Havazik 3. évad

MotoszkaDaniel•  2020. május 8. 23:15  •  olvasva: 198

Árpád vagyok. Most mentek el tőlem az unokák s gyerekeim. Nejemmel vagyok a kunyhómban. A villanypózna világít és tele van hóval a táj. Nem fejezte még be az esést, szállingózott sokáig. Ezekben a percekben kezdett el esni. Még nem költöztünk sehová, elvagyunk egyenlőre feleségemmel. Lehet, itt is maradunk, bár én jobban szeretnék itt az elszigetelt havasok mellől inkább a gyerekek között lenni, ami pár napnyi járásra van innen.

Mire ébredek, Szandra mondja, gyönyörű a táj. Fával tér vissza, én is sétálok egyet s megnézem a fenyőket. Némely hegyen foltokban hó, de az is igaz, hogy a többit meg ellepte az esti hóesés. Bárányfelhők és más foszlányok úsznak az égen. A nap süt és úgy látszik, síelők jártak itt este vagy ma reggel környékén, mert nyomokat látok a hóban ezen a lejtőn. Ahogyan megyünk a délelőttbe, az árnyék is mássza meg a hegyeket. Megnézem, mi van itt: az aktuálisnak a szélén. Elgyönyörködöm, e legközelebbi völgyben.

Régen volt mosás, Szandra mondja is, hogy a huzatnak gépben a helye. Nehézkesebben mozgok már, de azért öreg sem vagyok még! J Nekilátok az ágyneműkről lehúzni a cihát.

Délután kirándulunk egyet miután elfogyasztottunk egy fantasztikus jávorszarvaspörköltet borral s céklával meg retekkel. Utóbbi ritka kincs erre. Feleségemet kérdezem és válaszolja, hogy van. Egyrészt vásárolgatott mostanában, másrészt szomszédainknak: Józsefnek s Petrának is van. Jut eszembe, ahogyan eszem s Szandra is figyel rám (és bólint illetve nevet). Ők maguk is felvetették, talán egyszer be kellene költöznünk a Hóhegy közösségbe gyerekeink után. Lehet, Ők maguk is ezt teszik, hiszen az ő csemetéik már ott élnek és beszéltünk erről négyesben pár alkalommal.

A séta! Nem túl meredek szurdokon haladunk Szandrával és a fenyők lélegeznek mellettünk. Víz! De hát persze, a nap is itt van. Süti a havat s ház! Megnézzük! Gát? Na, látszik, hogy modernizálódunk és ez a vidéknek akár jót is tehet. Be lehet nézni az ablakon. Szandra mögöttem, ez kérem szépen lakható őrház. Talán szabályozzák ezt a nyaranta csermellyé alakuló részt? Ötletes, aranyos elrendezés! Alagút vezet át az őrház és kúpja között, hiszen ez egy apró dombra épült. Átmegyünk rajta. Az őrházat elhagyva, ahogyan nézzük oldalról, szép egy darab. nem semmi újszerű alkotás!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!