Edeke blogja

Edeke•  2018. május 12. 15:14

Jaj, e világ szörnyű kínban esend!

Kedves Edeke!

Az alábbi versedet sajnos el kellett utasítanunk, mert - a fórumok barátias hangulatát biztosítandó - nem teszünk közzé direkt politikai állásfoglalást közlő műveket.

Jaj, e világ szörnyű kínban esend!

Mi vaaaan? 
Nem értem, a világnak 
mi a baja! 
Ma a 
világvégi 
hangulatba oltott 
kicsi csacsi oktondi elmék 
fejében apró cseprő szellemképként 
leképezett emlék 
a béke! 
De nem a világvége. 
Hát mi ez az undi-bundi hangulat, 
hogy 
nem szeretlek, más vagy, 
B-s vagyok, te A-s vagy? 
Ez marhaság, kérem! 
Ez nem érem, 
minek két oldalára vastag cirillbetűkkel 
van odaondolálva, 
hogy több oldala van minden pentagonnak. 
Ez egyoldalú világ, 
de a gond nagy! 
Elmondom, mi a megoldás, 
figyelj, 
okulj, 
Talán tinó leszel 
ettől. 
Olvasd jól innentől: 
Nyújtsunk kezet a zsidóknak! 
Buddhistákat hívjuk el vadászni! 
Muszlimoknak rajzoljunk Allahhot! 
Kereszténnyel menjünk orgiázni! 
Mindenkivel, akit csak meglelünk, 
kezdjük el a közös életünket, 
talán így a nézeteink elől 
göröngyeink egyszer majd eltűnnek!!! 
Értitek? 
Értetek szóltam, 
s e magányos szólam 
rólatok szól, 
és nem rólam, 
mert én tudom, 
hogy egy lyukon 
át suttogott 
panaszos szót nem hall meg senki, 
de ha nem hal meg senki, többé 
olyan okkal, 
hogy terrorista végez sokkal, 
vagy kiírtja egy nép a mások 
által képzelt szép világot! 
Mert megértjük a másik embert, 
ha okosan állunk a témához: 
Térdepeljünk le Évához, 
és köszönjük meg tettét, 
hogy észt adott a fejbe, 
és hálánk ne legyen más, 
mint az egy az egybe, 
hogy hiába zavart ki a teremtő 
a paradicsomból minket, 
van annyi eszünk, hogy megteremtjük 
a paradicso-munkat. 
Hé! 
Mért nem szólsz, ha untat?

Visszautasításunk semmilyen formában nem számít véleménynyilvánításnak. Köszönjük megértésedet!

Edeke•  2018. április 8. 10:01

szavazz

Nem tudom, mi ez


Ez nem igaz, mert.


Hihetetlen,

nem igaz,

(kivéve, ha a gáz kilép)

dag emberek,

de jó lenne, ha a földön lennél,

hogy nem fognak szembenézni veled

abaphambanci a háttérben,

A nyugodt embereknek sertések voltak

nem jut el a sárban.

Imádság, hiúság, kiabálás,

tett intézkedések

mi a cél, az akarat

ha a vas, ha szabad, a levegő,

ahol nincs együttérzés,

(sajnálom, emlékezz a szavára)

mert, egy kényelmes hely

gyors pillanat,

a hosszú, hosszú tengeren,

ár (vagy jövedelem?)

Hol van a hajó, amit valaha hallottál?

halott sziréna dal,

alvás alvás, alvás alvás, én magam,

ha igen, hallasz engem

derülve,

Veszem,

Adok neked,

amit én volt a tűz robbanások,

te, nem!

az én szavaim! (Permetezés)

Meg tudsz öltözni? Meg tudod csinálni?

vagy elég a képed?

Vessen egy nagy képet!

Gyere és játssz.

Felfelé (vagy felfelé?)

Nézzen rám, vagy harcolj ellenem

győzelem, nagyon nagy számomra,

mert egyedül nem veszítheti el,

csak győztes.

Együtt.

Me.


Szavazz, mert ez a te dolgod.

Edeke•  2018. február 11. 16:18

Adlyjy

 


Hazudok

Például,

- Nincs elég időm ezelőtt,

Csak hideg, tisztelettel,

Igazolt fiók

Nincs kapcsolat,

Még nem,

Az új kincsem

Ugyanaz, állj le

Az életem egyszer volt,

- Egy idő után pontosan,

De nyomás

Álló,

A tengely megszakad,

De mindig remény ... -

Hogyan fog jönni, a

Gyönyörű kor


Most itt fekszünk együtt,

Nem kaptam egy kicsit korábban

szív

Most,

Tehát nem,

Teljesen nyugodt vagyok,

Nos,

Mint egy virág,

Ki nyelt hosszú ideig,

sorvadt!

Nélküled,

Bambuszvágó,

A dzsungelben,

Elrabolták házából,

Nem volt ilyen olyan hosszú -

Én vagyok rabszolga

Mi hazudunk tulajdon,

- Nézd meg a stresszt,

Például, kötve ...

(Néhány percig még

Tudja ...)


Mi a csend?

Edeke•  2018. február 2. 21:17

“Buta paraszt”

 

Azt mondod, a paraszt buta, mert nem járt iskolába?

2017. nyara. Állok a hivatalban, előttem egy idős házaspár. Amolyan eres kezű, picit görnyedt, hatvanas pár, szegényes ruhában. A férfi bal kezében a kalapját szorongatja. Hiszen belépett valahová, ott le kell venni, úgy illik.

Elmagyarázná még egyszer, melyik rubrikába mit kell ikszeljek? És hol is írjam alá?

Az ügyintéző cicceg, látványosan unja az életét. Én már rég megtanultam: ha sorban kell állni, akkor sorban állok és igyekszem ezen nem forrongani, mert ha még forronganék is, azzal a sor nem halad jobban, csak én teszem tönkre az idegrendszeremet.

Az idős pár végül elköszön, a kijárat felé igyekszik. Én kerülök sorra. Az ügyintéző azt gondolja, cinkosra lelt bennem.

Buta parasztok, alig értették meg, mi a teendő. – mondja.

Nem szólok semmit, a tekintetem épp elég erős ahhoz, hogy rájöjjön, mégsem én vagyok az ő embere. Lehajtott szemmel “végez velem”.

A napokban olvastam egy elképesztően jó cikket a facebookon és miután elolvastam (aztán elolvastam még egyszer), ez a fenti eset jutott eszembe.

Mutatom nektek, gondolkodjatok el rajta, kérlek:

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába?

Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a ‘buta paraszt’ állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a ‘buta paraszt’ több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a ‘buta paraszt’ ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a ‘buta parasztnak’ itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a ‘buta paraszt’ ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként /láttam, hogy/ az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan ‘buta paraszt’ amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a ‘buta parasztnak’ jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a ‘buta parasztnak’.

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és mondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a ‘buta parasztnak’ jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is!

Míg napjainkban magukat művészeknek, celebeknek szólíttató emberek tucatjaival van teli a média, addig ezeket az embereket száz évvel korábban a legutolsó csárdából is elhajtották volna a zenészek, mint csepűrágó, tehetségtelen kontárokat! Ugyanis zeneművészeti főiskola nélkül is csodálatos zenészei voltak a vidéknek, akik nem gőgösen pöffeszkedtek, hanem szolgálták a művészetükkel a népet. Népünk zeneiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a kétszázezer népdal, ami kinyomtatva is megtalálható, az olyan valóban tehetséges és elkötelezett művészeknek köszönhető, mint Kodály Zoltán. De soha ne felejtsük, ezek a remekművek a nép ajkán keletkeztek!

De tudod fiam, ha /a most a tanultak valamelyike/ elvégzi a képzőművészeti főiskolát, és az ott elsajátított tudásával a kétszáz évvel korábban élt, férjhez menni szándékozó tizenhét éves „buta” parasztlány kelengyéjének csupán tizedrészét képes megcsinálni, akkor már művésznek nevezi magát, saját stílusirányzatot indít, a saját kreálmányait a divatbemutatók kifutóira viszi.

Mondd fiam, hol itt az igazság?

Mondd fiam, összeszámoltad, hogy hány diplomát és különböző végzettséget kellene szétosztanod minden egyes ‘buta paraszt’ között, akiket te leszólsz, míg a te tanult, művelt /embered/ csupán egyetlen tudományágban jeleskedik? Feltéve, ha tényleg jeleskedik és nem valami kókler, aki csak azért kapott valami tudományos címet, mert a családba tartozik és összehoztak neki is egyet, mert ugye „ő is megérdemli”.

Tudod fiam, az a ‘buta paraszt’, aki nem járt iskolába, kisgyermekkorától járta az élet iskoláját a nap huszonnégy órájában, és mindent eltanult az öregektől. Így amikor Ő maga is öregember lett, többet tudott, mint száz egyetemi professzor, akik egymásnak jól hangzó titulusokat osztogatnak a felületes tudásukra és lenéznek mindenkit, akiknek nem jutott az ő szedett-vedett címeikből. Mert nem tartoznak az ő köreikbe! Ezek után, ugye elhiszed nekem, hogy a te tanult /embered/, aki a tudását az én ‘buta parasztomtól’ lopta, sok ezerszer többel tartozik az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna neki, vagy neked?”

Edeke•  2018. január 27. 10:40

Czigány

ANEKDOTÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBÓL


BOLDOG A CIGÁNY


Az egész ezredben alig volt elszántabb, hős verekedő, mint a cigány baka. Mintha csak meg akarta volna mutatni, hogy a cigánynak, a mindenünnét kirugott, mindenkitől lenézett cigánynak is van hazája. És amikor a hősiesség iskoláját már kijárta, s fölebbvalói bámulattal adóztak a szurtos képü legénynek, - mint annyi társa, ő is megsebesült.


Golyó szaladt keresztül rajta, s azt a hat lat kemény ólmot még az ő szervezete sem tudta megemészteni.  Eszméletlenül találták meg a harcmezőn a szanitécek, akik hátravitték a kötözőhelyre, bekötözték a sebét és elküldték a legközelebbi tartalék-kórházba.


Operáció a tábori kórházban


Négy napig lebegett élet-halál között. Az orvosok, akik társaitól hallották, hogy milyen hősiesen harcolt, mindent elkövettek, hogy megmentsék.  Ötödnapra magához is tért a cigány.


Eleinte tétován, szinte ijedten nézett körül a tiszta kórteremben. A fehér ágy, a nyájas ápolónő, a sok orvos, - mindez olyan idegen volt a cigány  lázálmoktól terhes agyának.

Csak lassan eszmélt rá, hogy mindez ő miatta van.


- Boldog vagyok, - ez volt az első szava.


- ?


- Boldog vagyok, mert életemben most fekszem először ágyban... - suttogta halkan, s azzal csöndesen zokogni kezdett.


Az orvos pedig, aki hetenkint ezer átmenő sebesültet kezelt, most elfordult, hogy a könnyeit megtörülje.

(Nagy Endre: A nagy háború anekdotakincse)

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom