Egyszerűen

Colletus•  2013. augusztus 9. 19:18

Ma meggylevest főztem. Véletlenül őrölt köményt kevertem a habarásba. Korrigálván a tévedést, rettentően sok fahéjat szórtam a forrdogáló lébe, ami elvette a kömény ízét. Ezután olyan keserű lett az elegy, hogy kénytelen voltam irgalmatlanul megsózni, hogy a só felülírja a fahéjas tévedésemet. Sajnos mégsem értem el a célom, mert így is ehetetlen maradt az étel, még egy jóltáplált hegyikecskének is. Kitaláltam, hogy teszek bele krumplit, ami magába szívja a sót. Sikerrel jártam, de nem igazán illett össze a meggy és a burgonya, ezért előbbit kihalásztam. Majdnem tökéletes volt, de még tettem bele sárgarépát és zöldséget, no meg a fagyasztott félkilós marhahúsomat. Összességében sikerült egy rendes gulyáslevest főznöm.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

nemojano2013. augusztus 23. 01:05

Végy egy kiló meggymagot, aszald meg fonnyadt limonádépálinkában, keverj bele tört krumplihéjat banánropogóssal, majd keleszd három hétig. Ezt követően vedd ki a hűtő bordáját, klopfold ki paradicsommártásban és cukrozott canabiszlevélben párold. Ezt követően rántsd le a kuktafődöt, önts hozzá cseresznyeszagot és kész a mediterrán Pudlibarantéka. Jó étvágyat!

BZ2013. augusztus 19. 10:55

Én pont azt gyűlöltem, amit a Parragh Kriszta nem. (Na, nem azért.)

Marie_Marel2013. augusztus 19. 10:41

:-)))

Pera762013. augusztus 10. 16:49

Ági, a rebarbarafonnyadást, a csillogóbeszédű gyömbérport, a betört fejű szerecsendiót kifelejtetted a roppantul egyszerű receptedből. :)

kovacsagi2013. augusztus 9. 20:04

Ricsim, legközelebb így is lehetsz egyszerű! :D ;)

Elgondolkodtató azonban, hogy ebben a könyvben minden recept úgy kezdődik: Felkelünk hajnali fél ötkor... :)

Hideg meggyleves

3/4 kiló megmosott, megválogatott és kimagozott meggyet forró vízbe dobunk, kevés citromhéjat és több fahéjat teszünk bele és nyolc percig főzzük. 1/4 kiló sötét színű kimagozott meggyet kevés cukorszörpben megfőzünk és félreállítjuk. A magok egyharmad részét mozsárban megtörjük és fél liter vörös borral vagy vízzel kicsit megfőzzük és szintén félreállítjuk. A vízben főtt meggyet leszűrjük és a levét a tűzre tesszük. A meggyet átpaszírozva porcelántálba tesszük. Egy kanál burgonyalisztet hideg vízzel simára keverünk és a forrásban lévő meggy levét behabarjuk vele, kevés ideig forrni hagyjuk, ekkor levesszük a tűzről és egy-két tojássárgáját óvatosan hozzávegyítünk. A cukorszörpben főtt meggyet és magvakkal főtt bort vagy vizet rászűrjük a tálban lévő áttört meggyhez, jól összekeverjük és a behabart leveshez töltjük. Két deci vörösborral, esetleg konyakkal ízesítjük, ha nem volna elég édes, ízlés szerint porcukrot adunk hozzá. Behűtve, egész hidegen tálaljuk. Tálalás előtt piskótadarabkát adunk bele. Nyáron meleg leves helyett kitnő. Cseresznyével készítve is igen jó és tejes étkezésnél másfél deci tejszínt keverünk bele.

In. Rosenfeld Hermanné: A zsidó nő szakácskönyve, Szabadka, 1925.

PK2013. augusztus 9. 19:31

Szerintem a meggy, a krumpli és a marhahús illik egymáshoz, persze külön-külön főzve és ízesítve. Gyerekkoromban egyik kedvencem volt...:)

Colletus2013. augusztus 9. 19:21

ABZS és Ottó Dóra ötletelése alapján.