KOMLÓ

M.Laurens•  2012. március 4. 10:44

  Időnként szeretnék majd pár régebbi írásomból is feltenni a blogba , mert úgy érzem akkor és még ma is aktuális a mondanivalójuk. 
A "Sorsok" 2000-ben egy sorozatnak indult, ami aztán a szívműtétemet követően abbamaradt. Magam sem tudom miért, lehet hogy hibás döntés volt,mert akkor látszatra senkit sem érdekelt a téma. Döntsetek ti magatok, hogy mennyire érdekes ez ma már.



- SORSOK -

Komló

 Komlóra érve, az egykor büszke bányászváros belvárosába tömörült szinte mindenki, aki élt és mozgott. Olyan volt, mint valamiféle hatalmas népünnepély. Mindenütt transzparensek, az utcákon árusok, és harsogott a zene a fákra erősített hangszórókból. Emberek jöttek mentek, gyerekek rohangáltak vattacukorral és olcsó festett lufikkal.

A főutca mindkét oldalán árusok hosszú sora, a sok haszontalan csiricsáré műanyag holmival teli asztaloknál vérbeli bazári hangulatot árasztva. Egy nagyobb embercsoportot követve, egy valaha jobb napokat látott, de mára már felismerhetetlen rendeltetésű pálya területére tévedtünk. Itt csillogóra glancolt rallyautó-csodák sorjáztak két sorban egymás mellett, a keményre taposott gyepnélküli talajon. Legtöbbjük mellett egy kis tábla, az autó adataival, díjaival és a versenyzők nevével és képével. A sor végén egy poros régi Zsiguli árválkodott, a motorháztetőre biggyesztett csomagolódoboz fedelére hevenyészve felírt két névvel. A fák közé kifeszített transzparensen hatalmas betűkkel ez állt: „Üdvözöljük a 33. Nemzetközi Mecsek Rallyn”.

Visszatérve a főút forgatagához, a sarki sátrakból korsócsörrenések hallatszottak, és a közeli öreg téglaházsor falánál láttam, amint egy apró széken aszott arcú öregember gubbaszt. Előtte összecsukható kis asztalka, roskadásig mindenféle apró kacattal és régi csecsebecsével, láthatóan mindegyik személyes darab. Van itt ócska vasaló, biciklicsengő, régi bányászlámpa sisakkal és még sok, számomra teljességgel használhatatlan holmi.

A színevesztett, fakó, rozsdás vackok között kicsiny, vörös bársonyba öltöztetett apró dobozka árválkodik. Felemelem és kíváncsian belekukkantok. Egy apróbb jelvényféle és egy nagyobb, a tévékben is látott kitüntetés formájú valami van benne, piros bársony paplanok közé ágyazva, takarosan, frissen kifényezve. Óvatosan becsukom, és máris tenném a helyére. Ekkor magam sem tudom miért, a kezem félúton megáll a levegőben, és rákérdezek:

— És ezt hogyért adná?

Rövidke csend után inkább kérdi, mint mondja, szemét mélyen és szemérmesen lesütve:

— Ötszáz?

Megindul a kezem, hogy visszategyem a helyére a dobozt, hiszen valójában nincs is szükségem rá. Az öreg lassan felnéz, egyenesen a szemembe fúrja fájdalommal teli, tiszta tekintetét, majd halkan megszólal:

— Na, lássa… én harminc évig szívtam a szénport a föld alatt ezért. Amit megdolgoztam, már rég elégették valahol. Nem maradt belőle mára se füst… se semmi. Mos meg azt a keveset is szégyellenem kell, ami mégis megmaradt belőle.

Szemét nedvesség járja át, és apró könnycsepp csillan meg a nap lemenő fényében, ahogy utat keres magának a barázdák szaggatta, szénportól cserzett arcon. Mint megalázott gyermek, féltőn veszi el az asztalról a dobozkát, tekintetével végigsimítva rajta.

Motyogok valami köszönésfélét, és lehajtott fővel, kerülve az öreg tekintetét arrább somfordálok. Bele a tömegbe, a hangos ricsajba, mindegy hová, csak el innen minél hamarabb. A szívemet és a torkomat valami különös erő szorongatja. Mérhetetlenül szégyellem magam. Mindannyiunk helyett is.

 

 

(Pest-Buda 2000-2012)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

M.Laurens2014. július 10. 22:59

@kovycs59: Köszönet az olvasásért és a jó szóért !
/ Miklós /

kovycs592014. július 10. 22:11

Az igazi bányász szívvel rendelkező ember, ha ezt elolvassa bizony könnyes lesz a szeme. Remekmű benne van minden ami a föld alatt edződött kérges lelkeket elszomorítja. Bizony egy ilyen kitüntetés formájú valamiért egy életet kellett dolgozni ezt csak az érzi át aki benne volt. Én egy életet ott voltam. Köszönöm, hogy olvashattam! Azoknak kellene szégyenleni magát akik ide juttatták kis hazánk bányászatát. Aki meg ilyen szépen eltudja mondani szavakban, azt az érzést, amit a szakmájukat féltő, a bányászat kihunyó parazsát őrző, méltatlanul félre állított emberek éreznek. Ő az az ember aki méltó emléket tud állítani az utókor számára. ÍRÓ és KÖLTŐ csupa nagybetűkkel! Jó szerencsét!
Kovács László (kovycs59)

janow2012. április 6. 19:57

Nem elfeledett szó a kétkezi munka, hanem káromlás:-(

Krubacsov_Jozef2012. március 6. 16:02

*A nők ideálja az elején.

Krubacsov_Jozef2012. március 6. 16:02

Így van. Kétkezi munka ? NEM, NEM. Már a nőknél a full izom pasi + 2 kiló ékszer a menő és a pénztárcában minimum 20-30 deák, és végzettség tök nyolc. Komlón is megtapasztaltabb a legnagyobb nyomort. Kedves M.Laurens, a Lumpen Land blogomra néz, látni fogja hogy az Komló. Én oda járok iskolába (sajnos). 501-es szak iskolába. Hihetetlen nyomor van ott, vegyes tapasztalatom van egyenlőre és kevés.

Írása mélységesen igaz, és érdekes!

M.Laurens2012. március 6. 15:37

Mondanám, hogy tökéletesen igazad van janow, de sajnos voltak páran akik nem értették. ( Ne feledjük, hogy az írás 2000-ben született )
Így a sokkal barátságosabb utószó címet adtam neki, mint-hogy kiírjam,'' gyengébbek kedvévéért, akik még életükben nem láttak kétkezi munkást''. :))

janow2012. március 6. 12:04

Telitalálat. A miskolci bolhapiacon szakasztott ilyen látványban volt részem.
Szerintem felesleges az utószó. Az írásban benne van minden.