Pillanatképek

HarmatiGyongyi•  2020. május 24. 19:02

Úszóleckék Hévízen...

PILLANATKÉPEK életem apró történéseiből 3. rész

        Nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy Magyarország egyik legszebb helyén, a világhírű hévízi gyógyvíz segítségével kúrálhatom a betegségemet.  Csak volt egy kis bökkenő: féltem a tó mély vízétől. Hogyan fogom én legyőzni a víziszonyomat?
        Bizonytalanságomnak hangot adva váratlan segítséget kaptam szobatársamtól, aki "szaktanácsával" mellém állt, segített, bátorított. Kíséretében, úszógumival felszerelkezve merészkedtem bele először a vízbe: A kapaszkodónál óvatosan "lógva" töltöttem el pár percet, s csak lassan merészkedtem beljebb.A következő évben egy másik szintén barátságos, megértő és segítőkész betegtársam tanácsára hallgatva vásároltam egy pár karúszót. A szanatórium medencéjében való próbálgatás után (biztos ami biztos), meglepődve tapasztaltam milyen felszabadító érzés így mozogni a tó vízében. Most már elmertem engedni a kapaszkodót és szép lassan egyre jobban felbátorodtam. Ma már alig várom, hogy megcsobbanhassak a gyógyvízben. "Vízi jártasságom" óta a gyógykezelések végén mindig szomorúan búcsúzom el a tótól - annyira megkedveltem, hogy már az sem zavar, hogy mennyire mély és sehol sem ér le a lábam.
       Pár évvel ezelőtt úgy alakult, hogy a sok törődést amit szobatársaimtól kaptam én is viszonozhattam valaki másnak. A szanatórium medencéjében az egyik vízi torna alkalmával megpillantottam egy idős hölgyet, aki láthatóan félt a vízben, görcsösen kapaszkodott a medence korlátjába. (Mintha csak régebbi önmagamat láttam volna.) A torna befejezése után odaúsztam hozzá és elkezdtünk beszélgetni. Beigazolódott a sejtésem: csak a családja kedvéért szánta rá magát a gyógykezelésre. Megígérte nekik, hogy mindent megtesz a gyógyulása érdekében. Biztattam, elmeséltem a saját történetemet, és felajánlottam a karúszómat kipróbálásra, amit egy kis gondolkodás után el is fogadott, ha én is mellette maradok a vízben. Jó érzés volt látni ahogyan "Marika néni" szép lassan felbátorodik és már nem fél a korlátot elengedni. A próbálkozások meghozták a "sikert", pár órával később már boldog mosollyal az arcán mutatta meg mindenkinek a "tudományát". 
    Jóleső melegséggel töltött el, hogy én is részese lehettem víziszonya legyőzésének, és önkéntelenül is eszembe jutott az alábbi Ige: „...aki mást felüdít, maga is felüdül" (Példabeszédek 11:25).

Pillanatképek sorozat többi részeit az alábbi linken olvashatod:
https://abekessegszigete.blogspot.com/search/label/Pillanatk%C3%A9pek


A történet megjelent a Nyitott Szemmel magazin 52. számában...
www.nyitottszemmel.hu

HarmatiGyongyi•  2020. május 11. 12:30

"Békesség-gyümölcs" szüretelése...

      PILLANATKÉPEK életem apró történéseiből (2.)                                                                                          

Meghívást kaptunk egy körülbelül 250 lelket számláló Baranya megyei kis faluba  gyümölcsszedésre. Szép kora őszi időben elindultunk autóval, útközben gyönyörködtünk a szelíd zselici dombság látnivalóiban.
A táj elvarázsolt bennünket. A kertben édeni nyugalom fogadott bennünket. Láttuk, hogy a fák roskadoznak az érett gyümölcsök alatt, mintha csak ránk vártak volna. Mintha csak mondták volna minket is vigyél 

el magaddal. Jókedvűen, vidáman teljesítettük is a kérésüket. Gyönyörűen sütött a nap, zümmögtek a méhecskék, a madarak trilláztak, leírhatatlanul jó érzés volt a városi nyüzsgésből kiszabadulni pár órára,
megkönnyebbült a testünk-lelkünk! Olyan sokat szedtünk a magukat kínáló gyümölcsökből, hogy alig tudtuk mindet elpakolni, úgy hogy még számunkra is legyen ülőhely az autóban.

Így aztán arra gondoltunk, hogy megajándékozzuk azokat a barátainkat, akik nem tudtak eljönni ebbe a természet által gyönyörűen berendezett, megterített  kertbe. Ahogy a kosaraink megteltek a mosolygós,
finomabbnál finomabb gyümölcsökkel: almával, körtével, szőlővel, szilvával, úgy telt meg a lelkünk is békével és nyugalommal. Nagyon jó érzés volt továbbadni a leszedett gyümölcs egy részét, megtapasztalva
az önzetlen szeretet örömét. Amilyen szeretettel kaptuk, olyan szeretettel adtuk tovább!!! Ahogyan a Példabeszédek könyvében (11:25) olvashatunk erről:
"A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is felüdül."
Még egy utolsó pillantást vetettünk a kertre és láttuk ahogyan egy szellő finoman megmozdítja a fák ágait, mintha ők is búcsút intettek volna, megköszönve, hogy könnyítettünk a megterhelt ágaikon,
jövőre újabb gazdag terméssel hálálva meg azt. Jó érzéssel búcsúztunk a kerttől, tudtuk ide még visszajövünk!
  S.D.G.



Pillanatkép sorozat többi részei az alábbi linken olvashatóak:
https://abekessegszigete.blogspot.com/search/label/Pillanatk%C3%A9pek


HarmatiGyongyi•  2020. május 10. 12:04

A csipketerítő meséje...

PILLANATKÉPEK életem apró történéseiből. (1.)

      Az évvégi ünnepek felé közeledve az ilyenkor szokásos nagytakarítással voltam elfoglalva. Sietősen végeztem dolgomat. Csupán az járt a fejemben minél előbb meg legyek vele, letudjam, mint kipipálandó feladatot. És ekkor valami váratlan dolog történt - pillantásom egy fehér csipketerítőre esett, mely az egyik polc mélyén szenderegve várta, hogy kirázzam belőle a port, a feledékenység porát. Hirtelen emlékek villantak fel és egy kedves, idős hölgy arca derengett fel előttem, akinek kezében mindig fürgén szorgoskodtak a horgolótűi, szépséges mintákat varázsolva a vékony fonálból. Margit nénivel pár éve három hetet töltöttem egy szanatóriumi szobában, reumánkat gyógyítgattuk több-kevesebb sikerrel.
     Emlékszem azon a nyáron tikkasztó kánikula gyötörte az embereket. Éjszakánként a kicsinyke szobánkban annyira fülledtté vált a levegő, hogy szinte égetett, vizes ruhás borogatással próbáltuk lehűteni magunkat.
Az álom messzire elkerült bennünket, így szép lassan elindult közöttünk egy egyre bensőségesebbé váló beszélgetés, melyhez a sötét szobába bevilágító csillagok fénye meghitt hangulatot teremtett. Apró titkok, örömök, bánatok, félelmek, egészségi problémák és családi drámák bukkantak felszínre az emlékek rejtett tárházából. És folyt belőlünk a szó éjszakáról éjszakára. Egy ízben hirtelen megakadt a társalgás, gondoltam talán elaludt a szobatársam. Ekkor Margit néniből mély sóhaj szakadt fel, s éreztem, most valami nagyon fontos titok részévé válok. 
    Szobatársam a 2. világháború idején tragikus körülmények között elveszítette édesanyját, akit a származása miatt deportálták. Ő csupán pár éves volt akkor, nem nagyon maradtak emlékei vele kapcsolatban, de a hiányát még most is fájó sebként hordozza magával. Megrázó, felkavaró eseményekben bővelkedő életéről - e legsúlyosabb sebtől eltekintve - Margit néni mindig mosolyogva beszélt, sohasem panaszkodott.   Éreztem, hogy a hála és a megelégedettség nála őszinte és belülről fakadó.           

      Gyógykezelésünk végére mindketten tudtuk, hogy a három hét alatt egy olyan különleges lelki-híd épült fel közöttünk, amelynek egyik tartópillérét a szeretet a másikat pedig a bizalom eltéphetetlen szálai alkotják. Margit néni barátsága mellett egy külön számomra készített fehér színű csipketerítővel is megajándékozott. Napközben mindig szorgalmasan mozogtak a horgolótűi és én nem is sejtettem, hogy nekem készül az a kis csipkecsoda.
        Az emlékek világából egy szempillantás alatt tértem vissza az évvégi nagytakarítás hétköznapi világába, de már lélekben lecsendesedve. Szép lassan kiráztam a port a terítőből, visszatettem a polcra, de most már egészen
másképp láttam a világot.     
    S.D.G.

Pillanatképek sorozat többi részeit az alábbi linken olvashatod:
https://abekessegszigete.blogspot.com/search/label/Pillanatk%C3%A9pek

A történet megjelent a Nyitott Szemmel magazin 52.számában...www.nyitottszemmel.hu