Mivé lettünk?

Perzsi.•  2022. február 2. 12:28  •  olvasva: 191

Költői a kérdés. Mindenki a saját bőrén tapasztalja, hová tart a ma embere. Tisztelet a kivételnek. Jó ideje van egy álmom. Dzsungellé varázsolni a lakást. Nem megy. Nem az akarat hiányzik. És akkor most itt jön az a rész, hogy bezzeg régen... Igen. Régebben is voltak növénygyűjtők, "növénybolondok". Könnyű dolguk volt. Kb a 60-90 es évekig  virágzó cserekereskedelem volt. Kis hajtásokat csak úgy szívjóságból is adtak egymásnak az emberek. Felénk legalábbis. A hatvanas évek közepén a társasház átadása után a lakók, szomszédok, munkatársak, rokonok, stb szinte sportot űztek a csere-beréből. Régi szép világ! Ma? Mintha a fogukat húznák. Eddig nem értettem ezt a jelenséget. Miért fáj egy hajtást csak úgy átnyújtani? Talán megvan a válasz. Gondoltam, szétnézek városom kertészeteinek honlapján. Nem tett jót a lelkemnek. Pl:kövirózsa, egy db egy kis cserépben 2600 ft. Az a kövirózsa, amit pár éve még a kerítések tövéből kapával kellett eltávolítani, mert szinte gaz módjára túlszaporodtak, s az egész utcát beborították, a gazdák nem kis bosszúságára. Anyósnyelv. Az igénytelen faszobabigyók kategóriába soroltuk. Sorolhatnám még, de minek? A ritka, különleges virágzó szobanövényekért régen is sok pénzt kellett  kiadni. Nem is volt sok belőlük, épp ezért irigykedve jártak a csodájára a nők, ha valaki ilyent kapott. Pl :orchidea. Kifordult magából a világ. A pénz, és megint, mindig csak az a rohadt pénz. Az meg külön bosszantó, hogy az ajándékba kapott pálmaféle, s más egyébb különleges virág, aminek a nevét sem tudom, mind kipusztul. Nem csak az én bénaságom miatt  A múltkori csodaakármi elpusztult. Azt mondta az ajándékozó, én nem gondoztam megfelelően, nála él az ő példánya. Nos kérem, megvizsgáltam a növényt. Kivettem a cserépből, hogy vízbe téve hajtásra ösztökéljem, s újra el tudjam ülteni. Nem volt gyökere! Helyette egy szabályos bazinagy lyuk volt fúrva a szárába, ami a föld alatt volt a cserépben. Szintúgy 3 rózsafámnak nem volt gyökere. Nem elég, hogy horroráron adják, de még csalnak is. Kiszámoltam:a jelenlegi árak mellett, ha havi egy db növényt vennék ( többre nem futja),akkor kb 10-20 év múlva meg is valósulhatna az álmom. Azt hiszem, ezt is el kell engednem...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2022. február 3. 11:44

@skary: És ez mit jelent? Mármint az álmom szempontjából?

skary2022. február 3. 04:27

hamubú-hamuvá :)

Perzsi.2022. február 2. 20:27

@Törölt tag: Tudom Marika, jó a szíved. Köszönöm. Itt kb 5 hónapja 600 ft volt az anyósnyelv, egy élelmiszeráruház akciójában. Épp senki ismerős nem járt arra. Most 3000 ft egy cserép anyósnyelv. Azt a fajtát kedvelem, ami cirmos, s nincs a szélén sárga csík. Szép növényeid lehetnek. Sok kaktuszom is volt anno, de elkaptak egy betegséget. Mind kirohadt.

Perzsi.2022. február 2. 20:23

@Krisztinka: Az ami az álmom, évekbe tellik. Az egyik ismerősöm anno Kelenföldön lakott a pályaudvar mellett. Növények funkcionálrak nála sötétítőfüggönyként. Vékony, csavart fémrudak voltak az ablakán belül ablakkeretként felszerelve, olyan virágtartóként. Nyitható volt, mint egy paletta. Arra agfatra a cserepeket. Szép sorban. Ha becsukta a növénypalettát, az utcáról úgy nézett ki, mint egy növényfüggöny. Futó virágokból. Még az újságba is bekerült, de láttam valahol a neten is. Hasonlót szeretnék, csak én a falakra szerelném a virágtartókat. Rengeteget. Kb 150-200 db virag kell hozzá. Ma kaptam 2 sb virágot. Ebből egy marad meg. A masik egynyári virág. Így már csak 188 db virágra van szükségem.:-)

Perzsi.2022. február 2. 20:15

@Mersinho: Az írásom nem virágzik. :-) Nem nő, nem hoz levelet, stb. Talán "él", de nem élőlény.

Törölt tag2022. február 2. 20:03

Törölt hozzászólás.

Krisztinka2022. február 2. 18:24

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Krisztinka2022. február 2. 18:24

Erzsike, dehogy kell elengedned! Picike növényeket vegyél az nem olyan drága, azok nálad erősödnek majd meg és alkalmazkodnak majd a lakásodhoz. Így lesz először mini dzsungeled és elég hamar nagy is:)
A gyökér ha eltűnik az bizony rothadás miatt van, sokszor már a boltokban megindul ez a folyamat a tárolás alatt, sajnos. Ne add fel a terved mert a növények sok örömöt adnak és egyéb más pozitív hatásuk is van pl. méregtelenítik a levegőt:)

Mersinho2022. február 2. 16:33

mindig marad az iras ahhhhoz csak egy papir egy toll es a gondolataink kellenek:)

Perzsi.2022. február 2. 14:34

@S.MikoAgnes: Tudom, hogy jó szíved van. Köszönöm! Jó lehet a sok virág között. Nekem nincs kertem. Anyunak van, de mióta eltört a bokája, keveset van a kertben.A kövirózsa elél a tömblakásban is. A nuskátli is, de azt amúgy is passzolnám számonra nem illata van, hanem erős, szúrós szaga. Befájdul tőle a fejem, és fulladok is tőle. Ugyanúgy a levendula ilatát sem szeretem. Hogy miért váltak iriggyé az emberek, ilyen szinten, nem tudom. Bár egyik szinf sem jó. Mára eljutottunk odáig, hogy egy mosolyért is fizetni kell. Hogy a párkereső fiatalok nem lehetséges társat látnak egymásban, hanem ellenfelet. Ellenfelet, aki kilesi gyengeségeiket, majd ha negunta őt, továbbáll.Néha nem bírom ki könnyek nélkül. S a világ nem előre megy, hanem hátra. Gyönyörű ez a bolygó, de már nem igazán érzem itt itthon magam.

S.MikoAgnes2022. február 2. 14:17

Drága Erzsikém, szomorúan olvasom remekül megírt soraid. Milyen kár, hogy nem lakunk egymás közelében. rengeteg szétajándékozni valóm lesz újra tavasszal. Kertbe valók : nemes íriszek 5 színben, krizantémokból 3 fajta, kövirózsa, keményszárú margaréta, fás őszirózsa, díszhagymák, elvirágzás és visszahúzódás után tulipán és fürtös gyöngyike hagymák, miután kikelt az elhullott magvak nyomán borsikafű palánták, ha kihajtott a tárkony rengeteg oldalhajtásából is bőven van, metélő fokhagyma, orvosi- és muskotályos zsálya, borágó, kakukkfű.....és a mikor visszavágom :egy falura való muskátli hajtás lejön, elszaporodott földieper legyökerezett fiókái, és még sorolhatnám. Természetesen itt is vannak irigyek!!!!!) Bent:9 száron virágoznak az orchideáim, félhalottan hozták őket ismerősök, némelyik 10 évnél régebben került ide. Karácsonyi kaktuszaim 2 hónapja virágözönben (mindig saját szaporításból újítom meg őket, a korallvirágokat szintén stb. Nem akartalak felbosszantani, sem dicsekedni nem szerettem volna. Ez az én gazdagságom!
Meg a sok betegségem.....ha-ha-ha!!!!!

Perzsi.2022. február 2. 12:54

@Mikijozsa: Tudtam a tojáshéj növényre gyakorolt jó hatásáról. Jótett helyébe jót várj:a kávézacc virágföld tetejére való szórása megakadályozza, hogy a tetvek ellepjék a szobanövény levelét. S ráadásul a levelek színe szép sötétzöld lesz tőle. :-) Köszönöm a humorodat. Jókor jött. Az áraktól, s a ténytől, hogy már csak a jómódúak engedhetik meg maguknak a virággyűjteményt, letörtem, mint a bili füle.

Mikijozsa2022. február 2. 12:45

á ma már az is pénz, ha valaki elmond egy tippet. bizony, pl. tojáshéjába kell ültetni a fügemagot, mert akkor szépen megmarad, stb, na mos ezt ingyen adtam a de a következőért majd dupla árat kérek :) hi hihi :) üdv, nagyon igaz amit írtál gratula