmes szájtépés a látvány megtapasztalása tekintetében, aki úgy érzi: itt gyújt rá e fedett tetőzetben a szél testét hallgatva. Ez az élmény így más, különlegesebb! Azt mondják a szájak, ide még el kell jönni sok alkalommal. Gabinak tetszik a helyzet és rám terjeszkedik a derekamra a karjával.


BEFEJEZÉS: Oda a vendég lányokhoz: Györgyihez és Gyöngyihez, még nem volt nekik köszönés s Elek meg Gabival el van menve felderítő sétára a lenti erdős rengetegbe (a füves udvar után látni őket a lépteikben). A duruzsoló szél időnként huny egyet a korlátokat simogatva, Gyöngyinek sok apró és finom szájpuszit így középre leülve a dekoltázsok illatos gyűrűjében. Györgyinél a 'sínek'en finoman 'zakatol'ó 'fütyülés' az ajkakra, de mind a kettejüket régen volt alkalom közelebbről szemügyre vennem. A megnyílt dekoltázsok azt mondják nekem, kívánnak újat gyújtani itt fent.


Csinosak ezek a topok, tériszonyosoknak nem is ajánlatos az innen le nézelődés. Ruccanás alulra mostan csurgatni, mert itten mellékhelyiség szintén lészen. Kár, hogy lift nincsen. Érkezés ki a levegő lökésének helyszínére, a távolból tűnik fel kettő körvonal és azok bizony Elek meg Gabi az érkezésben.