Az álmok csodálatos világa

danotimea•  2009. március 29. 11:15

"Esténként, miután leoltjuk a lámpát, felgördül a függöny agyunk színpadán, végigéljük a napközben történtek, vagy a jóval korábbi élményeink és érzelmeink töredékeit.

 Az álmok lehetnek teljesen hétköznapiak, de csodálatosak vagy hátborzongatóak is. Bármilyen szélsőséges is az álom, azt alvás közben agyunk valósnak fogadja el. Álmunkban egy belső világba költözünk, ahol nem az értelem ésa realitás uralkodik. Az álmok olykor segíthetnek abban, hogy megbirkózzunk valamilyen problémával, amivel napközben szembekerültünk. Az álmainkra nem mindig emlékszünk, olykor nagy nehéz felidézni őket. Ez valószínűleg azért van, mert sok álmunkra nem  érdemes emlékezni, ugyanis álmainkban rendszerint hétköznapi dolgok történnek velünk.

Egy másik föltevés szerint agyunk úgy van beprogramozva, hogy elfelejtse az álmokat. Ennek az elméletnek az a kiindulópontja, hogy bizonyos tekintetben az agy nagyon is éber,amikor álmodunk.

A kutatások azt mutatják, hogy a REM alvás alatt az agyhullámok mintázata majdnem azonos az éber állapotban regisztrált hullámokéval. Míg bizonyos agyi funkciók, például a látás és a hallás, töretlenek az álomperiódus idején, más agyi folyamatok, például a mozgásszabályozás, teljesen kikapcsolódnak. H aaz emlékezés is álmodás közben „pihentetett” agyi funkciók közétartozik, érthető, hogy miért nehéz visszaemlékeznünk álmainkra. Az emlékezet kikapcsolásának elmélete magyarázattal szolgálhat arra az elterjedt tévhitre is, miszerint a legtöbben nem „színesbe”álmodunk.

Ha valakit a REM ciklusban hirtelen felébresztünk, sokszor élénk színekben megjelent álmokról számol be. Lehetséges,hogy az álomban látott színek emléke magának az álomnak az emlékénél is gyorsabban halványul el. A Malajziában élő szenoik úgy hiszik, az álmok nemcsak az éppen átélt érzelmeket tükrözik, hanem a jövőbeli ézréseket is. Ezért mindent elkövetnek, hogy álmaik pozitív élményeket sugalljanak.

 Ha valaki arról álmodik hogy ellenséges érzésekkel viseltetik egyik társa iránt, ezután igyekszik békülést ígérő folytatást álmodni. Álmokkal foglalkozó szakemberekazt tapasztalták, hogy szuggesztióval megváltoztatható az álomtartalma, s ez elérhető autoszuggesztióval azaz önerőből is. Akutatók szerint ily módon segíteni lehet azokon, akiknél visszatérő rémálok jelentkeznek, de azokon is, akik csak néha álmodnak rosszat. A tudatos álmodás egyik feltétele, hogy megtanuljunk valamelyest irányítani álmainkat. Példa erre az, amikor autoszuggesztióval és gyakorlás révén elérjük, hogy nem ébredünk fel lidércesálmunkból, hanem szembenézünk az agyunk által teremtett rémalakkal."  

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

ambrus.magdolna2009. július 8. 13:22

Ez is arról árulkodik,hogy tehetséges vagy Timike,ez örömmel tölt el!
Gratulálok!
Üdv.Mahónia