Ifjú Gróf élete

verselo•  2016. december 1. 18:33

 

  8. fejezet.    

 

Gyermekek

Sajnos, Eugén mikor felállt az asztaltól, megint elesett, kissé beütötte a fejét a padlóba. Johachim gondolkodás nélkül felnyergelte a lovát, és a Doktorhoz ügetett.
Doktor megérkezett. Megvizsgálta Eugént.

- Asszonyom, semmi gond. Le kell kicsit fektetni, pihennie kell. Minden jel arra mutat, hogy agyrázkódás. Hamar el fog múlni.
- Köszönöm, doktor. Magdolna, kísérje ki a doktor urat.
Doktor elköszönt, és távozott a Kúriából.

Minden nap magántanár érkezett, aki tanította a két fiatal korú gyermeket Magántanárok elismerően vették tudomásul, hogy a Gróf gyermekei nagyon jó eredménnyel zárták az iskolákat Készen álltak az Főiskolára.

Az ifjú, Joachim éles eszű, gyors felfogású diák volt. A hajózás után érdeklődött. Tanulmányai a Tengerészeti, hajózási Főiskolán folytatta. Itt évfolyam első volt, és magasan kiemelkedett az iskolában. Főiskolát doktorátussal végezte Ez avval járt, hogy Őt nevezték ki Magyarországra a Schlick -Nicholson Wagon, Hajó és Gépgyár Rt tervező mérnökévé. Joachimnak nagy része volt,  ,,Gönyű" nevű vontatógőzös tervezésében.

Karola a szépségével, és a csinosságával tűnt fel. Habár Ő nem volt oly éles eszű, mint a testvére, de azért Ő sem marad alul a többiekkel szemben. Karolát egy Leánygimnáziumba íratták be. A Gimnáziumban a kormány határozat értelmében létrejött a leánylíceum, ami azt jelentette, hogy a szaktantárgyak mellett, és a latin helyett franciát, olaszt vagy angolt lehetett tanulni. Karolát a francia nyelv érdekelte. Gimnázium elvégzése után teljesen polgári pályát választott magának. Tanárnő lett.


Eugén büszke volt a fiára, de leányára nem, mert Ő csak egy Tanárnő. Neki teljesen más pályát választott volna, ha rajta múlott volna. Eugén elképzelése szerint a leányának, ha már dolgozni akart, akkor az államigazgatásban lett volna a helye. Ehhez némi összeköttetése is meg volt, hogy oda helyezzék. A másik elképzelése, az volt, hogy leány gyermeke hozzá megy egy jó módú, rangos férfihoz, és mint családanya éli le az életét. Az élet nem így hozta.

Élet furcsasága, az volt, hogy mind a két testvért Magyarországon találta meg a munka lehetőségét. Joachimot a hajógyárba, mint első számú tervező mérnök, Karola a szegedi egyetem francia tanára lett.

Két testvér ha, volt rá idejük találkoztak, és együtt fedezték fel Magyarországot. Nagyon sok helyen voltak, és ismerkedtek a helyi szokásokkal


Sikeres pályafutásukat, egy elég szomorú hír törte meg. Mindkét testvér táviratot kapott Édesapjuktól.


Táviratban ez állt:

,, ÉDESANYÁTOK, BÁNHEGYI ERZSÉBET 1932. augusztus 8-án elhunyt".

Azonnali hatállyal a munkálatukat félbehagyták, és hintót béreltek, hogy hazautazzanak Édesapjukhoz, Svájcba.

Segítettek a temetés előkészítésében. Nem akartak nagy temetést csinálni, csak egyszerűt, mert annak ellenére, hogy az elhunyt Báróné volt, Ő egy egyszerű nő volt. Nem szerette a felhajtást soha sem, egyszerűen élt, csendesen, és rendesen.

Így, a Gróf szeretett felesége, Erzsébet akaratát hajtotta végre.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

verselo2016. december 3. 06:58

Köszönöm, kijavítom.

Ernest2016. december 2. 03:39

no, az utolsó fejezet után majd összegzek... :) - addig is 1 kis előzetes... mivel az egyik főszereplő elhalálozott... a 3-ik fejezet 1-ső mondata: "Erzsébet Kúriában egy kis hétvégi összejövetelt tartott Bánhegyi Erzsébet báróné." és utána már végig "Báróné"... még ebben a fejezetben is: "hogy az elhunyt Báróné volt"... ám, ő csakis akkor lehetne az, ha egy báró felesége vagy az özvegye lenne... tehát, ő a történetedben egy bárókisasszony... ám, a házasságkötés után már a "Gróf" felesége, vagyis grófné... :)