Perzsi.blogja(novella,vers ,elbeszélés)

Perzsi.•  2022. április 3. 19:45

Dallamok 2( Omega)

https://www.facebook.com/101609401536140/posts/520509236312819

Dallamok 2 ( Omega)

*

"A hajnali óceán" partján,

"ne legyen" ébren "a látogató",

mert az "ezüst eső" fátylán,

átsuhant egy "fekete pillangó".

*

"A föld árnyékos oldalán",

ott a "csillagok útján",

szárnyat rebbent a "fénymadár",

csőrében egy "holdvirág".

*

"Van egy világ", hol "ha én szél lehetnék",

kacagnék, mert "minden könnycseppért kár',

"nem tudom a neved", "elfújta a szél",

"én elmegyek", de a "száműzött", visszavár.

*

"Sötét a város", nehéz "az ébredés",

még nem jött el "az utolsó óra",

"messze ott", bús "nyitány" a szenvedés,

tán "nem szeretlek"?-azt csak az "Isten tudja".

*

"Az üzenet": "álmod őrzi egy kép",

fényes "égi vándor", te"égi jel",

bálványozott "az arc", mely csodaszép,

"égi szerelem", mit "égi harangok" zúgnak el.

*

A"naplemente"-"tűzvihar" már "legenda",

a "boldog angyalok" mint "harangok",

hirdetik "az utolsó ítélet " szavát,

ne félj, ez egy "megszentelt világ".

2022. 04.03

Az idézett dalok mind Omega dalcímek s albumcímek.

A zene:Omega :Megszentelt világ


Pásku Erzsébet Perzsi.

https://youtu.be/98ZIA4ZhvYs

Perzsi.•  2022. április 2. 13:42

Eggyel kevesebb...

A telefon, hosszan, kitartóan csörgött. Egész héten, sokszor az estébe nyúlóan is.  Ruth úgy döntött, most már felveszi a kagylót, s mond pár keresetlen szót. A hívó fél azonban gyorsabb volt.

-Erőt, egészséget! Én, igen, én vagyok az! No, tán csak nem meglepődött? Nem kell megszeppenni! Közvetlen vagyok mindenkihez, bárkit megölelek,s humorom is van! Nem akar meghallgatni? Pedig velem jobban jár mint a virágárussal, meg a  zajongó haverjával. Nekem már csak elhiheti! Majd csak figyelje meg, mit összezagyválnak a vasárnapi piacon!  Ruth közbevágott volna, de képtelen volt. Végül csak sikerült. És ön mit ígér, mennyi lesz a jövőben a zöldség-gyümölcs ára? Változó lesz, vagy fix? Tudja én  kiskecskéket tartok, nem mindegy mennyiért adja jövő héten a káposztát. Azt bízza csak ràm!  Harc nélkül fogjuk elérni, hogy önnek a kecskéi, nekünk pedig a káposzta  megmaradjon!  A virágárustól csak horribilis áron kaphatná meg a káposztát.  Bízzon bennünk!

De ha önnél marad a káposzta, az én kecskéim éhenhalnak!- sikoltott fel Ruth.Jól fog járni!- hadarta magabiztosan a hívó fél.. Amit eddig ígértem, azt megígértem. Nem?-szólt a válasz, majd szétbontotta a vonalat. Ruth még fel sem ocsúdott, mikor újból csörgött a telefon.

A virágárus cimborája volt az.

Jó napot kívánok! Szeretném, ha holnap kijönne a piacra, s tőlem vásárolna. Nagyon kedvező áraink vannak, érdemes megnézni, vásárolni. Nem érdekel-felelte Ruth. Egész héten folyamatosan hívogatnak, s tukmálnának rám mindent, de én nem kérek semmiből! Ne hívjanak többször! Ön se, és a gyümölcsárus se!

Nem e?-kérdezte kárörvendő hangon a virágárus. Drága asszonyom! Nekünk ez a dolgunk!

Én viszont nem akarom hallani, ahogyan egymást ócsárolják. Nem veszek semmit, egyikőjüktől sem! Ebbe bele lehet őrülni!-zokogta Ruth bele a kagylóba.

Ekkor halkan, de mégis jól hallhatóan megszólalt egy hang:

Na végre! Eggyel kevesebb...

Perzsi.•  2022. április 1. 12:41

Bolondok, ha társalognak...

Szörfözgetek a neten. Szembejön 1-2 tréfa, hisz április elseje van. Az elsőnél még morcos vagyok, egyéb  okok miatt,( tőlem független okok miatt), a másodiknál.már vigyorgok.

Aztán jön az értesítés, hozzámszóltak.

Egy adott csoport pár nappal ezelötti témájához írtam le a véleményem.  Ma  talált rá egy nő, s úgy gondolta, majd ő aztán kioktat, lebecsmérel.  Nem tudom honnan szedte,( de, a saját fejéből), amiket rólam írt.

(Merészeltem nem méltatni, sőt egyáltalán nem is írni egy hősnek, példaképnek kikiáltott testvérpárról, akik katonák.) 

Válaszoltam neki. Aztán rájöttem, hogy...

Szóval az is bolond, aki ítélkezik, kiforgat, ferdít, de az is, aki ilyenre válaszol.

Perzsi.•  2022. március 30. 11:33

Színtelen létek

Csendes a város, aluszik,

csak éjjel jön jármű, satuzik,

itt megfordultak a napszakok,

s én lassan el is ballagok...


Nincs már kékje az égnek,

minden fátyolszürke,

reggeli zene a péknek,

néhány részeg ukrán ürge.


Betört kirakat, sörösüveg cserép,

eltusolt cirkuszok, mert most jő a nép,

s illik segíteni, mint egy jó cseléd,

csak hát tudd ,ki  is tart feléd.


Neked nem jár más, max a szád,

s nem segít más, csak a barát,

de ha mindened odaadják:nekik,

a neved is örökre odaveszik.

2022.03.30


Félreértések elkerülése végett:

Adományoztam, s fogok is.

Sírtam, s fogok is.

Háborogtam, s fogok e?

Városomban nagyon sok vendégmunkás van. Jó ideje. Nem 1 hónapja. Az ipari parkban ketségbeesett városlakók kuncsorognak munka után. Nem kapnak. Nem jár utánuk támogatás. Csak a külhoniak után jár. Tizenöt éve pályázó, (önkormanyzati lakásra várók) albérletben élők nem kapnak lakást. A meglévő 13 db lakást külhoniak kapták meg. Szupergyorsasággal az elmúlt 2 hétben. A város központjában betört kirakatok. A vendéglátóipari egységben halálra rémült pultosnő. A vendégek mentették meg a fizikai erőszak ellen. A média hallgat. Ha nincs hír, probléma sincs. Ezeket a dolgokat épkézláb fiatal FÉRFIAK követik el. S a városlakók lassan kivetkőznek emberi mivoltukból. Mert segítettek, segítenek, külön kisbusszal vitték el a határra 2-3 hete az összegyűjtött adományokat. Mert van igényünk a jóságra, a segítségnyújtásra. De nincs szükségünk a másodlagos, megfélemlitett állampolgár szerepére. Szétszakad a szìvünk, lelkünk, elménk.

Perzsi.•  2022. március 23. 20:04

Az árulás

Olvasgattam. Itt, és máshol is. A mai kiélezett helyzetben az embernek jobban szüksége van a barátaira, mint máskor. S szükségszerűen elgondolkodik. Vajon, ha ennél is nagyobb baj következik be, átmegy e a barát a barátság próbáján? ( Vagy akár egy szomszéd, mukatárs, vagy a család?) S én megállom e a helyem?

Másfél éve "elvesztettem" egy barátot. Fél évvel azután, hogy szükségállapot lépett érvénybe. De annak semmi köze nem volt kettőnkhöz. Mindig számíthattam rá, s ha a szüksége volt rám, akkor  ő is számíthatott rám. Aztán belekeveredett egy vitába. Önhibáján kívül.Provokálták. Kéretlenül,( s talán ezen van a hangsúly) kiálltam érte. Örült neki, de megjegyezte, most ezzel szereztem magamnak ellenfeleket, s bántani fognak.  Pár hónap múlva sejtése beigazolódott. Igaza lett.  Bántottak, több alkalommal is azok, akik anno őt is.Mikor ezt jeleztem neki, megkérdezte mi történt? Elmeséltem. "Kinevetett". Kinevetett, majd képletesen az engem bántalmazók mellé állt. Mert , hogy keresztülhúztam a számításait. Akkor tudtam meg, Trójai falónak szánt engem. Megpattant bennem valami. Ami eltörött, azt meg lehet ragasztani ugyan, de sosem lesz az eredeti. ( leginkább semmilyen nem lesz). 


S hogy az élet milyen kiszámíthatatlan: Kb 2 hete jelentkezett egy régi barátnőm. Az elmúlt 40 év alatt kétszer láttam, ebből is csak egyszer beszéltünk. Kedves, segítőkész,( nem kértem tőle semmit, ), de nem tudom, hova tegyem ezt a hirtelen érdeklődését. Főleg nem e 2 mondatot:

1:Te voltál s vagy a legjobb barátnőm.

2: Én szeretlek téged.(nem úgy)


S bennem megszólalt a vészcsengő. Lehet, túl gyanakvó vagyok. Lehet...