A mi kozmoszunk

csp01•  2018. június 28. 11:01

A mi kozmoszunk

1969 júliusában valaki közülünk kilépett a Holdra. (Írhatnánk: történelmi mondata kíséretében, de ne legyünk költőiek.) Ezzel elindult egy folyamat, ami a mán átívelve a jövő végtelenjébe kell, hogy tűnjék.
A világmindenség 99%-ban üres, élettelen, kopár. Légüres tér, magányos csillagok, lakatlan bolygók. A világmindenség értelme az élet. Élőlények lakhelyéül, gondolkodásuk és cselekvésük helyszínéül szolgáljon.
Végigtekintve a Merkúrtól a Plútóig mindenhonnan a semmi néz velünk szembe. Síkságok, amelyeken építkezni lehetne, hegyek, amelyeket megmászni lehetne. Azonban csak vannak és árválkodnak évszáz- és ezermillókon át. Ez a semmi, ez az üresség fáj, belénk hasít, irgalmatlanul.
1. Minden égitest legyen emberlátta-ez többé-kevésbé már meg is történt, ismerjük a környező bolygótársakat odaküldött űrszondáink révén, ha nem is személyesen-és ha nem is kimerítően, de ismerjük őket.
Másodszor minden égitest legyen emberjárta. A sort a Hold megnyitotta, immáron közel fél évszázada. Azóta is készülünk a folytatásra.
3. Mindegyik legyen emberlakta. Eljutni oda, fizikai mivoltunkban, birtok(unk)ba venni, esetleg átformálni, környezeti. légköri viszonyait, saját képünkre és hasonlatosságunkra. Megtelepedni rajta. És életünk, hétköznapi, művészeti, tudományos stb. tevékenységünk színterévé tenni. Minden egyes, naprendszerbeli hold esetében, nagy számuk okán, ez a maga teljességében kivitelezhetetlen, de a főbb és nagyobb holdak esetében törekedjünk a minél maximálisabb emberlaktaságra.
4. Végezetül: mindezek eredményeként minden égitest "emberhagyta". Kihalásunk után őrzi nyomainkat, mutatja, hogy voltunk és cselekedtünk.

Egy hívő ember a következőket állapíthatja meg: "Íme, a Nap és kísérői. Mennyi változatos világ-és mily közel. Isten bizonyára nem véletlenül helyezte őket ide, közvetlen szomszédságunkba. Isten bizonyára nem véletlenül tett minket embereket ilyen sok és ilyen sokféle bolygórendszer kellős közepébe. Nekünk teremtette és nekünk adta őket, hogy éljünk és uralkodjunk rajtuk. Az embernek itt küldetése van."
Isten tette vagy nem-ettől függetlenül a megállapítás helyes

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!