Márai idézet a boldogság világnapjára...

HarmatiGyongyi•  2021. március 20. 15:28  •  olvasva: 144

Márai Sándor: A boldogságról...


“Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után! Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek.”

Márai Sándor: Füveskönyv (részlet)

Márai Sándor (1900-1989), eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik magyar író, költő, újságíró. (Posztumusz Kossuth-díjas) Márai életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mamamaci402021. március 20. 17:44

"Boldognak is kell lenni, közben", köszönöm szépen, hogy olvashattam. Tapasztalatból tudom, hogy milyen (nehéz) meg
harcolni ezért nap nap után, s nem biztos, hogy elég 28 év
rutinja, főleg úgy, hogy tényleg csak mi vagyunk egymásnak, mert nagyon sok volt az ellendrukker. Dehát, két makacs ember összefog, amúgy tűz meg a víz.