A nagyhatalmiságról

csp01•  2018. június 28. 10:58

1. Jelenlegi és feltehetően minden lehetséges világrendszer elengedhetetlen jelensége a nagyhatalmiság. A világ egyes térségei, országcsoportjai, egyes országai közti politikai, katonai, gazdasági erőkülönbségek, illetve az ezekből eredő alá- és fölérendeltség. Nagyhatalmakról és kis országokról szokás beszélni-ez az elnevezés pontatlan és félrevezető, hiszen a nagy-kicsi szavak értékbeli rangsort, egyfajta alsóbb- és felsőbbrendűséget sugallnak. A nagyhatalmiság azonban nem minőség, csupán mennyiség.

A nagyhatalmiság pozitív és negatív tulajdonságait, hatásait összevetve-melyik húzza le a mérleget?
Képzeljünk el egy kivételesen erős és befolyásos országot, amely világszerte biztosítja az emberi jogokat, a békét, a vallásszabadságot, az elmaradt területek felzárkóztatását stb. Mondhatni: igazságosan világuralkodik. Lehet-e?

Minden nagyhatalmi rendszer magában hordja az ún. nagyhatalmi elnyomás lehetőségét. Nemzetekre, államokra, egyes emberekre nézve. Politikai, nyelvi, szellemi stb. téren. Természetesen nem feltétlenül nyílt és durva és erőszakos hódításra, gyarmatosításra kell gondolni.

2. Vázoljunk fel egy olyasfajta világszervezetet, amelynek tagjai nem az egyes országok, hanem az egyes emberek. Neve pl. az Emberi faj Közössége.
A nemzetközi szervezetek államokra és államokból épülnek. ENSZ, elődje, a Népszövetség, EU, NATO...
A "nemzetközi" szó jelentése is figyelemre méltó.Tulajdonképpen nem NEMZETközi, hiszen léteznek két- és soknemzetiségű államok, ugyanígy önálló államisággal nem rendelkező népek is.
Elképzelhető, hogy túl kell lépni a ""nemzet" és "ország", sőt a "haza" keretein.
Az Emberi Faj Közössége:
-állami része: önálló államokból áll, bizonyos közös politikával, közös irányító szervekkel
-szervezeti része: bizonyos-civil-szervezetekből áll, szintén közös irányítás alatt.
-egyéni vagy személyi része: magánszemélyek a tagjai, nemzetiségtől, állampolgárságtól, lakóhelytől, vallási-etnikai hovatartozástól függetlenül.

Az emberiség nem országokból tevődik össze. Ugyanígy nem bármiféle származás szerinti, származás által meghatározott, származás által keletkezett és fennálló csoportokból. Az emberiség alapegysége az ember. Az Én. Az Én és a Te és az Ő és az Ő. Nincs Mi, helyette ÉnésTe van.

3. A világ nem esik egybe és ne essék egybe A (vagy B) hatalmas és domináns és uralkodó országgal. Nemcsak A (vagy B) országban élünk, vele együtt a és b országban is. Nemcsak A-k és B-k vagyunk, de a-k, b-k és C-k is. Nemcsak A-ul (vagy B-ül) beszélünk.
Megfogalmazhatjuk az úgynevezett és úgynevezhető "világközpontiság" ideológiáját. Középpontjában a Világközpontúság áll. A "csakA (vagy csakB) helyett mindenki, mindannyian".

A világközpontiság-világközpontúság része:
az ún világnyelvűség. Ne A (vagy B) nagyhatalmú ország nyelve használtassék a nemzetközi kommunikáció céljára, helyette valamifajta közös-senkié, ezért mindenkié-nyelv.
De beszélhetünk akár "világpénzűségről" is: A és B ország valutája helyett senkié, így mindenkié-fizetőeszköz a nemzetközi kereskedelemben.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!