O.A.: A Szőke Torpedó 3.: Sofőrre jelölve

MotoszkaDaniel•  2018. szeptember 27. 23:28

Telefonál Timi Boldizsárnak és Evelinnek. Minden rendben zajlott. Jól sikerült a gólyatábor. Telefonszámát elmentik. Most már tudják hívni Tímeát.


András telefont kap 15-16 óra körül. Állás ajánlat lenne Tímea lányának. Sofőri munkakörben. Szabadkozik az édesapa, a lánya vezetői engedélye még egy hónapos sincsen. Ez nem probléma, csak Tímea legyen a járművizsgálati hangárban másnap reggel 8 és 10 óra között. András kiviszi őt.
A portások a tetthelyre kísérik. 
Timi: Pontosan milyen sofőri munka lenne ez? Érdeklődik a lány az ügyeletestől.
Nem tudom pontosan, kisasszony. Itt vár téged egy úr, át is adnám neki a szót.
Kérem Timi kisasszony, szálljon be a Renault Megane gépjárműbe: Thury László a Közlekedési Felügyelet országos vezetője, ő pedig a társam Beffolcs Adrienn Vezetéstechnikai Szakértő.
Örvendek: Ugraty Tímea Orsolya. A vezetői engedélyem még friss. Mit kellene tennem? Apa mondta, hogy sofőri állás van kilátásban itt.
Tudom, tudom! Ha egyszer megadták magának kislány a vezetői engedélyt, onnantól kezdve... Vezesse le nekünk a gépjárművet azon az útvonalon, ahol az "akciója" keretében rallyzott.
Utána én közvetítem feléd a továbbiakat, pontosan miről is lenne szó. Két próbán kell megfeleljél. - Egészíti ki a "meghallgatás" tartalmát Adrienn.
Nem hinném, hogy bármelyik is kihívás lenne neked, Tímea. Indulj, kérlek. - mondja László.


Thury László: Szép város ez nem, Adrienn? Olyan régen jártam erre. Nem is tudom, mikor. Direkt megtiszteltetés nekem, hogy újra erre a vidékre kalauzolhatott az utam. Tímea: így, nagyon szép vezetéssel most vigye vissza a járművet a garázs második emeletére. Közben mesélhetne nekünk arról az estéről, amikor a Cabrio-t vitte rally-zásra. 
Nagyon szépen, ívesen és megfontoltan. Szabályosan vezetett.


Felérnek a kiinduló pontra, Tímea leparkolja a személygépkocsit. 
Adrienn: a második teljesítendő feladat előtt valami frissítő esetleg?
Ásványvíz, pogácsa, ropi. Csokoládé. 10-20 perc lazítás következik.


Timi: Köszönöm szépen. Igen, most mit csináljak?
T. László: A kolléganő méri most fel a képességeidet. Én a magam részéről csak megfigyelő leszek. Az alapképességeid rendben. Adrienn: Tiéd a pálya, vedd kezelésbe Tímeát.


B. Adrienn: Timi, most mint akit kergetnek, vedd birtokba ezt az autót itt mellettünk. Üldöznek vagy haragszol valakire. Foglald el és ugyanúgy, mint a múltkor: mutasd be nekem; azaz nekünk, mi hogyan zajlott azon az estén.


Egy új Toyota Corolla áll előtte és Adrienn már rendelkezésére is bocsájtja az indítókulcsot. Timi nyitja a kocsit, fut. László és Adrienn követik. Hátranéz megvannak - e a vizsgáztatói. 
László és Adrienn: Ne minket nézz, Timi. Idomulunk hozzád. Nem maratoni futás ez. Csak pár méter! :)
Timi: Jó, rendben Adrienn és László elnök. Akkor megpróbálom felidézni az azon  az estén történteket :)
Csukódnak az ajtók. Brümmög a motor. Timi menet közben csukja saját ajtaját, mert addigra már kipörgetik a kerekek a Corollát vagy 40 méteren át és zúg lefelé a többi autó között. Köszönnek egymásnak az oszlopok. Néhány gyalogost kell csak kerülgetni. Jön is az első kanyar. A vizsgáztatók viszont azon kapják magukat, már a földszinten vannak, a kerekek semennyit sem pihentek. 


A kerékcsikorgástól Timi nem hallja, de Adrienn konzultál közben Lászlóval: Nagyon jó, kiváló, Laci. Ilyen fiatalon ez a teljesítmény. Második legjobb idő! 
T. László: Második?
B. Adrienn: Nála csak egyvalaki gyorsabb. Egyvalakit már felmértünk.


Leérnek a városi forgalomba. Timi kérdőn pillant a visszapillantó tükörbe és hümmög.


B. Adrienn: Jó, kiváló! Egész jó. Most arra kérnélek. Ugyanazt a távot ilyen morállal tedd meg  a Corollával, amit azon az estén tettél. Utána meg vedd célba a szűk körforgalmat. Egy rendőrautó vár rád. Aggodalomra semmi ok. Le van vele beszélve és a rendszámot is leadtuk neki. Az lenne a feladat, próbálj meg vele rally-zni. 


Timi: Egy sima rendőrrel, Adrienn?
T. László: Nem egészen sima rendőr. Kábítószereseket szokott üldözni. A kedvünkért most szintén civil autóban ül és téged vár, mit produkálsz az úton. Fel fogja venni veled a versenyt. Ez minden, amit itt a mellettem ülő Adrienn kolléganőtől tudok.


Hát Timinek fogalma nincsen, mit kellene tennie. Jeleznek neki, hogy ez az. Megvan a civilbe bújt rendőr. Fényszórót kapcsol. Timeának féloldalt áll. A lány befékez, kézifék és már fordul is. A rendőr gázt ad. Timi balra fordul, félig ki a városba és a hegyek irányába.A forgalom kicsi, de azért akad pár autó. Gyönyörűek az esti fények, ahogyan a lámpák megvilágítják a közutat. Ez a főút. Kisipít a Corolla balra kanyarodva a főútra és a mögöttük lévő jármű próbálja beérni őket. Villant egyet, hogy utána fel a hegyekbe. Egy szűk részre? Tímea követi. Fékezés nélkül balra. Huppanók és zegzugos, fekvőrendőrös utca várja a Corollásokat. Az utolsó méterig követi a rendőrt Timi. 
Adrienn értesítést kap, rádiós kapcsolatban van a rendőrrel: Nagyon jó, kiváló a kolléganő. Most még felmegyünk a szőlőbe. Oda kövessen a kilátóba és készen vagyunk. Teljesen ura a járműnek még friss jogsival is.


Onnan fentről is bámulatos látványt nyújt a város fényeivel miközben a tesztelő "civil" rendőr seggében "tapog" Tímea. 


-Iszonyatosan ügyes a kislány. Hogy is hívják? Tímea? 
B. Adrienn: Igen, alezredes úr.
- Jól van. Mehetünk most úgy 120 és 150 között. Én őt kielőzöm, kövessen! Az utolsó feladat elé állítom. (Hangzik a rádóbeszélgetés)


B. Adrienn: Timi, az alezredes úr most kielőz, de nem eléd vág. Kövesd őt. Egy teszten szeretné még, ha megfelelnél.
Timi: Rendben, értettem, Adri. Követem őt.


Az  alezredes úr egy hajtűkanyarhoz viszi Tímeát és vizsgáztatóit. Befékez és azon a kis helyen egyhelyben megfordul, Timi felé tart. Ő viszont teljes gázzal meg felé tart. Ütköznek? Akkor mindannyian meghalnak.


Timi: Most kapaszkodjanak ott hátul. Mit csinál a civilben lévő rendőr?
T. László és B. Adrienn: Az alezredes úr arra kíváncsi, hogyan oldod meg a helyzetet. Ne félts minket! :) Eddig is kiválóan álltad a sarat.


Timi befékez, hogy elkerülje az ütközést és balra rántja a kormányt. A két jármű pár méteres közti hellyel halad el egymás mellett. (Nagyon jó, szélvész kisasszony! Mondja magában az alezredes az autóban, miközben visszakormányozza egyenesbe a járművét.)


Tímea egy gödör mellett a salakon kormányoz ellen a fordulásból és még jó pár méter (úgy ötven), mire jó nagy sivítással az aszfalton meg tudja kezdeni a felzárkózást a rendőralezredeshez. Hamarosan a Corolla is egyenesben tudja szelni a hajtűkanyartól vissza a falu főútját. 
Mind a két jármű egyenesben és Timi a civil rendőr mögött "poroszkál". Megkülönböztető jelzés. Tímea álljon meg. 


-Köszönöm szépen. Jó a leányzó. Álljon le az útra. Én részemről a tesztelést befejeztem. Odajön hozzájuk az alezredes. 
-Berfeld Tibor rendőr alezredes, nagyon jó! Jól vezetsz, Tímea.
B. Adrienn: Mi akkor át is adnánk neked Tímeát.
T. László: Az utolsó feladatot rögtönözte, Tibi alezredes úr? Mert az nem volt lebeszélve. :)
B. T. r. alezredes: Igen, azt útközben találtam ki, ugyan hogyan cselekszi le a lány :)


Ugraty Tímea: Akkor én most Adrienn és László elnök úr, vigyem önöket haza? Azaz a garázshoz?


B.T. r.alezredes: Jobb ötletem van, Tímea. A Corollával most felügyelet nélkül menjen előttem vissza a szőlő városig. Ott elválunk. Én is megtekinteném, hogyan viszi egyedül; "kényelmes tempóban ezt a csúcstechnológiás autót. Az elnök urat és asszonyt elviszem én.


T. László: A járművet utána legyenszíves tegye le a garázsban. (nyújtja a kezét a búcsúhoz)
B. Adrienn: Nagyon köszönjük. Maga jó választás volt. A továbbiakat a rendőr alezredes egyezteti önnel. Átadtuk neki az adatait, Tímea. Keresni fogja a munkát illetően. Nem zsákbamacsakát árulunk. Tényleg sofőri állásról van szó. Mi hívtuk fel Tibor figyelmét arra az elmúlt hetekben, hogy lenne itt valaki: aki alkalmas a feladatra. Hogyan érezte magát vezetés alatt, amikor az alezredes úr tesztelte?
U.Tímea: Csak az utolsónál ért engem meglepetés, őszintén megvallom :) Akkor mindent köszönök és az alezredes úrnak is. Találkozunk még, uram?
B.T.r.alezredes: Keresni fogom, Tímea és akkor mondom a részleteket. Aztán eldöntheti, vállalja vagy érdekli - e esetleg. Nagyon örültem!


Timi megy a Corollához vissza.


B.T.r.alezredes: Na ezt hogyan oldja meg Tímea? Mindjárt állnak ki az egyik házból maga előtt. Nincs sok ideje. :)


Timi fut a Corollához. Egyik lába a másik után. Alig hallani az autó induló hangját, már csikorognak is fel a kerekek. Megindítja útját hazafelé. Előtte még befarol mai vendéglátóinak, ahogyan halad kifelé a kanyarból.


- Ez a kislány jó választás volt, alezredes úr. (Száll be László)
- Neked általában jók a megérzéseid, Laci (Száll be mellé Adrienn)
-Bekötötték az öveiket hátul? (mosolyog Berfeld Tibor.) Vicceltem. Az arcukra voltam kíváncsi. :) Annyival és úgy megy a kislány ahogyan akar. Nem hinném, hogy rallyzna. Irány vissza a szőlőkhöz! :)
Én erről írok most egy jelentést. Önök is írjanak. A hármat összevetjük és akkor a kisasszony felkeresésre kerül.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!