Colletus blogja

Colletus•  2015. október 13. 19:58

Hírérték

Ha egy középkorú nő kávézna valamelyik összepisilt kapualjban, és cigarettázna közben, fel sem figyelnénk rá. Ha egy kóbor kutya körbeszaglászná, majd továbbhaladna, abban sem lenne semmiféle rendkívüli. Nincs hírértéke.

Mi vette rá a nőt, hogy megvegye a kávéját, és elszívja mellé azt a szál bagót? Mi veszi rá aztán, hogy hazamenjen, és bekapcsolja a TV-t, sorozatokat nézzen valamelyik populáris csatornán, és kapcsoljon tovább egy érdekesebb műsorra, hogy másnap aztán megint kimenjen kávézni?

Az a régvolt fecskefészek az ereszen még sejtet valamit. Madarak éltek benne, most csak az eső mossa, mállasztja szét, darabjai pedig belepotyognak a nő kávéjába. Észre sem veszi. Megissza, aztán felmászik a villanyoszlopra. Helyet cserél azzal a fészekkel, ami talán a legunalmasabb jelenség volt az utcában.

Őt is eső mossa, mállasztja szét, feje lecsüng, himbálózik, mint egy hintaágy. Rendőrök jönnek aztán. Riporterek is. Körbefotózzák. Hírértéke lett, pedig nem sok különbözteti meg a fészektől. Belőle is kirepült valami.

Colletus•  2015. október 12. 08:32

Betontömb

Ha lenne egy betontömb, mondjuk, a szobám közepén, nem tudom, hogy mit kezdenék vele. Talán ráülnék, és gondolkoznék rajta. Vagy megszagolnám. A betonnak is van szaga. Emlékszem még rá kiskoromból, amikor ugróiskoláztam. Meg is tapintanám, hogy érezzem a hidegségét és a száraz, érdes felületét. Aztán csak nézném. Próbálnám kitalálni, hogy miért van ott, és hogy mit tudok vele kezdeni, hogy mi a viszonyom ehhez a tárgyhoz. Remélni akarom, hogy van dolgom vele, van valami közöm hozzá, amiért a szobámba került. Az mindegy is, hogy én hozattam-e ide két kisfröccsöt fizetve a szomszéd építkezésen dolgozó munkásokkal, vagy hogy csak egyszerűen idetermett. A lényeg, hogy itt van, és nem tudom, mit csináljak vele. Ha szobrász lennék, faragnék belőle valamit. Sajnos ehhez nem értek. Ha mégis értenék, szerintem egy arcot formálnék belőle. Az Ő arcát, aki most számomra többet jelent, és legalább annyira messze van tőlem, mint én a szobrászattól és a betontömbbel való viszonyom tisztázásától. Messze van, mint én Istentől. Talán ő Isten. Azt hiszem, igen, számomra ő jelenti a világmindenség értelmét, mellette eltörpülnek a materiális dolgok, kivéve a betontömböt. Hiszen ha megtanulnék faragni, ebből elkészíteném a szobrát. Állna aztán az ágyam fölött hidegen, szótlanul, és a valóságban feküdne egy másik ágyban, mit sem sejtve róla, hogy kifaragtam magamnak egy betontömbből. Én pedig magamra húzom a takarót, nézem az arcát a félhomályban, és azt hazudom magamnak, hogy azért áll itt, hogy vigyázzon rám.

Colletus•  2015. április 30. 20:14

Brutális majális és Poet-piknik s Városligetben!

Brutális majálist és Poet-pikniket szervezünk a Városligetben, ahol a szabadságé a főszerep. Szabad verselés, szabad csók, zenészkavalkád, kultúrsokk, sörözés, ismerkedés, házasságkötés, mivel mint tudjuk: "a szeretet ünnepe ez a majális."


A Poet.hu "vers a szabadsághoz" című pályázatának eredményhirdetésére a Poet-pikniken kerül sor, a Főnix Projekt és a Poet.hu sátrában.


Program:


11:00 - Érkezés, plédterítés, piknikkosár, Maci Laci


12:00 - "Vers a szabadsághoz" pályázat eredményhirdetése, versek felolvasása, beszélgetés a szerzőkkel és a zsűrivel, Danics Dórával és Szekeres Andrással.


13:00 - a végtelenségig - kötetlen zenélés, slam poetry, egyszálgitár, mikrofonállvány, cékla


Hozni ér:


- pogácsát

- szendvicset

- szörpöt

- pálinkát

- kistestvért

- Mari Zsuzsit


Mert a brutális majális szekkkszii!


Az esemény itt található:


https://www.facebook.com/events/1424758314497249/

Colletus•  2015. április 22. 11:51

Vers a szabadsághoz, értékes díjakkal!

A Főnix Projekt és a Poet.hu pályázatot hirdet "Vers a szabadsághoz" címmel.

A pályázatra olyan dalszövegeket és verseket várunk, amelyek a szabadság témakörével foglalkoznak. Mit jelent neked a szó, hogy értelmezzük napjainkban? Szellemi szabadság, érzelmi szabadság, szabadság és haza. A témamegjelölés meglehetősen tág határokat enged, amelynek csak a képzelet szabhat határt.

A nevezés módja

A szerzők verseiket a Poet.hu főoldalára történő beküldéssel nevezhetik. A nevezés akkor érvényes, ha beküldéskor a "Megjegyzés a vershez" mezőben szerepeltetik a "szabadság pályázat" kifejezést, illetve a kétkörös moderálás után a főoldalra került vershez hozzáadják a "pályázat-szabadság" címkét (mindkét helyen idézőjelek nélkül). A címkékről bővebben itt olvashattok. Egy szerző csak egy, a Poeten eddig még meg nem jelent verssel pályázhat!

A pályázatra küldött műveket soron kívül bíráljuk el. Minden pályaműnek meg kell felelnie a beküldési szabályzatunknak, amelyet itt érhettek el.

Beküldési határidő: 2015. április 26. 23:59

Zsűrizés

A felkért értékelő csapat kiválasztja a tíz legjobbnak ítélt művet, majd ezeket a zsűri rangsorolja. A pályamű beküldésével a szerző vállalja, hogy a zsűri értékelését tudomásul veszi, ellene nem támaszt kifogást.

A zsűri tagjai

Danics Dóra - énekes, előadóművész Szekeres András - dalszövegíró, énekes

A szakmai értékelő csapat tagjai a Poet.hu vezető moderátorai: Kovács Ági, Jagos István Róbert, Dorkó László

Díjazás

A díjazásről a Főnix Projekt gondoskodik.

1. helyezett: 50 ezer forint értékű tárgynyeremény (könyvutalvány, minőségi ital)
2. helyezett: 30 ezer forint értékű tárgynyeremény (könyvutalvány, minőségi ital)
3. helyezett: 20 ezer forint értékű tárgynyeremény (könyvutalvány, minőségi ital)

Továbbá az 1-10. helyezett főoldali elhelyezés és kiemelt státuszt kap a Poet.hu-n.

A legjobb műveket kortárs zenészek megzenésítik és feltöltjük a YouTube videómegosztó portálra, valamint megosztjuk őket a Poet.hu Facebook-oldalán

Eredményhirdetés

Május elsején 12:00-kor a Poet.hu sátrában a zsűri átadja a díjakat, kihirdeti az eredményeket, ezt követően előadók olvassák fel a verseket és moderált beszélgetést szervezünk az alkotókkal. Az eseményre várunk mindenkit sok szeretettel!

A Poet-piknikről bővebben itt olvashattok.

A pályázat szervezője és felelőse Jabronka Richárd (Colletust), kérdéseiddel őt keresheted az adatlapján keresztül vagy a colletus@poet.hu e-mail címen.

Kreatív alkotást kívánunk mindenkinek!

Colletus•  2014. július 2. 19:25

Azért szeretek (na, mit csinálni?) :)

Azért szeretek zsűrizni, (azon túl, hogy van ingyen szendvics és jó esetben pogácsa) mert nem biztos, hogy egyébként venném a fáradságot amatőr szerzőktől származó kortárs versek elolvasására, így viszont kénytelen vagyok rá. A "nagyon erős volt a mezőny" általában - valljuk be - nem igaz, de a végén mindig megéri. 

Elég csak néhány olyan gyöngyszem, ami megállna Tóth Krisztináék mellett! Sok mindent lehet mondani a Poet.hu-ra, de az biztos, hogy Magyarország legnagyobb irodalmi oldalaként fel tudunk mutatni több mint 29 ezer regisztrált felhasználót, akiknek versei közül találni néha olyanokat, akikért megéri az a sok munka, amit belé ölünk. Barátaim! Olvassatok névtelen kortársakat, és hívjatok zsűrizni!