"Krens"...

csp01•  2018. július 16. 12:48

A tökéletes vallás talán a "krenszizmus" nevet viselhetné. Kred-hit és ens-létező. A létező, a Létező hite. Középpomtjában mindenféle és minden, akármilyen és akármelyik, valamilyen és valamelyik létező, Létező. Pontos miségétől, milyenségétől, hogyanságától, holságától és mikorságától, miértségétől, stb., stb. függetlenül. Nem (valamely) isten, nem az ember, nem X vagy Y embercsoport (etnikum, nagyrassz). A létező mint az, mint olyan.
  Az állat önközpontúságától el kell hogy jusson a történelem és eljuthat az ember és elviheti a történelmet a létező hitéig.
  A kezdő fokozat az Én hite. Én állok a középpontban, nekem minden és értem minden, Nekem minden és Értem minden. Nevezhető egoizmusnak. Következő a Mi hite. Valamely emberi közöség, amelynek az én is tagja, -vallási csoport, etnikai csoport-centrumba állítása, az érte cselekvés, a csak érte cselekvés. Mindennek a neki való alárendelése. Történhet ez őszinte odaadás, önfeláédozás, de durva fanatizmus alakjában is. Nacionalizmus, de sovinizmus, rasszizmus is. Következő az emberiség hite. Felülemelkedve minden vallási, nemzetiségi stb. különbözőségen.  Minden ember mint ember, annak okán, hogy: ember. Az-emberi(!)-jogok és az emberszeretet hirdetése. Utolsó előtti az élet hite. A jogok és a szeretet kiterjesztése-kiterjedése az élővilág egészére. Az ember mellett-vagy még ha csak utána is-az állat tisztelete is. Jogainak biztosítása, érvényesítése.
  Végezetül a csúcspont lét hite. A létező, a Létező, mindenféle és minden és mindegyik és minden egyes létező  erkölcsös cselekedet tárgya, részeshatározója, jogok hordozója, kötelességek kedvezményezettje. Minden azért, mert létező. Én nem mert én vagyok, nem mert fehér vagy mert fekete vagyok, nem is mert muszlim vagy mert keresztény vagyok, nem ezért igen és nem ezért nem. Mindezek helyett mert létező vagyok, mert vagyok, mert lehetek. És mert eszes, gondolkodó létező vagyok.
  (Talán elképzelhető egy újabb szint. Minden tisztelete, figyelembe vétele...-talán nem is azért mert létező, pusztán mert kell, Kell és KELL figyelembe venni. Ha nemlétező lenne, akkor is. A tudomásul vételének, vele szembeni megteendőink megtételének nincs ilyesfajta alapja, miszerint azért, mert ő: ...)
  A látókör kitágul az éntől a mindenre. De az értelem és erkölcs hatósugara is. A Kell meg- és felnő.

  Hite. Mit takar ez itt? Az én, a mi a stb. hite. Annak hite, annak gondolata, hogy ő, az adott hit tárgya a magasrendű, a szükséges.

  Az ember, azt kell mondanunk, nemigen látja a léthitet, számára az élet hite a tetőpont.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!