Olvasás

arany52•  2009. április 16. 16:30

Egyik legjobban kedvelt írónőmnek: Maeve Binchy-nek olvastam el a Galagonyaerdő című kötetét. 
Ez a kötete szerkezeti felépítésben nagyon hasonlít a Vérbükkhöz. Itt is van egy kerettörténet, mely a következő: 
Rossmore-ban a Galagonyaerdőben van egy szent forrás, hová kívánságaikal mennek a lakósok és hisznek benne, hogy Szent Anna meghallgatja őket és segít vágyaikat valóra váltani. 
Ezután több rossmore-i lakos életét irja le M. Binchy, melyek abban közösek, hogy mind elmentek a szent forráshoz életük nehéz pillanatiban. 
Megismerhetjük Neddy életét, akit már gyerekkorában élhetetlen, buta embernek tartottak, mégis ő állt a családban helyt és becsületes, tiszteséges életet teremt csalája számára. 
Vera a 60-on túli, de aktívitással teli vénlány, elmegy egy egyedülállóknak szervezett nyaralásra. Ez megváltoztatja életét, neki és egy fiatal csoporttársának is. 
A harmadik történet két barátnőről szól, kik igyekeznek megfelelni a szülői elvárásoknak. E szerint mennek féjhez és házasságuk kudarccal végződik. Barátságuk viszont kiállja az idők próbáját és gyerekeik egymásba szeretnek. 
A következő történet egy jól felépített krimi, két számító emberrel, anya és lányával. Mmindketten elnyerik méltó büntetésüket. 
Barbara története kedves, humoros story. Az irodában felveti egy rossmore-i buli lehetőségét, amit a kollégák megszerveznek, de őt kihagyják , mert felvágosnak gondolják. Erre ő meghív hétvégére találomra 12 embert, akik mind elég különlegesek, ennek ellenére az ő összejövetele fergetegesre sikerül. 
Dr. Dermot a közösség ódivatú, rosszindulatú orvosa, ki elűzi fiatal kollégáját. Persze az idő szele elsodorja őt, és könnyelműen elengedi azt a nőt is, ki elviselhetővé tette volna idős napjait. 
Megrázó az árvaházban nevelkedett Helen sorsa, ki annyira szerene gyereket, hogy lop egyet. A haldokló asszonynak a férje eljátsza, hogy nem tud a titokról, hogy nem ővéké a gyermek. 
Következő részben a 16 éves June megtalálja eddig nem ismert rokonait. 
Pearl és Bob esete általános, gyakori történet. 
Az egyszerű, kétkezi munkát végző szülők gyerekeiknek jobb jővőt szánnak, akik mikor sikerül egy magasabb életszinvonalat elérniük, önző módon megfeledkeznek szüleikről. 
Bepillanthatunk egy fodrásszalon rejtelmeibe is. 
A befejező rész visszatér a forráshoz, melyet sikerül megmenteni, hiszen olyan hely, ahol oly sok álom meghallgatásra talált. 
Ez a Maeve Binchy könyv is nagyon szép emberi sorsokat mutat be, melyek sok szeretettel, kedves humorral vannak megírva. 
Örülök, hogy elolvastam a könyvet, nagyon kellemes élmény volt. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!