a költészet gyökereztetője nem más, mint a Múzsa

Mikijozsa•  2022. szeptember 15. 17:14  •  olvasva: 83

a költészet megtestesítője egy nő, mindenki Múzsának nevezi. miatta fakadunk dalra, de még mennyire :)
nos, még nem mondtam semmi újat, azonban van itt néhány hozzáfűzni valóm, néhány attitűd, meg ilynek...
1 szám, az az -, viszonyulás a Múzsához;
mint irtam a Múzsa bizony csak nő lehet és ez nem mindegy, hogy milyen, mert lehet kislányos, szűzike, s lehet érett-asszonyság, de lehet hervadó szépség is; természetesen, van ebben a kategóriában jó néhány különleges vagy ennek az ellenkezője is, mindenkiről nem beszélhet az ember, mert az elterelné az olvasó figyelmét, miözben már amúgy sem figyel :)
2.szám a költő magatartása -, eme kettes szám a legkritikusabb és fájó pontja az egésznek, de nem tudatosan fájó, ezért nagyon részletezni ezt a fájdalmat nem érdemes, viszont az okokat azért érdemes megemlíteni. az első ok, az hogy a Múzsa még szűzies. Nos aki ilyenhez ír és lovag, az olyan egyén lehet, aki nem nagyon jártas szerelemben; ezért dalai nagyon álszentesek, ezek ám a prűd hipokriták -, szó nincs himnuszaikban arról hogy hálát éreznének a nő iránt, nem ők nagy dobra verik hogy izé, szóval csak izé, de nem valami nagy az az izé, akkor hagyjuk, példaként említsük meg pl. Göncz Árpád, stb
másodiknak jönnek az érett női Múzsához író kötőfélék; előre bocsájtom nem tartom jobbnak őket, csak hitelesebbnek, ők tudnak igazán szerelmes verseket írni, ilyen pl, Ady Endre; noha élete vége felé Csinszkánál már kanyarodik az egész; aztán még ott van Kisfaludy Károly, Áprily Lajos, Székely János, Szőcs Kálmán és Szilágyi Domokos na még ki tud többet ? :)
- a harmadik kategóriába tartoznak azok a költők, akiknek a Múzsája egy hervadó nő, vagy édesanya esetleg nagymami, ilyen volt AranyJános, aki ugye a Toldiban nem akarta Toldi szerelmét megörökíteni, mert ugye, azt irta, hogy -


 "Így szerette anyját a daliás gyermek,
Szívét nem bántá még nyíla szerelemnek;
Nem is lőn asszonnyal tartós barátsága,
Azután sem lépett soha házasságra."

dióhéjba foglalva ez lenne amit elmondani szerettem volna a Múzsákról, de ezt még lehetne részletezni - ami ugye -, sokkal nagyobb dokumentációt igényelne, üdv mindenkinek és üdv a Múzsáknak is.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2022. szeptember 16. 14:06

@liketorn: nem könnyű ezt megérteni sokunknak magas

liketorn2022. szeptember 16. 06:06

Az ember fogja a szépérzékét, rendes iparosmunkát kívánva végezni, alkot, ahogy más kraftoláshoz, nem mindig használ múzsát :)

Csinaj2022. szeptember 16. 00:48

Szobokorban születtél

Csinaj2022. szeptember 16. 00:40

Múzsa helyett jobb a mumus
Költő helyett jobb a gyűjtő

Törölt tag2022. szeptember 15. 21:13

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2022. szeptember 15. 19:46

@Perzsi.: persze persze de ez csak blog, nem egy alkotás, üdv értelek hogynem csak kíváncsi vagyok

Perzsi.2022. szeptember 15. 19:41

@Mikijozsa: Mikibá, majd valamikor megpróbálom, ha jön egy hangulat, ihlet.🙂 Lassan 3 éve csak úgy írok, ha fentről súgnak. Spontán, azonnal. Sokszor semmilyen szabályt sem követve. Amit erőltetek, az pocsék lesz. De az elmémbe már beszivárogtattad a témát, most már csak a múzsára kell várni. Legyen szép estéd.🙂

Mikijozsa2022. szeptember 15. 19:35

@Törölt tag: szűzlányokkal vétette körbe magát :)?

Törölt tag2022. szeptember 15. 19:28

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2022. szeptember 15. 19:27

@Törölt tag: szerinted a Biden is költő :) ha ha ha

Törölt tag2022. szeptember 15. 19:24

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2022. szeptember 15. 19:22

@Törölt tag: el el, de még mennyire, szóval arról akartam blogolni, hogy pl aki gyermeklányba lesz szerelmes, annak nehezebb a versírás is, mert ugye a szerelem szakértője mindig a nő és ugyebár egy szűztől nem sokat lehet tanulni, s akkor ez látszik a verseiben hogy mennyire prűd meg ilyenek, na de aki érett nőbe lett szerelmes az férfiasabb lesz és a versei is valamivel érdekesebbek, na nem érted? vagy te is kikerülnéd a témát?, hiszen jól rudjuk hogy a nő teszi a férfit férfiassá vagy nyuszikává :))), attól függ milyen a csaj :)

Mikijozsa2022. szeptember 15. 19:15

@Perzsi.: bocs de én nem úgy értettem, hanem, hogy írnál-e valami hasonlót, ekképpen mint én, hogy, például ki, melyik költőnő irt pl egy katona emberhez, vagy vénemberhez, attól függ; szóval ezekről a hatásokról, hogy a Múzsa milyensége milyen hatás látszik meg, vagy érződik a költőnőnél . remélem érted miről van szó, üdv szép estét

Törölt tag2022. szeptember 15. 19:14

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2022. szeptember 15. 19:10

@Mikijozsa: Írtam már róla Mikibá. Minden szerelmetes hangvételű versemben ott van. Mikor azokat írom, biztos vagyok benne, hogy az én múzsám férfi. :-)

Mikijozsa2022. szeptember 15. 17:23

@Perzsi.: os lehet hogy igy van akkor erről írjál te légyszíves - s akkor
meglátjuk mi a meglátásod e témában?

Perzsi.2022. szeptember 15. 17:21

A férfiaknak női múzsa, a nőknek pedig férfi.🙂 Azt hiszem legalábbis.