Az élet peremén

Perzsi.•  2022. április 10. 17:22  •  olvasva: 230

Az élet peremén.


Hajnalodik. A félhomályban halkan szemerkél az eső. Ő csendesen, hogy senkit fel ne ébresszen, pakolja ki a szemeteskonténert. Derékig lóg benne, hátha talál valami értéket az alján. Bő negyedórán át tevékenykedik, csekély haszon reményében. Azt a keveset, amit értékesnek talál, a szatyrába teszi. A többi hulladékot pedig az utolsó darabig vissza a kukába. Állok az ablaknál, és potyognak a könnyeim. Bár csak tehetnék érte valamit! Fohászkodom. 2 hét múlva látom újra. A jelenet megismétlődik, csak most délután van."Munkája"végeztével most nem megy el. Leül a házunk előtti padra. Kapkodva csomagolom be az almáspitét. Még meleg. Leviszem, megkérdezem, elfogadja e? Mosolyogva, alázatosan köszöni meg. Olyan alázattal, hogy a gyomrom görcsbe rándul tőle. Ordítani szeretnék. Ne, ezt ne! Nem vagyok több nálad! Sőt... Halkan mondom, ha máskor is jár erre, és meglátom, viszek le ennivalót. Újra fohászkodom, hogy tudjak segíteni. Újabb 2 hét múlva jár erre, félhangosan motyog, míg válogatja mások szemetét. Van maradék ennivalóm. Tétovázok. Maradékot érdemel? Biztosan megenné azt is, jobb mint éhezni. Nem tudom levinni, székhez köt a görcsös  testi fájdalom. Reménykedem, hogy a ház felé indul el, s akkor tudok jelezni neki. Nem így történt. S én szégyenemben, s tehetetlenségemben, újra csak bőgök. Miközben peregnek a könnyeim, az ég felé fordulva azt kérdezem:biztosan jól van ez így? Miért én vagyok a szerencsés, s ő miért nem az? Mit változtat a helyzetén pár tál meleg vagy hideg étel? A semminél több, de szégyellnivalóan kevés.Nem tudom őt, s a mosolyát kiverni a fejemből.  Most szégyenlem magam, s azt, hogy ember vagyok. Úgy érzem, megbuktam.


2021.11.12

Az elmúlt 5 hónapban minden szeméttároló el lett ketreccel különítve, s lakattal le/elzárva. Már ennyi sem jut...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2022. április 16. 12:15

@Krisztinka: Egészen elképesztő, hogy azok a hivatalok akiknek segíteniük kellene az elesetteknek, épp ők fafejűek.

Krisztinka2022. április 15. 19:20

@Perzsi.: nincs jól…ebben nagyon igazad van…de annyi de annyi minden nincs jól…itt is sokszor fura falakba ütközök mikor segítek egy nőnek és a kislányának…sokszor én is nagyon tehetetlennek érzem magam…a jóléti államnak is megvannak a furcsaságai…sokszor az állami segítség itt egy átok…na erről is sokat lehetne beszélgetni..

Perzsi.2022. április 15. 12:30

@skary: Talán mert mi magunk tesszük bonyolulttá.

Perzsi.2022. április 15. 12:29

@Krisztinka: Nehéz "dolog" ez. Pl ha a fiaim még itthon éltek volna, akkor a fiút könnyebben be lehetett volna fogadni. De mint kiderült, ő nem.akart kötöttséget. Ma már ha akarnék se tudnék senkit befogadni. De nagyon nincs ez így jól.

skary2022. április 14. 19:09

@Perzsi.: mondjuk ez ettű picinykét bonyolúttabbbb

Krisztinka2022. április 14. 19:04

@Perzsi.: Rajta vannak az ügyön...igen, elviszik intézetbe..majd megszökik s megint elviszik...így szokott lenni sajnos...ismeretlenül senkit ne fogadj be én is azt mondom...

Perzsi.2022. április 13. 15:30

@Krisztinka: Beszéltem szakemberrel. Elkeserítő volt. Felvetettem, hogy van egy üres szobám. Való igaz, hogy ő jobban ismeri a helyzetet, mégis nekem dühítő volt, hogy azokat próbálta benyomni hozzám, akik magasan iskolázottak. Mérnök, matematikus, volt tanár... Lehet, ő azt hitte, így "kelendőbb" a bajba jutott. Nem tudhatta,hogy nekem a lakatos "ugyanannyit ér". Ezután beszéltem a városházán ügyintézőkkel. Kézzel-lábbal igyekeztek lebeszélni a tervemről. Rokonok többsége is. Egy, azaz egyetlen ember nem mondta azt, hogy fogadd be a rászorulót, mert ő is ember. Az ő titulusuk nem ember, hanem hajléktalan, csöves, stb. A hivatalban azt mondták, ha befogadom, nem tudom kitenni, mert be kell jelenteni lakcímre. És ha nem jelentem be? Kötelező- mondták. Én:és ki mondta, hogy ki akarom tenni? Ha tudják, hogy mind olyan, hogy csak ki kell tenni 1x, akkor miért szorgalmazták, hogy pl a tanárt befogadjam? Egyedülálló férfi. Egy szóval nem említettem, hogy férfit fogadnék be. Ők el akarták dönteni helyettem. Nem lett semmi belőle. Kb 8 éve a házunk melletti áruházból igyekeztem haza, 2 tömött szatyorral. Hétvége, s ebédre vendégeket vártam. Egy széparcú, tiszta , 16 év körüli fiú válogatta a kidobott szemetet. Éles volt a kontraszt köztünk. Érzékelt engem, de nem nézett fel. A szatyor tetején egy tabla boci csoki volt. Kértem, fogadja el. Megtette, kaptam egy félmosolyt, s visszafordulva ugyanúgy kutatott tovább. Tavolságtartó volt. A szívem majd megszakadt, a fiaimra gondoltam, mi lenne, ha ők is... Érdeklődtem utána. Kiderült, nem jár suliba, egy másik hajlektalannak segít értéket szerezni. Próbáltam a hivatalokat. Elküldtek, mondván, tudják ki ő, s rajta vannak az ügyön. Akiről fent írtam, nem tudom milyen ember. De a tekintete alázatos és tiszta. Nem volt ittas. Persze, vannak randalírozók. De miattuk nem szabad mindre rányomni a bélyeget.

Krisztinka2022. április 13. 11:24

@Perzsi.: Erzsike nagyon nehéz témáról írtál, sokszor mondják az emberek, hogy a hajléktalan tehet róla, hogy ott tart ahol. Pedig nem ítélkezni kell, hanem segíteni…sokat lehetne erről beszélgetni…sokszor tapasztaltam, hogy csak pillanatnyilag lehet nekik segíteni, bár mekkora is az empátia a drog, az ital , az agresszió, bűnözés és még sorolhatnám sokkal erősebb mint egy szociális munkás vagy bárki jó szándéka…

Perzsi.2022. április 11. 14:23

@skary: A hajléktalannak nincs pénze. Ha én hajléktalan lennék, nagyon megalázónak tartanám, hogy ha kunyerálni kellene. De a régi időkben az "urak" simán elmentek kosztolni. Bárhova. A hajléktalan ha kosztolni járna, szerintem sok helyen segíthetne. Bevásárolni, kitakarítani, szemetet levinni, vagy csak társalogni. Sok beteg embernek jól jönne egy kis segítség. Nem csak az időseknek. S a hajlék nélküli is érezhetné, tett valamit azért az ételért. Nem sérülne annyira a lelke.Tudod szinte minden lakótelepen vannak olyan helyiségek, ahol meg is húzhatnák magukat. Itt minden tömbben van hőközpontnak egy kb 20-35 nm2 -es szoba. Nem fagynának meg télen.Kiválthatnák a gyógyszereket, postára járhatnának, stb. Cserébe a lakóközösség etetné. Az ilyen szobák többsége a magántulajdonú tömbökben, mint a mienk is, el lett adva. Ment a közös költségbe az ára, tetőfelújításra, stb.

skary2022. április 11. 13:46

mondjuk én nem szeretek másoknál enni :) tod má régön kitanáták a pééézt :)

Perzsi.2022. április 11. 11:39

@S.MikoAgnes: Tegnap néztem át a fiókomat. A régebben küldött képek átjöttek, de az utolsó nem. Ha tegnap.óta nem küldtetek új levelet, akkor nem kaptam képeket. Megnézem.újra.

S.MikoAgnes2022. április 11. 11:18

@Perzsi.:
A képről jut eszembe.
A férjem kétszer is küldött fotókat.
A későbbi Micikéset sem kaptad meg?

Perzsi.2022. április 11. 10:21

@S.MikoAgnes: Kár, hogy nem idilli a kép, teljesen. Városom 5 városrész egyesülésével jött létre. Anyám az egyik falurészben lakott. A pletyka a mindennapok része volt. Mindenki igyekezett makulátlan életet élni, mert ha a falu valakit a szájára vett... A mama kertje egy csoda olt. Számtalan virág, gyümölcsfák,( barack, körte, dió, feketecseresznye, eperfa, alma, meggy, birsalma) s számtalan zöldség. Meg szőlő. Az íze... ma nem kapni olyant sehol. Íztelen a bolti paradicsom, de minden. És poshadt, rohad belülről. Gúnyneve:Tecso. S ezt kellene megvennünk aranyáron. Sok munkával jár, de megéri a kert.

Perzsi.2022. április 11. 10:13

@Mikijozsa: Sajnos.

S.MikoAgnes2022. április 11. 08:03

@Perzsi.:

Bizony, van a falunkban tiszta élelem! Sokan a házikertben termelnek. Szerintem egyre inkább ez a jövő. Nem könnyű, mert sok munkával jár, az időjárás sem kedvez, ma hajnalban is fagyott, de még a virágzó kajszink, szilva -és cseresznyefáink kibírták. Termelői piacunkon egészséges gyümölcs, zöldségfélék kaphatók. Szinte mindenki név szerint ismeri egymást. Természetesen itt is vannak irigy és gonosz emberek, hogy ne tűnjön túl idillinek a kép.

Mikijozsa2022. április 11. 06:41

Sok a baj kevés a vaj

Perzsi.2022. április 10. 21:17

@skary: Azért vidéken még van majdnem tiszta élelem. De a hajléktalanoknak a maradék maradéka jut. Ez is az emberiség egyik szégyene. Városomban pár helyen van ételdoboz kitéve. Szép gesztus, de nem veszélytelen.Vallom, hogy legalább az étkeztetést meg lehetne oldani. Pl régen a tanár, az orvos, a pap, a falvakban be volt osztva, mikor kinél kosztol. Itt is meg lehetne oldani.

skary2022. április 10. 19:50

szemétből élünk mindannyian

Perzsi.2022. április 10. 19:28

@Törölt tag: Én sem,írtam is válaszlevelet,hogy nem jött át. De nem csak a tied. A másik levélben melléklet is volt. Képek. Talán azért nem. A tiedben is volt melléklet? Az én múlt heti levelemhez csatolt 1 db sima képet óriásfájlként érzékelte,kiírta,hogy nagyobb 5 megánál. Nem is küldte át a képet,csak a levelet. Pedig kiírta,óriásfájl feltöltve. Nem szeretnék emailcímet váltani.:-( Megszoktam ezt.

Törölt tag2022. április 10. 18:47

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2022. április 10. 18:20

@Törölt tag: Természetesen nem bánom, s várom a leveledet Marika. Köszönöm az olvasást!

Törölt tag2022. április 10. 17:52

Törölt hozzászólás.