Távoli vendég

stapi•  2017. március 10. 12:49

Távoli vendég

 

 

              Gazdagék nagy lakomára készültek. Rendeltek egy csomó finomságot, amit egy futárszolgálatnak kellett kiszállítani. A vendégek már szállingóztak, (nem túl sokan, mert csak a közeli rokonokat, barátokat hívták meg) és hamarosan nagy zsivaj, kártyacsata, meg kibeszélő kezdődött.

 

              Egyre jobban belemelegedtek, amikor Gazdagnénak eszébe jutott, hogy a csomagot majd valakinek be kell hozni, de a szórakozást általában senki nem szereti abbahagyni.

Öregapó is a házban lakott, egy hátsó, távolabbi szobában. Ő nemigen vett részt a mulatságokban, mert idősnek gondolta magát, és – „Mit rontsam ott a levegőt, úgyse értem én a mai világot már.“ – szokta mondogatni, leginkább azért, mert feleslegesnek érezte magát köztük. Inkább a megszokott helyén olvasgatott, vagy tévézett.

A háziasszony ezért úgy gondolta, megkéri Öregapót, hogy ha csengetnek, legyen kedves behozni a csomagot, hiszen ráér. A pénzt is letette az asztalkájára. Úgy is tett az öreg, figyelte a csengőt, nehogy elszalassza a kedvező alkalmat.

Amikor végre bevitte az illatozó, hatalmas dobozt, bejelentette, hogy:

 

              – Meghoztam! Itt vannak a finomságok! – Gyomra pedig hatalmas hangon kontrázott. – Nana! – gondolta az öreg és zavartan elfordult, útját sietve a konyha felé véve. Óvatosan letette az asztalra, aztán kicsit még téblábolt, igazgatta – s hogy senki sem figyelt rá, lassan a szobájába hátrált.

 

              Behúzódott a vackára, és a fal felé fordulva nagy érdeklődéssel szemlélte az apró repedéseket, melyek lassacskán elmosódtak... s egy mély sóhajtással lehunyta szokatlanul fiatalosan csillogó szemét.

 

2017. március 10.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

stapi2017. március 11. 15:26

@Perzsi.: Kedves Erzsi! Örülök, hogy elolvastad, és köszönöm a hozzászólásodat is!

Sajnos valós alapokon nyugszik a történet, még ha nem teljesen fedi is a valóságot. A tényleges történetet nemigen lehetne egypercesre megírni, viszont egyszerre lenne humoros és fájó. De én most a szomorú oldalát akartam megmutatni.

Perzsi.2017. március 11. 13:31

Szívszorító. Arra jó volt, hogy becipelje a csomagot, de hogy ő evett e már aznap valamit, ugyan kit érdekel? Jól megírt szomorú történetedhez gratulálok!