Még ma is - evokáció ( nem pályamű! )

M.Laurens•  2013. január 16. 20:15

M.Laurens

Még ma is 

( Pilinszky János: Négysoros - evokáció )


Gyűlölet-szegek a fagyos mosolyban.

Nyálkás falakon ázó gyalázatos jelek.

Égve hagytad az utcáim, a városom.

Még ma is mérgezed véremet. 


( nem pályamű ! )

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

M.Laurens2013. január 19. 09:52

Kedves Attila !
Szerintem te is tudod ( hiszen sok versemet olvastad ), hogy én jelenségeket tűzök a ''tollamra'', olyanokat, amiket talán évszázadok vagy évezredek óta sem tudtunk levetkőzni.
A történelem és a viselkedésformák állandóan ismétlődnek. Pistike hamar megtanulja, hogy az izzó szenet nem lehet simogatni. Ám mi ( emberek ) újra és újra megpróbáljuk magunkra gyújtani a szűkebb és tágabb világunk. Talán a természet törvénye hogy az értelem is kétpólusú, mint minden a világegyetemben. Egyszerre pusztít és épít, belátásra késztet és hátraarcot vág.

M.Laurens2013. január 19. 09:41

Seeman!
Egy valamit két klinikai halál után megtanultam. A düh gyilkos kór ami zsákutca és nem megoldás. leginkább a tehetetlenségből fakad. Más módon is lehet élni, a természet szimbiózisa erre számtalan apró példát mutat az állat és a növényvilágban is. Nekünk embereknek is követni kéne a természet útmutatásait, mert ez juttatott ki minket a tenger mélyéből a szárazföldre.
Ne tévesszen meg az első szám első személy. Tágabb értelemben a ''vérem'' vagy ''véreim'' ennél sokkal többet jelent. Én inkább aggódom és féltem a marakodástól és oktalan gyűlölködéstől magunkat, mert ez, csak megmérgez mindannyiunkat és ennek hasznát csak mások láthatják.
http://www.poet.hu/vers/92489
Vagy
http://www.poet.hu/vers/100553

M.Laurens2013. január 18. 21:33

Jagi ! Talán néhány versem kulcs lehet hozzá, hol mosolyba rejtve, hol kissé konkrétabban. Kronológiailag vissza haladva:
A liba: http://www.poet.hu/vers/104161
Mint fény felé a lepkék: http://www.poet.hu/vers/103742
Hol nincs megértés!: http://www.poet.hu/vers/99141
--- És egy kissé rejtetteb emészthetőbb forma --
Az Én kis állatkertem. (versciklus I.-III.)
http://www.poet.hu/vers/91871
Főleg a második és harmadik vers az. ami nyíltabban fogalmaz.

Nagy általánosságban úgy hiszem hogy könnyebben emészthető formában azokra is hathat a mélyebb tartalom, akik egyébként elfordulnának tőle. Novellákban pedig az ítélkezést mindíg az olvasóra bízom .

Üdvözlettel: Miklós

Seeman2013. január 18. 19:46

Hú! Ez kemény! Erőteljesen sugárzik belőle düh.

Törölt tag2013. január 18. 19:43

Törölt hozzászólás.

jagosistvan2013. január 18. 19:18

Kedves Miklós!

Megvallom tartottam a válaszodtól, mert ugyanis nem mindenki szereti ha nem istenítik fel a verseit. Toleranciából kalapom megemelem előtted. És ha már itt tartunk, kíváncsi lennék a nem szalonképes változatra is. Felcsigáztál. Mint alant is írtam a gondolatmenet nekem tetszik. Ha nem bánod, elolvasom még majd néhány írásod. Nem szakmailag, hanem gondolatilag. Kellemes meglepetés volt válaszod.

Üdv, Jagi

M.Laurens2013. január 18. 18:04

Alexander !
Bevallom most lemaradtam. :( Ha kifejtenéd bővebben, azt megköszönném. :)

M.Laurens2013. január 18. 18:04

Egyet kell veled értsek Jagi.
Az az igazság, hogy több verziót is írtam, de jól érzed. Január 15.-én jöttem ki a kórházból és nemigen csiszolódott ki ez-idő alatt a vers kellőképp. Ráadásul ez a ''szalonképesebb'' változat, ami kissé lagymatag. Sok ok miatt nem bocsájtottam a ringbe. :))
Nehéz az eredetivel versengeni, mert Fülöp László szerin ez a vers úgynevezett ''gyökvers''. Vagyis olyan költemény, melynek minden szava, jele hangsúlyos szerepet kap.
Mindazon által a bejegyzésed óta is gyúrtam rajta keveset.

Üdvözlettel: Miklós

Törölt tag2013. január 18. 14:23

Törölt hozzászólás.

jagosistvan2013. január 18. 12:11

Hozzászólnék, mivel nem pályamű.

Az az igazság, hogy nekem egy kicsit ritmikátlan. Ha abból indulunk ki, hogy egy az egyben akarja átvenni az eredeti vers ritmusszerkezetét. A rímképlet sem a legjobb. Ugyanakkor nem lehet csak úgy elmenni a gondolatok mellett. Ha egy kicsit dolgoznál még rajta, nagyon jó vers lehetne. Azért így se rossz, csak hát nem hoztál ki belőle annyit, mint lehetett volna.

Üdv, Jagi :)

M.Laurens2013. január 18. 11:46

Kedves Szickey és Sarolta!
Köszönöm , hogy olvastatok !

A válasz a ''( nem pályamű ! )'' bejegyzésre:
Ez a négysoros ( hitem szerint ) kritikája mindannak, ami ma is az utcákon és az emberek lelkében folyik. Mondhatni napi aktualitása van. Habár evokáció, de éppen a tartalma miatt nem való egy pályázatra. Külön versként jobban megállja a helyét, és talán sokkal hatásosabban megtalálja a célközönségét, ha nem versenyfeladatként lép a színre . Ráadásul a tartalmát tekintve evokációként meglehetősen gyenge, hiszen messze elrugaszkodik az alapműtől.

Törölt tag2013. január 18. 11:24

Törölt hozzászólás.

dvihallyne452013. január 18. 11:13

Kedves Miklós!
Nagyszerű lett versed!Miért nem írtad fel a főoldalra?Tulajdonképpen én sem a versenyen való indulásért írtam oda,csak így gyorsabban felkerült és most van aktualitása az ''evokációnak''. szeretettel:Sarolta