"Szép" jövőkép

Perzsi.•  2024. február 27. 19:43  •  olvasva: 145

Kapcsolgattam a tv-t. RTL -Fókusz.

Csányi Vilmos etológus professzoŕ: kb 50 év múlva a kutyák, apró genetikai változtatás után, képesek lesznek beszélni.

Számomra félelmetes, hogy egy professzor ennek örvend. Egy fél órás, kutyákról szóló dokumentumfilm részleteit mutatták a tévében. Mind a professzor, mind a riportfilm riportere izgalmasnak, jónak, már -már szükségesnek tartja azt, hogy a kutyák beszéljenek. 

Miért van az, hogy az ember nevű lénynek nem jó a természet úgy, ahogyan van? Miért kell belerondítani, elrugaszkodni a valóságtól? Jóra vezet ez? A mai világban szinte minden torzul. Genetikai kísérletek, melyeknek már semmi és senki nem szab határt, gátat. 

Záróakkordként a riporter azt találta mondani:" Ahogyan az ember bánik a kutyájával, úgy bánik az emberekkel is".

Csak én hiszem, látom azt, hogy ez nem igaz? Sok, nagyon sok embertől hallom , olvasom azt, hogy a kutyáját jobban szereti, mint az embereket. És valószínűleg igazat mond. Van aki a saját hasán spórol, csak hogy a kutyája minőségi kajához juthasson. Vannak szülők, akik hagyják, hogy a kutyájuk belenyaljon a csecsemőjük szájába. Nem, nem arcon nyalja,( bár én azt sem díjazom),hanem bele a szájába. Nem egy, nem kettő, hanem sok videót láttam, látok, amin a kutya a gyerek szájában forgatja a nyelvét, egészen a manduláig. A baba fintorog, van amelyik sír, a szülő pedig videózza, némelyik röhög is mellé. Ritkán engedem meg magamnak azt, hogy minősítsek, de most megteszem. Barmok. De láttam olyan videót is, ahol egy kb 40-es nő nem csak tűri ezt a kutyájától, hanem még biztatja is rá. Kinyitja a száját, s boldogan vigyorog, hogy a kutyája lesmárolja. Emberek! Két külön faj! Oké, hogy szeretitek a kutyát, oké, hogy mented, ha bajban van, oké, hogy egyenrangúnak tartod magaddal. Magaddal, de ne helyezd minden ember elé! Mert ez így nem oké. Írom ezt úgy, hogy szeretem a kutyákat, de tudom és ismerem a határokat. Mikor még lett volna lehetőségem kutyát tartani, nem tettem, mert az én nézeteim szerint kutyának nincs helye tömblakásban. Kínzás. Nem az élettere. Főleg akkor nem, ha a gazdi elnegy dolgozni, 8-12 órára, és egyedül hagyja. Nem hiszitek? Majd elmondják nektek 50 év múlva, mikor kis genetikai változtatással már fognak tudni beszélni.


( Nem célom megsérteni azokat, akik tömblakásban tartanak kutyát, szimplán én azt tanultam, hogy nem az élettere)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2024. február 29. 18:09

@skary: Pedig érdekesebb lenne, ha nem olyan lenne.:-)

skary2024. február 29. 14:19

@Perzsi.: olyan fecsegések lennének mint az embereknél :)

Perzsi.2024. február 29. 10:47

@skary: ;-) Elhiszem! Mert minden reklamációm ellenére hiszem, hogy némely kirakatembernél értelmesebbek. Arra kíváncsi lennék, mit mondanának a gazdájukról, de a kíváncsiságom ellenére úgy gondolom, nincs szükségünk beszélő állatokra. Pl az ablakom alatt csivitelő csulihad reggeli pletykáitól lehet idegbajt kapnék. Vagy a legyek párbeszédétől.Ez a beszélő állat ötlet nem újkeletű, hiszen jó ideje próbálják megfejteni az orángutánok és a delfinek nyelvét. De nem génmódosítással! Szerintem akinek ilyen belefér a jövőképébe, az elsőként magát génmódosítsa.🙂

skary2024. február 29. 10:40

én szívesen dumálnék a kutyámmal :)

Perzsi.2024. február 29. 08:17

@Krisztinka: Nagyon finoman és kedvesen írtad le a véleményedet, amit köszönök. Más, aki nem ért egyet velem, durva szokott lenni, többnyire. Sajnos nem csak videón látom azt, amiről írtam, hanem az életben is. Ezen kívül a városom csoportjában is gyakran olvashatok az elvakult fanatikusokról, akiknek nem a gazembereknél, hanem minden embernél fontosabb a kutyájuk. A videót meg fogom nézni, de neked is érdemes lenne azt a videót megnézni, amiről írtam. Tudod az arcmimika, a testbeszéd beszédesebb minden szónál, de amúgy abban a dokufilmben el is mondja a véleményét erről a prof. Ő már nem a régi önmaga, az én meglátásom szerint. A tömblakásban lévő kutyák sokszor napi 12 órát vannak egyedül. Futtathatják őket napi 2x, reggel és mikor hazaérnek, ez a kutyának akkor is kevés. Amúgy sem értem, miért kell valakinek kutya, ha egész nap távol van tőle. Sokan úgy gondolják, ne legyen egyedül akkor vegyünk mellé társat. Remek! Akkor már ketten vannak bezárva.Felénk a lakótelepen nagyon sok kutya van. Látom min mennek keresztül. Gazdi ül a padon, sörözik, haverokkal duhajkodik , kutya kóborol a házak között, s ha balhéba keveredik más kutyával, csak odafüttyent neki, éles sipoló hangon, de fel nem állna. Vagy ordít neki. Éjjel is. Mert úgy tartja kedve. Zavar mindenkit. Ez nem kutyatartás, ez státuszszimbólum. Józsinak is van kutyája, nekem is kell. Minél nagyobb, vadabb kinézetű, annál jobb. A másik véglet a talajcirkáló, kiskabátban, baseball sapkában, napszemüveggel. Városban a kutyatartás már ŕeg másról szól, mint a kutyáról.

Krisztinka2024. február 28. 21:46

Édes Erzsike, a professzor egy nagyon tájékozott, nagy tudású, fantasztikus elme és ember, ezt nézd meg https://youtu.be/3Ou3xgBnDj4?si=SSB4STwcbahH0jn7 , hidd el nekem, hogy érdemes és akkor megérted, hogy ő nem genetikai módosításról beszél ezzel kapcsolatosan.
A másik, a kutyák csodálatosak és bizony igaz, hogy sok gazembertől többet érnek, sokkal többet. Életet mentenek, terápiákban vesznek részt, vakvezetők, stb és szeretnek, éreznek és még sorolhatnám. A buta videók nem az általános életet mutatják a kutyával, azok a nézettséget akarják mert csak “likevadászok. “ Egy igazából ápolt, oltott és féregtelenített kutya nem veszélyes ránk nézve hiszen évezredek óta az ember társa, persze nem azt mondom, hogy ezért simán hagyni kell ész nélkül nyalakodni az arcunkon.🤣 Ha egy kutya minden nap futtatva van, foglalkozva van vele normálisan, akkor akár egy tömb lakásban is elvan mert békésen alszik hosszú órákon át is, igaz nagy kutyit én se tartanék ott de kicsit simán, nekem is van és most csak egy 2 szobás lakásban lakunk, igaz Dönci csak 5 kilós és a szőre se hullik és jöhet velünk dolgozni is, itt sok kutyabarát munkahely van. Persze lehet kutya nélkül élni de sokkal jobb velük🥰…legalábbis nekem😊

Perzsi.2024. február 28. 19:31

@Mikijozsa: Igen. Azt hiszem a Fókusz adását vissza lehet nézni valahol, bár nem vagyok benne biztos, mert igyekszem a kereskedelmi csatornákat mellőzni. Kb 4 éve ritkán tévedek be hozzájuk. Azért írom a visszanézését, mert érdekelne, ki mit lát bele a prof mosolyába. Engem kirázott tőle a hideg. Egy öntelt, cinikus mosolyt láttam, ahol érzékelhető, hogy egy sokat dolgozó elme átesett a ló túloldalára, s Istent játszana.

S.MikoAgnes2024. február 28. 18:07

@Mikijozsa:

Ez az Mikibá! A józan paraszti ész hiányzik ebből a világból!

Mikijozsa2024. február 28. 17:40

@Perzsi.: már egyre több az ilyen - agyilag megkérdőjelezhető un. "professzor" - gondoljunk csak a bicskei igazgatóra, mennyire szavahihető némelyik, azt csak a jóisten tudja, egy őszinte paraszt embernek inkább mennék a tanácsáért, mint ezeknek., sajna

Perzsi.2024. február 28. 17:35

@S.MikoAgnes: Cs.V professzor a tegnapi Fókuszban nekem nagyon nem volt szimpatikus. Mosolyogva, lelkesen ecsetelte azt a jövőt, ahol a kutya majd beszélni fog. Apró genetikai beavatkozás után-mondta ő. Valahogy nem értí, ( vagy nagyin is), hogy a genetikai módosítások, beavatkozások nem vezetnek jó útra. Ahol állatokkal ezt teszik, ott az emberekkel.is ezt fogják tenni, sőt, biztos vagyok benne, hogy már most is azt teszik.Ő régen egy nemzetközi hírű etológus volt. Az én szememben nagyot zuhant. Azt RTL + adón már tegnaptól látható az erről a témáról készült dokumentumfilm. Nekem nincs olyan adóm. Jobb is, felhúznám magam ezen a filmen. Mert bár sok érdekesség tudható meg a kutyákról, azzal a génmódositó-beszélő kutyás résszel agyoncsapták számomra az egészet.

S.MikoAgnes2024. február 28. 16:48

Tudod, mennyire imádom Micikét, de tényleg mindennek megvan a határa! Szó sem lehet közös ágyban alvásról. Van neki jó kis kutyaólja !!! Gyakran mosom a kezem, ha pl. szeretetből megnyalja, de étkezés előtt mindenképpen. Valóban úgy érzem sokszor, hogy szinte beszél a szemével, hangjával, mozdulataival, de hogy emberi nyelven beszéljen, az képtelenség. Cs. V. prof. régen úgy tartotta, hogy egy értelmes kutya a hároméves gyermek szintjén van manapság.
És kutyának nagy udvar kell, szabad mozgással. Nem tudom elképzelni azt sem, hogy megkössem.
Mit hozhat a jövő!??? Hála az égnek már nem érem meg......

Perzsi.2024. február 28. 12:26

@liketorn: Meg séta. Ami 12 órás távollét esetében elmarad. Leszűkül napi 2 alkalomra. A kutya helye a természetben van. Szerintem.

Perzsi.2024. február 28. 12:25

@Sznearanka: Na, az ágy az egy másik sarkallatos pont. Nem odavaló. Szerintem. Mint ahigyan a kiscipő a lábán, felöltő, sapka, napszemüveg. Akkor a kutya már rég nem barát, hanem játékszer, státuszszimbólum. Ha beszélni tudnának... fognak, mert az egyre aberráltabb világ újjongással fogja fogadni a beszélő kutyákat. A lehetőséget. Akkor is, ha majd "vakaki" bedobja a köztudatba, kell az embernek kopoltyú. Hogy kétéltű lehessen, mert a föld túl van népesedve. Elkeserítő, hogy, az agymosást ennyien nem látják. Tapsikolnak hozzá.

liketorn2024. február 28. 11:43

Minden második szava 'kaja' lenne a blökiknek :)

Sznearanka2024. február 28. 10:11

Teljesen igazad van, én sem szeretnék együtt élni egy lakótérben egy állattal. Mindenki maga tudja a maga határait, nekem nem fér bele. Pláne egy ágyban aludni vele...

Perzsi.2024. február 28. 09:21

@Mikijozsa: Igen, higiéniai szempontból is kifogásolható, ha egy kutya a szájban kotorászik. De láttam olyat is, hogy egy tálból eszik a gyerekkel és a gazdival is. Meg egy falat a babának majd a kutyának. Ez már nem állatszeretet , hanem eszement elvakultság. Szerintem.

Mikijozsa2024. február 28. 08:00

hát szépnek nemigérkezik már semmi, de az hogy a kovidtól félni kell, de a háromméteres bélféregtől már nem, mert ahhoz ugye nem kell mikroszkóp, s nem olyan könnyű harcolni ellene, de a kutya férge mégis veszélytelen(?), meg se mondják annak a naiv emberi lénynek, hogy - vigyázz a kutya férge végzetes következményekkel járhat, á legyen vegás hátha akkor a féreg odébb áll -, na és ha féreg is vegás? ja azt nem tudják megállapítani, de hogy a kovid a szennyvízben is fellelhető na az könnyebb, mert ugye, aki nem hiszi, járjon utána, vásároljon elktromikroszkopot, stb :
nagyon igaz sajnos siralmas ez a világ