ÚtraValók - Müller Péter

csillogo•  2014. március 25. 19:35

Valamit elengedni annyit jelent, mint megváltozva tovább menni.

„Ezt nem én mondtam, hanem Bert Hellinger. Az ilyen gondolatok mögött az ősi indiai bölcsesség fogalmai állnak. Itt az azonosulásról van szó. Azonosulsz azzal, akit nem tudsz elengedni. Beléd épült. Te vagy az. Éned részévé vált, amit nem lehet levenni, mint egy kabátot.

Ha elválsz, és újra megházasodsz, már nem ugyanaz az ember leszel, mint aki az elsőben voltál. Hasonlítasz rá - de nem vagy már az. Azt elengedted. Kiléptél belőle. Lejött rólad. Mintha nem is te lettél volna. Valami persze átszivárgott a régi életedből, de mégis egy más ember lettél.

Ugyanez történik, ha elveszted azt, akit szeretsz. Ahhoz, hogy elengedd, más emberré kell lenned. Meg kell változnod. Mintha nem is te lettél volna, a régi. Az a szereped elmúlt, befejezted, s csak azután kezdhetsz élni egy másik szerepet. Nehéz megcsinálni. Nehéz megváltozni.

Valójában: átváltozni nehéz. Ezért maradsz anyuka kisfia vagy kislánya, örökké. Még akkor is, ha nem él már az anyukád. Úgy maradtál. Az "elengedés” azért csalóka szó, mert úgy tűnik, mintha fognál valamit. Nem erről van szó. Hanem arról, hogy olyan vagy. Rád sült a szereped, s nem jön le. Tehetetlenül éled tovább.

Ahhoz nagyon érett és szabad lélek kell, hogy tudjon átváltozni. Benne van, eggyé válik vele, éli - és egy rövid idő után már nincs benne, nem azonos vele és nem éli. Amin túllépünk, annak meg kell halni bennünk. Csak utána lehet "föltámadni" - új életet kezdeni.”

Müller Péter


„A nők érzelmi emlékezete roppant erős. Te már rég elfelejtetted, ő még mindig emlékszik, mit érzett valaha. Nem múlik el benne olyan könnyen.

Te nem tudod már, mit szerettél valakiben - ő még tudja. Emlékszik rá. Már régóta nem szereti, de az érzésre emlékszik. A sérelemre, a bántásra, de a boldogságra is. Fel tudja idézni. Ha férfi vagy, tudd, hogy így van ez. Tudd, hogy a nő anyanyelve az érzelem. A megértést már úgy tanulja, később. De ha megtanulta, olyan zseni lesz belőle, mint Kaffka Margit, akitől e két mondat származik.

Felejteni az Érzelem csak lassan, vagy sohasem tud. Felejteni csakis a hűvös és tiszta Megértés tud. Miért? Mert nem fáj neki annyira.” 

Müller Péter

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

csillogo2014. március 26. 20:17

@skary: remélem nem léptem a lábadra!?:) @Doli-Erzsi: Erzsike köszi szépen! @mystynekatika: Katám!:) Erikám - néha igen! @Sea: ölelésem viszont! Mantra - én is!:)
Szép estét, jó éjt Nektek!

mantra2014. március 26. 16:47

Köszönöm Marika! :)

Törölt tag2014. március 26. 10:23

Törölt hozzászólás.

Pera762014. március 26. 10:14

A férfiak általában a müllerpéterességet elutasítják.
A hozzászólok/hiánya is tükrözi ezt.
Pedig érdemes néha elolvasni, megfontolgatni pár gondolatot. Nem kötelező, s nem is szabad azonosulni mindegyikkel, de van, mi helyeselhető...
Köszönöm, tesiMMM, hogy idehoztad.

mystynekatika2014. március 26. 09:41

Én is kedvelem!
"A nőnek olyan szeretetre van szüksége, amely nem mulandó. A nő – még a legérzékibb nő is – a lelkével szeret igazán, ... Minden olyan ölelés, mely csakis az „erogén zónák” ingerlésén alapul, kevés neki. Egy nő „erogén zónája”: a lelke."

(Müller Péter)

Doli-Erzsi2014. március 26. 09:24

Nagyon szép, őszinte igaz szavak!
Ölelésem.

skary2014. március 26. 06:38

úúúúúúúúúúúúúúúúúúú cupp :)

csillogo2014. március 26. 06:34

Köszönöm, hogy olvastátok @siskaeniko: @skary: jah - meg egy Skarry nevű fickót!;)
Na szép napot mára!

skary2014. március 26. 04:37

a hölgyek imádjáka müllert .)

siskaeniko2014. március 26. 00:32

Anyucim, ez megütött...
Ha lesz időm írok (hogy miért)
puszi

BakosErika2014. március 25. 20:10

Szép álmokat Neked is!

csillogo2014. március 25. 20:07

Én köszönöm, hogy olvastál!
Jó éjt Erikám!

BakosErika2014. március 25. 20:07

Felejteni az Érzelem csak lassan, vagy sohasem tud. Felejteni csakis a hűvös és tiszta Megértés tud. Miért? Mert nem fáj neki annyira.”

Ejj, de nagyon igaz gondolatok, Marikám.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Ölellek szeretettek.

csillogo2014. március 25. 19:48

Nem kell szeretni MP-t, de érett, szép gondolatai vannak!:) Szerintem nem általánosít, de minden nézőpont kérdése!
Engem most megérintett - csak ezért tettem fel!
Köszi Imre, hogy olvastad!

petruchio2014. március 25. 19:44

Egyébként nem szeretem MP-t.......valahogy úgy érzem, hogy "önmagából" indul ki és általánosít.

petruchio2014. március 25. 19:43

Felejteni képtelenség, épp úgy mint önmagunkat legyőzni, mert maximum egyenlők vagyunk - önmagunkkal, nincs, nem lehet erősorrend.