Tiborcz panasza Pandora és Aphrodité miatt

AndrisFF•  2018. február 3. 22:23

Hozzászóló: thyborc
(Ideje: 01-14-2018 @ 06:43 am)

Comment: Vártam, vártam, mert nem akartam elsőnek kommentelni. Kockázatos ahhoz hozzászólni, akinek láthatóan kisujjában van a mitológia. Az egyértelmű, hogy a torzszülött Gólem irigyli a hasonló műhelyben készült szépséget. De a többi sejtelmesen, és bizonyára szándékosan elrajzoltnak tűnik. Kinek jut az a hálás feladat, hogy a két kezével gyúrja ki Aphroditét (vagy inkább Pandorát)? Stb. Amellett, hogy elgondolkoztat, örömet szerez a költői szépségű leírás. Üdv. Tibor


Kedves Tiborcz! Ez a panaszod nagyon könnyen megválaszolható, ugyanis én egytemistaként Szegeden a Tisza-parton iszapból életnagyságban kiszobortam számtalanszor a háton fekvő nőalakot. Az aszfaltot telerajzoltam a bandánk éjszakai körútjain a városban kocsmától kocsmáig két prototipikus alakkal krétával. Híres voltam róla. Ugye mindenütt jártunk, és a társaim örömmel megvárták a művek elkészültét. Grafittal is megoldottam. Az egyik alak EGY SZÖKKENŐ MEZÍTELEN NŐ, A MÁSIK A MAGÁNYT REPREZENTÁLÓ MEZTELEN FÉRFIALAK, AKI ÜL FELHÚZOTT TÉRDÉT ÁTKAROLVA LEHAJTOTT FEJJEL. A GRAFIKUS MEGOLDÁSOKAT, MIUTÁN MÁSODÉVES KOROMBAN 1963-BAN MEGNYERTEM AZ ORSZÁGOS DIÁKTALÁLKOZÓ KAPCSÁN RENDEZETT KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁST ÉS VERSENYT, BEKERETEZTETTEM. EZ A KÉT MŰVEM MINDIG AZ ÁGYAM FELETT VOLT, MOST IS. A TÖBBI ERŐSEN KUBISTA PASZTELL ÖNARCKÉPEM ÉS SOK MÁS SZÉPSÉG, AMI KIVÁLTOTTA A ZSŰRI EGYÉRTELMŰ VÉLEMÉNYÉT, ELKALLÓDOTT AZ IDŐK SORÁN. Az Aphroditéket elmosta a víz, széttaposták a Tisza-parton fürdőzők, elmosta az eső. De tényleg jó volt csinálni képlékeny agyagból. Siklik rajta a kéz. De minden meleg nyári napon újjászületett. Irígyelte a Gólem. Most nem térnék ki Pandora szelencéjére, aminek lecsaptam bús fedelét, hogy ne jöjjön ki a remény, a kielégülés reménye. Szóval húztam az aktust.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

AndrisFF2018. február 7. 06:59

@Edeke

Kedves Edeke!

A mostani hozzászólásoddal sem sikerült kikerülni abból a kategóriából, akik valószínűleg egyszerű emberi irígységből a szellemi teljesítményt igyekeznek semmibe vannik. És kekeckednek. Ők persze nagyot és folyamatosan alkotnak, csak eltitkolják, nem beszhélnek róla. Valószínűleg szégyelik is.

Amit elismernek teljesítménynek, az pusztán a spot. Abból is csak a foci, a vívás, az úszás. A tornából már csak a lólengést fogadják el teljesítménynek. Sekélyes viklágkép. Hol marad a tudomány, a művészet, a politika, a feltalálás. Most nem mondtam igazat, mert a Rubik-kocka és a golyóstoll (Bíró) feltalálása az igen, az teljmesítmény, de a Nobel-díjasok közül a magyarokat tekintve nem kap elismerést Oláh György (vegyész), Hevesy György (vegyész), Wigner Jenő (fizikus), Gábor Dénes (fizikus), Békésy György (fizikus, audiológus), Szent-Györgyi Albert (biokémikus), Bárány Róbert (orvos), Zsigmondy Richard Adolf (kémikus). Ellenben hiteik szerint elismést érdemel Neumann János, mint Nobel-díjas, állítólag a számítógép feltalálója, valójában a számítógépen tárolt program felfedezője, Teller Ede, a hidrogénbomba atyja, akik soha nem kapták meg a Nobel-díjat.

Én bizony a bántás jegyében írtam ezeket. Mert a szűklátókörűség és irígység mintapéldájának tartalak. Ne állj le, mert nagyon jó labdákat adsz fedl, és én örömmel csapom le a magas labdát.

Edeke2018. február 7. 05:13

@AndrisFF: Elolvastam, itt a poeton pár hszedet, sokat töröltek azóta. Először azt hittem lódítasz, de utánad néztem: minden elismerésem, csak irigyelni tudlak. Viszont, sztem túl sokszor emlegeted ezeket az eredményeidet. Valóban, büszke lehetsz rájuk, (mindenki az lenne)
Írod: "nem értem. Mit piszkálja, piszkálta egész életemben az embertásraimat az, hogy minden területen számtalan díjat kaptam."
Lehet nem az piszkálja, csak hogy sokszor hozod szóbe.
(nagyon kérlek ne értsd félre, még mindig a nembántás" jegyében írok, ha tolakodónak tartod, szólj, és leállok ok?)"

AndrisFF2018. február 4. 18:32

@Edeke

Kedves Edeke. Tök jó kérdés. Csak az indítékot nem értem. Mit piszkálja, piszkálta egész életemben az embertásraimat az, hogy minden területen számtalan díjat kaptam. A spottól a bélyegkiállítás és versenyig. A teljesítményeim én az Ön maliciózus megjegyzése miatt nem fogom szégyelni. Maradok tisztelője. Egyébként marad utánam 379 verspublilkáció, a művészetpszichológia tanítását lehetővé tevő 2 szöveggyűjtemény, az elméleti és módszetani tankönyveim, 128 tudományos publikáció, számos szócikk a művészetpszichológiával foglalkozó lexikonokban és enciklopédiákban, az "Empirical Studies of the Arts"-ban megjelent "Portotipicality-effect in Surrealist paintings" c. cikkem, ami benne van minden szöveggyűjteményben és kötelező tananyag a világon minden művészetpszichológiai kurzuson. Meg csak az említett cikkre való 42 hívatkozás világszerte. A budapesti képzőművészeti kiállításomról írt interjú (Balkon, 2000/10), az Új Művészetben (2000/12) megjelent kritika. Az elektronikus könyvem "Cseppenként gerjesztelek / 110 erotikus vers" címmel. A You Tube-on megnézhető 1 óra 27 percig tartó film, amelyen a saját verseimet szavalom (Farkas András versei és Farkas Fruzsina virágfotói Respighi zenéjére). És sok ember, akinek jó barátja, legjobb tanára voltam, és az Önök féle pikirtkedők életfogytiglan szóló lelkifuradalásai.

Törölt hozzászólás2018. február 4. 10:26

Ezt a hozzászólást a szabályzat megsértése miatt törölték a Poet moderátorai.
A törlés oka: Tilos a személyeskedő hozzászólások elhelyezése.

Edeke2018. február 4. 10:25

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.