UFOk

Edeke•  2021. február 1. 23:05  •  olvasva: 181

(netenleltem)


De jó lenne ha az emberek legalább ennyit tudnának a magyarokról!

Amikor Enrico Fermi Nobel-díjas atomfizikust megkérdezték, hisz-e a földönkívüliek létezésében, így válaszolt: „Már itt vannak közöttünk... magyaroknak hívják őket.” Legendás tudásuk, zseniális fantáziájuk, egymás közt beszélt különös nyelvük, furcsa angol kiejtésük miatt amerikai tudós-körökben tréfásan marslakóknak nevezték azt a mintegy 50 magyar tudóst, akiknek a XX. század legnagyobb felfedezéseit köszönheti a világ.

Egy amerikai tanulmány szerint a XX. századot Budapesten készítették elő, hiszen magyar anyanyelvű volt, és valamelyik híres budapesti iskolában tanult szinte minden tudós, aki a XX. századot meghatározó számítástechnikát, az atom- és űrkutatást elindította, továbbfejlesztette.

„Neumann, Szilárd, Wigner, mars ki a Városligetbe!” – Ezt nem három vásott kölyöknek mondta a számtantanár, hanem három matekzseninek: Neumann Jánosnak, Szilárd Leónak és Wigner Jenőnek, akik osztálytársak voltak Budapesten a Fasori Gimnáziumban, s oly döbbenetes volt a matematikai tudásuk, hogy dolgozatírás helyett inkább levegőzni küldte őket a tanáruk, hiszen pillanatok alatt megoldották a legnehezebb feladatot is. Később mindhárman világhírűvé váltak. Wigner Jenő az atomreaktor, Szilárd Leó az atombomba, Teller Ede a hidrogénbomba feltalálója. Tudásukkal hatalmas erõt szabadítottak ki a palackból, de mindhárman tiltakoztak az ellen, hogy háborús célra, emberek ellen használják az atomenergiát. A maghasadásban nem a pusztító bombát, hanem az energiaforrást keresték. Szilárd Leó Einsteinnel együtt levélben kérte az amerikai elnököt a maghasadás békés felhasználására. Nem rajta múlott, hogy nagyszerű találmányát tömegpusztító fegyverként vetették be. Neumann János a számítógép atyja, korának egyik legnagyobb lángelméje. Az általa 1943- ban megépített computer akkora volt, mint egy szoba, de kétségtelenül ez az őse a mára már táskányira zsugorodott számítógépeknek. Neumann János Eisenhower amerikai elnök tanácsadója volt, ő beszélte le Kína megtámadásáról. Halálos ágyánál a hadsereg magas rangú tisztjei váltották egymást, nehogy lázálmában katonai titkokat beszéljen ki. Fölösleges volt. Neumann János haláltusájában magyarul beszélt...

Nemcsak a számítógép megalkotása, hanem fejlesztésének fontos lépései is magyar nevekhez kötődnek.

Kemény János a legelterjedtebb programozási nyelv, a Basic nyelv és a világot meghódító e-mail rendszer megalkotója.

Simonyi Károly fejlesztette ki az Excel táblázatkezelő programot, õ a híres Microsoft cég második embere, Bill Gates neki köszönheti, hogy a világ leggazdagabb emberévé válhatott.

Lovász Lászlót és Bélády Lászlót a szoftverfejlesztés, Gróf Andrást a mikroprocesszorok illetve a személyi számítógépek megalkotása miatt tartják az informatikai forradalom legnagyobb alakjainak.

Lánczos Kornél kiváló elméleti fizikus és matematikus Einstein munkatársa volt, akinek azt írta a relativitáselmélet megteremtője: „Ön az egyetlen általam ismert ember, aki ugyanúgy közelít a fizikához, mint én.”

A magyar tudósok különösen vonzódtak a repülés tudományához. A levegőt meghódító felfedezéseik évtizedekkel megelőzték korukat.

Asbóth Oszkár az Arad megyei Pankotán született, Aradon tanult.

Kármán Tódor munkatársaként a helikopterek történetének kimagasló alakja.

A Kennedy elnök által kitüntetett, harminc egyetem díszdoktorává avatott Kármán Tódorról a Holdon és a Marson krátert neveztek el. Õ az első helikopter és a sugárhajtású repülőgépek kifejlesztője. Kármán kutatásai alapján valósulhatott meg a hangsebességet túllépő repülőgép és a rakétatechnika.

Fonó Albert a sugárhajtás elvének atyja.

A Hoff Miklós által kifejlesztett vékony falú szerkezeteket alkalmazzák ma is világszerte a repülőgépek, űrrakéták, tengeralattjárók építésénél.

Bay Zoltán az űrkutatás úttörője. 1946-ban amerikai kutatókkal egyidőben sikerül Budapesten felállított radarjával a Holdra jeleket irányítania, és visszhangot érzékelnie.

Szebehelyi Győzőnek döntő szerepe volt abban, hogy az amerikaiak eljutottak a Holdra: õ tervezte meg az Apolló űrhajók pályáját.

Csonka János és Bánki Donát nevét mindenkinek ismernie kellene, aki autóba ül: a világon burrogó sok száz millió benzinmotor mind az általuk feltalált porlasztóval működik. A benzint levegővel keverő karburátor ötletét egy virágáruslánytól „kapták”, aki vékony csőbe levegőt fújva permetezett vizet a rózsákra.

„Ma stresszes napom volt” – meséled édesanyádnak, de vajon tudod-e, hogy a stressz fogalmát magyar tudós, Selye János ismerte fel, és határozta meg pár évtizeddel ezelőtt.

Mihály Dénes a televíziós közvetítés, a hangosfilm,

Goldmark Péter a színes televízió,

Csicsátka Antal a sztereó technika feltalálója.

Rubik Ernő zseniális találmánya, a világot meghódító bűvös kocka nem gyerekjáték – bár lehet, hogy nektek is sikerült már kiraknotok mind a hat oldalát. Valójában igen bonyolult matematikai tudást igényel mind az alkotó, mind a játékos részéről.

A XX. század legfontosabb felfedezései magyar nevekhez fűződnek, hat amerikai elnöknek magyar tudós volt a tanácsadója. Ámul a világ: honnan fakad ez a világot alakító szellemi erő? Teller Ede anyanyelvünkben találta meg a titkot: "Bámulatos és hatalmas a szép magyar nyelv kifejező ereje és hatása a magyar fiatalokra. Életem legnagyobb tudományos felfedezése, hogy csak egy nyelv van, és az a magyar."

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

csillogo2021. február 9. 13:39

Kedves @Edeke: :) igen fenn vagyok az emeleten! Épp-ülök - szóval a kérdésedre a válasz, igen, van még a hőskorból (30 éve) - Audio kazettán! :)
Most töröm magam össze, hogy egy számomra kedves dalt megtanulok és kariókázva :D (sok mókával) felveszem, de csak úgy a magam örömére!
Ha túl jól fog sikerülni elküldöm neked! :)

Edeke2021. február 7. 14:43

@Mikijozsa: ne szólj, mert még a végén mi leszünk mindenért a felelősek..

Mikijozsa2021. február 7. 11:25

@Edeke: Bolyaiak nélkül a marslakók meg se közelíthetek vóna ámérikát :)

Mikijozsa2021. február 6. 09:27

@Edeke: nagyon cinikus, köszi :)

Edeke2021. február 6. 06:06

@Mikijozsa: igen, de ez kezdőthetne úgy is, mint a StarWars: Valaha rég, egy messzi-messzi....etc. Mi van ma?

Mikijozsa2021. február 5. 20:21

gratula az íráshoz, tényleg jó...egyébként a magyarok jó nyelvészek is, ezért ki ne hagyjuk a székely Körösi Csoma Sándort aki nagyon sok nyelvet megtanult meg a másik székelyt is említsük - a zseniális Bolyaiakat...

Edeke2021. február 5. 20:04

@csillogo: ezek a matrózok tudnak szórakoztatni....egyébként fenn vagy valahol? Youtube, vagy ilyesmi, ahol meg lehet hallgatni téged?

csillogo2021. február 5. 13:31

@Pera76: - hi-hi :D azért nem egy Ella Fitzgerald, amúgy igen, akkor történt!
Bírtam a matrózokat - annyira jól tudták hétvégeken szórakoztatni egymást - mikor szabadok voltak, hogy estére nem ismertek már magukra :D
ami késik nem múlik, szerintem játszunk mi, figyeljük a rezgéseinket és próbáljuk kordában tartani!

Pera762021. február 4. 22:11

@Edeke: Van valami a magyarokban... akárhogyan is.
@csillogo: Az még az énekesnői karriered során történt? 🙂 Jó hangod volt és van...
Én is énekeltem kórusban, kár, hogy hangszeren nem játszok. Bár ami késik, nem múlik. 🙂

Edeke2021. február 2. 18:49

@csillogo: ez felemelő, és elkeserítő is egyben.

csillogo2021. február 2. 18:36

Lájk!
Örültem,hogy hoztad!
A világ ámuljon csak, azért van! :)
Míg 30 évvel ezelőtt egy öreg norvég matróz megkérdezte, hogy honnan jöttünk? Mondtuk, hogy magyarok vagyunk -erre ő a fejéhez kapott - Áááá - Puskás Ferenc kiváló, kiváló - most már tudom, kik vagytok! :D