Ferrari - s futkározás négy: Mamlasz futam

MotoszkaDaniel•  2019. november 3. 12:54

Mamlaszhoz kerül az autó, ki elkocsikázik vele nyugdíjas öregasszony tempóban kolostorához. Nézegeti a madarakat, mókusokat. Közben a motor mutatja magát neki, ő azonban a tájra figyel. Az minden problémája, milyen formára nyírja le a körszakállát. Keringőzik a járművel, mintha valami galamblelkű arab terrorista lenne. Megérkezik otthonába. Ő senkit sem szeret feszélyezni, tehát hagyja, hogy fusson utána a szél és keverje a leveleket. Kettő évig van nála a jármű. Mamlaszt viszont nulla szinten hozza lázba az, hogy autóban ülhet. Igazi szerzetes alkat. Nem is tudom, miért vette ezt meg. Talán kipróbálni, kalandvágyból. A vételárával sem törődik. De!: Rendszeresen a két év alatt a kolostorban megépíttetett egy szlalompályát, melyen azért rendszeresen ment vele. Igen, csak hát kettő éven át abba is beleunt. Ő egy otthon csücsülős ember, kinek hivatása inkább az emberek szolgálata és az arcán rendszeresen megjelenő bárgyú vigyor. 

Nem rossz ember! Csak tőle nem kell elvárni azt, hogy nagyobb horderejű döntésekben feltétlenül jót is hozna. Most éppen nyalogatja a sebeit, mert imádott asszonya otthagyta. A miértekre a mert a kolostor titka marad. 

Egy társa tudja rá a választ, de inkább maradjon zárva a szája. Amúgy is a röhögőgörcs kerülgeti a pontos tényeket illetően. Ő azért van itt, mert besokallt a hülyékből, de nem az a szerzetes alkat. Megunta azt, hogy társadalmakban a civilizációs lehetőségek útja nagy korlátok közé van szorítva. 

Egy röpke pillanatra Mamlasz elfeledett exét meghuzogatja egy kabinban, csak Mamlasz annyira lassú. Nem veszi észre.

 

Megérkezik egy BMW - n a vevő úr valami asszonnyal. A kényelmes hátsó ülésen ajakcsatával karöltve meg is húzza kényelmesen azt. Néhány botránkozó szerzetes látja, de... van, akinek tetszik! A szerzetesek sem egyformák, nem mindegyik prűd!

Ezt a hülye összeg vételárat bárki meg tudja fizetni. Szerelni tud Mamlasz, csak semmi üzleti érzéke és hajlandósága sincsen. Mondjuk, hogy valakivel megbeszélje, ilyenkor mekkora összeget érdemes kérni egy sportautóért. 

Bárgyú vigyor, pap hangulat, kisfiús körszakáll, női ajakhoz hasonló csücsörítés és fizetés. Mamlasz gyorsan túl szeretne lenni az ügyleten. Ki vannak töltve a papírok. Száz ezer forintot kér érte Mamlasz, neki egy kisebb, Trabantféle, Wartburg vagy régebbi Lada is jó. 

Miért nem egy aránylag jó Volga, Volvo vagy Suzuki és esetleg német fajta mondjuk? Annyi közül választhatna, de nem. 

 

Az asszonynak nincsen vezetőije, az egyik apáca viszont tud vezetni. Az úr felajánlja, a kolostorban megépített pályán mehet vele. Az asszony beleül és és az érzékeny akusztikájú épület visszhangzik az indulásától. Hallani mindig, éppen merre jár. Eléri a pálya végét, onnan vissza. Élvezi végig a lány. Aranyosan csikorogva megáll és most az apáca menne vele. Jogsival? pattanjon csak bele! Ő nem füstöl, de lényegesen merészebben tudja vezetni ezt a sportcsodát. Na nála semennyi szünet nincsen, a kerekek nem pihennek. Igaz, nem is füstölnek! Amíg látják, látni. A manőverek között piruettek és fordulások is vannak. Ja, igen. Ez tényleg élvezi a Ferrari adta lehetőségeket. 

Odaérkezik a barát, ki kefélgeti Mamlasz volt asszonyát. Ő is mehet vele, ha szeretne. Négy kört leír, na ő a középút. Szünetekkel, de lehet hallani a kerekek kínlódását. Na most ítéli el ezt az erkölcstelenséget Mamlasz, ez az amiből nem kér. Ez a sorozatos és szükségtelen megszentségtelenítése az autóknak.

 

Haza! Mamlasz sóhajt egyet, megkönnyebbül, megsüketült már a gumik zajától. A Ferrari-hoz az apáca felajánlja segítségét a szállításhoz, ide kell most a barát is. Szóvá teszi, hogy nyílt úton nincsen gyakorlata ilyenben. És? Nem az utat kell felszántani. Normál, polgári battyogás. Ez nem a Száguldó futam.

Három autó indul meg tehát. Egyvalaki ugyanis vissza kell, hozza az atyát.

 

Mamlasz felhúzza magát a világi dolgokon, a kolostor vezető nem ordítva, de rá parancsol: Menjen szilenciumot tartani az ötös szektorba, úgyis áhítat következik utána. Mozgás, Isten rendje szent. Éljen a mennyek országa! Na, ezt már szereti Mamlasz. A meghitt, isteni nyugalmat. 

 

A kolostor egyik félreeső részében az atyát meghozva apáca nénit, azaz Mamlasz exét meghúzza az atya. Azt nem mondják ott bent, csak a jó kedélyű igazgatónak, a kolostor vezetőjének, hogy éltek a világiak örömével visszafelé és vétkeztek, amiért az egyház járgányát becstelen cselekedetre használták. Az apáca jelenti ezt. Az igazgató kéz alatt szentelt vízzel feloldozza őket vélt bűneik alól és mosolyogva intézi hozzájuk mondandóját, miszerint világi örömök is beleférnek ily módon a reverenda alá. Ellenőrizzék a gyertyák és fáklyák állapotát. Bűntudatmentesen, most már nyugodtan térjenek vissza hivatásukhoz, nem történt semmi probléma.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2019. november 4. 14:03

egyre érdekesebbek blogjaid

Törölt tag2019. november 4. 13:58

Törölt hozzászólás.