A hetedik az utolsó

HanyeczKaroly•  2018. május 4. 13:34

Időtengelyek

4.

Az előző esetnél a Máté evangéliumában találtunk kapcsolódási pontot, itt először Pál apostol két levelét kell tanulmányozni. A kérdéses pont pedig a hetedik, az utolsó trombitaszó. Pál apostol arról ír, hogy az Elragadtatás az utolsó trombitaszó után következik be. Tudom, erre azt szokás mondani, hogy ez nem az a trombitaszó, hanem harsonaszó, de mégiscsak furcsa, hogy van egy utolsó trombitaszó, és utána még trombitálnak hetet. Akik a nagy nyomorúság előtti elragadtatást tanítják, ezt állítják.
1Kor 15, 51-52: "Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, de mindnyájan elváltozunk. Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk."
1Thess 4, 16-17: "Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak először a kik meghaltak volt a Krisztusban; Azután mi, a kik élünk, a kik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképen mindenkor az Úrral leszünk."
Ezt olvashatjuk az utolsó trombitaszóról a Jel 10, 5-7-ben: "És az angyal, a kit láték állani a tengeren és a földön, felemelé kezét az égre, És megesküvék arra, a ki örökkön örökké él, a ki teremtette az eget és a benne valókat, hogy idő többé nem lészen. Hanem a hetedik angyal szavának napjaiban, mikor trombitálni kezd, akkor elvégeztetik az Istennek titka, a mint megmondotta az ő szolgáinak a prófétáknak."
Az "idő többé nem lészen" sor a prófétai idő végét jelzi, amiről Dániel így ír: "Boldog, a ki várja és megéri az ezerháromszáz és harminczöt napot." (Dán 12,12) Ez sehol máshol nem található meg a Bibliában. Itt a kulcs, a második kapcsolódási pont. Ekkor szólal meg a Mennyben a hetedik trombita, azonban ebből a földön nem hallható semmi. Ha ekkor történne az Elragadtatás, nem teljesedne be Jézus jóslata: "Vigyázzatok azért, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok, a melyen az embernek Fia eljő." (Mt 25,13)
Azonban a Gyülekezet ismeri a próféciákat, és tudja, mi történik a Mennyben. Innentől kezdve bármely napon eljöhet Jézus az övéiért. Nem lehet tudni, mennyi idő telik el. Napok? Hetek? Hónapok? Ekkor minden a várakozásról szól. Egyszer azonban elérkezik az Elragadtatás napja, és itt a Földön is hallható lesz a harsonaszó. A meghalt hívők feltámadnak, és az élők is mennyei testet vesznek fel.
Kérem, keressék ki Bibliájukból a Jel 11, 15-19-et! A 18. versben szó van a halottak idejéről. Ez az, amiről Pál apostol írt. A 19. versben pedig olvashatunk a mennybeli templom megnyilatkozásáról. Ez párhuzamban áll azzal, amikor Jézus halálakor a templom kárpitja kettéhasadt (Mt 27, 51-53). Az a jutalom, amit szolgáinak ad az Úr, a mennyei test és az Elragadtatás.

HanyeczKaroly•  2018. május 3. 10:17

Időtengelyek

3.

Miután tüzetesen megvizsgáltuk az utolsó hét évet, nézzük meg, miként kapcsolódik a másik időtengelyhez! Az első kapocs a következő: mind a Máté evangéliumában, mind a Jelenések könyvében megtalálható ugyanaz az esemény.
Mt 24,29: "Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égről lehullanak, és az egeknek erősségei megrendülnek."
Jel 6, 12-14: "Azután látám, mikor a hatodik pecsétet felnyitotta, és ímé nagy földindulás lőn, és a nap feketévé lőn, mint a szőrzsák, és a hold egészen olyan lőn, mint a vér; És az ég csillagai a földre hullának, miképen a fügefa hullatja éretlen gyümölcseit, mikor nagy szél rázza. És az ég eltakarodék, mint mikor a papirtekercset összegöngyölítik; és minden hegy és sziget helyéből elmozdíttaték."
Ebből azt lehet tudni, hogy a hatodik pecsét felnyitása a pusztító utálatosság felállítása után következik be. Ez a Máté evangéliumából világos.
A Jelenések könyvében azt olvashatjuk, hogy a hatodik pecsét időtartama alatt történik a 144000 elpecsételése (Jel 7,1-8) Azonban a 144000, vagyis a Napba öltözött asszony rögtön ezután 1260 napra elragadtatik a pusztába!
Ebből következik, hogy a hatodik pecsét csakis arra a harminc napra eshet, ami megelőzi az 1260 napot. Ezzel rögzített lett a hatodik pecsét; de vajon a hetedik pecsét rögtön követi a hatodikat vagy hosszabb idő telik el közöttük?
Erre nincs bizonyíték, de nagyon valószínűnek látszik, hogy a hetedik pecsét felnyitásával kezdődik el az 1260 nap. A hetedik pecsét felnyitásának jelentőségét az is jelzi, hogy utána fél óráig csend van a mennyben (Jel 8,1).
Ez tehát az első kapocs a két időtengely között, de van még egy!

HanyeczKaroly•  2018. május 2. 17:24

Időtengelyek

2.

Mit tudhatunk a hét éves időtartamról? Dán 9,27: "És egy héten át sokakkal megerősíti a szövetséget, de a hét felén véget vet a véres áldozatnak, és útálatosságok szárnyán pusztít, a míg az enyészet és a mi elhatároztatott, a pusztítóra szakad."
Ugyanerről Máté evangéliumában így szól (Mt 24, 14-16): "És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég. Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, a melyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (a ki olvassa, értse meg): Akkor a kik Júdeában lesznek, fussanak a hegyekre..."
Összegezve az olvasottakat felépül a jeruzsálemi templom, miközben folytonosan hirdetik az evangéliumot. A hét év közepén azonban meggyalázzák a szent helyet, és véget vetnek az áldozatnak. Ez a gyalázat nem pont a hét év felén történik, hanem harminc nappal korábban. Erről szintén Dániel próféta ír könyve végén (Dán 12,11): "És az időtől fogva, hogy elvétetik a mindennapi áldozat, és feltétetik a pusztító utálatosság, ezerkétszáz és kilenczven nap lesz."
A hét év második fele a nagy nyomorúság, amiről hétszer tesz említést a Biblia. Ezeket megtalálhatjuk a mellékletben. Rá kell mutatni arra, hogy a Napba öltözött asszony a megtérő zsidóság megfelelője, és így azonos a 144000 elpecsételttel (Jel 7, 1-8).A pusztító utálatosság felállítása utáni harminc nap alatt a zsidóság többsége Krisztusé lesz. Nekik nem kell végigszenvedni a nagy nyomorúságot, hanem elrejtetnek a pusztába erre az 1260 napra. A két tanúbizonyság feltámadásával egy napon a megjelenő Krisztushoz ragadtatnak a Sion hegyére (Jel 14,1-5). "Ezek áron vétettek meg az emberek közül Istennek és a Báránynak zsengéiül." (Jel 14,4)
Ha ők a zsengék, kik az aratás?
Itt meg kell állni, és ki kell javítani egy tévedést, ami teljesen elfogadottá vált. Sok hívő úgy gondolja, hogy az Elragadtatás megelőzi a nagy nyomorúságot. Ez nem így van. Az Elragadtatás az aratás! A hét év lejárta után következik be.

HanyeczKaroly•  2018. április 29. 12:56

Időtengelyek

+I. Időtengelyek+

1.

Istenünk feltárta előttem, hogy mi a végső idők eseményeinek sorrendje. A Krisztust váró embernek elég annyi, hogy a hitet meg kell vallani, szeretni kell az ellenséget is, minden szenvedést ki kell bírni. Mégsem lehet véletlen, hogy az Úr kijelentések sokaságát hagyta ránk. Több mint húsz éves kutatás gyümölcsét nyújthatom át most testvéreimnek. Kérem, fogadják szeretettel! Ne tegyék le az írást, ha valami szokatlant olvasnak benne! Megéri végigtanulmányozni.
A kijelentett események két időtengelyre kerültek felfűzésre. Az első tengelyt először Dániel próféta említi (Dán.9,24-27). A hetvenszer hét év közül az utolsó hét év esik a végső időre.
A másik tengelyről a Jelenések könyvében olvashatunk. Kezdődik a hét pecséttel, folytatódik a hét trombitával, befejeződik a hét pohárral.
A kérdés az, hogy párhuzamba állítható-e a két időtengely.Találhatóak-e történések, amelyek mindkettőn szerepelnek? Ezek segítenék az eligazodást, hiszen kapcsolatot hoznának létre. Előre elárulom, hogy két ilyen kapocs is létezik.

HanyeczKaroly•  2018. április 29. 11:13

A hetedik az utolsó

+Előszó+

Nagy örömmel találtam rá a Poéta oldalra, mert így lehetőség nyílt arra, hogy verseimet közkinccsé tegyem. A közösség egy boldog tagjává váltam.
Annak is örülök, hogy prózai írások megjelentetésére is van mód. Régóta szeretnék előállni a Biblia végidőkre vonatkozó próféciáival kapcsolatos észrevételeimmel. Ezt most megtehetem, hiszen vallásos írásokkal kapcsolatban csak annyi a fenntartó kikötése, hogy túlfűtött vitát ne gerjesszen. Erre mindenképpen törekedni fogok. Nagyon örülnék a hozzászólásoknak, ám be kell tartanunk a szabályokat.
Lesz egy hiányossága ennek a megjelenésnek. Készítettem egy ábrát a mondandóm könnyebb megértetése céljából, de ezt nem tudom átnyújtani Kedves Olvasóimnak. A gondolatmenet követhető enélkül is, de nagy segítséget nyújt mégis ez a melléklet. Amennyiben küldtök az alábbi címre egy felbélyegzett válaszborítékot, szívesen postázom Számotokra ezt az ábrát. A cím: Hanyecz Károly, Nagyatád, Széchenyi tér 26. 7500.
Remélem, nem bánjátok meg, hogy időt szántok írásomra! A téma talán még nem időszerű, de mindenképpen fontos a tájékozottság ezen a területen.