Egy régi nőnap margójára

Perzsi.•  2024. március 8. 12:07  •  olvasva: 52

A nőnappal kapcsolatosan mindenkinek más a véleménye. Van aki ünnepli, vagy ünnepelné, van aki nem. Ezen a napon ( is) megannyi magányos vagy egyedül élő nő szomorkodik, mert nincs kitől ajándékot kapjon. Akár csak egy jó szót, ölelést. Ha nyugdíjas, akkor már a munkahelyén sem számít, tisztelet a kivételnek. 

Nem tudom, illik e nőnek nőtől virágot, ajándékot kapni. Nekem furcsa. Pedig anno a munkahelyemen ez történt. Csak női dolgozók, összezárva, s akkor a szakszervezetis kiötlötte, na, ajándékosztás. Az ajándék megosztó volt. Volt aki harsányan nevetett, míg más vérig sértődött. Történt ugyanis, hogy gyertyatartót kaptunk. De nem akármilyet ám! Egy gyártósorról frissen lepattant, ízlést nélkülöző sakkészlet bábuinak tekerte le a fejét a szakszervezeti bizalmi, s ebbe nyomkodott bele egy vékony gyertyát. Olyan szülinapi tortára való gyertyát. A végeredmény leírhatatlan. Ugyanez a kreatív személy ezután éveken át leragadt a gyertyatartó ötletnél. Így kaptunk sószóróba beleállított vastagabb gyertyát is.( A só és borsszóró vastag, cirádás üvegből volt). De volt desszertestálba , fenyőágakra fektetett almába szúrt gyertya is, meg másféle is. Kb minden, amibe gyertyát lehetett belenyomkodni. Egy idő után már mi magunk adtunk ötleteket neki. Ebédidőben fennhangon beszélgettünk, hol, milyen ötletes gyertyatartót láttunk. De a leírás és a végeredmény sosem hasonlított egymásra. Végül, több év után, szó szerint felszólítottuk, ne merjen több "gyertyatartót" ránksózni. Szót fogadott. Abban az évben képeslapot kaptunk, egy darab  kis kőkemény szaloncukor kíséretében. 

Ej, azok a régi szép idők!

🙂

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2024. március 9. 20:15

@S.MikoAgnes: Bátor tett volt kilépni. Meg is lepődtem, hogy engedték.Anno én a nászutamhoz kértem szakszervezeti beutalót, s igényemet jó előre jeleztem. 1 hónappal az esküvő előtt szóltak, hogy nem lesz beutaló. Apu cége segített ki. A mai napig nem értem, hogyan intézte el. Siófokon voktunk az Ezüstparton 2 hetet. Nálunk aki ki akart lépni, kirúgással fenyegették meg.

S.MikoAgnes2024. március 9. 17:48

@Perzsi.:
Szóval szakszervezeti díj. Műtét után voltam . Az orvosom gyógyfürdőt ajánlott (Hévíz). Kértem szakszervezeti beutalót, sok fizetett év után az elsőt. Kifizettették előre. A Nyíregyházán főorvos nem írta alá, mert Debrecenben műtöttek. Elmentünk az ottani Klinikára. Szintén nem írták alá, mert másik(Szabolcs) megyében laktam. Egy hét múlva kellett volna indulnom. Kértem vissza a pénzt. Nem adták. Erre kiléptem a híres Pedagógus Szakszervezetből. Attól kezdve feketebárány voltam....

Perzsi.2024. március 9. 17:27

@S.MikoAgnes: Valóban lehetne úgy nézni, hogy jobb volt, mint a semmi. De nem tudtunk úgy ránézni, mert snassz volt, és megalázó. Egész évben fizetni a szakszetvezeti díjat, kötelezően, hogy aztán az ünnep, ünnepek előtt, kapkodva összedobjanak valamit. Egy ünnep volt kivétel. A Mikulás. Az mindig szépre, gazdagra sikeredett.

S.MikoAgnes2024. március 9. 14:38

Jobb volt, mint semmi....de márciusban fenyőág és szaloncukor !!!!!!

Perzsi.2024. március 8. 13:14

@Mikijozsa: A magam nevében köszönöm. Itt nem jut el a tagokhoz, a társalgó fórumban vagy a mire gondolsz.most fórumban igen.🙂

Mikijozsa2024. március 8. 12:54

boldog nőnapot kívánok minden poetes hajadonnak, asszonyságnak, anyukának, özvegynek szeretettel

Perzsi.2024. március 8. 12:45

@skary: :-)

skary2024. március 8. 12:26

ejjjjjjjjjjjjjj :)