Kell ez nekünk?

Rozella•  2017. július 2. 19:44



http://napidroid.hu/felelmetes-lesz-huawei-mate-10-hardvere/


Idézet egy aktuális, szinte mindennapos netes cikkből:

(akit érdekel, a fenti linken elolvashatja az egészet)


„Félelmetes lesz a Huawei Mate 10 hardvere

(  Írta: Németh József Richárd  2017-06-30 )

 

"A még egyelőre bemutatásra váró Huawei Mate 10 hardveres szempontból egy veszedelmes fenevad lehet, ha hihetünk a legújabb értesüléseknek. A forrás egy ipari elemző, aki azt állítja aktuális Weibo posztjában, hogy a kínaiak csúcsphablete a házon belül fejlesztett Kirin 970 lapkakészletet fogja kapni, ami már 10 nanométeres gyártási eljárás révén készül.  

A Kirin 970 a pletykák szerint egy nyolcmagos processzort rejt majd magában, négy ARM Cortex-A73maggal,amelyek akár 3.0 GHz-en is képesek pörögni, illetve találunk még benne szintén négy Cortex-A53 magot,  amelyek egyenként 1.8 GHz-en ketyegnek. A grafikai gyorsításért egy Mali-G71 MP8 felelhet, ha hihetünk az előzetes szóbeszédeknek. További értesülések szerint a készüléknek egy 6 hüvelykes keret nélküli megjelenítőjelesz, illetve állítólag elől és hátul is duál kamerarendszerek ékesítik majd a telefont."


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A fentihez hasonló írásokból én a női agyammal annyit értek, hogy valahol valakik megint megalkottak egy aktuálisan csúcs-szuper okostelefont, ami mindaddig lesz csúcs-szuper, amíg pár hét/hónap múlva nem jön egy még csúcsszuperebb…, hát szegény Balassi Bálint ha feltámadna, ettől az információtól a kardjába dőlne a vár fokán, mert végre megtudná, hogy „mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”  és Arany János, vagy akár Pilinszky, de Picasso, Kodály, Bartók is seperc alatt átértékelné, amit az alkotásról, tudásról addig gondolt…


Szóval értem én :) , hogy nem kell mindent érteni, elég tudomásul venni, hogy van, de ilyen cikket olvasva már erősen el kell gondolkodnom az „emberi alkotás” mai mibenlétén, vagyis, azon, hogy a technika újabb és újabb „csodái” egyáltalán emberi alkotások-e még? Vagy itt már a számítástechnika, és egyéb technológiák fejlesztik önmagukat, és csupán az emberrel való teljes szimbiózisukról beszélhetünk? Mennyi pénzt és energiát „ölnek” ezekbe a csúcs-fejlesztésekbe, de kik az élvezői ezen „alkotásoknak”? A hét és fél milliárdból hányan? Az ötven százalék éhező, nyomorgó ember biztosan nem! Az állatvilág és a természet pláne nem! 

A népesség boldogabb fele az iskolákban anyanyelvet és idegen nyelveket is tanul, de van már egy ideje egy sajátos nyelvezet, amit nem tanítanak, mert úgyis képtelenség volna lépést tartani vele. Akik meg taníthatnák, mire megszereznék a diplomájukat rég elavulna a "tananyag".  Ezt a technokrata okos-nyelvet már nem értjük, és ez igaz a technikára, de a legtöbb modern tudományra, ill. jórészt már a munka világára is, mert olyan szintű a specializáció, hogy lassan csak mérnök ért szót a mérnökkel, informatikus az informatikussal, filmes a filmessel, …( netán focista a focistával, politikus a politikussal… orvos az orvossal…  költő a költővel… ?)

 Én/mi, laikus hozzá nem értők ebből a sajátnyelvű, belső diskurzusból egyre inkább ki vagyunk zárva. A létrehozás folyamatában a létrehozó/alkotó  és a befogadó/potenciális vásárló-felhasználó közönség egyre távolodik egymástól, mert az „értés” egyre kevesebb „beavatott” ember privilégiuma lesz, legyen az építészet, űrkutatás, síruha készítés, reklám, öko-ház tervezés, növénynemesítés, zeneszerzés, vagy lassan bármelyik művészeti ág.


El kellene gondolkodni azon is, hogy lehet-e ma pusztán a VERSENY, a technikai ámokfutás, a HASZONELVŰSÉG, az elődök, a konkurrencia és mások lepipálásának őrült kényszere a mozgatórúgója az emberi alkotásnak? Tényleg mindent a pénz, az érvényesülés, a siker, a komfortérzet motivál? Egyre több dolog csakis az okos gépek és még okosabb készülékek, technológiák függvénye? Az életminőség is? A gyógyítás is? A kommunikáció is? Mi magunk is??  Életben maradnánk- e még egyáltalán és mit alkotnánk nélkülük?

A sok zseniális termékhez pedig újabb és újabb, a természettől és egymástól elhódított életterek, energiaforrások, műanyagok, épületek… stb. szükségeltetnek, de hát biztosan kell nekünk ez az új Huawei izé is, a teljesebb, a „minőségi” élethez, a komforthoz, a túléléshez… de tényleg, kell ez nekünk?? 




Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

BakosErika2017. július 7. 20:33

Az élet nem ezektől lesz szebb vagy jobb, bár kétségtelen, hogy nélkülük biztosan nehezebb lenne. Sajnos fogyasztói társadalomban élünk, a szürke állományt percenként bombázzák az eladásra kész reklámok. ( persze, csak akkor, ha nézed )
Rózám, jó hogy megírtad.

Rozella2017. július 7. 17:48

https://hir.ma/tudomany/uj-technologia-mosogep-vizhasznalat-nelkul/194284

na látod? és azóta már eltelt pár év...:))

Törölt tag2017. július 7. 17:06

Törölt hozzászólás.

Rozella2017. július 7. 16:49

@Belle: A telefon itt csak apropó volt...írhattam volna példaként bármi másféle eszközt, okosórát, tv-t, laptopot, autót... hűtőt... gps-t, kondigépet, vagy éppen pisijelző pelenkát... :)) a lényeg hogy vedd meg, vegyed vigyed...mert ezektől az élet isteni jó lesz... :) aztán jobb lesz, aztán még jobb lesz... nem is értem minek rinyál mindenki..:))

Törölt tag2017. július 7. 15:56

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2017. július 7. 15:56

Törölt hozzászólás.

Rozella2017. július 3. 20:34

@okeanus: Tudod te is, hogy nehéz dolog ez, mert mindenki (túl)érzékeny-tisztelet a kivételnek és hát a vélemény szubjektív mindig... de ezzel együtt is igazad van! Nem tudom, máshol megteszed-e, de lehet, hogy neked is sűrűbben kéne megszólalnod itt a poeten is!

okeanus2017. július 3. 20:23

@Rozella:
egyik ilyen az esztétikai érték is, pl.. amikor sekélyes, dagályos, giccses, patetikus, korszerűtlen, semmit mondó,....stb versezeteket dicsérünk olcsó népszerűségért...vagy helyesírási igénytelenséget, trágárságot hagyunk szó nélkül kerülendő a konfrontációt...stb.
Ez az Írástudók felelőssége!!!!

Rozella2017. július 3. 09:19

@okeanus: "Az értékvesztés, vagy érték-nélküliség minden bizonnyal irracionális gondolkodáshoz vezet. Következménye pedig személyiség- és való-ságvesztés....elidegenedés, önelidegenedés, - sajnos. Ebből a kultúra, a műveltség, az alapvető erkölcsi értékek átörökítése menthet csak ki."

Egyetértek, de sajnos az utolsó mondat realitása azt gondolom, már vajmi kevés... ilyen-olyan okok miatt jó ideje folyik ezeknek az értékeknek a folyamatos kopása, "avulása", de szándékos kiiktatása, megsemmisítése is... Köszönöm a véleményed.

Rozella2017. július 3. 09:06

@Bugatti350: ... kő hát!! :)) különben folyton csak a szerelmeinken töprenghetnénk..:) amúgy nem szeretem a sört, ritkán iszom, csak nagy melegben esik jól, nem úgy mint az ölelés!:)) Köszönöm István!

Rozella2017. július 3. 08:57

@Ametist: Köszönöm, hogy olvastad, én is csak "hangosan" gondolkodtam el egy jelenségről, ami nem egyedi, és ki tudja hová vezet?

Rozella2017. július 3. 08:55

@skary: Nem szükséges, anélkül is annyit érek, mint egy majom, vagy annyit se... de ha tudnám, hogy ezzel valóban élhetőbb, jobb világot hagyok magam után a leendő unokáimra, hát szivesen visszamásznék....

Rozella2017. július 3. 08:47

@merleg66: Ez mind igaz, amit írsz, mert a haszon ugye sok mindenből származhat: hekkelésből, zsarolásból, károkozásból is... mostanában egyre több péld avan erre is. A "ma embere.." szerintem pont olyan, mint a tegnap embere: nagyravágyó, nagyra látó, és nem ő lett okosabb, csak az eszközei, amikkel többet, jobban és egész másként használ fel a maga javára mint az elődei. Nem vagyok technika-ellenes, szemellenzős, de úgy érzem rohan velünk az a bizonyos ló.. ami ledobott, és aminek most a másik oldalán próbálunk felkapaszkodni a hátára... köszönöm az olvasást!

Rozella2017. július 3. 08:31

@Pflugerfefi: ezeket a dolgokat az ember sokszor így reagálja le. Rajtam is a tehetetlenség érzése lesz gyakran úrrá, amikor az látszik, hogy 10 emberből ötnek közömbös, vagy magasan tesz rá, azt gondolva őt nem érinti, háromnak tetszik és minden vágya, hogy minden
elérhetőt( újat) megszerezhessen, egy szélsőségesen mindent elutasít, egy meg elzárkózik a másik kilenctől, de alapjában véve mind a tíz egy hajóban evez... minden megy tovább a maga útján...
Az ember mindent és mindenkit korlátoz, leszabályoz és kihasznál maga körül, de önmagát és saját igényeit képtelen kordában tartani.

Bugatti3502017. július 3. 08:02

Kedves Róza!
Tudod, hogy ha nem volnának ezek a kütyük, talán még migráció sem volna! Ezek a modern eszközök, átszabták az emberek lépéseit! Próbáltam írni néhány sort is korábban erről , de belefáradtam, mert csak "olaj a tűzre"- volt jó... Tudod, most ez kő ! "kő kűbányai? :))" Ölelésem!

Ametist2017. július 3. 06:34

Elgondolkodtató sorok...

skary2017. július 3. 05:42

kő..avagy mássz vissza a fára :)

okeanus2017. július 2. 21:49

Azt valóban nem lehet megtanítani az iskolákban, hogy miként működnek ezek a "csodák", mert mire megtanulnák, már elavulnának, de azt azért meg kellene tanítani, hogy hogyan viszonyuljunk hozzájuk, hogyan kezeljük ezeket a "kütyüket" és nem utolsó sorban, hogy CSAK eszközök!!!!!
Az értékvesztés, vagy érték-nélküliség minden bizonnyal irracionális gondolkodáshoz vezet. Következménye pedig személyiség- és való-ságvesztés....elidegenedés, önelidegenedés, - sajnos. Ebből a kultúra, a műveltség, az alapvető erkölcsi értékek átörökítése menthet csak ki.

merleg662017. július 2. 21:36

Kedves Róza! Én szeretem ezeket a kütyüket, amiket a technika fejlődése biztosít. Én ne ott látom a gondot, hogy a technika nyomul előre, hanem ott, hogy vele együtt a silányság is...remek szoftvereket találnak fel, de rögtön kialakul az a csoport aki azon élvezkedik, hogy hogyan teheti vírusokkal mindezt tönkre...A profit termelése csak úgy biztosított, ha újabb és újabb találmányokat állítanak a sorba...nekem az első "mobil telefonom" egy 2,5 kg-os készülék volt, 1993-ban. Majd vettem egy 60 dkg súlyút, ami már maroktelefonnak minősült Mai napig működik és rendkívül sokat tud. NOKIA 1011 névre hallgatott....14 év alatt felgyorsult a világ. Technikai forradalomnak vagyunk a részesei. Igaz ez azzal jár, hogy fél év és már elavul a legújabb fejlesztés is...igazából a villany is káros, hiszen fényszmogot juttat a légkörbe, a tüzelés is, mert szén-monoxidot, a zöldmezős beruházások is, mert újabb és újabb életteret vesznek el a természet lényeitől, a repülés is a kerozin miatt, az autózás a benzin miatt, az ipar...hosszan sorolhatnám még. Talán a technika miniatürizálási folyamatával, a robottechnikával nyerhetünk vissza valamit a természetnek, de az ember komfortérzete fog csökkenni...ezt pedig a ma embere nem szívesen venné.
Az írásod gondolatébresztő, csak sajnos nem azok olvassák akik tehetnének az ügy érdekében.

Pflugerfefi2017. július 2. 21:22

Ámokfutás ? Nem.. a végtelenség ami feszíti az ember agyát,.... véges mivoltját sutba dobva, hatalmasnak akar látszani...
de eltévedett.... és nincs mérték, és nincs érték, és nincs ember.... és nem lesz miért... es nem lesz kiért.. és nem lesz ... már semmisem!
Pesszimista hangulat uralkodott el rajtam írásod olvasva, tudod mi a baj? beszélnek róla , de nincs kiútkeresés!
Tudják, érzik , hogy rossz az irány de csak pofáznak a világban és senki nem tesz semmit! Bocsánat!

Rozella2017. július 2. 20:28

@petruchio: nem vagyok technika ellenes, csak azt gondolom, hogy a MÉRTÉK-et az ember rég elvesztette... a telefonnak ma már csak a neve telefon, a funkciója más..., de mellékesen telefonálni is lehet vele...

petruchio2017. július 2. 20:04

egy telefon telefonálni kell, a többi minek?