labdajáték

Rozella•  2018. július 31. 06:46


labdajáték

 

feldobtad a napom

épp a holdad mellé

ha ledobja elkapom

 összegyúrom gömbbé

 

fénylabdám neked adom

cserébe nem kérek semmit

a holdat is megtarthatod

fogadj el tőlem csak ennyit

 

földobnád vele a napom

magasra a csillagokig

sokáig úgysem játszhatom

csak pár időtlen pillanatig

 

amíg feldobom a napod

épp a holdam mellé

s a kettőt ha akarod

összegyúrom 1GY




 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2018. augusztus 15. 22:18

@ezaz: Kedves Sándor! Nem, nem haragszom. Csupán írtam egy a tiéddel nem egyező véleményt, amit, kissé félre minősítettél, mert semmi 'hevesség' abban nem volt, érvek és saját álláspont viszont igen.Gondolom, nem vagy hozzászokva, hogy másnak más véleménye legyen, pedig de. (József Attilát nagy kár volt idekeverni, mert a "szabad ötletek"-nek annyi köze van az irodalomhoz, mint... szóval semennyi. J. A. SOHA nem kívánta azt nyilvánosságra hozni és ő maga nem tekintette azt a munkássága részének, főleg nem irodalomnak! Sok minden másban sem értünk egyet, a szabadságról pedig amint látom, egészen más fogalmaink vannak. Én az értékrendemet elsősorban anyámtól, apámtól, nagyszüleimtől és az iskoláktól, majd a munkám során az élettől kaptam, próbálom is megtartani és gyarapítani is mindazzal, amit még itt-ott pl. az irodalomban sikerült felfedeznem. Sajnálom, de a mocskosszájúság nem tartozott és nem fog közéjük tartozni. Még akkor sem ha egyesek szerint ez a mai kor trendje és követendő "értéke"-ként az irodalomba is beépítendő és továbbadásra érdemes. További szép estét, kívánok, minden indulattól mentesen, és részemről ezt a témát, ha nem baj, itt és most lezárnám.

ezaz2018. augusztus 15. 21:24

kedves róza!

hát, elég heves reakció.
haragszik rám?
kicsit elbeszélünk egymás mellett.
először is én azt írtam, hogy kegyednek joga van nem káromkodni, viszont azt sehol sem írtam, hogy én szeretek.
másodszor, a saját tapasztalataimról írtam az "elittel" kapcsolatban és mivel semennyire sem ismerem, nem önről szóltak ezek a jelzők /de még az akkori ismerőseim, "barátaim" közül sem mindenkiről személy szerint, hanem csak úgy általánosságban/, de értem hogy ebben a szövegkörnyezetben ön is, én is odatartozhatunk.
az elefántcsonttornyos mondatrész sem konkrétan kegyedre vonatkozott, de vonatkozhat bárkire, aki lenéző üzemmódban szemléli beszédsatnyulásunkat és az azt használó "alacsony tömeget".
sehol nem állítottam azt, hogy nincs joga kiturkálni a saját tányérjáról, amit csak akar. viszont a nyelv tizenpármillió magyar tányérja, meg a már meghalt százmillióké és nemcsak joga, de lehetősége sincs semmit kiturkálni róla.
én nem háborgok azon, hogyha emberek meg akarják őrizni az anyanyelv értékeit, sőt üdvözlendőnek gondolom. csak az a kis problémám van vele, hogy kinek mi az érték és ki dönti el. hogyha odarakjuk ezt az "anya" előtagot, akkor patetikussá, sőt kirekesztővé válik. hasonló ez az ANYASÁG-hoz, ami szép és magasztos fogalom, de nem kell kerékbetörni azt sem, aki említést tesz a hozzá vezető útról. mert ez a szeplőtelen fogantatás maszlag is csak egyszer jött be.
és végül az elfogadásról mégegyszer. nekem ellenszenves minden tiltás, kizárólagosság, kivételezés, kirekesztés, hierarchia, diktatúra .../ma bővelkedünk ilyesmikben/ és nem káromkodáspárti vagyok, hanem szabadságpárti. van itt egy , elvileg mindenki számára nyitott, ház, lehet, hogy templom egyeseknek, ahova ön szerint csak tiszta szájjal szabadna belépni, ezt én vitatom, mert tartózkodtak már ott mocskos szájjal. joga van nem ránézni, vagy ránézni és véleményezni, vagy hallgatni. nem tudom melyik az elfogadás. szerintem egyhez nincs joga, megkérdőjelezni az ott-tartózkodás lehetőségét - ha ezt a házat irodalomnak hívják. és nem poetnek. de gondolom egyformán nehéz elfogadni és az is lehet, hogy lehetetlen. /a szabad-ötletek jegyzéke is várt vagy ötven évet és ma is sokan nem tartják irodalomnak, a tizenegyezer vesszős pedig a nevét sem merte adni, ma pedig az erotikus irodalom csúcsteljesítményének mondják/.
tudja mi olyan kispályán játszunk, hogy nincs értelme ekkora indulatokat, érzelmeket pazarolnia az én mondataimra. ugyhogy, ha kívánja visszavonom részben, vagy egészben bármelyiket. vagy delete.
én nem gondolom tévedhetetlennek magam, de van egyfajta véleményem a világról. ha ez sértette az ön világnézetét, elnézését kérem. nem fog többet előfordulni.
üdvözlettel. n.s.

ui: és tetszik látni milyen szófogadó vagyok. megszólítás, búcsúzás, stb.. valamikor a gépírás mellett volt levelezési ismeretek tantárgyam is, de már olyan rég, amikor még se sms, se cset, se háesz. és azthittem ezeknél nem kötelező.

Rozella2018. augusztus 12. 11:33

@ezaz:

Kedves Sándor!

Én viszont meglepődtem. Mert én én vagyok, te meg te. Egyetlen szóval sem mondtam, hogy nem ismerem, vagy nem veszem észre ,- mint tényhelyzetet - mindazt, amit te itt ismét körbeírtál. Sőt, meg is értem, - nő létemre is- , de úgy látom, hogy te nem értetted meg amit én mondtam. Mert nekem is jogom van nem szeretni káromkodni, épp úgy, ahogy neked meg szeretni. Ennyi. Mint mondtam, nincs igényem rá az irodalomban és a versekben. Akinek van, az olvasson és írjon ilyesmit. Nekem elég a hétköznapi valóságban elviselni ezt.

Mivel semennyire sem ismersz, kérlek ne sorolj csak emiatt holmi "jókeresztény, álszent intrikus, hamis, hazug…” szektába, mert nem vagyok, és nem voltam egyiknek sem tagja! Sosem vonultam elefántcsont toronyba, - meg se tehettem volna, eléggé megtépázott a sors ahhoz, hogy reálisan lássam, mi minden van „a tányéron”. De képzeld, még megtépázva is van jogom, hogy NE egyem meg azt, ami nem jó nekem és ki is turkálom ezután is!
A köznyelvet én nem "fikázom", de valóban van róla véleményem, és ha megkérdeznek, nem fogok dicshimnuszt zengeni róla, csak azért, hogy a silányabb „trendeket” követőknek imponáljak, elismerve, hogy ez a „fejlődés” isteni iránya.
Én nem személyeskedtem, sem veled, sem mással, tehát ezt a részét a válaszodnak nem értem, és nem is veszem magamra. A szóhasználatoddal élve természetesen a „bizsukat” is elfogadom, más kérdés, hogy nem kedvelem és én magam nem viselek ilyesmit. Ízlések és pofonok. Nem kéne ennyire háborognod azon, hogy vannak emberek, még nők is, akik meg merik tartani az anyanyelv még fellelhető értékeit.

Végül, de nem utolsósorban: engem nem kell figyelmeztetned az ún. ’elfogadásra’, mivel semmit sem tudsz rólam, légy szíves ne ítélj meg pusztán a káromkodáshoz és vulgarizmushoz való viszonyom okán. Megnyugtatásul mondom, hogy már csak a munkám során is, de egyébként is, nagyon sokféle emberi „közeggel” volt és van kapcsolatom. A strucc nem én vagyok, a homokba dugás (!) sem a kedvenc elfoglaltságom.

Mindezek ellenére azt remélem, hogy sokkal több az, ami egy irodalmi portál mindennapi közegében a káromkodást kedvelő vulgarizálókat, és az ugyanezt nem kedvelőket összeköti, mint ami elválasztja őket. Minden korábbi soromat is vállalva, üdvözletem, további szép nyári napokat!

egy megszólítás nélküli „strucc”

ezaz2018. augusztus 12. 10:30

miért is nem lepődtem meg?
véleményem szerint a nyelv a tányéron levő étel összessége és nem piszkálhatjuk ki belőle a nekünk nem tetsző dolgokat.
folyamatosan változik, fejlődik, ugyanúgy ahogy a technika, a tudomány, a világismeretünk, neveket kell adnunk olyan tárgyaknak, fogalmaknak, melyek 30-40 évvel ezelőtt még nem is léteztek, vagy legalábbis nem tudtunk róluk. változnak a szokások is, ahogy gyorsul a világ, az életünk és ennek folyományaként szűkül például az olvasásra fordítható idő, aminek következtében csökken a szókincs, higul, silányul a beszéd. ezek ellen a változások ellen lehet kűzdeni, mert nem feltétlenül jó irányúak, de ez javarészt csak szélmalomharcnak tűnik, mert nem visszafordítható a folyamat. lehet "gyűlöllek, távol légy alacsony tömeg" elefántcsonttornyos aspektusból fikázni a köznép által használt nyelvet, csakhát ők a többség, akiknek se idejük, se pénzük, se igényük lassacskán nem lesz foglalkozni irodalommal, sem más magas művészetekkel, pláne ha lenézik őket egyszerű, silány használt beszédük miatt. de természetesen kegyednek is joga van nem követni trendeket, nem káromkodni és távol tartani magát olyan taszító egyedektől, mint plö jó?magam, akik napi szinten használnak káromló szavakat. de nem egyszerű prodzsekt. ugye? :)
ma nagy divat a kirekesztés.
sok 'nagyonjó' keresztény nem fogadja el, hogy a bizsuk Isten teremtményei lennének. pedig az a néhány, akiket én ismertem, kivétel nélkül jobb emberek voltak, mint az általam ismert 'nagyonjó' keresztények. eltekintve attól a 'hibájuktól', hogy bizsuk voltak. nagyon sok ember velük sem hajlandó egy térben lenni, sőt tüntet ellenük, ha felvonulnak emberi jogokért.
szóval az elfogadás fontosságára figyelmeztetnék.
mert attól, hogy elfogadom, hogy vannak bizsuk és bármennyire furán hangzik egyeseknek, de ők is emberek, még nem jelenti azt, hogy én is bizsu vagyok. csak el tudom fogadni őket.
én nem azt mondom, hogy az irodalomnak, még az ilyen amatőrnek is, mint a miénk, a vulgaritásról kell, hogy szóljon, csak el kéne fogadni, hogy olyan is van, mert attól, hogy maga nem vágyik rá, más még kedvelheti /vagy ha maga nem, akkor más sem? mondjuk tudom hogy ebben a finom milliőben kisebbségben vagyok, vagy akár egyedül véleményemmel/, és Bálint07-et nem feltétlenül elüldözni ezmiatt, mert nem is tudom eldönteni, hogy ez "jókereszténység" volt vagy inkvizíció.
nagyon sok óvónő, tanító, tanár van ezen az oldalon /gondolom/, talán kegyed is, és nem hiszem el, hogy egy nagyszünetbe sem hallgatnak bele. hogy reális képet kapjanak. homokba dugott fejjel csillagokat keresni is nehéz. sőt azthiszem nem is lehet.
az egyik mocskosszájú kőművesnek egyetemet végzett középvezető köztisztviselő az élettársa, aki egy női kórusban énekel. minden fellépésre elmegy és színházba is járnak. ezen abban a közegben általában csak röhögnek, vagy röhögve irígykednek.
kegyed és én /a szintén mocskosszájú/ a versírás kapcsán legalább egy kicsit egy hullámhosszon rezgünk néha és valószínűleg másfajta élményektől lesz katarzisunk, de ez nem zárja ki, hogy ugyanattól is lehessen.
a röhögő munkatársaknak is lehet katarzisuk, ha megtalálják a maguknak való élményt, mert ők is emberek. csak előfordulhatnak olyanok akik eldöntik, hogy őket kerülni kell a mocskos szájuk és a mérhetetlen intelligenciájuk miatt, az 'irodalom' pedig öklendje ki az eseteleg nekik való 'műveket'.
nekem volt szerencsém, vagy szerencsétlenségem, mindkét közeget közelről ismernem és általánosságban az a tapasztalatom, hogy az elit sokkal intrikusabb, álszentebb, hamisabb, hazugabb...mindig az érdekeik szerint... mint az alsóbb szintek. mert lehet hogy ők butábbak, mocskosszájúak, nyersek, de jobbára őszinték, korrektek, megbízhatóak.
és akkor búcsúzom ettől a témától, mielőtt úgy tűnne, hogy én vagyok a káromkodás nagykövete itt a pojéton, meg az ikufájterek védőszentje.
kezétcsokoládé voltam és
Kedves Sándor

Rozella2018. augusztus 9. 23:18

@ezaz: Kedves Sándor! Köszönöm, hogy mindezt elmondtad nekem, de persze nem győztél meg. A köznyelv sajnos egyértelműen durvul, ill. silányul és hígul... csökken a szókincs, és bizonyos kötőszavak egyre sűrűbben röpködnek a levegőben, de én úgy gondolom, sosem lehetett és ezután sem lehet ezt összemosni az irodalmi szóhasználattal. Persze egy-egy éles, kemény, vagy naturális szó belefér egy JÓ versbe is, de egy vers nem attól lesz jó, hogy vulgarizál. Én a szövegszerű káromkodást meghagyom azoknak, akik az életben is taszítanak, s ha lehet el is kerülöm. Nincs rá igényem, ez ilyen egyszerű. Az irodalom pedig nemcsak tükör, hanem elsősorban eszköz a változtatáshoz, az olvasóval való kapcsolatteremtéshez, ezen kívül élmény, szépség, harmónia, katarzis, - hogy ilyen nagy szavakat is használjak.
A vulgaritás belőlem pont az ellenkezőjét váltja ki, én ERŐSZAK-nak érzem, és ahogy az életben nem szeretném átélni, úgy a versekben sem vágyom rá! A magam módján ezért tiltakozom is eleget! Sokan élnek ezzel a kifejezés móddal a "modernség" jegyében, de ez tévút! Nézd el nekem, hogy én örülök annak, ahol és ahogyan "szocializálódtam", mert bárhová is vitt a sorsom, bizonyos értékek nálam mindig az első helyen állnak... és pl. nekem a szép magyar nyelv, és a tiszta beszéd ilyen! Nem vagyunk, nem lehetünk egyformák, ez igaz, és túl sokszínű a nyelv is, mégis azt hiszem, hogy vagányságból, modernkedésből, kitűnni vágyásból, vagy egyéb exhibicionista szándék miatt kár ezt a csodálatos nyelvet a vulgáris irányba szorítani...
Jó éjszakát kívánok kedves Sándor! Vigyázzon magára, a nagy hőségben, ne dolgozza agyon magát! Lazítson! :)

Rozella2018. augusztus 9. 22:41

@csillogo: köszönöm! játék kell az élethez is...puszim! :)

ezaz2018. augusztus 5. 09:12

Á nem. mernék.
disztingvált pasi vagyok. mint kb. egy éve, mikor Bálint07 nevű tagot, aki feltett ide egy nyomdafestéket kevéssé tűrő felejthetőt a többi felejthető közé és önök felháborodottan üldözték el, hogy mit keres mocskos szájjal az irodalom szentélyében, én akkor pont egy társasház építésen időztem pár hetet és gondoltam készítek egy statisztikát kegyednek a köznép mindennapi beszédéről, mert azt olyan műnek érzem, ha a nyelvből száműzzük a káromkodást, és azt sem mertem elküldeni és el is kallódott, de nagyjából emlékszem rá és most, hogy a "káromkodós" verse kapcsán kicsit közelebb kerültünk egymás szintjéhez, ismertetem önnel szakmákra bontva: egymás között a kőművesek a mondataik 70%-ban használtak durva szavakat, a festők 40-50, a vizszerelők 30-40, a villanyszerelők 10-20, a klímások nagyon kevésszer, az asztalos pedig egyáltalán nem, mivel ő egymaga dolgozott, viszont ha valami felidegesítette őket, minden szakma 100 %-ban használt káromló szavakat a mondataikban, sőt volt, hogy mást nem is, nők közül csak takarítók dolgoztak ott, egymás között nemigen, a férfiakkal való kontaktusban sokat káromkodtak és némi szesz után bárkivel dugtak is, kivéve kettőt, ők se nem káromkodtak se mást nem, végül azért az egyikkel, mivel egy lakásban ténykedtünk, közelebbi viszonyba kerültem és mikor végeztünk azt mondta, ő még építkezésen ilyen intellektust nem pipált. persze ez csak fikció. ne dőljön be! csak ha kérem. mondtam neki.
namost itt a végét elvicceskedtem, pedig tényleg komolyan gondolom, hogy az irodalom egyik szintjén sem kéne, hogy száműzött legyen a vulgaritás, mintahogy van is rá példa hogy nem az, hiszen tükröznie kéne a valóságot, a valóság pedig az, hogy a káromkodást napi szinten használók többségben vannak /valószínűleg/ az olyan entellektüelekkel szemben, akik nem.
és hogy ezt most mért is mondtam el magának?
talán mert volt időm ezt a rengeteget bepötyögni.
ne higgye el. tudok vakon gépelni. pontosabban félvakon. gyerekkori betegség. hat éves koromban fedezték fel, bal szemre hetven százalékos gyengénlátás és teljes színvakság. ennek megfelelően most prájvit távolsági fosőr valamint szop a festő és gányolóként dolgozom. na és ennek fele se tréfa.
csókolom. nagy sándor voltam - mert ezt is egyszer hiányolni tetszett, hogy megszólíthatatlan vagyok.
tessék. Már nem.
/bár tudom semmi jelentősége, ugye./

csillogo2018. augusztus 4. 09:00

kedves játék, 1 az 1-ben !

Rozella2018. augusztus 3. 21:59

@skary: én sem, főleg a torkomban..

@BakosErika: Csodálatos kép! Köszönöm Erikám!

@WhiteWolf: köszönöm Annám, ölelésem!

@Törölt tag: Köszönöm Marika, örülök, hogy tetszett ez a kis szösz! :)

@Pflugerfefi: ...hát ezt az élvezetet én inkább kihagynám...:) de köszi a jó szándékot és az olvasást!

@Ernest: Nos, tán' kevés? :)

@Törölt tag: :) köszönöm szépen!

@kevelin: akkor küldöm én neked szeretettel :)

https://www.youtube.com/watch?v=DZ7qWAWErmg

.." A játszótéren kívül
a játékot lesem
egy bátor akciónál
feldobog a szívem
A játszótéren kívül
a játékot lesem
és néhanap, hogy játszom én is
azt képzelem.. "

@Kicsikinga: Köszönöm Kingácska!

@ezaz: azért én igazán örültem volna! de látod, így is megoldódott! /valami gondolatátvitel lehetett..:)

ezaz2018. augusztus 1. 14:53

rozika nagyon elkapta a fonalat - gondoltam.
de akárhányszor olvastam, a végén azt a gömböt, mindig úgy éreztem át kéne írni eggyé. de nem mertem mondani.

Kicsikinga2018. augusztus 1. 14:20

Nagyon tetszik!

kevelin2018. augusztus 1. 07:19

Ha tudnèk fájlt másolni Konz Zsuzsától küldenèm "Nem èn dobom a labdát de nèha elkapom"dalt az is ilyen jó

Törölt tag2018. augusztus 1. 04:22

Törölt hozzászólás.

Ernest2018. augusztus 1. 04:15

"csak ennyit" :)

Pflugerfefi2018. július 31. 11:06

Szerintem női focicsapatba még beférnél.....:))

Törölt tag2018. július 31. 10:46

Törölt hozzászólás.

WhiteWolf2018. július 31. 09:49

Igazi "labdajáték" :)
Ölelésem!

BakosErika2018. július 31. 08:47

Szép lett Rózám, ez a kép pont jó a versedhez.
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37844414_10216495548043002_7587747679065604096_n.jpg?_nc_cat=1&oh=ff3260f4c2bfb49b086d049328856343&oe=5C0EE6B5

skary2018. július 31. 07:33

nem szeretöm a gombócot :)