Szombati Félperces

Edeke•  2021. január 24. 23:27

Egy 19 századi legenda szerint...

(netes)


Egy 19 századi legenda szerint az Igazság és a Hazugság egy nap találkozik. A hazugság azt mondja az Igazságnak: ′′ Ma csodálatos nap van!", Az igazság az égbe néz, és rájön, hogy a nap valóban csodálatos volt. Együtt töltenek egy kis időt, aztán egy kútnál végzik. A hazugság megmondja az igazat: ′′ A víz nagyon jó, fürödjünk együtt ". Az igazság újra gyanítja, ellenőrzi a vizet és rájön, hogy nagyon jó. Mindketten levetkőznek és elkezdenek fürdeni.
Hirtelen kijön a vízből a Hazugság, felveszi az Igazság ruháját és elfut. Dühös, az Igazság előbújik a kútból, és elindul megkeresni a Hazugságot, hogy visszakapja a ruháit. A világ, látva a meztelen igazságot, gyűlölettel és megvetéssel mozgatja szemeit. A szegény Igazság egy idő után visszatér a kúthoz, és örökre eltűnik, elrejtve szégyenét.
A Hazugság azóta az igazságnak öltözve, a társadalom szükségességének megfelelően járja körbe a világot, mert a Világnak semmi esetre sem vágyik a meztelen Igazság meglátására.
Edeke•  2021. január 17. 21:41

Müller Péter

"Férfi-nő szótár

Megkérdeztem egy táncost a tangó titkáról.A férfi azt mondta: - A férfi parancsol, és a nő engedelmeskedik. Ugyanezt megkérdeztem a társától, a szép és okos táncosnőtől is. Azt felelte: -Jól mondja a párom, ez tényleg így van.Csak a szavaink mások.Az igazi férfi nem "parancsol", hanem "irányít".És a nő nem "engedelmeskedik", hanem "bízik a férfiban".

Edeke•  2021. január 16. 12:41

Mello

" Egy ember talált egy sastojást, és egy kotlós alá tette.A sasfiók és a kiscsirkék együtt bújtak ki a tojásból, együtt nőttek fel.

A sasfiók egész életében azt tette ,amit a csirkék; azt hitte, hogy ő is csirke. Kapirgált, kukacokat és rovarokat keresgélt. Kárált és kotkodácsolt. Csapkodott a szárnyaival és repült egy-két métert a levegőben. Évek teltek el, a sas megöregedett. Egy napon a feje felett, a felhőtlen égen látott egy nagyszerű madarat, amely méltóságteljesen vitorlázott az erős szelek között, alig mozgatva izmos, aranyszínű szárnyait.

Az öreg sas ámulva tekintett fel. "Ki az ott?"- kérdezte

"Az a sas, a madarak királya"- válaszolta a szomszédja. "Az ég tartozéka. Mi pedig a földhöz tartozunk- mi csirkék vagyunk." Így azután a sas csirkeként élt és halt meg, mivel csirkének hitte magát."

Edeke•  2021. január 7. 10:40

Egy kis statisztika

Véget ért a 2020-as év

Edeke•  2021. január 2. 23:57

Eccerű

Egy zen anekdota szerint a százéves mestert megkérdezik a tanítványai, miként lehetséges, hogy ő mindig boldog. Mire a bölcs mester azt feleli: Én minden reggel, mikor felébredek, megkérdezem magamtól: na, Li Pen, ma mi szeretnél lenni, boldog vagy boldogtalan? És mindig a boldogságot választom