Poet évkönyv 2010. – Szubjektív

jagosistvan•  2010. december 29. 11:30

Poet évkönyv 2010. – Szubjektív

 

A minap vehettem – immár harmadszor – kezembe az új POET évkönyvet. Furcsa kettősség volt bennem, melyet a tavalyi példány gerjesztett. Mivel nekem az csalódás volt. Senki ne értsen félre, nem a minőséggel voltak gondjaim, hanem azzal hogy a csekk befizetése és a vers elküldése ellenére sem kerültem bele. Egyszerűen kifelejtettek. Legalább is az indok ez volt.

Tehát némi rossz szájízzel bontottam ki a borítékot. Ez a szájíz néhol hol eltűnt, hol visszajött. Ami egyből feltűnt az a keményborítás volt. Ahogy a kezemben tartottam megállapítottam, hogy a fogása kellemes, bár egy kissé csúszós. Úgy voltam vele, hogy ez legyen a legkisebb gond.

Most térjünk rá a dizájnra. Első gondolatom az volt, hogy ez egy mesekönyv. Már a címe is ott lebegett lelki szemeim előtt. A Pávatündér kalandjai. Az alkotás mesés, de véleményem szerint nem egy verses antológiához való, még akkor sem ha a cím, próbált passzolni Sivák Enikő egyébként tetszetős grafikájához. Egyedül az idézetek voltak azok melyek tetszettek kivitelileg.

A hátsó borító rémes. Az ajánló melyet Juhász Magda néni írt, csupa nagybetű, ráadásul igénytelen módon van tálalva. Ezt úgy vélem a szerkesztőnek lehetne a számlájára írni. Két dolog lehetséges. Nem tudja mi az hogy „sorkizárt”, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyta.

 

A belső papír lehetne vastagabb is. A sorok átsejlenek a másik oldalról, ami valljuk be, igen zavaró lehet. De hát valamit valamiért. A kemény borító ára a silányabb lap-papír. A fejléc és az impresszum rendben van.

Egy szó mint száz: a tavalyi dizájnilag jobban tetszett.

 

Akkor most térjünk rá a könyv lelkére, vagyis a tartalomra. A cim: Illúzió. Nos ez a cím mindent elmond, és semmit se. Mit is jelent az Illúzió? Érzéki csalódás, ábránd, nem valós dolog. Aki úgy ír hogy a valóságot kifelejti költészetéből és rózsaszín függönyök közt henyélve siratja múltját, jelenét, jövőjét, annak bizony sokat mondó e cím. Viszont aki a valóságról ír...

A Juhász Magda ajánló szövegével már foglalkoztam, mint dizájner. Most a sorok mélyére próbálok menni ami persze nem olyan mély hogy az ember elvesszen benne. De ez nem is elvárás ilyen szinten hiszen csak egy amatőr antológiáról van szó. Juhász Magda néniről tudni kell hogy nem amatőr. Számos kötete jelent már meg és még benne van legalább ugyanennyi. Az ajánlót olvasva egy kicsit irigy is voltam rá. Ugyanis az értelmezésem szerint amikor írta ezeket az ajánló sorokat, már kezében tartotta a könyvet. Ergo Ő előbb kapta meg mint én vagy bárki más. (Ez volt a vicc!)

 

Nagy örömömre szolgált, hogy sok ismerőst véltem felfedezni a kötetben. Ugyanakkor nagy bánatomra is, hogy sok ismerős kimaradt. A tavalyihoz képest kb. száz oldallal lett kevesebb, ami azért elgondolkodtató. Gál János, Szécsényi Barbara, Papp Für János és Többiek. Hol vagytok?! Hol vannak azok a költők, akik az első évkönyvben meghatározó szerepet játszottak?

 

A kötetet szomorúan tettem odébb. A Pávatündér kissé dacosan nézett rám a válla fölül. Illúzió – suttogtam magamnak. Majd megteremtem magamnak az én évkönyvemet – itt legbelül - ahol minden Poetes barátom verse szerepelni fog. Megteremtem...

 

Mint fentebb írtam, a könyvnek lelke van, csakúgy mint nekem, s akinek van, annak fájni i szokott. Így hát újra fellapoztam s próbáltam nem törődni a hiányzókkal, helyettük inkább az „évkönyves” barátaimra koncentráltam. Vitorla druszámra, Bódai-Soós Juditomra, Bíbor Katára, kinek csak szimplán király vagyok és Mindenkire aki ebben az évkönyvben szerepel. Végül is jó dolog az évkönyv és ezt sohasem vitattam. Egy örök emlék, melyben mi amatőrök költők, örök mementót állítunk egymásnak és magunknak egyaránt.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

jagosistvan2010. december 29. 21:09

Akkor készülj egy kőkemény sörpartira. :)))

Törölt tag2010. december 29. 18:51

Törölt hozzászólás.

jagosistvan2010. december 29. 18:16

Na akkor most a félreértések elkerülése végett: Ez nem az évkönyv lejárató kampánya, hanem az én szubjektív véleményem. Az én véleményem szerint azért kerültél bele az évkönyvbe, mint mindenki. Fizettél érte. Ezt nem is savallom. Csak hiányoznak belőle olyan nevek akiknek a verseit szívesen olvasnám. Az antológiáról a véleményedet elfogadom, ugyanakkor nem értek vele egyet. Én simán el tudom olvasni. Ám ebből is tanultunk. Legközelebb világos háttér lesz. Mondjuk sörszínű. :)))

jagosistvan2010. december 29. 18:10

Eszter, először is köszönettel tartozom a magyaros cuccokért és a nászajándékért. Nagyon megleptél vele és jól esett. Ági azóta is rájár a raffira. :)))

A hiány lehet hogy halványul, de a legszebb mégis az lenne ha mindenki. Ugye érted? :)

Gábor napján személyesen? :)

Ami az antológiákat illeti: Az évkönyvben minden szerzőtől egy vers van. Lehetnek olyan kötetek is, ahol ez nem így van. Ott annyi történhetett hogy valaki akár több verssel is pályázhatott. Ha nincs limitálva a szerző-vers arány, akkor simán lehetséges.

Törölt tag2010. december 29. 17:57

Törölt hozzászólás.

jagosistvan2010. december 29. 17:45

Tigris igazad van. Nemcsak őket.

Törölt tag2010. december 29. 17:10

Törölt hozzászólás.

K.Eszter2010. december 29. 15:04

Helló Jagi!
a hiányokról annyit: 2 nap kellett hozzá, hogy leessen: te is István vagy... (a Jagi, az Jagi...) Így aztán bocs, de nem köszöntöttelek fel.

De a hiány elhalványul, ha valami mást, jót (netán jobbat) kapunk. Pl. felfedezek egy-két új szerzőt, nagyon-nagyon jó verset, akkor elhalványul, hogy ki nem volt benne. Marad a jó. Az viszont bosszantó, ha nincs... Netán Gábor napon köszöntenélek fel... Mit szólnál hozzá? :)
Szóval verses antológiától legalább verseket...

Mielőtt bárki mellre szívná: se az ideit, se a tavalyit, se az elsőt nem ismerem.
Csak úgy általában: mit várnék el tőle.

És jut eszembe: kicsit meghökkent (!!!!!), ha egy antológiában a jó szerzőktől 1 vers van, másoktól meg 6-8-10...

tigris2502010. december 29. 14:26

Hát...Gál Jánost,Szécsényi Barbarát,Papp Für Jánost én is hiányoltam a kötetbőll...de nemcsak őket...

jagosistvan2010. december 29. 14:20

Lehet hogy az anyagiak, lehet hogy más. Szerintem minden embernél ez más és más.

Törölt tag2010. december 29. 12:43

Törölt hozzászólás.