2011-bem velem készült onile riport

verselo•  2019. január 2. 15:17

A Bossi!

Nekem írótárs, egyhúron pendülő barát,  - bár még sosem találkoztunk - az örök csajozó, a Pipafüst egyik ősfüstölője. Verselő, novellázgató, örökké véleménytformáló, nyugtalan, ugyanakkor nyugodt, megfontolt személyiség.

Miklós, mondj néhány szót  magadról.

 

Szervusztok, először is köszönöm, hogy a Pipafüst oldalán lehetek. Ez nekem
nagy szó, hogy ide tölthetem fel az írásaimat.

Szóval, mint a versemben is írtam 1954. 10.09-én születtem. Pesti srác vagyok, iskoláimat is ott végeztem, kivéve az érettségit, azt Érden 41 évesen. Szakmám, a legszebb Irodagép műszerész. 1978-ban vettem feleségül drága nejemet, Ágit. Van két nagy felnőtt gyermekünk, leányuk Ági, fiunk Norbert.

Szeretek sportolni, szívesen játszom asztaliteniszt, futok a labda után, ha hívnak. Szeretek írogatni, élvezem az életet, igyekszem elkerülni a rosszat. Időnként bolondos vagyok, és szerelmes típus. Ha egy Hölgy szimpatikus, könnyen bele tudok szeretni. Még ma is. E tulajdonságomat Atyámtól örököltem. Volt egy hangszálrákom, és ennek következtében semmilyen szakmát nem tudok csinálni, így lettem személy és vagyonőr. Köznyelven biztonsági őr.  Tudom, hogy rossz helyes író voltam, és vagyok, nem érzem az egyes betűket, és keverem: pld, d, t, tt, sz, z. Néha vitatkozok a szabállyal, hogy miért nem jó, amit írok, de a szabály győz. Sajnos most elég gyakran elő jön az a betegségem, hogy nem igen ismerem fel a számok nagyságát. Látok egy négyjegyű összeget, és többet mondok, mint ami le van írva. Elgondolkodom, hogy milyen értékű, és visszafelé számolom, hogy egyes, stb. Nem tudom, hogy mitől, és miért van. Matek se volt az erősségem soha. 'Isteni adottságomat kihasználom, írok.

Nahát, ilyen vagyok, összefoglalva, kissé koros, bolondos, állandó szerelmetes, családos, állat szerető ember.

 

Mi volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy írni fogsz? Egyáltalán, mióta írsz? 

 

Első "versemet" még a katonaság alatt írtam, mikor be voltunk zárva, Miskolcon a Petőfi laktanyába. Címe: Strand. Akkor voltam 19 éves, a "szabadság vágy" hiányzott. 1973 óta írok.

 

Kinek a hatására kezdtél írni? Ki a kedvenc szerződ? 

 

Majoros Józsefné /2000 - 2004-ig/ volt a magyartanárnőm. Ő mondta, hogy folytassam, mert van bennem tehetség, és sok a mondani valóm, de színesebben. Megkérdezte, hogy sokat olvasok? Jókat írok, és szépek a verseim! Feleltem, hogy nem, tán 5 könyvet olvastam el. Csodálkozott.

Mivel kevés könyvet olvasok így nincs kedvenc szerzőm. Távol keleti témájú könyvek fognak meg. Azokat olvasom szívesen.

 

Műveid a körülötted lévő világ rezdüléseit mutatják be, vagy fikciók? 

 

Ez, egy érdekes kérdés. Kis részében igen, de inkább elképzelések. Erre,egy példa, a "Fegyver" c. novellámat mielőtt elkezdtem írni felkeltem reggel, és láttam az első képet az írásból. Most, már a 43. résznél tartok. Ilyen pld: a Lakótelep c. írásom is, itt csak a 16. résznél tartok, de folytatom. Általában minden írásom fikció. Ami érdekes, hogy a "Buszon" c. írást közöltem a g.portálon, egyik írótársunk, azt írta utána, hogy igen, ilyenek a mai fiatalok. Elhitte, pedig elképzeltem, kitaláltam. Általában az írásaim ilyenek, persze van kivétel.

Verseim, azok a szép, kedves Hölgyekről szólnak. Élő személyek. Aki a szívemhez közel áll, annak írok.

Tán a 2006-os verseim, ami a közeli világunkról, és annak rezdüléséről szól.

 

Van olyan eset, amikor tényleges, általad ismert és becsült vagy kevésbé becsült személyt mutatsz be írásaidban? Természetesen álnéven? 

 

Egyik írásomban. Ennek rövid története, kislányomat megkérdeztem, hogy mi van Gabival,

(fiatal rokon fiú), dolgozik, van már barátnője? Mesélt, két-három mondatott, és megírtam az

"Ismeretség kialakulása" c. írásomat.

A másik írásomban a Húgom a főszereplő.

 

 

Ha van ilyen eset, volt, hogy magára ismert valaki?

 

Igen, mivel közöltem, Gabival, hogy elkészült a mű, amit róluk írtam. Kértem, hogy olvassa el, mivel lusta volt bejönni a szobámba, így beküldte Barátnőjét. Elolvasta, és közölte, hogy 3/4 részben igaz. Azt hiszem ennél nagyobb "siker" nem kell. Boldog voltam. Nevüket, megváltoztattam az eredeti nevükre, mert úgy éreztem, ha 3/4 részben igaz, akkor a nevüket nem kell titkolni, mert sokk Gabi, és Kati név van kis hazánkban.

Mivel Húgommal nem tarjuk a kapcsolatot, Ő nem tudja, hogy írok róla, de álnéven fut.

 

 

Ki az általad megformált legkedvesebb figurád?

 

Igen van, Tóth Károly nyugdíjas rendőr, Petra sikeres vállalkozó nő. /Húgom/

Jómagam!

 

Ha van kedves figurád, nem gondoltál még a róla, írott sorozaton?

 

Egyik a "Fegyver", másik a "Lakótelep", "Riport Önmagammal" c. írásaim.

 

Volt, hogy vérig sértettek?

 

Igen, már két alkalommal is. Három hónapon belül.

 

Hogyan fogadod a téged ért, estleges negatív kritikákat? 

 

Elviselem, mert ebből is lehet tanulni, de most kijelentem, hogy Senki szájíze szerint nem fogok írni a jövőben, és nem fogom átjavítani az írásaimat.

Egyik illető a másik portálon, aki egy állat nevét vette fel, mint író említette, hogy a verseim egymásra írt betűk, és nincs értelme. Megnéztem a blogját, és Ő, ott a híres íróktól töltött fel műveket.

Másik, tisztelt írótársam szintén abban a blogban közölte, hogy egy nőnek, nincs kicsi szeme, és ne, én tartsam tűzben a szívemet érte, ..., meg ilyeneket. Tájékoztattam Őket, hogy akinek én írtam, írok verseket, azok értik, és tudják, hogy miről szól. Jómagam se értem, hogy miért, írta úgy, ahogy írta bármelyik neves költőnk, írónk a műveit, mit érzett akkor. Mi volt a lelkében, a szívében, stb? Magyarázni lehet, de szerintem nem érdemes.

 

Hatására eszedbe jutott, hogy abba hagyod az írást?

 

Nem hagyom abba, tovább írók, tovább bosszantom, aki nem szeret.

 

Családod olvas téged?

 

Amit felteszek a különböző népszerű oldalakra, azt elolvassák. Kislányomnak megvan a verseim c. mappám.

 

Volt olyan, ami nem tetszett nekik, amit tőled olvastak?

 

Még, nem tudom, eddig nem mondták meg.

 

A település, ahol élsz, tudják, azt, hogy te Bossányi Kálmán Miklós író vagy? 

 

Letettem a névjegyem, mert indultam egy pályázaton, egyik versem a "Feleségem" c. meg is jelent nyomtatásban. Az egyik szomszédom.

 

Egyáltalán írónak tartod magad?

 

Nem, csak van egy 'Istentől kapott értékemet, adottságomat használom ki.

 

Szerinted mitől író, az író? Mikor mondhatja valaki, magáról azt, hogy ő bizony író?

 

Őszintén ezt nem tudom, szerintem ehhez tehetség, alap műveltség, kitartás,  akarat, és érzék. Így látom az írót ma. Az, se baj ha van ismeretsége, a kultúra terén.

Másik kérdésre nehéz válaszolni, ha valakit elismernek. Ha már ismerik, és szeretik az olvasok, és fogynak az írásai, egyre több, tán akkor. Hangsúlyozom, ez nehéz kérdés. Nem akarok senkit megbántani. 

 

Mit írsz jelenleg?

 

Most írom tovább a "Fegyver", "Riport Önmagammal", de folytatom nemsokára a "Lakótelep",

"Távirat", "Tanyavilág" c. írásomat. Igyekszem minél több versel előrukkolni.

 

Mi a legnagyobb csalódásod ebbe a "szakmában"?

 

Amikor egy sérült, rokkant író (minden bántás nélkül), azt mondta az írásaimra, hogy ez "szar"

 

Mi a legnagyobb elismerésed, szintén itt?

 

Polyart alapítványban megjelent versem, Volánbusztól kapott oklevelem, Salvadore Qasimondo pályázaton az egyik versemmel, majdnem célba értem. Még az,hogy különböző oldalakon, portálakon publikálhatok, meghívásos alapon, mint "amatőr" író. Második vagyok a riport sorozatban. 

 

Mire vágy még?

 

Fiatal voltam, akkor  vicceltem, hogy jön majd a színes tv, rádió riportot készíteni. Most nem sokra. Legyen egy könyvem, ahol megmutassam írásaimat. Még arra, hogy legyen ihlet, erőm az íráshoz. Egy kis segítséggel kiadhatjuk egy onlie könyvemet. Tárgyalás folyamatba van, a kiadóval. 

 

Elégedett vagy egyáltalán?

 

Szeretek írni, ami bennem van ki adom, kiírom. Nem tartom magamban, ha olyan a téma, ami mások érzéseit sért, vagy nem engedik, átírom, másképp fogalmazom, de kiírom. Kérdésedre, amit önmagamtól elértem, arra igen a válaszom.

 

Hogy látod az írás, a könyv jövőjét?

 

Írásét, mikor nem volt a "technika", akkor szép volt, akkor próbáltam finoman súly nélkül, könnyen, nem rányomva a ceruzát, a tollat a papírra, így írni. Próbáltam a betűket formálni, ívelni, ha valahol egy általam nem ismert formát láttam, próbáltam begyakorolni, s alkalmazni.

Ma már könnyebb, de nem szebb, mert csak a gombokat nyomod lefelé, és nem írsz.

Könyv: Nem azért, mert keveset olvastam, de már megnézem az árát, sajnos. Szerintem, lassan el fog tűnni, átveszi helyét, a hangos könyv, vagy az onlie könyv.

 

Szerinted mi a rosszabb megírni egy jó könyvet, vagy végig olvasni egy rosszat?

 

Ha írok egy könyvet, akkor nekem jó könyv, tetszik, mert saját alkotásom, de összefogni a gondolatmenetet, és úgy leírni, hogy megnyerjen másokat is, és elkeljen rövid határidőn belül.

Rossz könyv, ha nem fog meg a fedőlapja, rövid tartalma, és ha a témája nem érdekel meg se veszem.

 

Foglalkoztat a mai magyar politika?

 

Hazudnák, ha azt mondanám, hogy nem. Igen, picit. Időnként cserélnék Velük, hogy tudják, meg, hogy milyen minimálbérből élni. Vagy cserélnék, egy évre Valakivel fizetést, én odaadom az enyémet, és Ő odaadja az övét.

 

Ha igen írsz róla?

 

Már említettem, hogy igyekszem kifejteni a véleményemet. Megírom, ha felbosszant valami.

 

Van most hazánkban vélemény,és szólás szabadság?

 

Nyugodtan elmondhatod a véleményedet, de ki hallgatja meg? Ki tesz, olyat, hogy neked, vagy nekünk, vagy nekem jobb legyen?  Sajnos kérdésedre, kérdéssel válaszoltam.

 

Végül, mit üzensz nekünk, téged olvasóknak? 

 

Annyit, ha szeretnek, akkor továbbra is olvassanak, ha pedig nem, akkor rakjanak egy § jelet az írásomhoz. Azt tudom, hogy nem kell velem mindenben egyet érteni, lehet velem vitatkozni, de ha jónak tartják a műveimet, akkor olvassanak továbbra is.

 

Köszönöm a beszélgetést Bossányi Kálmán Miklós.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

verselo2019. január 3. 09:42

Köszönöm.

Mikijozsa2019. január 3. 08:31

komoly riport nem akármi, komoly kérdések még komolyabb válaszokkal, meglepő mennyire rád vall, gratulálok hozzá