Szilveszteri cicabál

Sida•  2018. január 2. 10:28

Mennyi buktató, intézkedés, huzavona, vita a bankkal a hitel miatt, veszekedés a kőművesekkel, de felejtsük el az egészet, mert végre felépült a megálmodott családi ház és még a tél beállta előtt be is lehet költözni. Meg is kellene ünnepelni, hiszen ilyen egyszer van egy életben, de egyelőre hagyjuk, talán Szilveszterre rendbe jövünk valahogy, kipihenjük az izgalmakat, belakjuk annyira a házat, hogy vendéget is fogadhassunk. De kit is?
A sokat szidott panelban csupa fiatal pár lakott, szilveszterkor lakásról lakásra jártak, mindig együtt ünnepelt az egész ház. Csupa ismerős, hiszen a szolgálati lakások lakói a hétköznapjaikat is szinte együtt töltötték. Egy éjszaka az évből, mikor mindenki barát, mindenki vidám és elfelejti az évközben ki-kirobbanó feszültségeket, a vékony falakon áthallatszó zajokat, kopácsolást, az éjszaka felsíró gyerekhangot vagy éppen a csiklandott asszonyi kacajokat. A rosszul záró ablakokon át a szomszéd konyhákból a vasárnapi rántott szelet, vagy odakozmált pörkölt szagát hozta a huzat… De hol van az már! Felejtsük el!
Itt a kisváros szélén jó a levegő és tavasszal már virágok is lesznek a kertben.

A szomszédokat meg lehetne hívni szilveszterre, – itt gyorsan megy az ismerkedés– de a baloldali család Pestre ment a gyerekekhez, jobbról meg egy 90 éves néni lakik– Teruska – az öt macskájával. Ő már nem éjszakázik. Hétkor tejet önt a cicáknak, kiengedi őket, – fogjanak egeret– aztán bezár minden ablakot, ajtót, – már a tv-t se nézi, inkább lefekszik a régi pehelypárnái, takarói alá, ne kelljen fűteni a szobát.

Talán mégis valamelyik szomszéd, a régi panelből…
– Kovács Pistiék! Úgyis tartozunk nekik egy meghívással. Náluk voltunk Katalint ünnepelni. Micsoda jópofa a Pisti – dőlnek belőle a poénok– és a felesége is nagyon aranyos! Magukkal hozhatnák a kislányukat, már nagyocska, egyszer egy évben fennmaradhat hajnalig.
– Nem kell nagy cécó. Pezsgő, egy tál gyümölcsbólé…
– Malac?
– Drága, helyette hat szelet bőrös karaj, meg egy bébi-pulyka. Ilyenkor akciós. Karácsonykor úgyse vettünk.
– Karácsonyfa se volt, csak egy fenyőág az illata miatt.


Karácsony…A vacsora is a hagyományok nevében folyt. Igen. Mézbe mártották a diót, almát, fokhagymát, ahogy az anyóstól látta, aztán borleves, meg mákos-tészta, a férje kedvéért, mert ez gyerekkori emlék. Éjfélkor kinyitották az ablakot, hogy hallják a távoli harangszót. Így is szép volt…

Ezen a környéken karácsonyra az egész utcát kivilágították, még az öreg Teruska néni is kiakasztott valami füzért régi karácsonyfaégőkből, csak ez az új ház volt kopasz. Na, majd most!
– Amit megspóroltunk a karácsonyon, azt most be lehet dobni. Hadd lássák Kovácsék, hogy már nem vagyunk panel-prolik. De azért az egy éjszakáért nem kell sokat beinvesztálni a dekorációra.


Fényvisszaverő matricákat raktak az ablakokra, négylevelű lóherét, malacot, patkót, kéményseprőt, mindent a boldog új év jegyében. Hát elég giccses lett, de az arra járó gyerekek megbámulták. Az is valami!A szobát szerpentinnel, léggömbökkel aggatták tele.


A konyhából bejött a sülő pulyka illata.
 – Nincs itthon légfrissítő! Még nyitva vannak az üzletek. Gyorsan… és akkor, amit még elfelejtettünk.
– Éjfél után virslit főzhetnénk, ha már mindenhol elfogyott, akkor egy kiló debrecenit vegyél – igaz, hogy drágább, de jobb is – és mustárt, meg ecetes tormát… Siess vele, mert mindjárt jönnek a vendégek.


Nyolckor már ott álltak készen, illatosan, a férj frissen borotválkozva.


Akkor szólalt meg a telefon.

– Ne haragudjatok, hogy csak most szólunk. Évike hirtelen belázasodott. Igazán sajnáljuk…
– Jobbulást Évinek! Boldog Újévet és…

Döbbenten néztek egymásra.

– Na persze, biztos hazudik a bestia! A többiekkel akarnak mulatni a panelban... Ahhoz ki se kell öltözni…
– Azért mi jól fogjuk magunkat érezni nélkülük is…
– Nem kell Kovács hülye vicceit hallgatni egész este…
– Meg a hájas Kovácsné fogyókúrás receptjeit…


Bekapcsolták a tv-t. Az asszony behordta a tálakat.

Éjfélkor ünnepélyesen koccintottak a pezsgővel. Kintről behallatszott a petárdák durrogása.

– A debrecenit ne főzzük meg, ne vedd ki a hűtőből, jó lesz valamelyik nap babfőzelékre.
– A pulykát se sütöttem volna meg, ha tudom, hogy kettesben maradunk…
– Jó lesz holnap reggelire, meg ebédre. Hidegre kell tenni, így ahogy van.
– Nem fér a hűtőbe. Kiviszem a teraszra, fagyos az éjszaka. Nem lesz semmi baja. Hideg pulykasült majonézzel. Ez lesz az újévi reggeli – ásított az asszony.

Mindketten hulla fáradtak voltak már, a készülődés, az izgalom, a csalódás és az ital minden erejüket felőrölte.
– Holnap. Majd holnap rendet csinálunk… Úgyse kell főzni, talán még holnapután se…


– Már tíz óra? Jól elaludtunk.
– Én egyszer felébredtem hajnalban. A macskák ricsajoztak az udvaron.
– Cicabál! Természetes hangok! Jobb, mint arra ébredni a panelban, hogy a szomszéd lehúzza a vizet a klotyón, vagy valamelyik
konyhai lefolyó gurgulázik.
– Mintha falun lennénk, éppen csak kakaskukorékolás nem volt napkeltekor!

– Hol az a majonézes micsoda, amit ígértél?

Az asszony csak úgy a pizsama fölé húzta fel a kabátját, hogy kilépjen a bejárat előtti beton placcra, amit terasznak becéztek.

Az ajtó nyikorgására ugrottak szét Teruska néni macskái a pulykás tál mellől. A legkisebb még próbált egyet harapni a töltelékből…
– A macskák! A vénasszony öt macskája…– sikoltozott az asszony.
– A pulykát?
– A gyönyörű, piros, ropogós bőrét, a fehér húsát szanaszét húzkodták a teraszon! Kidőlt a májas töltelék… Csupa zsír a környéke…
– Az istenit!
– Hiszen eddig is… mindig a teraszra pakoltam télen…
– Persze, a harmadik emeleten! – frottyant fel a férfi, de látva, hogy az asszony szája legörbül, és már kétségbeesetten zokog, abbahagyta a méltatlankodást és szelídebben folytatta – Semmi baj. Úgyis vendégeket vártunk. Jöttek. Látod kedves, jöttek a vendégek… Na, ne sírj! Cicavendégek voltak, cicabálban… Soha nagyobb bánat ne érjen! Tíz év múlva szép emlék lesz. Gyere, főzzük meg a debrecenit – mondta egy kis kényszeredett mosollyal és átölelte a feleségét.
– Boldog Újévet!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

M.Laurens2018. február 14. 15:21

Drága Klára! Látod milyen neveletlen vagyok? Annyira magával ragadott a történeted, hogy miközben a hatása alatt a saját sztorimat meséltem, meg sem köszöntem neked az élményt. Ezúton KÖSZÖNÖM a gondolatébresztő remek írásodat.
/ Miklós /

M.Laurens2018. február 14. 14:38

Ilyenek vagyunk mi rózsakerti panelprolik, ahol van saját iskola óvoda, bölcsőde, Spar, helyi pékség,cukrászda, virágbolt, patika, kávézó, újságos és még sok minden amit kihagytam. Ja és még valami... valaha régen még én is a helyi TV munkatársa voltam a kezdeteknél. :)
https://www.youtube.com/watch?v=R2XUjc2j3Po

M.Laurens2018. február 14. 14:26

Milyen furcsa az élet. Én tősgyökeres panel proli vagyok szinte az óta, hogy elhagytuk a Múzeum körút 17-et. Előbb Lágymányos, ami ugyebár még tégla volt, de már lakótelep, majd végül itt fenn a dombtetőn, Rózsakerten. Valójában sohasem zavart a panel. A feleségem nővére kertes házat akart, ugyancsak Budafokon, gyakran átlátogattunk hozzájuk. Most, hogy a gyerekeik kirepültek, a férje is meghalt, gond lett a családi ház magánya és maga a fenntartása. Ideköltözött a húga mellé két házzal arrébb. Már van kivel beszélgetnie és van aki segíti és figyel rá a panelban. Én azt hiszem, hogy nem az a fontos miben lakunk, hanem az, hogy kik vesznek minket körül. Milyen furcsa, (hogy bár az átlagosnál jóval nagyobb panel a miénk), a kirepült gyermekem egy év után visszatért családostul, és nem érzi senki tehernek a másikat. Nekünk öregeknek meg elkél a segítség naponta is.

M.J.Kata2018. január 13. 16:36

Nagyon tetszett, szeretettel gratulálok: Kata

stapi2018. január 13. 13:56

Remekül írsz, kedves Klára! De ezt már mondtam, nem untatni akarlak vele. :) Valóban beleéli magát az olvasó. Engem különösen megérintett a férfi hirtelen változása a felindulásból a szelíd, szeretetteljes megnyilvánulás felé. Mert a szeretet mindent legyőz - de meg kell küzdeni érte, nem jön magától. Érdemes elolvasni az 1Kor. 13-at.
Gratulálok művedhez, és - bár 8 napon túl, de - Boldog Új Évet Kívánok!

Irena2018. január 7. 16:51

Tetszett.
Mindig szerettem volna kertes házban lakni.
Nem sikerült.
Maradt a panel.
Most 5 cicával,és Millike emlékével.
Szeretettel.
Irena.

Kicsikinga2018. január 4. 10:28

Jajj, de tetszett!
Nagyon!
Sokszor vágytam családi házba,de most valahogy jobban érzem magam a panelben.
Remekül írsz!

Ernest2018. január 4. 00:09

Igazán klasszul leírtad, gratulálok!
Boldog Új Évet!

R3ventlov2018. január 3. 23:54

Nagyon jó történet, főleg azoknak mond sokat akik mindkét életmódot megtapasztalták :)
Örülök, hogy olvashattam kedves Klára, Boldog, Örömteli Új évet kívánok!
Zsolt

Gebics2018. január 3. 23:31

Tetszik!

Bugatti3502018. január 3. 13:26

Tetszett a történet, kedves Klára!
Még érezni az illatokat is, az olvasás közben....:)) Gratulálok és szeretettel, BÚÉK !
István

Törölt tag2018. január 3. 12:21

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2018. január 3. 12:09

@Sida: gondoltam, mert én is hallottam már ezt a változatot, de nálunk felé - fortyan-t mondanak, azért szerettem volna tisztába lenni vele, - köszi a választ, igazad van, nem tottyan... :)

Sida2018. január 3. 10:25

@Mikijozsa: köszönöm.
A frottyant fel szándékos. Lehet, hogy a helyesírás ellenőrző szótárában nincs benn, de a felfrottyan létező szó, annyit jelent hirtelen méregbe gurul, visszavág.
Érdekes, hogy helyette ezt ajánlja:"tottyant fel" pedig értelemszerűen nem feltottyanni, hanem letottyanni lehet.
Köszönöm a figyelmes olvasást. Legalább tisztáztuk, a helyzetet.

Mikijozsa2018. január 3. 09:55

bocs van egy elírás benne, (frottyant fel) előfordul bárkinél

Mikijozsa2018. január 3. 09:19

gratulálok

Törölt tag2018. január 2. 21:03

Törölt hozzászólás.

Sida2018. január 2. 12:15

@Zsuzsa0302: @skary: @Rozella: @merleg66: Köszönöm a blog látogatását és egyben békés, boldog új évet kívánok!
Klára

merleg662018. január 2. 11:45

...nagyon kedvesen írtad le a történetet...bizony a panel után (személyes tapasztalat) a magánház egy valóban más világ... Boldog, békés, szeretetteljes Új Évet kívánok Neked és családodnak, erőben és egészségben, alkotói sikerekben gazdagon!

Rozella2018. január 2. 11:41

Életszerű, kedvesen szomorkás, de nagyon tanulságos írás! Békés, örömteli új évet, jó egészséget kívánok Drága Klári!

skary2018. január 2. 10:51

bújjéék :)

Zsuzsa03022018. január 2. 10:49

Nagyon tetszett! Szeretettel gratulálok novelládhoz. Boldog új évet kívánok! : Zsuzsa