O. A. - Majdnem elkésve a moziról III.

MotoszkaDaniel•  2020. január 5. 23:13

Dühös francia pattogatott kukorica

 

Réka és András mászik egymás ajkain. A családanyán dzsekije alatt egy száll melltartó van. Egyszercsak összemosolyognak és András mondja, hogy idő van.

Mire? Kérdezi Réka.

András: - A mamánál és papánál vannak a gyerekek. Moziba mennek és te viszed el őket, nem emlékszel?

Réka: - Ja? Én azt már elfelejtettem.

Réka felöltözik.

András: - A kulcs, tessék! Kapd el, asszony! Én már ittam.

 

Réka először elzúg a barátnőjéért. Amikor kiszelel a kapun a dühös francia pattogatott kukoricával, eszébe jut: ezzel az autóval ő nem ment. A legújabb darab és bizony háromszáznegyven lóerő van benne!

 

Már a kijáratnál edzené nőiesen az aszfaltot, amikor megáll a ’franciázásban’. A szomszéd pap ór fut. Odalép hozzá: - Mi a probléma?

Az atya nem szeretne elkésni, de elaludt délután és restelli, mert nem késett még el ministrálásról.

Réka nyom egy gombot s nyitja a jobb hátsó ajtót, hogy ugorjon be. Elviheti? Akár haza is hozza. Az atya megörül, és homlokcsók után behelyezi magát. El van ájulva.

Na most amíg az ájulásával van elfoglalva, Réka felhívja a figyelmét, kösse be az övét! Rázós futam lehet, mert megpróbál oda taposni.

 

-          már bekapcsoltam, gyermekem. Mehetünk.

Nem zavar, ha közben mormogok és keresgélek? Befejezem a felkészülést a ministráló szövegeket illetően.

-          dehogy zavar, atyám. Csak kapaszkodjon időnként.

 

Réka duruzsoltatja a pedált. Nem kapar, de indul és bizony nagy gázt ad. Az atya még énekel is.

 

Tizenegy perc múlva kell odaérni a templomhoz, azért szokott kerékpárt használni. Azt viszont elkérte a testvére, ezért kezdett az atya futó lépésbe. Beszélget ugyanis időnként Rékával.

Hat perccel a lényeg előtt oda érnek, a nagy forgalomban azért pár szlalomot le kell, vágjon Réka.

Ez aztán sport autó. Kerreg a négy gumi a kanyarokban meg az a gázpedál is dolgozik, ha kell. A hűtővíznek ez meg se kottyan.

Egy kanyarnál mutat az atya, hogy itt balra s megérkeztek. Na ez az autó se mostanában fog felborulni. Egy udvarba kell beforduljon végül Réka, az atyát pedig egy tornác előtere várja. Az atya megáldja Rékát és a dühös francia pattogatott kukoricát.

Réka még csak most tud elmenni a barátnőjéért, hogy utána a gyerekeket szedjék fel.

 

Réka egy helyben megfordul, miután az atya már bement és köszönetet mondott. Nem néz ki senki az ablakon, mert akkorát azért nem kapart Réka. Lelassít a lejtőnél, apró szintkülönbség van ugyanis. Kiteszi az irányjelzőt és gázt! Hátha átér még. Zöldről sárgára vált a lámpa. Megvan, a féldomb miatt még meg is ringatózik a Megane.

 

Itt most egészen hosszú ideig egyenes járat, de cikázni kell. Gáz, kuplung, fék, vált. Marha izgalmas. Balra fel az emelkedőn, újabb hosszú szakasz. Ez egy mellékutca! Előzget Réka és miközben hallgatja a sípoló (és inkább aprók ezek a sípolások a kerekeknél az előzések alkalmával) kerekek hangját, a motorét figyeli. András mondta neki, ez most a családban a legújabb autó.

 

Na! Réka nem is nagyon kell leparkoljon a heves utazásából. Lent várja Eszter. Lát jópár csókcsatát. Utána Eszter férje felmegy a társasházba s maga Eszter pedig behuppan a Megane - ba . Köszöntő arcpuszik és Réka már gyógyul is rá a gázra. Három perc! Mármint három perce van a gyerekeket felvenni. A vetítés maga olyan, tizenhárom perc múlva idnul.

Már hetvenet mutat a számláló és veszi be Réka a kanyart. A mama előre gondolkodott és a gyerekeket felöltöztetve a papát fent hagyta. Lejöttek az utcára.

 

Amíg a gyerekek beszállnak, Eszter ül a volánhoz. Mama visszamegy fel a papához.

 

András csörög a lányoknak, hogy a moziban vannak már és szívesen megnézik a gyerekekkel a rajzfilmet. Ha esetleg szeretnének az alatt a bő egy óra alatt egy csajos estét tartani.

Eszter férje Andrásért ment. Hát ez elég szokatlan, mert anyukák szoktak rajzfilmezni a gyerekekkel. Egyikük viszont ragaszkodott Andráshoz s azért a kisgyermek kívánságát igyekezett tiszteletben tartani. Csak egy telefonba került! J meg egy működő autóba, ami háromszor fulladt le. Negyedjére viszont kezes bárány lett.

 

Réka és Eszter búcsúznak a gyerekektől, de még ma látják őket. Puszik az arcokra, aztán be a Megane-ba. Réka pillanatra átveszi a kormányt egészen a híd végéig.

 

-          Ó, mi ez a lájtos megállás? (Száll át a kormányhoz Eszter).

Csukódik az ajtó és Eszter Réka, a legjobb Barátnője puszijáért hajol. Az arcpuszi közben megcsapja őt Réka isteni parfümje, igaz őt meg Eszteré.

Felbőg a pattogatott kukorica dühe a Renault – ban és mielőtt a kerekek hátukra vennék az utat, Réka fűtést kapcsol. Eszter ugyanis mondja, hogy fázik. Átjárja a légkondicionáló cirkuláló melege az utas teret, Eszter jól érzi most már magát. Hogy szabadabban érezhesse magát, Réka hátra ül. Mialatt Eszter ismerkedik a francia dühös pattogatott kukoricával, ő leveti pulóverét és pólóját is. Melege van.

A sziget végén vezet már Eszter, amikor hátranéz és egy félmosolygó szemű Rékát lát. Ilyenkor nincs utastér világítás, Réka megszabadult a pulóverétől? gondolja magában.

 

Réka: - na, hogy tetszik a francia dühöngő?

Mi jön most?

Eszter: - most komolyan hozzá látunk, kapaszkodj! De csak egy kicsit.

/Réka megmutatja még, melyik gombbal tudja fűteni a vissza pillantó tükröket, utána elfoglalja magát középen, kitámasztja magát a kecses lábaival és befonták magukat karjai./

Eszter: - olyat is lehet ezeken már?

Eszter néz hátra és egy kacsintó szempár néz vissza rá.

 

Felsikít a Renault, és salak! nem is olyan sokra, erre rá. Ismét aszfalt. Jobbra veszi a kormányt Eszter és csúszós útrész pár méteren! Ismét beton, egy belső mellékútra csúsznak át. Igen, de a kerék túlpörögte magát. Gázt ad a barátnő és megvan az egyenes irány újabb csikorgás keretében, az autó viszont a szép zúgás közepette, rükvercben gurul. Néz Eszter hátra; hatvan méter negyvenes tempóval, és ütközik egy fallal. Ez zsákutca.

Egyes, a gázba tapos és amint már előre pörögték magukat a kerekek, kettőt farol még a zsákutcából kiérve, amely nagy farolásokat nagyon élvezi. Utána erős fékezés zárásnak. Csendőrkanyarral.

Visszavezeti a kiindulóponthoz, majd járó motornál ő is hátra ül. Réka mellé. Dzseki marad, de szintén melltartóra vetkőzik. (Nem fázik, menni fog!)

Réka: - az maradjon! J megiszol még velem egy mentes pezsgőt?

 

Elmegy az a pár pohár, koccintanak. Réka előre ül és a sebesség szárnyán jó hetvenes tempóval vissza kell kanyarogni a belvárosba. Fel kell venni a gyerekeket.

 

Andrást kell csak megvárni a mozi zsibongójában, mert a vetítés előtt felhajtott meghívásra egy kávét és az bizony vízhajtó! Eszter férjének a fülét megüti, hogy miként zajlódott le a csajos este. Andrásnak mesél Réka. Az úr is menne vele egyet.

 

Haza a gyerekeket! Oda adják nekik a tévét, ha szeretnének még mesét nézni. Mindjárt jönnek, és már zárják is a házat Réka és András.

Eszter be András mellé az anyósülésre. Réka, mint rally moderátor pedig Eszter férje mellé az anyósülésre.

 

Ja? Réka azt hitte, most is kerékgyilkolás lesz. Hát akkora azért nem. Itt nem! A város külterületét választja erre. A szigetet nem szeretné. Egy néhány kört így bevállal. Azok is mind kanyarok. Igaz itt, olyan szempontból a kifejtett kanyaroknak van több értelme.

 

Most pedig: vissza a mozi elé. A feleségek vissza cserélik egymást.

 

Eszter és férje lezavarnak pár csókot. Utána tekintetük a másik házaspárra, azaz barátaik felé fordul.

 

András az ülés alatt talál egy üres pezsgős üveget kettő szép nyakú pohárral. – Hát ez? Ezt ittátok meg?

Réka: - Igen. Meg is lepődtem, hogy találtam a Renault – ban. Rajzfilm jó volt?

András: - Egy utamról maradt még itt. Meg is feledkeztem róla. Na, most már biztos, hogy nem romlik meg. Áh, teltház volt, Réka. A gyerekek meg mi is élveztük egyébként.

 

Száll be a járművekbe búcsúzásuk után a két házaspár. Indulnak az autók…, és vége van az estének.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mersinho2020. január 7. 21:55

@MotoszkaDaniel: Gratulálok kitartásodhoz... érdeklődéssel olvasom továbbra is blogodat...

MotoszkaDaniel2020. január 6. 18:58

@Mersinho: Üdvözöllek.

Ez az egész sorozat a 2001-es Halálos Iramban mozifilm előtt tiszteleg. A fő vonal benne, hogy az autók zötykölődjenek.
Az egész további körítést mind én találom ki hozzá. Volt, hogy még úgy a hetedik fejezet környékén be is írtak, mit fejtsek ki jobban.
A legnehezebb számomra azt átadni a betűk - szavak s mondatok révén, amit elképzelek.

Ebben a műfajban én még egyet tervezek megírni, utána átváltanék sima autó üzemmódra. Ahol nem az az események mozgatórugója, éppen mekkorát kapar vagy sodródik az autó! :) Ebből ezzel megvan a negyvenedik fejezet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy eddig elmegy, amikor alig a huszadiknál tartottam.

Mersinho2020. január 6. 10:01

Érdekes......Nekem egy kicsit összefüggéstelen..megtudnád mondani, miről is akar lényegében szólni ?

Előre is köszönöm..