A húsvéti nyúl szimbolikája, eredete....

kalitka•  2010. április 4. 11:28

Egy kedves ismerősöm kérdezte:

Hogyan jön a Húsvéti ünnephez a Nyúl, mit mondjon a gyermekének? 

Itt egy válogatás.... kinek melyik tetszik...

 

A húsvéti nyúl szimbolikája nehezen megmagyarázható. Ugyan a bizánci állatszimbolikában Krisztus jele volt, de valószínűbb, hogy Ostarával, a germán istennővel áll kapcsolatban. A monda szerint ugyanis a nyúl eredetileg madár volt, akire az istennő megharagudott, és ezért négylábú állattá változtatta. Az is előfordulhat, hogy egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. A húsvéti nyúl ma már mindenképpen népszerűvé vált, valószínűleg szaporasága és éjszakai állat mivolta miatt, a termékenységet szimbolizálja.

..........


Az angolszász "Húsvét" (Easter) szó eredete a kereszténység előtti Eostre Holdistennő nevére vezethető vissza, legalábbis Bede Venerabilis angol középkori történetíró szerint. A magyar húsvét szavunk a hús ekkori elfogyasztását jelöli.

Mivel számos kultúrában a nyuszik szoros kapcsolatban állnak a Holddal, Eostre istennőt nyuszik képében ábrázolták.
husveti nyuszi
A húsvéti tojásokat hozó nyuszi története eredetileg Németországból származik. A hagyomány szerint, a jó gyerekeket a Mágikus Nyuszi, az Oschter Haws egy csokoládétojásokkal teli kosárral ajándékozza meg.

Egy régebbi történet szerint pedig, egy asszony, aki nagyon szerette a gyerekeket, színes tojásokkal teli kosarakat rejtett el oly módon, hogy azt a gyerekek hamar megtalálják.

A Húsvét szimbólumai, ahogyan mindannyian tudjuk a nyuszi és a piros tojás, amelyeket még a kereszténység előtti korszakból vettük át. Valójában ezek a szimbólumok nem állnak szoros összefüggésben Jézus halálával és feltámadásával;ők csak a tavasz jövetelét, valamint a növényzet és a termékenység megjelenését hirdetik.

Egy régi legenda szerint Eostre istennő a téli időszakban egy sebzett madarat talált egy mezőn. Hogy megmentse a haláltól, átváltoztatta nyuszivá, ám ez megőrizte tojásrakó képességét. Köszönetképpen a nyuszi kidíszítette a tojásokat, és az istennőnek ajándékozta.


........
Más hagyományok

Habár nem egy különleges állat, a nyuszi számos kultúrában az istenség szent üzenetközvetítője. A kínai kultúrában, a nyuszi egy olyan teremtmény, amely a Holdon él, és az élet lényegével, a rizs őrlésével foglalkozik.

A buddhisták számára a nyuszi ugyancsak egy különleges állat. A legenda szerint mivel nem volt mit felajánljanak Indra istennőnek, a nyúl saját magát készítette el a szent tűzben, és jutalomképpen a Holdra helyezték.

Az amerikaiak számára is a nagyfülű állat egy legendás szereplő. Egyes törzsekben mai napig él az a legenda, miszerint a nyuszi hozta az emberiségnek a tüzet.

Az ókori Egyiptomban a nyuszi egy különleges helyet foglalt el, mint a termékenység szimbóluma, miközben a német hagyományok szerint ő az, aki minden tavasszal új életet teremt a Földön.

...........


A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán. Szintén német hatásra terjed napjainkban az a szokás, hogy a barkaágat feldíszítik kifújt piros tojással, apró figurákkal.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

kalitka2010. április 4. 16:11

:)))

bomover2010. április 4. 16:10

Köszi:)Neked meg szép napot:)!

kalitka2010. április 4. 16:09

:))) Megértlek :(... érezzétek jól magatokat! :))

bomover2010. április 4. 16:03

Ezért megyünk holnap a vadasparkba,igazi állatokat látni,a másikféléből elegem van,találkoztam már egy párral...

kalitka2010. április 4. 15:53

Talán a helycsere a történetedben éppen aktuális lenne! Hát igen ki van a kalitkán belül és kívül??!! Ez egy örök kérdés! :))

bomover2010. április 4. 15:39

Igen,valóban...
Városunk egyik kis állat kereskedésben apró állatkák várják a végüket.A kirakatban fenn egy hatalmas akvárium,tele mindenféle hallal(kár,hogy a piranhhh-át kiszedték:))Na,jó komolyan,ott állunk a négy éves kislányommal és a halak lelki világát tanulmányozzuk,amikor megjelenik egy igen művelt emberi pár,(ja igen,a kirakatban alól két akváriumban nyomorog egy nyuszi és egy afrikai futó egér)elszörnyedve tárgyalják,hogy a nyuszi milyen kövér stb. majd az egyikük kérdezi komolyan választ várván:szerinted melyik fog nagyobb tojást tojni,a hosszú fülű nyúl,vagy az afrikai futó egér?A sokktól már nem emlékszem melyikőjük kérdezte, az 1-es,vagy a 2-es emberke,csak azt láttam amint Vivien szeme tágra nyílik és nem azért mert a halacska nem hasonlít Nemo-ra...Vigyem pszihomokushoz?:)

Black2010. április 4. 15:22

a fenye..majd figyelem..van kettő ..már nyúl na

kalitka2010. április 4. 15:21

:)))))))))))))))))...apró tojást tojik..:DDDD

Black2010. április 4. 15:18

Akkor megnyugodtam:)) de még mindíg nem értem hogy toj a nyúl tojást .szegényke......:))

kalitka2010. április 4. 15:00

Írd csak le! Kíváncsivá tettél! Gondolom az emberi butaság megint tarolt...:((

kalitka2010. április 4. 14:59

Black nincs jó hírem, mert a tojás is csak a termékenység szimbóluma!!! Ez van...:( :)
''A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés (l.: Kalevala), a megújhodás jelképe.''

bomover2010. április 4. 14:02

Inkább nem írom le minek voltam szem és fültanúja,ha mástól hallanám el sem hinném...

Black2010. április 4. 13:37

ok itt minden istennővel kapcsolatos és a termékenységgel ezt hogy adjam be a gyereknek..és a nyúl még mindíg nem értem hogy toj tojást? pláne ha kan szerencsétlen :))) pusz..