Olvasónaplómból

Arvai_Emil•  2020. május 11. 20:00  •  olvasva: 133

"Zsoldos Imre háromféle költőt különböztetett meg:

az egyik a látvány szép kifejezésére törekszik, 

a másikban a ritmus, a zeneiség dominál, 

a harmadik típus pedig a felismert igazság kimondását tekinti elsődlegesnek." 

(internetről - Magyar Kurír) 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2020. május 13. 19:36

@Arvai_Emil: Igen, nálam a 4 , 6, 8 sorosak, a haikiuk, tankák, apevák, dodoitsuk, stb, mind pillanatversek. Néha olyanok is. :-) Ám a szonett, stb, már komoly figyelmet és időt követel meg. Kíváncsivá tettél, várom a művedet. :-)

Arvai_Emil2020. május 13. 12:57

@Perzsi.: Írod, hogy a 4 sorosak nálad mind pillanatversek. Nem vagyunk egyformák. Nekem lehet "nehéz szülés" egy rövid vers is. Most van várólistán egy új négysorosam, ezen hónapokig dolgoztam, sok-sok változatát elvetettem. Rekorder lett a kicsikém...
Sok sikert, - Mindenkinek! Üdv. : Á. E.

Mikijozsa2020. május 12. 12:18

van olyan is aki isteni sugallatra ír - ez az igazi, a többi pedig csak manierista ennek stílusa :a modorosság, a keresettség, a mesterkéltség, a játékosság, a feszülő indulat, stb

Perzsi.2020. május 12. 12:06

@Arvai_Emil: Igen, igazad van. Én meg épp a lazább stílust kedvelem, de kb 1 éve én is a tömör, 4 sorosok mellett tettem le a voksom. Nálam azok mind pillanatversek. Egy adott pillanatban, leírni, amit gondolsz, érzel. Sallangmentesen, tömören. Bár ugyanígy a pillanat hevében írom a 6, 8 és több soros "verseket" is. Persze vannak olyan műfajok, melyekkel dolgozni mell, pl szonett, óda, stb. Azokkal is foglalkozom majd, ha jobban tudok összpontosítani. Figyelmedbe ajánlom a sajnos nem magyar, de japán versformát, a haiku-t. 3 sor: 5-7-5. Az eredeti baso féle haikut. Ami nem keverendő össze a magyar 3 sorosokkal. A magyar 3 sorosok is jók, sőt! Csak sokan haikunak titulálják. Azután ott vannak a tankák, 5-7-5-7-7 , és a apevák. Egy Poet tag pedig kitalált egy új műfajt, a Pundurka-t. 6-5-4-3. A helyedben mindet kipróbálnám. :-)

Arvai_Emil2020. május 12. 11:59

@Perzsi.: Igen, sőt: szerintem mind a hármat, vagy ha több is van, mind az összeset.
Én például, ha jó a vers, típustól-stílustól függetlenül élvezem és értékelem. Jómagam, mint képzetlen amatőr, a kötött formákat részesítem előnyben mostanábam, jelenleg tömény négysorosakra hajtok.
Üdv. : Á. E.

Perzsi.2020. május 12. 08:49

Az első kettő verziót lehet vegyíteni. Azt hiszem.