Megtörténik

csp01•  2020. szeptember 1. 10:29  •  olvasva: 76

Megtörténik

1. A létezés, mibenlétét tekintve nem egyéb mint megtörténés. A létezővel, illetve a létező által történik valami. Ez és/vagy az, ilyen és/vagy olyan, ennyi és/vagy annyi. Létezni=megtörténni. A létező (meg)történik. így és/vagy úgy. ennyire és/vagy annyira.

 S a megtörténés=biztosság, lehetségesség, lehetertlenség.

2. A megtörténéseket, az eseményeket történésekre és cselekvésekre oszthatjuk fel. Történés vagy természetes esemény, ami természerti folyamat agy ami egy élőlény nem akaratlagos tette. Előbbire példa a villámlás, utóbbira, ha kiejtek valamit a kezemből s az leesik a földre. Cseléekvés vagy mestzerséges esemény, ami tudatos elhatározás eredménye. Önmagától nem történik, szándék és döntés előzi meg.

 minden esemény két oldala az aktív és a passzív fél. Aktív-ami által történik, passzív-amivel történik. Más neveken megtörténtető és megtörténtetett, létesítő és létesített, léteztető és léteztetett.

  A villám belevág a fába, ami kigyullad. A villám az aktív fél, a fa és a tűz  a passzív fél. Az égés szempontjából a tűz az aktív, a fa a passzív. 

  Írom ezeket a sorokat. Én vagyok a megtörténtető, a létesítő. A ceruzám, a papír és amit írok a megtörténtetettek, a létesítettek. Persze létesített, léteztetett maga az írás fogalma is.

 A papír szemszögéből nézve a ceruza is megtörténtető. A leírt szöveg szempontjából a papír is.


  A létesítő és a létesített egymás léttársai, létpartnerei.

  A lét maga a lét fogalma mindennek léttársa.

  Minden léttársa önmagának.

  S a jó-rossz fogalma is léttársa mindennek.


  A léttárs lehet szükségszerű és lehet potenciális. Szükségszerű, ha köztük az adott megtörténés mindenképpen végbemegy, mindenképpen bekövetkezik. Az embernek mint biológisi lénynek szükségszerű léttársa az oxigén. Potenciális, ha a megtörténés nem feltétlenül következik be. az embernek például ilyen léttársai a homéroszi eposzok. Tudjuk őket létesíteni úgy, hogy elolvassuk őket, de nem biztos, hogy elolvassuk, hogy ez megtörténik. 

  Lehetetlen léttárs nincs-minden tud mindent létesíteni, minden tud mindent megtörténtetni valahogyan. Pl. hogyan tudja létesíteni mondjuk a C betű mondjuk a jóságot?

  Azt mondjuk: legyen a C betű a jóság jele. C=a jóság. Íme. Máris történt köztük valami. S ebben az eseményben C az aktív, a jóság a passzív. 

  Mi köze lehet az előttem lévő fűszálnak... a sárkányokhoz? Például elképzelem, hogy jön egy sárkány és lelegeli a fűszálat.Ő a megtörténtető, a léteztető, a fű a léteztetett, a megtörténtetett.

  Stb.

  Ha azt mondjuk: minden és minden között minden megtörténik... megtörtént-ebben minden mindennek léttársa lett.

  Másfelől megkülönböztetünk szükséges, szabad és tiltott léttársakat. A szükséges léttárssal ez és ez a közös megtörténés kell, hogy legyen. Pl.  létre kell jönni. A keletkezés, pl. a fogantatás szükséges léttársunk. (De nem minden jön létre, ami létrejöhetne, ezért nem szükségszerű, csak potenciális.)

  A szabad léttárssal való megtörténés nem feltétlenül kell de nem is ártalmas, ha bekövetkezik. Pl. autót vezetni nem tartozik az ember leglényegesebb cselekedetei közé, de nincs kárunkra, ha megtörténik. Az autóvezetés szabad léttársunk.

  Tiltot a léttárs, ha a vele általunk vagy álktala velünk megtörténés valami oknál fogva tilos, káros, negatív. Helytelen, nem megfelelő. A megsemmisülés-a megtörténhetőség elvesztése-tiltott léttársunk (ha a lét a szükség). (De mivel egyszer megsemmisülünk, bármenyire is tilos, mégis szükségszerű léttársunk.)


 A létezés mindennek mindennek mindenben szükségszerű és szükséges létpartnere. Ugyanígy szükségszerű és szükséges létpartnere mindenben minden saját magának is.

3. A létező=(meg)történések alanya.

  Amivel, ami által történik. Amit a megtörténés érint, amire kihat.

  A létező tárgy, élőlény, fogalom vagy esemény.

  a tárgy lehet természetes és lehet mesterséges tárgy. természetes tárgy, ami nem tudatos cselekvés eredménye, a természetben készen található, természeti folyamatok alakítják ki. az égitestek, a szárazföldek és tengerek, a kavicsok, az elemi részecskék, az elemek és vegyületek, de a növények is. Mestersége tárgy, ami valaki által elkészítettetik, valaki létrehozza, megalkotja. Az épületek, a gépkocsik, a könyvek, a telefonok, a műalkotások...

  Az élőlény, az érző, gondolkodó, akaró létező is a létezők külön csoportja, ám e szempontból a tárgyak, a fizikailag létező, konkrét, kézzelfogható dolgok közé sorolhatóak.

  A fogalom elvont, absztrakt létező. Fizikailag nincs. Tudati létező, amely az eseményekben megnyilvánul.

  Az esemény is létező. Az eseményekkel is tud történni ez, az: lefotózzák, megfestik, lejegyzik... Az esemény létezőközti létező. A tárgyak, élőlények, eseményekben léteznek, de az esemény is tud megtörténések, más események alanya lenni, tehát ő is létező.

  Létező-1.fizikai létező (anyagi létező)-1. tárgy,-a, természetes tárgy b, mesterséges tárgy 2. élőlény

             2. fogalom

             3. esemény a, történés, természetes esemény, b, cselekvés, mesterséges esemény

4. A lét tehát megtörténés.

  Ha minden mgtörténik, ami tud-minden mindennel és minden által, minden: okból, célból, módon, mértéknen, mennyiségben, helyen és időben, előzménnyel és eredménnyel, eszközzel... ez estben beáll a csakisméthetség állapota. Csak ismét+lehetségesség. Minden már csak ismétlődni tud. A megtörténhetések, bizonyos megtörténések egymást kizárása miatt ez csak egy elméleti állapot. Bizonyos megtörténések egymást kizárása miatt: olyan események, amelyek közül mindegyik nem történhet meg, egymást kizárják. Nem tudunk az utcasarkon egyszerre jobbra és balra is fordulni. Nem tudjuk ugyanazt ugyanarra a papírra egyszerre tollal és ceruzával is leírni vagy lerajzolni. Nem tudunk egyszerre megsemmisülni és örökké létezni. Stb.

  A csakisméthetség mellett fennáll az ismétendőség vagy az isméthetőség vagy a nemisméthetőség. A megtörténések ismétlődésének szükségessége vagy megengedettsége vagy tilos volta.

  A csakisméthetség kezdetekor ismétni (=ismétlődni, ismételni) kell, később, pl. bizonyos számú ismétlődés-ismétlés után már csak szabad-késleltett isméthetőség.

  A csakisméthetség kezdetekor ismétni kell, később, pl. bizonyos számú ismét után már tilos-késleltetett nemisméthetőség.

  A csakisméthetség kezdetekor ismétni kell, később, pl. bizonyos számú ismét után már csak szabad, még később, pl. újabb bizonyos számú ismét után már tilos-késlelztetett isméthetőség és késleltetett nemisméthetőség.

  Stb. Minden verzió.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!