Nem hiszek

dreaming58•  2020. október 19. 16:01  •  olvasva: 278

Nem hiszek istenben.

Sokáig nem is gondolkoztam ezen, mert egyszerűen nem volt része az életemnek.
Most viszont, hogy magam mögött tudom életem nagyobbik részét az összes vacaksággal, amik történtek velem, rájöttem: azért nem hiszek benne, mert ha azt gondolnám, létezik, és mindezek ellenére hagyta megtörténni ezt a sok posványt, akkor semmiképpen sem jó!
Pedig sokkal jobb nekem azt hinni, hogy egyszerűen semmi nincs, és csak nem volt szerencsém, mint ha azt gondolnám, hogy van egy mindenható de rosszindulatú megfoghatatlan lény, aki úri szeszélyből rontotta el az életemet…
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2020. november 7. 23:39

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2020. október 22. 18:38

@Pera76: ha ennyire egyszerű lenne mert ez nagyon nem így van sajnos ma holnap kipusztult az egész emberiség egy erőszakos vallás miatt

Pera762020. október 22. 18:33

@Mikijozsa: Volt a magyaroknak hitük, saját istenképük. Szent Istvántól kezdve nincs az.
A lényeg - szerintem: Egyik vallási guru, szent könyv sem a mindenkié, és fogadjunk el mindenkit az ő hit( rendszer)ében úgy, ahogy. Mindaddig egyik sem baj, ha nem árt másoknak a felfogásaival. Bármi téren nézve is.
Talán ez lenne a sokszínűségből adódó egymásmellettélniség feltétele. Véleményt monfhatunk, eszmecsérezhetünk, de tudjuk: egy vélemény nem húxható rá mindenkire. Én ezt gondolom, más mást. Mindenki amit tud - tapasztalt - abból formál igazságot. S ez így ok.
🙂

Mikijozsa2020. október 22. 17:07

@Pera76: a Bibliának semmi köze a magyarsághoz bárki megtudja ha bele néz, pedig nelünk is vannak szent királyaink de azokról tabu hinni hogy isten emberei lettek volna,micsoda előre megtervezett népbutítás, egy hívő magyarnak kötelessége megtagadni saját népét, másként nem jó keresztény, mit is mondtam? keresztény? ugyan kérem magyar hazánkban nincsen kereszténység, mert mindenhol ki van írva hogy zsidó keresztény egyház, tagjai a Mózes törvénye szerint élnek

dreaming582020. október 22. 16:54

@liketorn: Én ismerem a Bibliát, sőt jártam hittanra is - mesét hallgatni... Szép mese, egy része történelem, de nem túl sok köze van a valósághoz.
Az "istenfélő" gátlástalan diktátorért pedig napjaink Magyarországában nem kell túl messzire menni......... Népirtást még nem rendelt el.......MÉG!

Pera762020. október 22. 07:22

@liketorn: A Biblia magyar? 🙂

liketorn2020. október 22. 06:55

@Pera76: A kérdésidre_:
1. Abból kell építkezni amink van! keleten nyugodtan lehet Budha a fő, sőt
én szerintem minden vallásból lehet meríteni pl. a szeretetet mint erényt(és
parancsolat a Bibliában)
2. Ezeket a szentírásokat nagyon bölcs emberek írták valaha, ha nem is
szentek, és ha te nem is, a döntő többség már eldöntötte helyetted. Jobbat
te sem tudsz! Egy egész könyvnyit legalábbis.
3. A félelem nem jó dolog, csak az előfordulható rossz. Lehet jól és hibásan
is nevelni.
Amint az egyénnek kialakul a véleménye, megemberesedik, úgyis eldönti
hogy milyen tanokat követ. De tudni fogja zsigerből hogy rossz pl.
lopni. Amúgy is züllik minden szét ebben a szabadosságban, amit tévesen
szabadságnak fogtok fel. Egy hívő ember, aki nem bigott, viszont
megbízható és korrekt!
Szóval a Biblia mint erkölcsi kódex, jóra nevel alapjában. 1000x annyi
népmese és tanmese nem tud annyit mondani, mint egyetlen
tízparancsolat...

Pera762020. október 22. 06:31

@liketorn: Miért nem esetleg pl. Budha/Krisna tanításait? 🙂 Ki döntheti el és milyen jogon, hogy melyik isten/próféta az egyetlenigaz?
Én azt gondolom, nem kell félelmet táplálni senkibe. A félelem nem ad erkölcsi alapot. A tiszta lélek, a szeretet inkább igen.

liketorn2020. október 22. 04:54

A fiatalkori erkölcsi nevelés miatt kötelezővé tenném a bibliaórákat! Ez csak egy szerény vélemény. Van aki más szerint hiba telezsúfolni a gyerek fejét irreális félelmekkel. Mégis inkább féljen a kisember, mint sok esetben gátlástalan diktátor váljon inkább belőle. Ez egy erős erkölcsi alapot ad. Még ha nem is hisz benne, tudni fogja mi a helyes, a jó, és mi a rossz...

dreaming582020. október 22. 03:39

@Pera76: Ugyan én nem kételkedem - legfeljebb magamban időnként, de igazából én sem tudom a tutit (honnan is tudnám?) Ezért is nem értem azokat, akik meggyőződéssel állítják az ellenkező verziót - honnan tudják?
Ez is profán párhuzam lesz, de szoktam nézni az Ifjú Sheldon c. vígjátéksorozatot. Nem tudom, ismered-e, de ott a kissrác zseni, és abszolút materialista istentagadó gondolkodású, az anyja meg egy "szentfazék" - na ott a gyereknek vannak zseniális beszólásai anyukának, na meg a helyi tiszteletesnek is :) Jókat mulatok rajta :)

Pera762020. október 21. 19:55

@dreaming58: Szerintem te sem vagy buta. Sőt... Nem hiszem, hogy egymás alá/ fölé helyezhetnének minket. Csak olykor azt érezzük, hogy túl sok jutott... És sok a miért. És állunk s kételkedünk. Magunkban is.
(Amúgy néha én is azt gondolom, hogy marionett-bábuk vagyunk, s rángatnak. 🤫 Valaki. Vagy valakik. Persze, remélem, hogy ez nem igaz. Majd egyszer hátha kitiszul. Sok a fekete folt.)
Ölelès innen is...

dreaming582020. október 21. 17:37

@Pera76: Én nem vagyok pasi, de (eddig is így gondoltam, most végig olvasva soraidat tudom is) szerintem is okos vagy!
Okosabb nálam, mert te ilyen szépen össze tudtad szedni ezeket a gondolatokat, amik részben közösek az enyémekkel.
Köszönöm neked, és én is további legjobbakat kívánok neked.
Ölellek!

Bugatti3502020. október 21. 09:18

@dreaming58: Igazad van, ez van ! :)

Pera762020. október 21. 09:08

Egyszer a mélyen hívő(nek tűnő) húgomtól kérdeztem, hogy szerinted ül egy fehér szakállas vén trotty a felhőkön, aztán balra ostorral veri a tévelygőket, jobbra áldást oszt a jóknak?
Sokáig puffogott rám.
Legkisebb néném nagyon vallásos, egyszer elszóltam, hogy a Biblia színes meséskönyv, s ha betartanánk minden tanítást, szomorú lenne. Különben semmi közöm más népek isteneihez, prófétáihoz. Nekem a jó öregisten megteszi. Magyar volnék, nem zsidó.
Majd kidöfött a szemeivel.
Szomszédasszonyomnak egyszer mondtam, hogy a hiszekegykor érti-e, amit mormol. A test föltámadására utaltam... Amit megesznek az egerek, nyüvek, az visszaépül?
A hátam mögött lepcsegte, hogy örökké okoskodok. A volt férje rászólt, hogy okos vagyok, bár lenne ő is az. A férj mesélte el nekem. (Amúgy jól esik, hogy bár a férfiak tartanak az okos nőktől, mégis tisztelik őket. Többen hangoztatták a szememve, hogy adnak a véleményemre. 🙂 Hiúság, persze, van még mit munkálkodjak magamon.)
Szóval: senki nézetét, elveit, hitét nem bántva - mert nincs bajom a rózsazsínű istenekkel sem, a lilaillatú emberekkel sem, amíg nem ártanak azzal senkinek, amit képviselnek - de véleményt formálva, azt gondolom - eddigi tapasztalataimból, tudásomból adódóan, hogy nem az ember a teremtés koronája. Létezik valami több, jobb, aki ezt a rendet létrehozta. Merthogy azt vallom: a világban rend van, a földi lét számunkra teljesen optimális, a körülmények szuperek és semmiből nem lesz semmi. Nem látjuk még át a nagy egészet, sok az ismeretlen. De ha egyetlen feltétel másabb lenne, pl. az ózonréteg megszünne/a nap vörös óriás lenne/a naptól számítva az első bolygó vagy a hetedik lenne a föld, ha az oxigén a légkörben 10 % lenne csak/holdunk nem lenne vagy 5 lenne és távolabb/a föld dőlésszöge megváltozna/forgástengelye felgyorsulna/édesvíz nem lenne stb., ezen nem tilos elmélkedni: nem létezhetnénk. (Ebben a megtestesülésben semmiképpen.)
A szabad akaratunk szerint gazdáskodunk magunkkal - másokra is hatunk így-úgy, a történések, problémák nem mindig akkor érthetőek... Sokszot utólag. A kemény leckék sem véletlenből a miénkek.
A reinkarnáció hívők elfogadják zömében a most rosszait is. (Múltbéli tettek karmái.) A katolikusok tudják, hogy itt szenvedsz, túl üdvözülsz.
Én azt mondom: tapasztalni, tanulni vagyunk itt, jobbulni, jobbítani, segíteni a világot. Rájönni arra, hogy magunk megismerve mit adhatunk hozzá a nagy egészhez. Boldognak lenni vagyunk, nrm szenvedni.
Eljutni odáig, hogy nem félni semmitől sem: csoda. Megérteni azt, hogy mindenki igaza igaz. Megérteni azt, hogy nem mindenki ért meg.
Elmondani, hogy ez az én "tudásom", de nem univerzális. Mindenkié más, más utakat jár minden ember. Sok közös metszéspont lehet, de nem egyforma az össz.
Sok-sok ajtó van, és sok feltárul, ha keressük, ha készen állunk arra, hogy belépjünk.
Én sokáig vádoltam embereket, istent, sorsot. Ma tudom, hogy a buktatóim nélkül nem ez lennék, nem így. Megköszönöm a rosszak(arók)at, mert megtanultam, hogy milyen ne legyek. Hogy mindenféle gödörből ki lehet peckelődni. (És ha valakinek jutott, nekem bőségesen. Ép elmével kibírni és újrakezdeni, hagyni, hogy segítsenek, összeszedni a maradék énhit szilánkjait, gömbbé formálni: nem könnyű.) Hogy a jó munkálkodik, s nem vagyok egyedül. Segítenek az "angyalok". Hogy értékeljem magát a léte(zés)t. Hogy mennyi erő, csoda lakozik bennem. Nélkülük nem mindenre jöttem volna rá. Élném a semmi kis életem, ha persze még nem döglöttem volna bele. Megtaníthatom ezeket mindazoknak, kik hozzám fordulnak. Akik ismernek. Akik láttak lenn. Akik szerint csoda, ahogyan felálltam. Az is.
A csoda mindnyájunkban él. Megöljük néha. De főnixként feltámadva újra szárnyat bont. Halhatatlan. És ha erre rájövünk, megtaláljuk a helyünk, az apró kis örömök megnagyobbulnak.
Jobbakat. Szépeket neked!

dreaming582020. október 21. 04:44

@Rozella: Drága Rózám! Magamban igyekszem hinni - bár egyre nehezebb, ahogy egyre "romosabbá" válok, de azért igyekszem :)
No meg a sok egyedüllét (mióta nyugdíjas vagyok, és ez egybeesett a karantén kezdetével) sem segít...

dreaming582020. október 21. 04:41

@Mikijozsa: Így van. Önös érdekből felhasználják a szerényebb gondolkodású embertömegek az ismeretlentől való félelmét...
Így volt ez régen is, és így van mai napig...

dreaming582020. október 21. 04:37

@Bugatti350: Az "ó, istenem" nem releváns.
Profán lesz a hasonlat, de ha valaki azt mondja kötőszóként hogy b*meg, az sem gondol nemi aktusra közben...
Ez már átment a köznyelvbe (már a jajistenem) minden mély tartalom nélkül.
Ez van.

Mikijozsa2020. október 20. 11:37

hozzátenném - persze embere válogatja, kit érint meg egy népirtásra felszólító mondat ls ki marad közömbös ezek hallattán vagy olvastán, a papokat biztos hogy nem érdekli de a nép is hibás mert rábólint

Rozella2020. október 20. 11:34

Az nem baj, ha benne nem hiszel, de ha magadban sem, az igen...:(
Az életünk nem csupa fehér és fekete... Színes is tud lenni, ha nem csak a sötétet látjuk meg. Ne add fel, szép, színes napokat, és éveket kívánok! Ölellek szeretettel!

Mikijozsa2020. október 20. 11:17

@dreaming58: minden emerben van egy belső hang, na az lehet hogy isten, de ez magánügy, nem közös pl a Mózes istenével, aki a Mózes 5 könyve szerint a 7. fejezetben azt mondja minden népet irts ki magad előtt ahova bemész, minden népnek adhatsz kölcsön, kamatra de a te testvérednek (gondolom fajtatesóról van szó) nem adhatsz kamatra... szóval ez az isten biztos hogy nem szól hozzám tehát a papok érdeket hogy ilyen istent fogadjunk el, akiben én nem hiszek mert egy isten nem lehet népírtó, vagy bankárossok istene, stb

Bugatti3502020. október 20. 08:53

Én, már hallottam egy híres ateista ( papi temetést is kapott) szájából, hogy "Ó Istenem! " :) Valamiben vagy valakiben hisz az ember, de nem tartja be !
Ölelésem ! .')

dreaming582020. október 20. 00:15

@okeanus: köszönlek :)

dreaming582020. október 20. 00:14

@Mikijozsa: köszi hogy olvasol.
Alapból is ateista volnék, de néha rámtör, hogy elemezzem magam - annyian éreznek másképpen. De én nem...

Krisztinka2020. október 19. 20:29

💛

okeanus2020. október 19. 19:32

"A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van -, hogy nem létezik."

Friedrich Nietzsche

Mikijozsa2020. október 19. 18:10

bizonyhogy semmi nem vezeti az egyént arra hogy isten létezik, de ha igen akkor sem szól senkihez, nem lehet tudni semmit, viszont mindenfelé nyüzsög a sok vámszedője a hitnek, bebeszélik az embernek ravasz módon hogy kezdjen el hinni és máris fizesse cserébe a sápot a cégnek... jól írod isten ha van - ha nincs - adna jelt hogy higgyünk venne, de ő nem - ezt az emberek nevelik az emberbe, szóval azt is kéne nézni - kinek az érdeke az én hitem? papokon kívül van-e még valaki? üdv szép estét kívánok

dreaming582020. október 19. 16:12

@skary: a mese szerint mindenható

skary2020. október 19. 16:03

azé ennyi milliárd személyt nem löhet kézi vezénylésse irányítgatni :) ez még a nagy diktátoroknak sé sikerűt :)