O.A.: H. I. hajsza a magasodó japán hegyek között

MotoszkaDaniel•  2018. szeptember 24. 20:45

Nap lépdel tátongó mélységből magasodó hegyek szirtjeiről fel. Köszönti az állatokat. Imádja Olivio atya a reggeleket. Olaszország a hazája, mégis idejött élni. Jelenleg itt terjeszti Isten igéjét és igazán ízletes halászlevet fogyaszt. Szálkázással telik e korai szombat reggel. A finom ponty bekanalazása után eszébe jut, hát neki misét kellene tartani. Erre felé a péntek este után a hétvége első tagja az Úr napja.10 órára oda kell érni a Szirt szélnél lévő Kecske kolostorba. Mindent odavág a mosogatóba és előkészülődik. Nehogy valamit is elfelejtsen. A nagy kapkodásban viszont az atya nem ügyel az autókra és rosszba ül be. Akkor is, ha tudja: hol hagyta négykerekűjét. Nem leli viszont. Nem messze tőle lakik egy kislány friss jogosítvánnyal. Egy Suzuki Maruti kulccsal együtt. Vajon ki lehetett ez a felelőtlen? Elhelyezi dolgait és próbál indulni. A kuplungot elfelejti felengedni annyira koncentrál, nehogy elkéssen vagy ne sikerüljön jól a mise. Próbálkozik, próbálkozik. Nehezen, de végül megindul az atya. Csak addigra már felveri a környéket a kerék pörgése. Éva szedi a lábát ki. Az ő autójába ült bele az atya. Ő viszont még nem végzett a reggelivel. Hol tarthatja az atya az autóját. A garázsban lel rá. Kajat bevág a hátsó ülésre. Már perceken belül az atya nyomában is van. 

A két autó süvítő sietésére felébred Emese a fotelban egy másik háztartásban. Életében nem ült még autóban, de mi az hogy őt kihagyják egy buliból és különben is. Az atya életveszély az utakon. Sietősen már a kereszteződésbe is vágja magát. Kifarolva a főútra két autót pillant meg. Pont feljebb vált, amikor már kezdi beérni őket. 

Liza rendet rak a konyhában és ő is ugyan hallotta ezt az egészet, de hol a nevelt lánya? Emese eltűnt! Vezetni vezetett már, de nincs vezetői engedélye és itt aztán vannak kanyarok no meg mélység is. Ha kisodródna. Mitévő legyen? Neki csak egy benzines Swift-je van. Futólépés, szaladás a járműhöz. Hát ő úgy nem tud sietni, mint a többi. Véletlenül kikapar az autóval és már indul is arra, amerre látta elmenni kislányát még ha nevelt is. 

Most tér magához Emőke, Liza lánya. Néhány évvel idősebb Emesénél. Látja édesanyját sietve távozni. Eszébe jut, hiába friss a jogosítványa: nemrégen kapott nevelőapjától egy szép és gyors járgányt. Gondolja, majd inkább óvatosan de gyorsan. Ki tudja, milyen utak ezek? Az új autóval utolérheti őket. Az előkészületek közben étkezik és anyára gondol. Nehogy baja essen. Miért kellett ilyen sietve távozzon. Tele van tankolva a Suzuki Liana. Radiál gumijai vannak. Kifarol vele, mint a szélvész. Húhh, de szép hangja van. Irány az út! Próbálja a pedálokat, hogyan tud a leghatékonyabban gyorsítani és haladni. Már ott is a kereszteződés. Egyet nyom a távirányítón, már zárul is a garázs. Közben kis teherautó balról, féktávolságon kívül van, nem tud már megállni. A kamion villog neki, menjen csak. Lassít. Fénykürttel megköszöni Emőke és gázt adva a sofőr úr megvárja, míg Emőke kipiruettezi magát a felezővonal menetirány szerinti jobb felére. Még jó ideig csúszik az aszfalton a szép Liana a kanyarok miatt. Gyakorlatilag felszántja vele jópár kilométeren át az úttestet. Anya jár a fejében, hogy mért sietett ennyire el tőle és miért nem várta meg? Jópár perc, mire beéri a forgalmat.

Öten vannak, öt autó és az élen lévő a legóvatlanabb. Térképet néz s közben ideges, nehogy elkéssen a ceremóniáról. A forgalom is gondoskodik a keszekuszaságról. 

1.Liza végrehajt pár érdekes figurát. Van, hogy ott táncol autója az úttest szélén. 

2.Éva egy aránylag elég elegáns Renault-ban próbál az atya elé kerülni, de az úristennek nem megy neki. Mert vagy áttér az út bal oldalára vagy éppen tereli azt vissza jobbra. 3.Emese a Swiftben észreveszi, milyen gyönyörű szobrok és azt övező sziklák, hegyek mellett haladnak el. Van, hogy egy gyors körrel még meg is tekinti őket. Ha már ezen a kinyírakanyar szakaszokon nem tudja az atyát beérni. 

4. Olivio atya időnként csoda, hogy nem borul fel meg nem füstöl a kereke. Nagyon nem mai darab a Maruti és még így is bírja az utat.

5. Emőke elé jó bonyodalmas látvány tárul. Beéri a szuperjárgánnyal az előtte lévőket. Amikor a sor aránylag nincs megbontva, hármasba kapcsol és az atya elébe vág. Még így sem tudja megállítani. Az út pedig hamarosan véget ér és a hegyek pedig Emesének is tetszenek. Felváltva nézi őket meg figyeli a Maruti-t. 

Liza inkább lemarad, de ezt ő sem nézheti tétlenül, bevágódva egy mellékutcába ami már a kolostort közelíti: megpróbálja a papot megelőzni. Látja, hogy inkább autózás lesz ebből. A másik három lány gyorsabb. Az atya megérkezik, de meg is kellene állni valahogyan. Amíg ezt megteszi, körforgalommá változtatja a kolostor előterét. Nem kis feladat elé állítva üldözőit. Liza az első, aki kit tud szabadulni ebből az ördögi körből, mégiscsak ő a legidősebb. Menet közben beugrik Olivio atyához, hogy a Maruti megálljon végre. Nem győz elnézést kérni, hogy ő csak nem akart elkésni. Emőke csak csóválja a fejét, hogy ilyen felelőtlenül inkább ne vezessen Marutit. Leáll a Swift, a Liana és a Corsa meg a Clio is. Oszlik a porfelhő.

Liza-nak a hócipője tele van. Bemegy az atyával a misére. A többieket kéri, menjenek csak haza aludni. Korán volt a reggel. Engedjék ki a gőzt. Emese, Emőke és Éva már ugranak is a járgányokba és mosolyogva pörgetik fel a kerekeket. Ekkora egy hülye napot! Olivio atya tudja, hogy a sportos indulások ezúttal neki szólnak. Ne legyen legközelebb óvatlan. Egy apró fekvőrendőr is megdobja a három autót, szücskeként pattognak. Utána jöjjön az első kanyar a szép szobor és a hegyek közti nézelődéshez. A kanyarnál lévő torkolatig Olivio atya még hallja ahogyan táncolnak a kerekek az úton. A mise viszont kezdődhet.


A kíváncsiskodó fékez be először, hátha a többi is megáll. Így is történik. Megbeszélik, hogy a szép buddha szobornál megállnak és azért a hegyekről em mondanak le. Induljanak a lőerők. Most nem kellene sietniük, de már csak azért is gázt adnak. Mindegyikük jobb autó a Marutinál. Kipiruetteznek a főútra, porfelhő kíséri kirándulásokat. Egymás mögött mennek, de azért figuráznak. Majdhogynem már élvezik ahogyan mérik képességeiket. Pedig nincs is mindegyiküknek vezetői engedélye. A föléjük magasodó hegyek teszik ezt még feledhetetlenebbé miközben a távolban már feltűnik a szép Buddha szobor.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!