Fermentáltam

Perzsi.•  2022. július 14. 15:02  •  olvasva: 114

Régi módszer, sok ötlet van hozzá a  neten. Ám nekem ezt is sikerült elszúrnom.Egy üveg aljára tettem 1 felcikkezett almát, kb 20 szem mazsolát, 3 szem fügét, 5 db datolyát, szegfűszeget, barnacukrot, fél cirtomot. A technika szerint 8 -10 napig kell rothadnia, akarom írni, erjednie. Az üveg tetejét az első napokban pár pillanatra meg kell lazítani, úgymond szuszogtatni kell a cuccot. Nem baj, ha a lében buborékok keletkeznek, az úgy jó. A biztonság kedvéért 14 napot vártam. Ma kinyitottam. Életemben még ilyen erős , csípős cefreszagot nem éreztem. Bátran megízleltem a löttyöt. 1 teáskanálnyit nyeltem le. Nem tudom, hogy pusztán pszichoszomatikus volt -e a hatás, vagy tényleg, de... az összes nem létező népdalt is elénekeltem magamban. ( hangosan nem mertem) Állítólag a lét érdemes szódával felhígítani, s üdítőként fogyasztani. Életemben egyszer ittam kisfröccsöt, de emlékeim szerint az elbújhat az én löttyöm mellett. A fermentált almát megkóstoltam, ezt a jövőben mellőzni fogom.:-) Azt írták tapasztalt fermentálók, hogy akinek így nem jön be a produktum, az forralja fel, s édesítse. Megtettem. Most olyan cefreszagú a lakás, hogy attól tartok valaki bejelenti a címem illegális piakészítő gócpontként. Ezentúl inkább zöldségeken kísérletezem.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2022. július 14. 18:40

@Krisztinka: Biztosan finom a tied.:-) Idén ma ötödszörre raktam le uborkát kovászolni. Rücskös, de poshadt. Nem én válogattam, úgy hozták. Az agyvizem felforrt...olyan szépen kértem, picit nyomha be, s ha recseg, nem jó. A végei is rohadtak. Nem az első alkalom, hogy tesz rá mit hoz. Nem az ő pénze. Burgonyával sziktam én is, ritkán kenyérrel. Néha teszek bele pici vöröshagymát is.

Krisztinka2022. július 14. 18:13

@Perzsi.: biztosan:) én az ubit 4 % - ossal szoktam, tök olyan mint a kovászos, kicsi krumplit szoktam beletenni, kaprot és fokhagymát…itt nincs csak ritkán az a rücskös fajta ubi és igazán pl. kovászos-nak az a jó de ezen mód az ittenivel is sikerül szinte olyanra mint otthon a nyári koviubi:)

Perzsi.2022. július 14. 17:46

@Krisztinka: Köszönöm.🙂 Még most is az orromban van a szaga vagy illata? Cukkini, répa, fokhagyma, kapor, káposzta uborka, és fűszerek. Ezt tettem el 1 órája, 2%-os sós oldattal. Remélem sikerül.

Perzsi.2022. július 14. 17:40

@kevelin: Kísérletezni jó.:-) Bár anno fiaim messzire elkerülték néhány befőttem. Aprószilvából, ősi nevén fosatószilvából tettem el 15 üvegnyi csodát, 8 éve. Szép volt ,kinézetre. Nem bugyborékolt, nem forrt. De mikor kinyitottuk, a plafonig spriccelt a leve. Tetszett a fiúknak, mondták adjam el vegyifegyverként. De nem mind lett ilyen, van amelyik ehető. Édes-savanyú mártáshoz kiváló. Csak sok cukor kell bele, mert cukorbetegként azt alig tettem bele. A gombát én is szeretem, sajttal, fűszerekkel szoktam tölteni. Ma is azt csináltam, de kapott bundát is. Kőkemény maradt belül a gomba.😁 Azért van a bénaságnak előnye is. Nem állnak sorban a vendégek.🙂

Krisztinka2022. július 14. 17:40

Az uborka fokhagymával, kaporral nagyon fini meg a káposzta, répa, karfiol is jó fermentálva… eddig ezeket próbáltuk…gyümölcsöt még soha…hogy én milyen jót nevettem…nagyon cukin írtad le🥰

kevelin2022. július 14. 16:16

De jót nevettem
Én is imàdok kisérletezni.,Kell néha egy kis
Újdonsàg. Most töltött gombàt próbàlok készíteni.Azt mondjàk a gomba egészséges.

Perzsi.2022. július 14. 15:45

@skary: De, jusztis.:-)

skary2022. július 14. 15:20

azsélösszjobb :)