A legnagyobbak

csp01•  2020. szeptember 2. 12:09  •  olvasva: 81

A legnagyobbak

1. A legnagyobbak, a szó minden értelmében. Lehetnek a legalapvetőbbek, lehetnek a legnagyobb hatásúak, a legegyedülállóbbak, a legszükségesebbek.

 Melyek a legnagyobb létezők?

  Az abszolút legnagyobb-a legnagyobb, a legeslegnagyobb, a leg-és legeslegnagyobb, a végtelenül nagy, a végtelennél is végtelenül, végtelennel nagyobb a Létező. A Létező. Maga a létező. A létező mint olyan ellvonatkoztatva az egyes létezőktől. Általános, személytelen fogalom. Minden, a minden, a mindenek, az ilyenek, az olyanok, az ez, az az, az ilyen-olyan tárgyak, fogalmak, élőlények, események. Minden mint létező, minden mint a létező. Mindent tartalmaz. Minden benne van. Konkrétan nem azonos egyik létezővel sem, semmivel sem-akkor elvesztené legnagyobbságát.


  És vegyük sorra az egyes létezőtípusokat:

 természetes tárgy-amit nem készítenek, ami a természetben alakul ki, természeti folyamatok eredménye.

  mesterséges tárgy-amit valaki előállít.

  fogalom-elvont, absztrakt létező, nem fizikai, nem anyagi.

  élőlény-gondolkodó, érző, akaró és cselekvő létező

 történés, természetes esemény-a természeti események

  cselekvés-amit valaki szándékkal tesz


  Természetes tárgy-a legnagyobb a világmindenség. A világmindenség is természetes tárgy. S mint minden egyes fizikai létező közege, hordozója  a legnagyobb közülük.

  Mesterséges tárgy-valami olyasmi a legnagyobb, ami képes lenni bármilyen és bármely tárgy. Képes bármiként, mindenként funkcionálni. Használható mindenre, bármire, mindenként, bármiként. Játékszer, evőeszköz, időgép, közlekedési eszköz...

 A "mindentárgy". Csak elméletben létezik.

 Fogalom-a lét fogalma, a létezés maga a legnagyobb.

  Élőlény-a Legfőbb Lény, azaz Isten a legnagyobb, akkor is, ha csupán gondolatainkban létezik. Akkor is, ott is, úgy is létezik.

  Történés, természetes esemény-mindennek létrejötte. Az, ami közvetve elvezet minden kialakulásához. A mindenség keletkezése. Ha a mi univerzumunk az egyetlen (nem multiverzumban élünk), akkor az őrsobbanás.

  Cselekvés, mesterséges esemény-mindennek minden dolognak, minden eseménynek szükség szerinti megtörténése, megcselekvése, pl. kimondjuk: Minden szükség szerint van-megtörténik, megtörtént.

 Természetesen legnagyobb cselekvés a világ alapjainak, a világ mibenlétének felderítése is. Ugyanígy a lét céljának-mindenre vonatkozó, mindenre kiterjedő-megtétele is (ha van célja)


 Ha Isten, a Legfőbb Lény létezik, a tudatunkon kívül-ez esetben  világmindenség nem természetes, hanem mesterséges tárgy.  Nem a fizika törvényei következtében keletkezik, hanem tudatos cselekvés, tervezés eredménye. Isten  teremtette. Mesterséges tárgy, azok legnagyobbika. 

  Ez esetben természetes tárgy talán nincs is, hiszen közvetlenül vagy közvetve minden Isten, minden a Legfőbb Lény alkotása.

  Továbbá: ha a Legfőbb Lény létezik, a mindenség keletkezése cselekvés, nem történés. Isten teremtette. A legnagyobb cselekedetek egyike. S mi a legnagyobb történés?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!