Havazik II

MotoszkaDaniel•  2018. március 4. 12:57

2. 

Elfogyasztják az Úr vacsorát és jön az éjszaka. Mindegyik udvarhölgy saját szobában alszik. Egyikük azonban rosszat álmodik és felriad. Bekéredzkedik Tomaszunkhoz. Egy éjszakát kérne vele az ágyában. Meg is nyugszik a férfi mellett. 
Az éjszakában egy másik lány felébred, de ő nem rossz álom végett. Étkezik, iszik valamennyit és következő elalvás előtt kinéz a tájra. A hóval belepett szirt meg a közelben lévő hegyek s tisztás ami fogadja.


"Minden rendben, gyermekem?" Érdeklődik Belleko atya. Petróleumlámpa a kezében és papi éjjeli öltözéket visel.


"Ohh, persze atyám. Máris folytatom a pihenést. Csak gondoltam elalvás előtt ránézek még a tájra. Reméltem nem esett e mennyiségre még hó, mert az megnehezítené közlekedésünket." Feleli Lilla.


"Afelől ne aggódjál. Esetleg a hét második felében várható ilyen esemény. Magam sem szeretem a nagy havat, hiszen nem sokszor, de én is útra kell keljek kötelezettségeim tükrében. Ha bármi gond lenne esetleg, itt megtalálsz a szobámban."


"Atyám, nézze: Zsófia nincs a szobájában! :("


Bekopognak Tomaszhoz. Ajtót nyit. Elmeséli, mi történt. Zsófi egy vicsorgó jegesmedvéről álmodott és bekéredzkedett hozzá éjszakára. Az atyára néz, hogy erre az éjjelre itt maradna. Semmi gond. A többi, másik kettő lány szépen alussza álmát.


A templom ajtaját verdesi valaki. Brigovity atya nyugalomra inti Lillát. Puskájával ajtót nyit. Egy férfi az.


"Elnézést, atyám az éjjeli zavarásért. Az imént mészárolt le itt a közelben valami vadállat egy egész nyájat az őrzővel együtt. A vadat üldözöm. Csak óvatosságra inteném. Tiszteletem, kisasszony!"
Lilla elmosolyodik és megsimítja az úr arcát.
"Vérzel, fiam." Észrevételezi az atya.
"Csak apró karcolás, atyám. Már megyek is, hátha elkapom a szörnyeteget." Lillának köszön a kalapjával s már folytatja is útját. Egy meleg teát megiszik és termoszt is elfogad Lillától.


Nyugovóra térnek. Reggel az atya bekopog Zsófihoz. Csak az éjjelt kívánta Tomasszal tölteni. Félt. Megbeszélik a történteket. Brigovity Belleko úgy véli, ez nem normál ragadozó lehet. Akkor sem, ha jegesmedve.


Tomasz elmegy ismerkedni a környékkel. Igazán szépen van ápolva a hó ellenére is. Gyönyörűek a közelben lévő tisztások. A helybeliek rémültek, de kedvesek. Inkább aggasztja az a jópár pánikszerűen elhagyott kunyhó. Gyereksírásra, nyöszörgésre lesz figyelmes. Kisvártatva rá is lel egy kislányra és egy kisfiúra. Nem tudnak a sokktól beszélni, csak mutogatnak kifelé és próbálják a tudtára adni, hogy nagy állat volt a támadó. Tomasz átadja őket a helybelieknek. Vajon hol lehetnek a szüleik? Körbejárja a környező dombokat, tisztásokat. Rájuk is talál a vadász. Megtámadta őket valami, arról számolnak be. Segít nekik visszatérni Gatatuko. A szomszédos tisztások között pedig eljutva a hegyekhez, rátalál a szerencsétlenül járt nyár őrzőre. Jegesmedve fogat vesz észre ruházatán. Közelebbről szemügyre vételezve az a gondolata támad, ez nem normál fajta.


Az atyai lakhoz futár érkezik pár nap múlva. Jónéhány térképet juttatott Elleberta uralkodónő Gyík kezűnek.


A sérült emberünk feltotyog a kanyargós kastély útvesztőin azért Elleberta Eckhiloto felségasszonyhoz bejelentkezni. Megkérdezik tőle, biztos így is tudja vállalni a segítségnyújtást?
"Táncra nem kérem fel, Felség. Járni még tudok. Pár hét és futni is." Ő is tisztelet kézcsókkal búcsúzik a királynőtől. Rendelkezésére bocsájtják még ugyanazt a négy térképet is, melyet a Gyík Kezűvadász megkapott első kézben.


Ellebertához táviratot hoz a futár. Harcmezőn a férje. Nem lelte még a fehér vadat. Szolga tér be hozzá, mert hívatja. Előkészítenek neki hintót, szemlét kíván tartani odakint. No meg kimozdulni. 


Eközben valahol egy Isten háta mögötti kajibában, de nem a világ végén. Nem tudni még, ez milyen messze van a Gayyo hágótól.

"A teringettét neked, Te mihaszna! Nem azt mondtam, hogy egy egész népnyi állatot is ki kell nyírni. Így bízzak rád valamit? Még egy ilyen és a Gayyo hágó összes vadásza a nyomomban lesz!"

"Nem így akartam. Pánik keltés volt valóban a cél. Azzal is tisztában vagyok ugyanakkor, nem ez a fő célkitűzésed és alterved sem. Nem lesz több hiba."

Rátartja a hibázott "alkalmazottra" a főnök berettáját és elsüti. "Még egy ilyen és nem lesz üres a tár. Nem nyájakat tizedelünk. Elmehetsz."

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

MotoszkaDaniel2018. március 6. 00:08

Köszönöm!
Igyekszem :)

A hatodik fejezet cselekményei körvonalazódnak már bennem, Miklós :)

Mikijozsa2018. március 4. 16:16

nagyon tetszett, szórakoztató