Kemény István: - Az írásjelek elhagyásáról

Marie_Marel•  2011. július 16. 18:27

Kemény István: - Az írásjelek elhagyásáról

Irodalmi szószedet: Az írásjelek elhagyásáról
http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=11147

"A hetvenes évek végétõl kezdve sokáig azt hittem, hogy vesszõt, kettõspontot, pontosvesszõt, pontot, felkiáltójelet, kérdõjelet és nagybetût versbe írni soha többet nem szabad. Elvonják a figyelmet a lényegrõl, a mondanivalóról. A vers íródjék csupa kisbetûvel, központozás nélkül! 'szintén, szívbõl úgy éreztem, hogy egy vers akkor a legszebb, ha kizárólag maguk a szavak állnak benne egymás mellett, és az õ rendjükbõl ragyog ki a lényeg. Ha mégsem ilyen mai verset olvastam, meg is csóváltam a fejem: itt most valami idejétmúlt, zavaros, stílustalan dolgot engedtek bele a Mûbe (azaz: mûbe). Sõt, néha támadt hasonló rossz érzésem a rímmel meg a ritmussal kapcsolatban is, bár azért nekem a tökéletes vers mégiscsak rímes maradt: a letisztult, kései József Attila egyetlen hibájának azt éreztem, hogy miért használ írásjeleket: miért nem hisz a tiszta szöveg erejében? Írásjel nem való a versbe. Nem voltam egyedül ezzel a hülyeséggel.
Késõbb rájöttem, hogy a központozás elhagyása közönséges irodalmi divat volt abban a korszakban, és az égvilágon nem volt semmi jelentõsége, nincs következménye. Még késõbb viszont arra jöttem rá, hogy ez a divat az elhaló modernség egy kései virága volt. Most is ezt gondolom."

Kemény István

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

zotya682011. július 16. 21:33

ez érdekes,ez a legyen vagy ne legyen...
szerintem hol legyen hol meg ne...

Ezt is köszi :)

Holdsugar2011. július 16. 20:20

Hát ez tetszik! :)
Szóval már a 70-es években is..

Marie_Marel2011. július 16. 20:03

Íme, találtam egy témába vágó érdekes cikket:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/pu blic/hirek/hir.php&id=15073

Ross2011. július 16. 19:53

A bejegyzésben leírt idézettel tökéletesen egyetértek. Befelé mindig mosolygok, amikor az ellenkező hiten levő ''vers''író társaim a maguk igazát bizonygatják. A tündöklésük időleges; amúgy persze a vélemény szabad, és amit versnek fogadnak el, az vers.

Törölt tag2011. július 16. 19:46

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2011. július 16. 19:44

Köszönöm a szép idézetet, kedves Eta. :-)

Eta2011. július 16. 18:54

Irodalmi divatirányzatok jönnek, mennek s újabbak születnek.. kísérletező kedvükre a költőknek..

''Ma már nincs szabadság. A bírót nem köti úgy a törvény, mint ahogy a szíveket és lelkeket megköti ma a divat, a közhangulat, a társaság szokásai, s a tudományok tantételei. Ahogy megszokott módon kell öltözködni: épp úgy megszabott módon kell gondolkozni. Sőt még érezni is. Minden érzésre van műszó, minden műszónak van tudós meghatározása, s minden cselekvésnek szigorú törvénye. A gyermeket attól kezdve, amikor már futni tud, mindezek szigorú megtartására oktatják. Mintába gyúrják az agyagot, hogy szabályos tégla legyen belőle. Ily téglából áll az épület. S mintába gyúrják az emberi lelket, hogy rendes közpolgár legyen belőle. Ezekből áll a korszerű társadalom.
Eötvös Károly''