Mr. XANAX esete velem, avagy megpróbálok leszokni

judit.szego•  2017. október 21. 10:57

Nem vulkánként kitörni vágyó exhibicionizmusom íratja velem ezeket a sorokat. Fel szeretném hívni azoknak a figyelmét, akiknél még nem késő, hogy milyen gyógyszer is ez.

Leírásom talán olykor vidám, de higgyétek el, a leszokást átélni nem az! /még elkezdeni sem!!!/
Aki vágyik a halálfélelmet megismerni,az ejtőernyőzzön, bungee jumping-oljon, raftingoljon, de ne szedjen Xanaxot, mert nem éri meg!!!!

 

.

Életemnek volt olyan szakasza, amikor szükségem volt némi nyugtatós támaszra….
Szívem, vérnyomásom kissé túldolgozta magát. Szegény Anyukám betegsége nem volt éppen könnyű…. és mintha összebeszéltek volna, Anyósom is abban az időben kezdett betegeskedni. Én meg az ápolónői szerepkörben találtam magam egykettőre. Fürdettem, pelenkáztam, meg amit ilyenkor kell.
Megkezdődtek a pánikrohamok nálam is. Aztán én is orvoshoz kerültem, aki szerint eddigi kis, könnyű nyugtatóm rászokás veszélyes, és felírta nekem a XANAX-ot, és a Rivotrilt… Megbarátkoztam velük. Mondjuk az utóbbi csak rohamok esetén volt segítőtárs, de a jó öreg XANAX  a mai napig megmaradt nekem. Kapcsolatunk olyan szoros lett, hogy mindenütt Xanax tablettákat találok, még a pénztárcám is tele vele…pénz helyett. Igaz, kis adagokban szedtem, de kellett, és hiányzott, ha elfeledtem véletlenül bevenni. Ami érdekes, mert pl. a vérnyomáscsökkentőt észre sem vettem…

Egy-két év eltelt, és aztán Azuram úgy döntött, hogy beteg lesz, és Ő nem aprózza el a dolgokat.
Xanaxommal továbbra is jól elvoltunk, de aztán egyszer…kétszer…háromszor… versírás közben egyszerűen nem jutottak eszembe a szavak. Tudtam a szó értelmét, de magát a szót még véletlenül sem.
A bevásárló lista is így hangzott, amikor Azuram ment vásárolni:
- Hozzál kenyeret, és hozzál…izé..tudod…olyan zöld, kell a levesbe…
Ezután kedves kis barkóba kezdődött közöttünk.
Bevallom, megijedtem, hogy Anyám Alzheimer- kórját öröklöm át.

Bejelentkeztem a pszichiátriára. Na, ez nem olyan beszélgetős, ez olyan receptfelírós. Mindjárt meg is ajándékoztak eggyel, amit kiváltás előtt megnéztem –szerencsémre- a neten, és örömmel láttam, hogy 10 oldal csak a mellékhatás, és nem is akármilyenek ezek. Benne volt pl. az ön-és közveszélyre való hajlamosítás, és sok olyan egyéb, amit nem szerettem volna tenni. Például, el sem tudtam képzelni, hogy mi az az önkéntelen izommozgás, amikor is egy orvos látogatásom során bejött egy hölgy, és időközönként izgalmas balett mozdulatokat tett a lábával, amit láthatóan nemigen akart, de muszáj volt neki. Ekkor már biztos voltam benne, hogy ez az a gyógyszer, amit nem fogok szedni. A kedves doktornő csak egy egészen picit sértődött meg, de nem volt komoly gond. Sőt miután elmondtam, hogy rövidtávú memóriám kezd elhagyni, átküldött a szomszéd szobába, ahol éppen egy pszichológus kollegája tartózkodott.
Megkezdődött a vizsgálat.
- Mondok önnek három szót, majd vissza fogom kérdezni! Kérem, figyeljen!

Csupa fül, és megjegyezni akarás voltam, de a három „roppant bonyolult” szóból, csak a citrom jutott eszembe.
Szemembe kiült a kétségbeesés….
- Tényleg hülye vagyok!

A Doktor elmosolyodott, és mintha kitalálta volna a gondolatomat, szinte magában mormolta:

- Határérték!

- Kérem, válaszoljon, milyen nap van ma?

Megtettem, sőt az évet, és hónapot is tudtam, no meg azt is, hogy tényleg ennyire buggyantnak lát más is.

Ezek után egy órát kellett rajzolnom. Nagymutatóval, kismutatóval, órák bejelölésével.

- Kezd bonyolódni a dolog! – gondoltam, és elfordultam vigyorogni. Nem tudtam hírtelen, sírjak vagy nevessek.

A doktor egy jegyzettömb lapjára írt valamit. Kitépte, összehajtogatta, és ledobta a földre.

- Vegye fel, kérem, és olvassa el, majd kövesse az utasítást!

Lehajoltam, ügyesen széthajtogattam, és elolvastam:

„Vegye fel, majd adja vissza!”

- Hűha! Ebből mire lehet következtetni, vajon?…- de megtettem.

Hosszas gépeléssel, papíralapú megállapítást nyert, hogy nem vagyok Alzheimer kóros.

Hogy erre hogyan jött rá, nem tudom… mert szegény Édesanyám még az utolsó napjaiban is meg tudta volna tenni az itt felsoroltak zömét.
Bűnösként a Xanax lett megjelölve, és ekkor határoztam el, hogy LESZOKOM!

Gondoltam, a cigarettáról  30 éve olyan könnyen leszoktam, hát mi az nekem?!

Az eleje még csak ment. Amikor elérkeztem a szedett adag lefelezéséhez, már kissé kezdtem pocsékul érezni maga. Pár napja napi kétszeri 0.125 mg-om egyikét gondoltam elhagyni, amikor is estére éreztem, hogy a látásom homályos, a gondolataim is, és abból is csak csupa negatív jutott eszembe.
Megmérve vérnyomásomat, először azt hittem, hogy bedöglött a készülék. 224/126/130-at mutatott a kijelző.

Kaptam Azuram után, és vele is megmértettem. Mondanom sem kell, hogy neki teljesen normál értéket mért az a fránya masina.
Bambább voltam annál, hogy megijedjek. Na, de az sem jutott eszembe, hogy ilyenkor mit kell csinálni.
Nagy nehezen összeszedtem magam, és előkaptam a gyógyszereket. Bevettem, és elkezdtem puzzlézni…már csak, hogy valamivel lekössem magam. Elgondolkodtunk, hogy orvost kéne tán hívni, de a múltkori eset óta bizony a hátamat előbb kívánom látni, mint azt a drága idegen nemzetiségű dokit, aki hivatott az éjszakai ügyeletek zömét ellátni.
Gondoltam, ha padlót fogok, csak kijönnek a mentők.
Kb. 170-es értékkel feküdtem le. Pici szívem is kicsit jobban dobogott a kelleténél, de tudtam, többet nem tehetek magamért.

Békésen elaludtam.
Reggel csatakosan, kábán és rém magas vérnyomással, magas pulzussal ébredtem. Gyógyszert bevetem, és – lesz, ami lesz- elmentem sétálni a kutyámmal.
Napközben példás magaviseletű vérnyomással végeztem teendőimet.  Kicsit kótyagos voltam, de sebaj…No, de eljött megint az este. /Kezdek nagyon félni tőle/
Én a fotelba le, a vérnyomás fel.
Eljátszottam a tegnapit, de puzzle helyett elmentem TV-t nézni a hálóba. Gondoltam keresek valami romantikus filmet, és szépen megnyugszom.
Végigpörgetve a több száz adót még idegesebb lettem, mert hol emberi alkatrészek, hol gyilkosok, erőszaktevők jelentek meg. Romantika semmi. Kedvenc főzős műsoraimban is dög unalom… Egyszer csak örömmel fedeztem fel a Paula§Paulina c. mexikói sorozat egyik részét. Ez pont jó lesz, gondoltam.

Éppen a kisfiú szökésénél tartunk, akit egy szegény, de jólelkű asszony magához vett.
Chabela volt a neve az ártatlannak. Élettársával elnevezték az amnéziában szenvedő gyereket Brumétének/ vagy Grumétének..a fene se tudja/
Ezután, ami következett, azt az ellenségemnek sem kívánom:

- Bruméte!!!!
- Chabéla nagymama!

- Bruméte!!!

- Chabela nagymama!

- Bruméte!!!!!

- Chabéla nagymama!!!!

…és így tovább hosszan- hosszan.

Éreztem, hogy nem úszom meg gutaütés nélkül, ha itt maradok, így átkapcsoltam egy másik csatornára ahol éppen dr. Csont trancsírozott valakit. Pillanatok alatt elaludtam.
Hajnal… csatak… fáradtság… nagyon magas vérnyomás, és valljuk be: félelem. Már nem csak este féltem, hanem reggel, délben, este.
Reggel fél hétkor sms-t küldtem a házi orvosunknak, aki azonnal felhívott. /!/ Ellátott tanáccsal mit vegyek be, mit tegyek. Most nem félek. Vérnyomásom jelenleg 130/75/72

De meddig????????
Rettenetes!! Ne próbáljátok ki!

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Krisztinka2018. június 12. 20:41

@judit.szego: Szomorú nagyon:( Sikerülni fog remélem...csak még idő.

judit.szego2018. június 10. 14:54

@Krisztinka: Sajnos nem!
Szóval, ha valaki még nem szedi, eszébe se jusson!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

judit.szego2018. június 10. 14:46

@Bugatti350: Ha ez ilyen egyszerű lenne 15év után... Nekem a vérkeringésem felborult, olyan szinten, hogy gyógyszer nem hatott a pl. vérnyomásomra, szédültem, alig tudtam járni... stb.stb.
Mellesleg, a hirtelen leszokás halálhoz is vezet, szóval csak annak ajánlgasd, akit nagyon utálsz ...Ez vicc akart lenni...
barti öleléssel: Judit

Bugatti3502018. június 10. 14:33

Kedves Judit!

Ha rivotril ha xanax
az nem mindegy hogy haladsz
az első naptól nem szedtem
mégis szépen végeztem ! vele!
Tegyél érte megéri
a bejegyzésem ígéri !
Ölelésem !

Krisztinka2018. június 10. 09:58

@judit.szego: Judit,szeretném tudni,hogy mi a helyzet veled ? Túl vagy rajta, sikerült? Remélem minden OK.

Pera762017. október 25. 09:27

Igen, így van, néhány helyzetet már nehéz uralni, az biztos. Van, mikor az aksi lemerül, van, mikor olyan sok a stresszfaktor, hogy már elviselhetetlennek tűnik.
Sedatif PC-t én is szedtem, mert évekig a vérnyomásom 18o volt, és még nagyobb, meg a szívritmus 12o felett, és nem jött le gyógyszerekkel se. Persze érthető, mert sose az okot kezelték, hanem a tüneteket... Ma már tudom az ok-okozat közti összefüggést, hogy a test-lélek-szellem hármasát összhangban kell gyógyítani, megvannak a gyógymódok erre is.
Ja, a Sedativot egy szemész írta fel nekem, akinek elmagyaráztam, hogy nem fogok nyugtatókat szedni, se altatót, és akkor ezt a homeopátiás cuccot írta fel, és hatott. (Mondjuk, akkor azt se tudtam, mi a homeopátia, most már kapisgálom.)
Szóval a lényeg: inkább elvagyok a citromfű-levendula-orbáncfű keverékkel, a macskagyökérrel, a piros alma héjából főzött teával, ha idegesebb vagyok, vagy kinezből tanultam a Cook-módszert, a jóga-légzést és még ezer más módot...
Meg hogy a stresszhelyzeteket hogyan reagáljuk le, hogy ne ártsunk magunknak. Ez a hozzaállás tanulható.
De megértelek.

judit.szego2017. október 22. 18:28

@Pera76: Ez felénk is divatos, sajnos!
Tudod, amikor az ember éppen egy nagy rohamot él át, akkor bevesz bármit, amit csak adnak. Nem az a szituáció, amikor az ember bölcsen mérlegel.
De, ha újra kezdeném /isten ments!!!/, talán nem lennék ilyen hülye, hogy 15 évig szedem.
Köszi, ha drukkolsz, mert nagyon rám fér. :)

Pera762017. október 22. 15:36

Errefelé a kórházakban a gyógyszerek mellé megy a nyugtató is, hadd legyen csendben a beteg...
A pánikbetegség komoly dolog, de kétlem, hogy a bedrogellálás lenne az orvossága, viszont sajnos ezt teszik.
Esetleg az alternatív gyógymódok valamelyike használhat a talpra állásban, a természetgyógyászok - a jók - tudnak utat mutatni, segíteni...
Kívánom,hogy sikerüljön a kixanxolásod! :)

judit.szego2017. október 22. 14:25

@Krisztinka: Köszönöm!!! Nagyon szeretném már magam mögött tudni az egészet!... Remélem lesz elég erőm hozzá! :)

Krisztinka2017. október 22. 09:27

@judit.szego: 15 év...valóban nagyon hosszú...de meglásd menni fog,hisz már az adag felezésén túl vagy. ...csak úgy forr a vérem...felelősségre vonás nélkül mennyi embert tesznek tönkre ezzel az orvosok és a gyógyszeripar. Nagyon drukkolok...győzni fogsz:)

judit.szego2017. október 22. 07:59

@BakosErika: Nehéz dolog ez, Erikám... Egy biztos, hogy nekem is lehetett volna annyi eszem, hogy nem szedem 15 évig....még ha szakorvos is írja fel évente.

BakosErika2017. október 22. 07:55

Tudom Juditkám, nem is azért meséltem el. Ez csak egy reakció volt akkor, hogy jó-e, vagy nem-e nem tudom. Sajnos neki is pánik rohamai voltak, vérnyomás problémákkal. Szép napod legyen.

judit.szego2017. október 22. 07:43

@BakosErika: Sajnos nekem a pánik rohamok miatt kellett..Olyankor nem használt volna a pofon :)
Halálfélelem esetén, elszabadult pulzusnál, vérnyomásnál nem segít...
Mindenesetre /vigyorgok közben/... a pofonról könnyebben le tudnék szokni. Ölellek, Erikám!

BakosErika2017. október 22. 07:25

Mihamarabbi gyógyulást neked. Vigyázz magadra. Puszi.

BakosErika2017. október 22. 07:24

Nem könnyű, Juditkám... Nekem tapasztalatom nincs, soha nem szedtem még a legnehezebb időkben sem. Viszont a szomszédasszonyom, aki egyben barátnőm is igen. Nagyon sokat szenvedett az első házassága miatt. Egyszer úgy találtam, hogy ült az ágyon kezében egy doboz Xanax, épp beakarta venni mindet, őszinte leszek lekevertem neki egy nagyot, a gyógyszert összeszedtem és a kandallóba vágtam. A barátnőm annyira meglepődött, hogy szólni sem tudott. Hamarosan gyöngébbre váltott, majd teljesen elhagyta, 12 évig szedte előtte, hogy attól-e mert lekevertem neki, nem tudom. Az biztos, hogy gyengíteni kell a gyógyszert, majd fokozatosan elhagyni. Tudom Juditkám ez csak duma attól, aki nem szedte, nem tudhatjuk milyen, csak elmeséltem az én "sztorimat" a Xanaxxal.

judit.szego2017. október 22. 07:17

@Molnar-Jolan: Ma már nagy divat. Ami engem megdöbbentett, hogy 7 éves unokám műtétje előtt is xanaxot kapott. Gondolom, időben kell elkezdeni. mellesleg már az állatgyógyászatban is alkalmazzák...
Köszi a jókívánságokat! Nagyon rám fér.... Puszillak!!!

judit.szego2017. október 22. 07:14

@Krisztinka: Köszönöm Krisztinka! Én augusztus óta próbálkozom...szépen, lassan....de úgy látszik még ez is túl gyors. Hiába. 15 év nagy idő!

Molnar-Jolan2017. október 21. 20:43

Ja, és egyébként jókat vigyorogtam a blőd sorozatokról írtakon. :)

Molnar-Jolan2017. október 21. 20:38

Az orvosok sarlatánok ha hagyták ezt neked évekig szedni! Azonnal kezdd meg a leszokást, lassan, de biztosan! Én rövidebb ideig szedtem, de a tüneket (bambulás, romló memória) föltűntek a kolléganőimnek is, ezután elhagytam, és láss csodát, nem hiányzott. Azt nem tudtam, hogy ilyen vérnyomásingadozást is okozhat, még jó, hogy írtad. A Rivotrilről sincs jó véleményem. Én egyedül a Ludiomilt tudtam szedni, nyugtató gyanánt, ellazított, és jól tudtam aludni, de azt megszüntették már - valamiért. Puszi és jobbulást!

Krisztinka2017. október 21. 14:35

@judit.szego: Kedves Judit...lassan hagyd el,akár úgy, hogy épphogy lekaparsz belőle egy-egy keveset napokon át...mondjuk 2 hétig.. azután többet és így tovább fokozatosan....de ne add fel... ilyenkor érdemes szedni b vitamint és sokat sétálni... esetleg jógázni. Anyukámnál 2 hónap alatt jutottunk az adagja feléig és 77 éves... de én azt gondolom soha nem késő leszokni....hiszen abszurd amit ez a gyógyszer hosszú távon okoz... fel sem foghatom, hogy hogyan is kaphatta ezt Anyukám hosszú évekig. Skandináviában ezt átlagosan 3 hónapnál tovább nem is adják...meglátod, minden rendben lesz csak idő és kitartás... és visszakapod önmagad! Szeretettel ölellek:)

judit.szego2017. október 21. 14:27

@kevelin: Sajnos 15 éve, amikor felírták még nem láttam esélyt rá, hogy rászokom...

kevelin2017. október 21. 13:53

Van,hogy kell de jobb nem rászokni ha csak nem muszáj

baramara2017. október 21. 12:50

Nagyon nehéz lehet, de kitartást, kedves Judit! Az akarat mindent legyőz! ..és az jó, hogy van melletted valaki! Ölelésem!

judit.szego2017. október 21. 12:36

nálameddigezvezet....

skary2017. október 21. 12:27

mindönrű nehéz lészokni...a sexrű..a zitarú...a levegőrű...a zéletrű