A versek értékéről - gondolataim

csillogo•  2014. október 20. 17:27

(Ki is a költő valójában)

A versek értékéről - amit soha nem bocsátunk áruba - a szó pejoratív értelmében, hisz - szellemi kincsünk - életrevalóságunk tükre! Egy jó versnek nem kell mindig művészi érdemekkel felruházottnak lennie, de nem utolsó sorban azért jó, ha rendelkezik pár olyan ismérvvel, ami megkülönbözteti a teljesen amatőr alkotókat az igazi költőktől. Tartalmas képekkel, mondanivalóval, kell, hogy Hasson is, és az írójának tudni kell, hogy ki az a réteg, akit meg szeretne közelíteni és mire - kire, mivel és miért szeretne hatást gyakorolni.
Van úgy, hogy csak megmutatjuk magunkat a világnak, mert hiszünk és bízunk Önmagunkban - ez értékelendő és fontos:  ez a bizalom a hitünk! De nem minden!
Aki elkezdte a verselést, hiszem, hogy nehezen tudja abbahagyni, egyik jön a másik után.
A versbe életet és halált lehelünk. Olyan a vers mint a folyó, medre van és ülepszik benne minden, megbújik a kövek alatt és várja, hogy valaki előcsalogassa, felfedezze értékét, mondanivalóját.

(Mindnyájan egy nagy körben létezünk, kapaszkodunk - szerettek minket már megszületésünk előtt is és mindenki  kapott valamiféle tehetséget, boldog az, ki ráébred a sajátjára.)
A betűt is lehet hányni-vetni, de kell hozzá, mind érzelmi és értelmi intelligencia.


 A vers, kell hogy elindítson egy belső folyamatot, kell, hogy lekössön, mint érzelmileg, mint képileg, hisz fontos: többé válunk általa, sőt magokat vetnek bennünk a szép versek.
Generálnak, jó kedvre derítenek, mosolyt, boldogságot ad(hat)nak a léleknek!
Az a nagy szerencsénk, hogy Mindenkinek mást ad a felfedezés, csak adjon valami boldogság hormont! Mi lenne másképp az értelme.

A Poet oldala kiváló tehetség kutató oldal, még akkor is, ha olykor felpakoljuk a "giccses" költeményeinket.

Van, aki ezt csendben tűri és olvasgat, soha vagy csak kivételes esetben szólal meg, mert ő már túljutott a kezdeteken és nem kellett sorba állnia az ajtajánál, hogy eresszék már őt be, mert már régen járja a vers útját a magáét, mit megtalált ékszert.Tehát úton van, valamit elért - ez lehet a tudása, tapasztalata, de legtöbbször a TEHETSÉGE, hogy Ő költőnek született - független az életkortól.

A Tehetség általában bölcs embert is feltételez, keveset van jelen és szinte egy-két versnél nyílik meg igazán.

Nem bánt meg másokat, de legalábbis törekszik rá! Elfogadja a kritikát is, ha kap - lehet a javát szolgálja.
Mi kedves Poet tagok, akik nap, mint nap írogatunk és jelen vagyunk, nyomot hagyhatunk egymás szívében szerető odafigyelésünkkel és szívet is adhatunk egymásnak - annak elismeréséül, hogy valamiért kötődünk egymáshoz, figyeljük egymást, mert hasonló vonásokkal, gondolatokkal élünk és ébredünk. Egyszóval szeretünk itt lenni és  szeretünk másokat is!
A baráttól mindig könnyebb elfogadni a kritikát, talán tanul is belőle az ember, aki fejlődni szeretne, hisz az  egészséges vélemény rámutathat gyengeségeinkre, ami a fejlődésünket hosszú távon, nemhogy akadályozza, hanem szolgálja.

A legjobb tehetségünk szerint verseljünk, de nem lehet erőszakot szülni egy verssel, és jó, ha biztosak vagyunk abban, hogy megérett bennünk a gondolat. Soha nem a mennyiség számít inkább a minőség, hisz észrevétlenül is olykor  ismétlésekbe esünk, ami gyengíti költészetünk erejét.
Tehát kik a POET legjobb alkotói !?
Ismétlés...
Azok, aki a leghosszabb ideig bírnak távol maradni az oldalról, mert ők ritkán vesznek részt tömeges dicséretekben, rosszullét küszöbére kerülnének - kerülik a körítéseket és szívük szerint megmondanák a tutit, hogy ki írjon és ki - inkább felejtse el az "írósdit" nagy körvonalakban. Amúgy mindenki szeretne jó szót kapni, sőt a költő kifejezetten éhes lehet rá - szakmai ártalom. A fukarsága is, mert az adóvevő antennája speciálisan rá van hangolva a Versre, az igazira - az
pedig ritkán születik - ezért vállalja a zarándoklatot is és nincs hosszútávú terve,mert felesleges - megörökíti mindig az adott pillanatot, élményt akar olvasójának...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

csillogo2014. október 27. 19:31

Köszönöm szépen kedves @Ametist: a hozzászólást!:) Kedves vagy, hogy jöttél!
Igen kedves @nyilas: Glória - rezgések maradnak utánunk... én valahogy óvatos is vagyok ezzel kapcsolatban. Szokták is mondani, hogy inkább irigyed legyen, mint sajnáljanak. Tudom, nem mindig helyén való ez a gondolkozás sem - nálam valahogy középút kell, hogy legyen, amit én elbírok, talán annyit tudok kiírni magamból... hogy ez jó vagy rossz - hát Isten a tudója!:)
Kedves @bakonyiili: Ilike - köszönöm szépen, hogy megtiszteltél, szóltál!
Szép estét Nektek!
Talán még egy gondolatnyit írnék - szokták mondani, hogy a jó bornak nem kell cégér, hogy a verssel is így van- e - ki tudja.
Azt kívánom, hogy mindenki megtalálja azt az írót és verset, akit szívéhez közelállónak tud tekinteni, felnéz rá, szereti, olvassa - emléket idéz fel, bepillantást nyerhet a jövőbe általa, vagy nagy utazásra, felfedezésre kap meghívást!:)

bakonyiili2014. október 23. 11:03

@nyilas: @csillogo: Nagyszerű gondolatok!

Törölt tag2014. október 23. 11:00

Törölt hozzászólás.

Ametist2014. október 23. 10:07

Megszívlelendő gondolatok - sokan megfogalmaztunk már magunkban hasonlókat, örülök, hogy leírtad, Marika! :)

csillogo2014. október 22. 19:48

Az irodalom szöveggyűjtemény megjelenését majd patronálom, veszek pártoló jegyeket! :-)

csillogo2014. október 22. 19:47

@Törölt tag: szerintem is rezegjen, mert az azt jelenti, hogy élünk és remélünk, megírhatjuk életünket, terveinket - vagy elsiratjuk a fájdalmunkat!
Költsünk!:)
Köszönöm kedves Zoli!:)

csillogo2014. október 22. 19:45

@Molnar-Jolan: Jolikám ez nagyon tetszett:
"minden az ellen munkál, hogy verseket írjon bárki (akár jót vagy pocsékat) mégis ennyi "rímkontár" létezhet magyar nyelvterületen. (Persze ez betudható a nyelvünk hajlékonyságának, játékosságának, ami erre inspirál.) "
mondhatnám ezt én is - nálunk csak én vagyok fertőzött és ezt sokszor nem is értik - pláne nem értékelik. Olykor felolvasok egyet-egyet - úgy félévente - aztán ennyi..... !
Hála Istennek, hogy a szőlőd nem savanyú - az enyémet sem érzem annak - a giccset most eltolom melegebb éghajlatra !:))
Örültem, hogy jöttél!
Köszönöm!

csillogo2014. október 22. 19:41

@erzsebet10: Kedves Erzsi köszönöm szépen, hogy olvastad a bejegyzésemet és elmondtad a véleményedet - itt aztán senkit nem bántottál - sőt örömmel láttalak!

csillogo2014. október 22. 19:40

Köszönöm a "csatlakozásokat" !:)
Igazán megleptél kedves @petruchio: Imre - a beszámolód tetszett, őszinte voltál és látod ez is kincs.
Sok minden történt veled, de hiszem, hogy maradt még sok barátod, aki figyel és értékel.
Nekem a végzettség nem számít... inkább az emberség és hozzáállás!
Maradj csak itt az oldalon és kívánom, hogy szálljon meg az ihlet és írj még sok szép szonettet és ami épp jön!: OK!?
Köszönöm, hogy jöttél!

petruchio2014. október 22. 11:46

@Törölt tag: jó álom....csatlakozom...(de vannak olyanok akiknek ez egy rémálom...:DDD...)

Törölt tag2014. október 22. 11:19

Törölt hozzászólás.

petruchio2014. október 22. 11:13

@Törölt tag: nem....csak több csoportba osztom az embereket....szigorúan MAGAMBAN....és ez örök titok...
Jolinak mindig tuti igaza van...:)))))

Törölt tag2014. október 22. 10:34

Törölt hozzászólás.

Kicsikinga2014. október 22. 10:20

Drága Jolikám!
Örülök, hogy olvashattalak!

petruchio2014. október 22. 10:13

Marika drága, köszönöm, hogy emlékezel az öt évvel ezelőtti időkre is (én is...amikor megjelentem a poeton , olyan "ide nekem az oroszlánt is" effekttel...és bizony vérig sértődtem amikor páran rám szóltak, hogy jó lenne ha versírás helyett barátságos viszonyt alakítanék ki az anyanyelvemmel. Aztán piszok sokat vitatkoztam, veszekedtem - sokszor a kizárás határán - töröltem magam (egyszer 139 máskor 45 főoldalas versemmel), törölte valaki az összes blogom kb 800 írásommal, szóval zajlott az élet. Minél inkább elmélyedtem a költészetben, annál inkább rájöttem a végleges és átléphetetlen igazságra: irodalom szerető amatőr vagyok és maradok örökre (épp ezért még te se nevezz költőnek...a hideg ráz ki ha így aposztrofálnak). Persze, hogy bennem is dolgozik a hiúság, de már inkább csak legyintek a rosszindulatú megjegyzésekre, ugyanakkor a megalapozott kritikáknak nagyon örülök. A hatalmi elvek működését sehol (itt sem) fogadom el, bár már e vonatkozásban is befogom a pofám. Zártak ki nívós irodalmi portálról amit nagyon sajnálok - azért mert egy szerkesztőnek - aki kidobta a szonettkoszorúmat - le mertem írni az ő szonett-koszorújával kapcsolatban, hogy a "lángos szerelem" fokhagymás vagy tejfölös, és azt is megkérdeztem, hogy a lélek hány kézzel szedegeti a vadvirágocskákat a réten. Ezzel azt akarom mondani, hogy ne legyen nekem az a szerkesztőm akiben nincs meg a kellő alázat a költészet felé és akkor sem ha sokkal rosszabbul ír mint az rá bízott személyek. Persze ő csak egy báb volt valaki kezében aki az egész támadást megszervezte. De hagyjuk, ez magánprobléma és fütyülök már rá. Mire fel ez a hosszú bevezetés? Mert hangsúlyozni akarom, hogy magamról merek rosszat mondani és nem akarok senkit bántani. Az már elmúlt nálam.
Akkor sorban:
Tehetség? Fene tudja mi az. Talán valami ösztönös íráskészség vagy mi. Anélkül nincs költészet. Hiába valaki bölcsész végzettségű, vagy akár az irodalom professzora, ha nincs benne a tehetség akkor írhat abszolút hibátlan bármit - semmit nem mond velük az olvasóinak (ha olvassák egyáltalán).
Amatőr? Mind azok vagyunk, annak ellenére, hogy jó páran anyagi lehetőségeik vagy ügyeskedésük révén több kötettel is rendelkeznek. Természetesen létezik az az öt-hat ember aki költővé vált a poet tagjai közül, még akkor is ha kisebb a csinnadatra köröttük mint a törtetőknél.
Mennyiség? Nagyon igazad van. Én megírtam már kb kétezer verset, de most mikor más jóvoltából talán lesz egy kötetem, gondban vagyok. Képtelen vagyok 120 olyan verset összekaparni amikhez szívesen adom a nevem.
Portálok? Felemás a véleményem, de egyben általános. Mindenhol vagy a vezető(k), moderátorok, szerkesztők fényezik magukat és csak ez számít elsődlegesen (ebben talán pont a poet az egyetlen kivétel bizonyos mértékig). És még egy: az objektivitás hiánya. Pl. a DOKK-on anno hét versem is elég gyorsan a maradanDOKK-ba került, azóta kicsit jobban és jobbat írok már - de mivel összekaptam a portál helyi üdvöskéjével - nem kerül be egyetlen versem sem. De elmondhatom ezt másikról is, ahol első voltam a magas szintre került verseknél, de mert mertem vitatkozni, az "indultak még" kategóriába lettem sorolva. Volt olyan hely ahol hetekig fűztek, hogy legyek főszerkesztő, aztán amikor a tulajt személyében megsértettem páros lábbal rúgott ki.
A költő feladata? Hát, szerintem véletlenül sem az, hogy 136.431-edszer megírja az őszi falevél zizegését, a szerelmi légyott izzadását (mint én is teszem ..hihihi...) - persze kell ez is, nagyon is, de talán fontosabb lenne a társadalmi problémákkal foglalkozni, az emberi nyomorúsággal, az igazsággal, az elesettekkel, a jó és igaz élet mellett hitet tenni. No, szóval, költőnek lenni nem csak alanyi jog, de társadalmi kötelezettséggel is terhelt valami.
Kik a poet legjobb alkotói? Van egy saját rangsorom, de ez maradjon titok. Egy biztos, azok nem akik egyfolytában magukat "hirdetik" annak.
Remélem senkit nem sértettem meg és a moderátoroknak nem kell törölni a hsz-em.

Molnar-Jolan2014. október 22. 09:14

Én csak azon ámulok mindig, hogy amatőrség, giccsesség ide-oda, egy olyan társadalmi környezetben, ahol manapság közel s távolabb minden az ellen munkál, hogy verseket írjon bárki (akár jót vagy pocsékat) mégis ennyi "rímkontár" létezhet magyar nyelvterületen. (Persze ez betudható a nyelvünk hajlékonyságának, játékosságának, ami erre inspirál.)
Nem tudom nemzetközi kitekintésben milyen a helyzet e téren, de elképesztő, hogy széllel szemben (ezen értem az olvasás, és általában a nyomtatott szöveg háttérbe szorulását. Látványcentrikus világban élünk a képi megjelenítés dominál) tehát széllel szemben hányan próbálunk meg "csurizni". :-)
Most persze mondhatja bárki, hogy a mennyiség még nem minőség, de azt hiszem, a leggiccsesebb versben is van szellemi többlet, ha bármilyen mákszemnyi, ami kiemeli a "világi mocsokból" az íróját, és szinte minden minőség talál befogadóra. Kinek-kinek megvan a maga közege ízlése, igénye, nem kell egyiket se a másikra elrőltetni, vagy a másik ellen hangolni.
Még annyit, hogy inkább érzem jól magam lelkes amatőrök társaságában, mint sznobériával leplezett, tehetségdeficites "profik" finnyás klikkjében. És nem savanyú a szőlőm :-)

erzsebet102014. október 22. 08:37

Egyetértek Kingával. Nagyon sokan köztük én is nem arra törekszünk, hogy köteteink jelenjenek meg, hanem csak kiírjuk magamból, ami bennünk összegyűlt! Lehet néha "giccses" nem felel meg szabályoknak, de az érzés belűről jön és annak, aki írta jól esik egy simogató szó! Ebből a sok emberből, aki itt van, nem lehet mindenki nagy költő, de nem is kell. Azonban a legtöbben nagyon jó EMBEREK és ez a legfontosabb!
Bocsánat, hogy beleszóltam, remélem senkit nem bántottam! Tiszteletem mindenkinek: Erzsébet

csillogo2014. október 22. 07:38

Köszönöm szépen, megtisztelő a jelenlétetek - köszönöm szépen a hozzászólásokat!
@Kicsikinga: @Ernest: @mezeimarianna: !

mezeimarianna2014. október 22. 02:41

Kedves Marika!
Köszönöm,hogy gondoltál rám és itt köszönjem meg,hogy köszöntöttél:)Puszi!

Ernest2014. október 22. 00:43

"nekem sok giccses versem van"
Kedves Marika!
Azért azt nem hinném, hogyha van is ilyen versed az oldalon, tudnál olyat mutatni Magadnál, hogy valaki odaírt ilyen véleményt... nem gondolnám, hogy Nálad ott díszelegne...
Nos, hogy az "ott"-hoz térjek... miután ez a "giccses" vélemény törölve lett nagy nehézségek árán... egy igazán kedves Moderátor fontosnak tartotta, hogy azt visszaírja... - nagy ívben elsöpörve mindenféle emberi érzést, kérést, könyörgést... s azóta is...

Kicsikinga2014. október 21. 18:34

Drága kis Csillogóm, Marikám, ugye, nem haragszol, de elviszem ezt a saját blogomba, hogy ott "díszelegjen".
Kedves és szeretetteljes gondolataidat a lelkem őrzi.

Kicsikinga2014. október 21. 18:24

Nem szoktam megszólalni, csak nagyon ritkán, de most kikívánkozik belőlem egy-két gondolat.
Szerintem az élet, nem egy tatami, ahol ádáz küzdelemben le kell gyűrnünk egymást ahhoz, hogy győztest hirdethessünk, bár az emberi természet alapvetően ilyen.
Saját arcunkat nem legyinthetjük meg a kesztyűvel, és megnevezvén segédeinket, párbajra hívva magunkat, bár sokszor nem ártana.
Csak a tükör elé állva, nehéz meghúzni a ravaszt, így keressük az "ellent", mert sok a feszültség, sok a baj, nem csak pár!

Szerény véleményem szerint minden ember szép, minden ember valamiben nagyszerű, és az a szép, ha nem érzi magát többnek, ehhez viszont szükséges, hogy ne hasonlítson, ne üljön mérlegre.

Ezen az oldalon, nekem MINDENKI MŰVÉSZ, ALKOTÓ, és nagy tisztelettel hajtok fejet, őszintén örülve, ha találok akár csak egyetlen szép gondolatot, vagy egy apró kis szószilánkot, amivel megérinti a lelkemet, a szívemet, mert azzal olvasok.
Ez nem a versek melletti "szívecskét" jelenti, hanem azt az egyet itt belül, amivel most is írok.

Tudom, hogy botladozom, tudom, hogy nem összeszedetten mondom, de nem szégyellem, mert oka van ennek.

A körülöttünk lévő világ, annyi csodát tár a szemünk elé, hogy azoknak időnkét múlniuk kell, mert nem tudnánk elviselni a súlyát.
Most éppen az idő teszi ezt, és viszi magával a mai napot, hogy holnap könnyebben keljünk föl.
Egy nap szép terhét könnyebb elbírni!

Nekem itt MINDENKI a szavak művésze, és igaz könnyekkel a torkomban szoktam megköszönni, hogy "de szépen látja a felhőket, a hulló levelet,vagy bármit".

Az, hogy ki a jó költő, azt objektíven nem lehet meghatározni, és egyet ne felejtsünk el, a fényhez kell a sötétség, hogy tudjuk, melyik mi.
Itt arra gondolok, hogy mindig valakit, vagy valamit alapul kell vennünk, vagyis hasonlítani, ehhez-ahhoz.

Tovább nem is szeretném bonyolítani, mert akkor már Homérosznál kötnék ki, vagy éppen Shakespeare-nél.

Bocsánat, hogy beleszóltam.
Szeretettel fogadom el a szívetek minden aspektusát!

Lehet a Hold egy szépséges sajt, vagy az éjszaka, hűvösezüst brosstűje, és még beszélhet is.

Így látja, érzi az alkotó ember, akiket nagyra becsülök, tisztelek és szeretek!
BEZONY ÁM, KIS TÁRSAIM!

Hanagyorgyi2014. október 21. 18:15

Komolyan mondom, hogy ledöbbentem. Mire cseppentem ide? Ti felnőtt emberek vagytok? Azt hittem, hogy itt mindenki írni van jelen és nem vitázni.
Én nem azért írok, hogy mindenki tiszteletét tegye és szívét hagyja. Egy segítő kritika többet ér minden szívnél. Minek itt a rangsor? Persze ha valaki boldogabb vele, csak szóljon és szórom szívemet. Már nem egyszer észrevettem, hogy egyesek azt sem tudják miről szól egy vers, de hát illik alapon szívet hagynak. Elmegy az ember kedve az olvasástól is.

Törölt tag2014. október 21. 17:13

Törölt hozzászólás.

Pera762014. október 21. 17:12

@honfidemo: A logika érdekes tudomány.
Mint a nyitva hagyott kérdések tájháza.
Nem tudom, ezt mire alapozod: "Előbb te válaszolj, hiszen te vagy ezekben szakértő." Nem is ismersz. És ez kölcsönös...
Ha lehet, akkor a helytörténeti ismeretek mellőzésével inkább szorítkoznék a bölcs ember meglátására: szép délutánt mindenkinek.

Törölt tag2014. október 21. 17:11

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 21. 17:01

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 21. 16:59

Törölt hozzászólás.

Pera762014. október 21. 16:43

@honfidemo: Eddig úgy voltál, hogy aki rossz volt veled, annak nyíltan nem merted megírni a hasba szúrásos véleményed, de gondoltad? Csak kérdem.

Törölt tag2014. október 21. 16:28

Törölt hozzászólás.

Pera762014. október 21. 16:04

Kedves @honfidemo: "Nem bánt meg másokat, de legalábbis törekszik rá!"
Ez idézet a fenti bejegyzésből.
Ez azt jelenti, hogy a bölcs ember nem bánt meg másokat, vagy legalábbis igyekszik arra, hogy ne bántson meg másokat.
Fogalmam sincs, ez miért nem érthető egyeseknek. Ám. Tisztelettel megkérlek, gondolataidat olyan hangnemben írd, ami senki számára nem sértő, nem személyeskedő, és a bejegyzés tartalmához illő vélemény.
Köszönettel.

Törölt tag2014. október 21. 14:29

Törölt hozzászólás.

csillogo2014. október 21. 13:46

sajnálom... indigoboy !

Kedves @honfidemo: "Nem bánt meg másokat, de legalábbis törekszik rá! Elfogadja a kritikát is, ha kap - lehet a javát szolgálja."

... arra gondoltam, hogy ARRA törekszik, hogy NE bántson, tovább nem szeretnék magyarázkodni - köszönöm, hogy visszanéztél!:)

Szép napod legyen!

Törölt tag2014. október 21. 10:03

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 21. 10:01

Törölt hozzászólás.

csillogo2014. október 21. 08:41

@BakosErika: Drága Erikám - persze, a szeretet szavai szóltak általad - köszönöm szépen - a rokonlelkek összetartozásának egymáshoz fűzött szavai - örültem neked!
Ölelésem!

csillogo2014. október 21. 08:40

(Tényleg bizalmas, de már vállalom ezeket a csodabogár verseimet, és szerettem őket!:)) )

Életem első két verse - aztán nyugodtan mondjátok csak hogy giccses - ilyen voltam - egy ébredező lélek - no comment!:)
........

Szüntelen kérelem

Nem azért érkeztem ebbe a Világba,
Hogy EGY-MÁSÉRT ne álljak csatába.
Ha kell harcolok, majd meghalok, hogy holnap
Már egy új Világban felismerjem és megértsem
Semmi sem volt véletlen - hiába.
Szeretlek hát Istenem, ki velem vagy szüntelen.
Kívánom, hogy lelkem kapujában
Az örök forrás imádásában találjam meg önmagam,
És bízzak a láthatatlanban.
Kérlek , hozz erőt és békét életembe,
Félelem nélküli szerető reményt a Végtelenbe!
Legyek bátor és Hős, álljak elibéd, ha jössz és hívsz
Egy új Világba egy ölelő Fény sugarába.
Istenem Adj erőt odaátra !

2008.november 7.

Ébredés

Igazak álmából sző csodás képeket
A halhatatlan képzelet.
Szívemmel érzem, lelkemmel élem,
Mily élő ez a Kép-elem.
Ébredésed varázslatos percei
Hozzák el neked is e csodát !
Szívünk halk dobbanása
Millió csillag fényének ragyogása,
Nyisson
Számodra is Új Földet s Eget,
Hogy érezd a változás illatát,
Melyet tested- lelked él át.
Lágyan simogatón
Ajtódon kopogtat már
A megpihent reggel,
Melynek Napja ragyogjon be
Minden törekvő és álmából ébredő
Embert !
Öltsd magadra angyalok gyönyörű palástját
És ne tartsd meg csak magadnak
Szeretve add tovább,
És nyújtsd segítő kezed, ki érte kiállt !

2008. december 13.

csillogo2014. október 21. 08:32

@Ernest: kedves Őrni - köszönöm a figyelmed - jó volt itt látni!:)
Írhattam volna azt is, hogy "közhely", de a giccs hamarabb beugrott - nekem sok giccses versem van - még a kezdetek kezdetén több ilyet írtam, de valahogyan elindul az ember... az első versemet mindjárt idemásolom, ha megtalálom - az is kellően az, de mégis valami üzenet hordoz - aztán alakultam egy kicsit!:))
Szép napod legyen!

csillogo2014. október 21. 08:28

Pepo - köszönöm a mosolyod - értem ám!:)

csillogo2014. október 21. 08:28

@Clien03: kedves vagy -köszönöm, hogy érted - örültem, hogy szóltál!
A "főleg nem költő" magunkat nem kiálthatjuk ki költőnek - bármennyire is szeretnénk - ezt a titulust mások adhatják, lehet csak az utókor :) !
Skary jó fej és jószívű!:)

csillogo2014. október 21. 08:23

@LLzoli: vannak barátok között is kritikák, aki kéri annak van!:)
Osztom a véleményedet, hogy nem lehet minden verset egyformán szeretni egy alkotótól - lehet néha szív-szünetet is tartani. Mindig a felektől függ, jártam már úgy, hogy nem viszonoztam kellő időben és rám írtak, hogy akkor most mi van - hát semmi nem volt, valamiért nem tudtam szólni és ez talán mindenkinek lehet "szívügye" vagy nem?
Keresem az összhangot és a szép verseket - nem feltétlenül csak a csillogósakat, hanem - ami gondolatokat ébreszt - vagy utazásra, felfedezésre hív!:)
Köszönöm Zoli a hsz-t!

csillogo2014. október 21. 08:17

Szép reggel és napot kívánok!:)

Hamarjában, most a legutolsó hsz-hez szólnék:
Kedves Demeter @honfidemo: köszönöm, hogy szóltál!
Csak találgatom én is, hogy mire - mondjuk például, hogy szóval tartsa magát, legyen szem előtt, törekszik talán a önvalója felébredésére, vagy hogy elérjen a csúcsra!:)
Másik szempont lehet, hogy vigyáz a májfunkciójára !:))
Bántásra egy bölcs sohasem törekszik szerintem!

Törölt tag2014. október 21. 06:47

Törölt hozzászólás.

BakosErika2014. október 21. 06:05

Drága Marikám! Teljesen egyetértek a gondolataiddal és Seám hozzászólásával.
Nagyon szeretem a Poetet, bár vagyok én is más oldalakon, ahol talán jobban véleményt alkotnak a versekről, mégis ez a hely az, melyet a "családomnak" érzek. A vers belőlünk fakad, sorsokat láttat, szerelmeket, Embert - bármilyen is fogadjuk el, mert aki írta, annak ez nagyon fontos. HálIsten vannak a Poeten kiemelkedő költők, írások, melyek verseit áhítattal olvassa az ember, őket nevezzük igazi tehetségnek, de fejlődni, tanulni sosem szégyen, elfogadni a segítő véleményeket, és egy kicsit magamról is, öt éve vagyok az oldalon, bár nem lett és lesz belőlem kiemelkedő költő, de nagyon sokat tanultam itt és fejlődtem. Köszönöm Marikám, hogy leírtad ezeket a gondolatokat.
Ölellek szeretettel.

Ernest2014. október 21. 03:11

Ui : az "ott" az amott van...

Ernest2014. október 21. 03:07

Bevallom... a "giccses" szó láttán a cikkedben... és a blogban is egy versnél... és a főoldalon is egy vers hozzászólásnál... valahogy... eléggé rossz hangulatom lett... van... s lesz is... míg az ott "díszeleg"...
A többi tételt most kihagynám...

Törölt tag2014. október 20. 22:31

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 20. 21:24

Törölt hozzászólás.

csillogo2014. október 20. 21:23

:)
Sajnálom mennem kell!
Jó éjt - majd holnap!

Törölt tag2014. október 20. 21:21

Törölt hozzászólás.

csillogo2014. október 20. 21:16

@dobosigyorgy: Gyurikám mindenki megmondhatja a tutit- engedheti bő lére is a mondanivalóját - sokszor meg is tesszük!:)
De van, hogy törléssel megússza és akkor miért volt értelme a kirohanásnak - nemde?
Maradjon a mottó kettőnk között - szebbé tenni a jövőt - köszönöm, hogy véleményezted!

csillogo2014. október 20. 21:13

@indigoboy: örülök hogy jól érzed magad az a jó emberség, ha nem akar valaki a másikba belekötni - de te veszed a lapot!:)
A költő a hátsó sorban ül és néz ki a fejéből és nem érti, hogy mit akarunk mi itt - sajnos nincs egy jó kávéház a közelben!:)

csillogo2014. október 20. 21:11

@Pera76: Tesim feléd akkor annyi, hogy köszönöm a "vita" indító beszélgetést! :)
Maradjunk annyiban, hogy olykor igen!:) ha hagynak, hagynának....

csillogo2014. október 20. 21:08

@Bugatti350: köszönöm neked is, hogy olvastál - jó, hogy itt hagytad kézjegyed és elmondtad a véleményedet!

csillogo2014. október 20. 21:07

@petruchio: köszönöm neked Imre és örültem, hogy megtiszteltél és olvastad - fontos a véleményed, Ermi korszakodból úgy ítélem meg, hogy te költő vagy!:)
Sokszor olvastál még a hőskorban - úgy 5 évvel ezelőtt és én is - aztán változtunk és sok víz lefolyt a Dunán, de mindig barátsággal feléd!:)
Akkor is, ha nem tudom mindig átérezni a sok fájdalmat, amit fel kell dolgoznod - tudom nem egyszerű... maradjunk ennyiben!
Köszönöm!

Törölt tag2014. október 20. 21:06

Törölt hozzászólás.

csillogo2014. október 20. 21:03

@skary: ha te nem lennél itt, akkor te is hiányoznál - na, szóval sok szép versed van és vidámságot hozol mindennap magaddal - kisebb kilengésekkel, de megbocsátom, hisz idén elmaradt az őszi nyaralásod!:))

csillogo2014. október 20. 21:01

:)
Itt vita B I Z T O S A N N E M L E S Z !!!
Nem erről szól - ez most egy baráti beszélgetésből született gondolat, ami papírra kívánkozott.
Több apropója is van a dolognak, de most hosszú lenne elmesélnem, mi vezetett a megírásához és őszintén szólva - nem a nyúl kiugrasztása a cél!:)

Amúgy nem bonyolult - elég egyszerűen próbáltam fogalmazni kedves @indigoboy: és igen a művésznek a vérében van és ha nem csordogál át belénk a "sója" attól még jó emberek vagyunk, lehetünk - csak nem művész!:))

Szóval nem is azért vagyunk itt kifejezetten, hogy művészkedjünk, hanem, hogy jól érezzük magunkat.
Drága SEA - te amit írtál, pont ezt érzem és látom. Neked nagy ölelés ezért a bejegyzésedért.
"egy húron pendülés" veled (is) jó érzéssel tölt el és amit leírtál azzal egyetértek! Becsüljük meg - azzal is és amikor "leléptél" éreztem a hiányodat - úgy, hogy személyesen még nem is találkoztunk!:)
De itt vagy és örülök neked nagyon!

pepo2014. október 20. 20:46

:)

Törölt tag2014. október 20. 20:42

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 20. 20:26

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 20. 20:25

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2014. október 20. 20:21

Törölt hozzászólás.

LLzoli2014. október 20. 20:20

@dobosigyorgy: ó! Erről még nem hallottam. Remélem nekem is jut majd ilyen privát üzenet.

dobosigyorgy2014. október 20. 20:14

@LLzoli: Zoli az őszinte segítséget az oldalon soha nem fogod észrevenni.A lelkiismeretesen segítők privátban osszák meg a véleményüket és az soha nem sértő.Ezek a kiegészítések valóban szívből jövők és őszinte szavak,amik segítik a fejlődést.

LLzoli2014. október 20. 19:45

Ezt bizony érdemes volt elolvasni, rokonszenves gondolatok.
Ami talán máshogy fest nálam: a szív minőséget jelez, nem bratyizást meg baráti szeretetet. Szóval az általam kiosztott szív az "elismerés", nem pedig "kedvencelés".
Sokszor gondolkodtam, hogy hogyan lehetséges az, hogy pár tag a megjelenésem óta minden versemre szívet ad, hiszen az képtelenség, hogy mindegyik tessen nekik (én még a legnagyobb kedvenceimnek is legfeljebb 75 százalékban adok szívet). Aztán rádöbbentettek, hogy tulajdonképpen, hogy miről is van szó.

Másik dolog: Az Általad említett fejlődést segítő kritikák például nagyon ritkák itt. Pláne barátok között. A közeg itt kicsit.. hogy úgy mondjam "homogén".
Aztán persze van egy-két tag, aki nyers, és odavág, és megmondja a tutit, de az az érzésem, hogy őket sokkal többen és sokkal jobban nem szeretik (gyűlölik), mint az indokolt lenne. Néha én is lerángatnék pár szerzőt a földre, de nem teszem, mert látom, hogy az elsöprő többség hogyan viszonyul az ilyesmihez.

dobosigyorgy2014. október 20. 19:09

Kedves Marika!
Végig olvasva mondandódat,nagyon egyetértek.Jó szándékú segítséget mindig is elfogadtam,mert kellett ahhoz,hogy fejlődni tudjak.Lehet,hogy furcsa,de 20 év kihagyás után verseimet olvasva az érzelmi skála cseppet sem változott.Irányvonalam továbbra is a jó cél érdekében történik.Hogy milyen szinten sikerül megírnom,azt az idő dönti el.Ha azok a verseim,ami az emberiség jobbátételéhez irányulnak, eredményt érnek el,akkor már megérte megírnom.De azért hozzáteszem,hogy költőnek nem vallom magam,csak szeretném szebbé tenni a jövőt mindrnki számára.
Sok szeretettel és baráti öleléssel:-Gyuri

petruchio2014. október 20. 19:00

@Pera76: nyugodj meg, nem veszekedésről beszéltem....a vita más....tekintve, hogy nem falanszter lakók vagyunk vagy nem a mátrix egy-egy sejtje, így a vélemények között bizony akad különbség....ezt hívják eszmecserének....én egyébként nem szabályozok senkit...főként nem kézivezérléssel...:DDDDD

Pera762014. október 20. 18:07

@petruchio: Egészséges eszmecserét lehet bárkinek folytatni erről a témáról is. Mint egyébről, mi megengedett és megengedett hangnemű.
Vitát generálni csak a nem megfelelő önmérséklettel/szemléletmóddal/dolgokhoz való nem egészen normális rálátással lehet, de annak helye nincs...
Remélem én, hogy akik itt megszólalnak, mind képesek lesznek az arany középúton megmaradni.
TesiM: köszönöm az értékes gondolataidat, bölcsebb vagy te sokunknál... Olykor. :)

Bugatti3502014. október 20. 18:01

Kedves Marika!n
Szavaiddal, mélyen egyetértek! Mindenki úgy írhat, ahogy akar és tudni vél valamit...no persze, határokon belül.:)

petruchio2014. október 20. 17:54

Marika...ugye tudod, hogy alapos vitát fogsz ezzel az írásoddal generálni. Néhány gondolatom nekem is támadt, de még átolvasgatom és később teszem be. Nem akarok marhaságokat írni.

skary2014. október 20. 17:41

áá kár erről fecsegni...azok a legjobbak akiket olvasnak...bár én nem vok a poet főoldalán...és azokat nem is olvasom...én csak az írásért írok...és nem azért, hogy legyek valaki...főleg nem költő...mert olyan vicces egy jelző...neem? ..de :) sztem humoros....és enemtomképzeenihogyvalakinekazacéljahogy költőlegyen...ez nem a 18-19-edik század .)