Kreációk

csp01•  2020. augusztus 27. 13:03

Kozmikus kreációk 49: Életet a kozmoszba 10

Kozmikus kreációk 49: Életet a kozmoszba 10: A Visnun

 A kitalált kilencedik bolygó egyik nagy holdja a Visnu. Részben vízjég, alatta folyó víz. Ebben is van élet. Kitöltik az egészet.

 Aprócska, pár milliméteres lények. Testük két oldalán vékony csillók, ezekkel úsznak a vízben. Színük fekete. A vízben lévő egyéb anyagokkal táplálkoznak. Szaporodásuk ivarsejtek egyesülésével történik, külső megtermékenyítéssel. Az új élőlény órák alatt kifejlődik. Megérhetnek 60 földi évet is.

  Csak pár száz év múlva jelennek meg. Félmilliárd év alatt fejlettekké válnak, benépesítik a teljes Visnut. Majd a többi Dis Pater-holdat, majd pedig a Naprendszert. Eljutnak más csillagokhoz és exobolygókhoz is. Civilizációjuk 30 ezer év után elpusztul.

csp01•  2020. augusztus 27. 12:57

Kozmikus kreációk 48: Életet a kozmoszba 9

Kozmikus kreációk 48: Életet a kozmoszba 9: A Charonon

  A Charon déli félgömbjén legyen egy hatalmas, a felszín 1/3-át kitevő világoskék terület. Folyékony anyaghalmaz. A New Horizons fedezi fel és fényképezi le 2015-ben. A kutatók nem tudják mire vélni, eredete, mibenléte homályban marad.

  Itt, ebben az anyaghalmazban réges-régen élet van. Mintegy 2-2,5 milliárd évvel ezelőtt. 

   Nagyméretű és értelmes, gondolkodó élőlények otthona volt, sok tízezer esztendeig. Zöld színű, hüllőszerű lények. Hosszú életűek, 130-140 évig is élhetnek. Két felső és két alsó végtagjuk  van. Fejük a testükhöz mérve kicsi. Jók az érzékszerveik, kiváló a látásuk és a tapintásuk. Elevenszülők.

  Eljutottak a Plútóra és a többi Plútó-holdra. Nyomaik ott vannak a mai napig. Eljutottak a Kuiper-övbe is. Ismerték mind a nyolc bolygót. 

 De aztán kihaltak. Azóta a Charon üres.

csp01•  2020. augusztus 27. 12:50

Kozmikus kreációk 47: Életet a kozmoszba 8

Kozmikus kreációk 47: Életet a kozmoszba 8: A Tritonon

Ne legyen élettelen a Triton, a Naprendszer sokak szerint egyik legkülönlegesebb égitestje sem!

 A Triton-lakók legyenek 5-6 cm-es, szürke élőlények. A felszínen mozognak, akár több tíz kilométeres területeket is bejárnak életük során. Apró, alig 2-3 milliméteres lábaik vannak. Főleg a Tritpn déli fégömbjén élnek. A léágkör nitrogénjével táplákoznak. Csoportosan élnek. Egy csoport 400-500 egyedből áll, egy idős példány vezeti a többit. Egymásasal alacsony szinten hangokkal kommunikálnak. Ivarosan szaporodnak.

  Mindez 500-600 millió év múlva van. A Kepler űrszonda még élet nélkül találja a Tritont. 

  A Triton-lakók is viszonylag értelmes élőlényekké fejlődnek. Felfedezik az életet, a csillagokat. Fejlett közösségekbe szerveződnek. Azonban szülőégitestjüket nem hagyják el, nem hódítják meg a Naprendszert.

  Viszont megtalálják a több százmillió évvel előtte odaküldött Keplet űrszondát.

csp01•  2020. augusztus 27. 12:43

Kozmikus kreációk 46: Életet a kozmoszba 7

Kozmikus kreációk 46: Életet a kozmoszba 7

  A Pénelopé az Uránusz bolygó kitalált holdja. 1/4-e vízjég, pólusain szárazjég, metánlégkör. Nos, a vízjég mélyebben itt-ot fel van olvadva, kisebb-nagyobb, 500-100 méteres vízzel teli üregek vannak a jégben. S ezekben az üregekben 1-1,5 méter nahgy élőlények élnek.

  Ők milyenek?

   A földön esetlenül mozognának, ám a vízben ügyesek. Idejük nagy részét az üregek mélyén töltik. Testük vékopny, fehér és puha. 

  Téplálkozásuk sajátos: magukba szívják a vizet, azt a szervezetük felbontja hidrogénre és oxigénre, a hidrogént visszaengedi a vízbe, az oxigént felhasználja. Az oxigén azonban nem fogy el, mert anyagcseréjük során is keletkezik oxigén, ami a vízbe ürül. 

  Egyneműek. Tojásszerű dologgal szaporodnak. Ezt az üreg fenekére helyezi az élőlény, pár hét után előbújik belőle az utód. Újabb pár hét után felnő és 15-20 évet érhet meg.

  A Pénelopé természeti viszonyai idővel megváltoznak. Hőmérséklete megemelkedik, jege részben megolvad. Ezek az élőlények feljönnek a felszínre. Meghódítják a jeges Pénelopét. Persze, évmilliókig tart, amíg alkalmazkodnak a felszíni viszonyokhoz.

  Az emberiség a XXII. század közepén fedezi fel őket. Egy leszállt űrszonda bukkan rájuk. A felfedezésük nagy szenzáció, bár nem ez az első Földön kívüli élet, amit találunk, akkor már ismerjük a Titán lakóit.

csp01•  2020. augusztus 27. 12:31

Kozmikus kreációk 45: Életet a kozmoszba 6

Kozmikus kreációk 45: Életet a kozmoszba 6: A Titánon

A Titánon az élet csupán néhány ezer esztendeje alakul ki. Az égitest metántavainak, metánfolyóinak a mélyén. Pár cm-es, lomha, lassú mozgású, zöldeskék élőlények. Fej, törzs, két mellső és két hátsó végtag  -így állnak össze. Nincsenek sokan, de jelen vannak a Titán egészén.  Ivarsejtekkel szaporodnak, 80-90 évig élhetnek. 

  Egyszerű, primitív életforma, de idővel továbbfejlődik. Fejlettebbek és nagyobbak lesznek. Ezen kívül: képesek lesznek megélni a felszínen, az igen hideg  felszínen is. Évszázmilliók alatt ott is elterjed az élet.  Az akkori Titán-lakók már magas szinten gondolkodnak. Építkeznek, tudományokat és művészeteket csinálnak. Eljutnak más égitestekre is. Különösen az Uránusz holdjain vetik meg a lábukat. 

  A jelenlegi, kezdetleges Titán-lakókat mi, emberek a XXI. század végén fedezzük fel.